|
|
It is currently 22 Dec 2024, 20:42
|
Author |
Message |
StoneMan
Џуниор Џедај
Joined: 14 Feb 2009, 13:01 Posts: 80 Location: Skopje-Macedonia
|
Енд нау самтинг комплитли дифрент (Монти Пајтон ) од погоре пишаните постови. Сакам да читам читам стрипови, сум ги читал како дете и ќе продолжам да си читам. Не сум колекционер и не ги редам стриповите на полица да им се восхитувам (без да ги читам) и не сакам да праам бизнис (со набивање на цени за комплетни серијали) од една таква за мене рекреативна, забавна занимација во слободно време. Читањето на стрип за мене е како гледање филм, занимација. Со таа предност за стрипот нели, што имаш повеќе можности за избор на место и време, како што е на пример и додека си во WC на шоља и немаш таков луксуз да имаш плазма спроти тебе. Јас на пример сите пари што сум ги дал за стрипови не мислам дека се џабе фрлени пари, бидејќи сум го добил тоа што сум го сакал и очекувал, а тоа е СТРИП. Стрип кој што сум го прочитал и сум уживал а ќе можам и друг пат да му се навратам пак да си го прочитам. И по тоа прашање воопшто и не се чувстувам ЗАЕБАН и прелажан од никој. Прашањето околу изгледот, укоричувањето и квалитетот на изданијата на стрипови на Македонски секако се теми за дебата и изнесување на различни мислења и ставови. Кај нас во Македонија на пример општата ситуација во издаваштвото е многу дискутабилна. Пред некое време на пример барав за подарок да купам книга, и сакав да биде тоа некое така да речам полуксузно издание со тврди корици и така, ама јок немЕт. Македонските изданија се најчесто со многу лоша хартија и никаква корица, која едвај ги држи страните (за книга од 500 ст. ) и се ти се чини дека во секој момент ќе се подели на два три дела . Така да кога јас лично би се прашувал за стриповите тоа би го извел на следниов начин. Сите стрипови би ги правел со средно квалитетна хартија (да е бела де), кориците би биле меки и лакирани. Цената на стрипот би била ептен прифатилва и би се потрудил да се изрекламирам и што поголема читачка публика да привлечам. Изданијта на ВЧ воопшто не би ми недостигале и да ги нема, ако има доволен избор, во месецот барем 2-3 стрипа на Македонски. Колекционерите во Македонија (кои што се малку) и посекако посакуваните стрипови што им недостигаат си наоѓаат начин да си ги набават. Колега еден од работа си порачува пакети цели од Хрватска, бидејќи нели ги нема кај нас а поради слабиот квалитет ВЧ воопшто не ги зема. Е сега знам сите ќе ме нападнете дека заговарам да ги снема стриповите од трафиките или така нешто ама тоа не е точно. Секако дека треба да си има стрипови од секакви изданија и на секакви јазици ама треба да си има и некаков ред. Зошто да не се фаворизираат домашни производи, јас тука не гледам проблем. Странските изданија (Српски, Хрватски, Американски...) можат да се ограничат да ги има само во специјализирани стрип трафики (книжари) на пр. Чисто онака информативно да ве прашам дали во Србија на пример сте виделе Хрватски стрипови да се продаваат во трафиките и тоа да се изложени пред оние на ВЧ или на другите српски издавачи??? Околу досегашните обиди за издавање на стрипови на Македонски. Причините за неуспехот нивни секако треба да се бараат и во нелојалната конкуренција на странските изданија како и во погрешно проценетиот домашен пазар. Дома на пример пред некој ден од под кревет ископав едни постари Алан Фордови кои што ги добив како награда во еден квиз (не сум ги купувал од неинформираност) и кога им ја видов цената се запрепастив. Во тоа време (96-97) се продавале по цена од 160-70 денари или по 10 марки. Според таа логика денешниве мекоукоричени стрипови би требало да се по некои 5 евра а не 1,5 до 2 евра како што се. Слична судбина од згаснување и на овој обид за издавање на стрипови во Македонија може да се случи ако не се регулираат некои работи со почитување на закон за права и слично. Како и од конечно консолидирање на фирмава што се решила да се занимава со оваа дејност и да речеме еве по едногодишното експериментирање, да се фати редот со редовност и стандард во квалитетот на издадените стрипови. И сеа малку да се вратам на тема. Мистер Но новиов го земав и го прочитав. Се си е добро направено, превод, адаптација, квалтетна хартија, квалитетен скен и принт, ама многу е утната завршната обработка односно лепењето. Со досегашните стрипови имав среќа и ми се погодуваа така да речам квалитетни примероци иако не се замарав да бирам туку го земав првиот до рака, сега ја немав таа среќа и ете ми се погоди таков примерок да ми се одлепат последните страни. Иако намерите на издавачот ете биле да биде првиот што ќе издаде Мистер Но А5 формат и со тврди корици според мене апсолутно немал потреба од таков луксуз. Тие што сакаат да купат стрип како мене ќе го купат и во меко паковање, во помал формат со пониска цена и ќе бидат среќни. А тие што сакаат да најдат мана и да мрчат ќе најдат да е и со златни корици напраен и со незнам каква внатрешна обработка. Има една српска „Р’џавом курцу и длаке сметају“ Но офенс Сега за сега тоа е што сакав да кажам во врска стрип сцената во Македонија, издавањето на стриповите и последниот стрип искочен Мистер Не. ПС. Се извинувам поради долгиов пост ама ретко почнав да пишувам по форуми и кога ќе се наканм да пишам се си кажувам наеднаш.
