|
|
It is currently 17 Dec 2024, 12:48
|
МАКЕДОНСКИ СТРИП ФОРУМ-ВЕСТИ И ИЗВЕСТУВАЊА!
Author |
Message |
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
::
|
ComicGeek, не знам ти која Опера ја работиш, ама ја од 9.54 па наваму (моментално 10.63) строго Опера акам, и апсолутно никакви проблеми сум немал. Тоа некоја слика некад ќе заглави, ама не е до Операта, до хостот е, плус секоја слика/елемент посебно се обработува, нема да ти заглави на пола страна ко Фајрфокс или да ја укочи цела ко Хром/Сафари додека се’ не е лоадирано. Плус, како некој со ептен стара машина, верувајте ми, Опера е најбрза од сите, така и испадна да ја користим. Додуша, и куп тестирања го тврдат истото, but that's beside the point.
ЕДИТ: И да кажем уште еднаш, проблемите кои ги имате не се поврзани со форумот, најверојатно е нешто поврзано со бразуерите и/или флеш/јава.
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
04 Nov 2010, 18:58 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Да пријавам само дека денес се подопраи работава, и функционира најнормално.
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
04 Nov 2010, 19:55 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
instalirag googlechrome, sega za sega funkcionira bez problem jeee
|
04 Nov 2010, 20:26 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
@Tetoec - drugar imam sto koristel od stalno opera i mozebi novava verzija e ok ali postarata (9ka ili taka nesto) bese sranje... primer: facebook slikite, ne site ali pola sigurno gi "krsese" i marvel.com/dccomics.com kako poprilicno moi posetuvani sajtovi isto taka prijavuvase "skrseni" sliki...ne zboram kolku da hejtam taka bese....so chromov nemam videno takov problem za niedna stvar a najmalku za forumov (skraja da e) zatoa i go preporacuvam
_________________ The only thin line for a man to be on, is the one between motivation and inspiration. Во сон се родив, во сон живеам, во сон ќе умрам. Thieves get rich and saints get shot and God don't answer prayers a lot.
|
04 Nov 2010, 21:22 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Батали ги ти старите, тука се согласуваме скроз, нејќев ни да приднем до Опера се’ додека не извадија 9.6 бета (претходник на 10ката), ама од тогаш наваму фан до даска... 10ката е ѕвер. А, инаку, тоа за брзината не беше насочено кон тебе, туку кон општиот муабет, сликата со браузерите исл, сакав само да едифицирам ПС. Најверојатно причината што Опера и Хром не се затекнати од проблемов е што имаат свој, независен Јава енџин, па не зависат до тој степен од надворешни извори (ко Фајрфокс, на пример). Или подобро кажано, имаат многу подобар Јава енџин од другите (Опера), односно подобар sandbox процес за овозможување независност (Хром).
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
04 Nov 2010, 21:47 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Дасиибишвеко, ме кандиса. Инсталирав Опера 10.63 и - тракторов стана ракета!
Уште да ми кажеше tips & tricks на чудово (посебно ми е битно shortcuts), ептен ќе ми го направеше меракот (ко Загор на Чико и дубокој мочвари Дарквуда...)
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
04 Nov 2010, 22:43 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Ќе си расчепкаш во Preferences > Advanced > Shortcuts, можеш што сакаш кај сакаш да менуваш. Општо разгледување се’ во Preferences не е лоша идеја, кога ќе имаш 5 минути време, иако најарно е прво да ја разгледаш од Опера страната (на пример http://www.opera.com/browser/tips/ и http://www.opera.com/browser/tutorials/). Од подесувања, во Preferences > Advanced > History имаш за кеш (кај мене е на 50МБ, дифолтот од 20 е малку низок), адреси памтење можеш да ставиш колку сакаш (кај мене 5000 или 10000 е), се’ памти, многу поарно од Мозила адресбарот, и најбитното: Check Documents нека е на Always, Check Images можеш на поголем интервал (10 или 24 саата), така сликите од кеш ќе ги вади наместо да ги лоадира нонстоп кога ќе отвораш страна (се штеди на бендвит). Друга работа во подесувања, Опера по дифолт има самата да отвара торенти исл (има таква поддршка) наместо да го даунлоадира торент фајлот на хард, па ќе треба во Preferences > Advanced > Downloads да одштиклираш Hide files opened by Opera, да го најдеш BitTorrent (application/x-bittorrent), да му кликнеш Edit и да му наместиш опција Save to Disk. Moeш да му наместиш и фолдер па директно таму да ги става т.е. да не те прашува секој пат каде сакаш да ги сејвнеш. Иста процедура е и за било која друга апликација/екстензија. Ја на пример истото го напраев за зип/рар фајлови, за преводи, па и за cbr и cbz фајлови, само за нив ќе мораш да додадеш нова категорија (исто во Downloads, Add, име: application/cdisplay или application/cbrcbz или нешто такво, ставаш cbr и cbz во екстензии и воала). Од останати ствари, Opera Link е убава работа, си креираш виртуелен профил во Opera Community и ти памти преференци, букмаркс итн, за во случај кога не си на свој компјутер, палиш Опера, се логираш и ко на твојата персонализирана верзија да си работиш. Opera Unite е исто закон, можеш сервер/тракер да си изиграваш и да делиш све и свашта со останати луѓе (сакаш јавно, сакаш приватно), и куп други ствари, иако ја многу не ја акам пошто немало потреба.
|
05 Nov 2010, 16:35 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Тетоец, злато од дете си! Кога ќе идеш кај женска ти/будучата ти, викни ме на еден „хвалоспев“ да отпеам, и после си идам - ветувам! Да знае дека добра инвестиција направила...