|
01 Jul 2009, 17:10 |
|
|
redbaron
Надежен Луд Научник
|
Jas nema da pisuvam referati sega ali ako propadni ovaj prevarantot bas mi e gajle........a okolu toa drugarceto tvoe i postarinite sto gi plaka za tie paketite od kaj i da se ne znam so da ti kazam...............ali ako se nafatis ti da mi ja plakas postarinata i da mi gi predavas stripovite na raka koi jas ke gi naracam od HR ili SR.... ete i jas velam neka nema stripovi po kiosci. Okolu toa deka VC mu e nekomu kriv sto propaga samo bi dodal deka so ogled na site raboti koi ke se zemat vo predvid treba da si idiot da veruvas vo toa.
_________________ "Like you, he believed the dark side could be conquered from within. Such was not to be. The dark side seduced him utterly…and anger became his path!" ―Odan-Urr, warning Ulic Qel-Dro
|
01 Jul 2009, 17:31 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Прво, морам да признаам дека 99% се сложувам со КаменЧовек освен во некои нијанси... Значи, и во неколку наврати сум напоменал, дека сум дел од онаа поширока читачка публика, и дека не паѓам во несвест ако стрипот бил тврд или мек повез, со супер 80 или 120 грамска хартија или, пластифицирано или лакирано, или бил во ќесичка или не. Но, дефинитивно одлучувачки фактор ми е цената. Зашто? Затоа што доколку беше било кој стрип од 30 до 50 денари, дефинитивно ќе беше купен од мене! (еве, и официјално ветувам, дека ако излезе АФ новиот серијал и доколку чини 50ден, јас прв ќе го купам! - Па после ќе се фалам каков голем патриота сум ...) Значи, во услови на пазарна економија, и пред се за брзо преживување, треба бе да ги свртиш парите, сега и веднаш. Иначе, те уби пазаров... Туку ај да не мрчам, и така сум дел од „какачите“, ама ова што се случува, за жал, беше одамна предвидено, и точно со истиот редослед на случувања. Се останато - светска рецесија, јака конкуренција од ВЧ, работниците ја бојкотираат печатницата, дистрибутерите се уортачиле со црнокошуњашите и непатиротите па по трафики ги кријат стриповите на македонскиот издавач... - се само беден изговор за целосното фијаско. (И посебно со позната реплика - „Е ај ти издавај да те видам, па после мрчи!“ е толку моронска, што да не беше трагична, ќе беше многу смешна...Во старт човекот знаеше во што се впушта...) Господин Не не го земам затоа што е многу скап. Многу пишував. Доста беше.
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
01 Jul 2009, 18:03 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Стонемен кажа многу паметни работи....и убај. Проблемите со изданијата на македонски од жежок црв се многу и за сите е повеќе пати дебатирано,така да повеѓе нема потреба да образлагаме.Кој шо сака шо сака нека купува и како сака.Тоа што издавачот има проблеми е негова работа-во меѓувреме наместо да издава стрипови,да издава многу,да се поефтини за сите да купат,да му се фокус групи дечки што допрва се запознаваат со стрипот,итн,тој си игра бајрам со умо. Наместо да клај прсто нагла и да си речи чекај шо прам,тој си биши балади самиот сосебе,тропа зелени за тендери(моронот незнае дека сите министерства имат програми за тоа тендерите на веб сајтовите и пиши што како и за кој),наркомани сме биле и незнам во црно се облекваме.... И после ај со душа ке му чекам нареднио број.Је рајт. Нека куфа кој шо сака стрипојте,и кој шо сака нека коментира.Јас ако некуфам сите ќе го следат светлиот пример.Дај да не се заебаваме.... На форумов поќе ги купуаат тоа стриповите негови отколку тоа братучеду и фамилијата негова поблиску..... Страмота е и за него шо прај,и за тие одстрана шо го гледат,а и за мене лично со будала шо се расправам.... Друго-нека напрај добар стрип,нека е редовен супер-шо ќе му коментираме? Гаќите? Едно нешто асално не извај-а НАЈКВАЛИТЕТНИ му се-зато си играме мајтап ние....... Стрипот е забава.И детс ит.И најквалитетните стрипој ги читам в нужник,а камоли овие..... Ај во иднина со среќа со изданијата,со фестивалот шо ќе го организира а и списанијето.Ова сето после долгогодишното искуство. И кој шо мисли нека си пиши Ова е мое мислење И ушеднаш Стоне супер си напиша Поз одам да си го земам(ова подршка на МАкедонското издаваштво) новијо мистер но ако дојде битола(Нормално безпари-и не, не е поклон )
_________________ ејм фор д бушес!
|
01 Jul 2009, 18:37 |
|
|
redbaron
Надежен Луд Научник
|
I realno kazano, covekot ne znae sto pravi,namesto na pocetokot da se fokusira na eden ili dva junaci toj samo seta i luta,nikakva redovnost na izdanijata covece,pameten covek prvin ke ispita kako stojat rabotite a duri potao ke zema pogolem zamaf,ovaj vide site skokaat od mostot skoka i toj.Sto ke mu falese ako edna se fokusirase samo na AF ili Zagor,barem ke videse kakva e situacijata, a ne vaka samo leta ko prle pred magare. Ah tesko mene i jas premnogu si ja ......... glavata nepotrebno za nepotrebni raboti.
_________________ "Like you, he believed the dark side could be conquered from within. Such was not to be. The dark side seduced him utterly…and anger became his path!" ―Odan-Urr, warning Ulic Qel-Dro
|
01 Jul 2009, 18:57 |
|
|
StoneMan
Џуниор Џедај
Joined: 14 Feb 2009, 13:01 Posts: 80 Location: Skopje-Macedonia
|
|
01 Jul 2009, 19:20 |
|
|
redbaron
Надежен Луд Научник
|
|
01 Jul 2009, 19:48 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
Ме мрзи да копам по моите стари постови на форумов каде имав напишано дека кога ќе пропадне Прилепчанецон сите ќе му бидат криви освен тој самиот.Целава работа е заради печатницата.Тоа го призна и самиот издавач,ја колнеше,ја пцуеше и на крај пак остана со нив. Јас сакам да има стрипови на мак. јазик и ако мора да бирам секогаш ќе изберам стрип на наш јазик.Без разлика на однесувањето на газдата,нападите на лудило и сл.Ги имам сите досега стрипови на ВАРМ,највероватно ќе го земам и Г-н Не.Ама сите стрипови на ВАРМ ги бирам многу внимателно. Криво ми е што не успеа ова со ВАРМ заради општо стрипот во МК,а дали ќе плачам по нив НЕ,во никој случај,посебно НЕ со онаков газда без компас,агресивен,самобендисан,тврдоглав... ВЧ се легално во МК со платени права за дистрибуција на нивните стрипови кај нас.Луденс ги нема(на киосци) во Србија затоа што немаат купено права за дистрибуција и во СР.Исто и со ВЧ за Хрватска.А и се е регулирано во договорите потпишани со Бонели.Никој не му е крив на нашиов издавач што не се информирал пред да почне со издавањето. Од ВЧ купувам редовно само Загор и Бред Барон,а понекогаш ДД и Текс. Дали би плачел по ВЧ ако ги снема од киосци кај нас???НЕ.Ама пак ќе речам не е добро за стрип понудата кај нас.Имам пријатели од Србија и можат да донесат изданија,ама друго е кога ти се тука достапни. Затоа нека не е вади издавачот наш на ВЧ затоа што стварно е ептен смешно.Со редовни изданија по економски пат ќе ги истиснеше. Ја отупев и јас...