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
05 Nov 2010, 17:32 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Јок пробљем, ја со тарабука, ти со конги позади платно, че го певаме серенадата ПС. Друга работа што забреев да ти ја спомнем, една од моите најомилени функции кај Опера, Fit to Width (клик доле десно во ќошето, кај она View 100%, ќе излезе мени или директно Ctrl+F11), особено корисна за форуми ко нашиот со големи слики...
|
05 Nov 2010, 17:59 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Крале (а и Лаф, гледам), трета работа што забреев да ти ја спомнем, за разлика од Мозила/Хром/Сафари за кои мора преку add-on, на Опера можеш сам да си правиш custom search engines: само десен клик на било кое search поле на било која страна, бираш Create Search, му даваш име/keyword и автоматски се додава на онаа листата горе десно, до адресбарот. Ептен корисна стварчица, ја нон-стоп ја користим...
|
06 Nov 2010, 21:17 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
тетоец работи во Мајкрософт,а нејќе да каже.
_________________ "There is a power beyond good and evil.The power to create,and the power to destroy!"-Dark Phoenix The X-Men are dead.Long live the X-Men. X-Men isn't a comic book. It's a drug.
|
06 Nov 2010, 22:19 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Пффт, богме, тоа не би кажувал јавно. А и нема врска, Мајкрософт прилично тазе ја откупија Опера, плус немаат никакво директно влијание врз развојот, си остана тоа независно т.е. истиот тим, они само прибираат профит/поени/фураат Бинг...
|
06 Nov 2010, 22:23 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Избришав последниот јава апдејт и се вратив у нормала.
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
07 Nov 2010, 11:03 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
decki uste zaebava forumov, prethodno ne zaebavase... pocna noviot server ili?
|
16 Nov 2010, 00:11 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
не е сеуште...
|
16 Nov 2010, 00:12 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
ne e ushte i ko sho negde okolu 80 pati rekofne-GOLEMA E SHANSATA deka zaebavanjeto NE E DO SERVEROT!
inaku kopija na forumov e prefrlena na noviot server-denojve kumo treba skopje da oj marnet da regulira DNS-ojte,sho i da e to......i tolku....
_________________ ејм фор д бушес!
|
16 Nov 2010, 00:24 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
ВЕЧЕРВА ОД 23.00 ДО УТРЕ ФОРУМО И САЈТОТ ЌЕ ГИ НЕМА! ЌЕ СЕ ПРЕФРЛАТ НА НЕОГРАНИЧЕНИО НОВ СЕРВЕР! УТРЕ ВО ТЕКО НА ДЕНО КЕ СЕ ПУШТИ ПАК!
|
24 Nov 2010, 15:32 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
Чекај сега, не ми е јасно... Кога ќе го снема форумот? Дали ќе го снема и сајтот? Зошто ќе ги снема? Да не се префлраат на друг сервер? Дали тој сервер ќе биде ограничен? Дали ќе биде нов? Кога ќе се вратат? Во текот на кој ден?
Молам јасен и конкретен одговор на прашањава.
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
24 Nov 2010, 16:27 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
vecer ke go nema utre ke go ima...... ke se prefrla na novio server-i za da nema postoj novi-da bekapirame na 5 minuti......vecer iskljuc utre fkljuc..... sho ne e jasno? a da-vo idnina nema bandwidth problemi da ima......poshto ojme na unlimited
|
24 Nov 2010, 16:32 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
|
Ја од све ова горе увидоф само дека Лаф сака бан.
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
24 Nov 2010, 16:35 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
i mene taka mi izgleda se priklonva kon drugi strukturi a taman shitna to zagorite.
|
24 Nov 2010, 16:38 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
24 Nov 2010, 16:52 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
ova kjoj na sekoe za da procita site ВЕЧЕРВА ОД 23.00 ДО УТРЕ ФОРУМО И САЈТОТ ЌЕ ГИ НЕМА! ЌЕ СЕ ПРЕФРЛАТ НА НЕОГРАНИЧЕНИО НОВ СЕРВЕР! УТРЕ ВО ТЕКО НА ДЕНО КЕ СЕ ПУШТИ ПАК!
|
24 Nov 2010, 16:55 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
|
со лесно работата!
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
24 Nov 2010, 18:21 |
|
|
?TheRiddleR?
Манга Падаван
|
Честито назад, е сеа е едно 9-10 пути побрз. Не дека имав проблеми пред тоа, ама сеа е топ. Браво за сработеното
_________________ Thor: "Give your orders and ultimatums to those who choose to obey, or are too cowardly to fight, not to me. Or learn again the difference between a God of Thunder and a mortal man in a metal suit"
|
26 Nov 2010, 20:37 |
|
|