_________________ I love the smell of fresh comics in the morning!!!
|
01 Jul 2009, 20:48 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
|
01 Jul 2009, 21:26 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
01 Jul 2009, 21:34 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Доуз вор д дејс мај френд......
|
01 Jul 2009, 21:37 |
|
|
redbaron
Надежен Луд Научник
|
Nego stoneman, da te prasam nesto,dali tebe di se desilo da poradi nekoe izdanie od VC ne kupis nesto od VarmC................jas licno vo toa ne veruvam.
|
01 Jul 2009, 21:42 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
ГОлема грешка напрај типов со издавањето на БОнелиевите јунаци кај нас. -Ги има веќе.АКо издаеше друго ќе имавне и Бонели и друго -Преку глава се.Значи има луѓе шо благо речено преку к.р им се бонели.... -Алан Форд имаше.Можеше друго -Целна група копиљаци.Да навлечи деца на стрипови.Кој млад човек ги сака авантурите на Загор од 64...мислам втф.... -Колекционерско издание-КОЕ КОЛЕКЦИОНЕРСКО ИЗДАНИЕ-ние немаме редовно а камо колекционерско-Плус то колекционерското издање на се личи освен на колекционерско.Тоа тетратките од ВЧ се 6 пати поарни од ова.БАрем не се распаѓат.... -Реклами-не рекламира ,шо е симтоматично......ама отом потом.... -Ко шо рекоф со сите е скаран..... -Пцуе и тропа идиотштини за луѓе што можда би му купиле то шо продава....можда...никој нема да сака да го намириса кога му ги пцуе жените и домашните,па плус тоа се заканува калапо....као некој да го есапи сенќир -Никаква информација недава.Затворен форум.Неажуриран сајт.Добар комерцијален потег -Вид на изданија кои излегуваат неделно и на гној хартија,а тој ги вади чат-пат и колекционерски(уше погној) -Годишно издаде количина на изданија која што требаше(најавено) да ја издаде за 2 месеци.... -То со ВЧ незнам кој дебил треба да си да мислиш дека е вистина дека му го урива прометот.... -Однос на компир -И слично....
Дојде и си ојде ни прв ни последен.Ама штета што е теле па на омразените му ВЧ (Шо бај д веј тој ги испромовира баш на негојо сајт,ко му благодареше на бога за стриповите што идат) му напрај таман услуга плус. Можеше да напрај нешто на македонски(со тие 300 евра за правата што ги потроши) и не напрај,се посра.....сега го снемва и баш само ВЧ ќе останат.БРАВО!
|
01 Jul 2009, 21:53 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Инаку за неупатените ова се стандардни дебати на сите стрип и општо форуми...значи ништо ново и ништо невообичаено. А нивото на кое се водат е од домашното воспитание и од аклот на поединецот....
|
01 Jul 2009, 21:58 |
|
|
redbaron
Надежен Луд Научник
|
Poleka mico,nema da mozi da spija deteto koj ke go procita seto ova,nisto cudno ako go prati Zagor da ti odrzi lekcija.
|
01 Jul 2009, 22:06 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Не е дете ...орел е цел....Плус то ќе ми го пушти правниот тим на жежок црв.... Инаку знајш дека и ти му си на туфек последниов период така?
|
01 Jul 2009, 22:09 |
|
|
redbaron
Надежен Луд Научник
|
|
01 Jul 2009, 22:12 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
::
|
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
02 Jul 2009, 00:06 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
И плуст то еднаш......бла,бла,бла........итн
|
02 Jul 2009, 00:21 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
|
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
02 Jul 2009, 00:35 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
Joined: 25 Jan 2009, 16:02 Posts: 2649 Location: Skopje, Makedonija
|
Е да... а да не збориме за тоа дека тогаш платите претворени во евра беа околу 400-500 евра во просек, а не 200 како сега...
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
02 Jul 2009, 00:46 |
|
|
dare_sum
Сеирџикус Максимус
|
more!ako saka nekoj da zivni strip situacijata vo mk sigurno nema da zivni so zagor,alan ford i kompanija...realno...koj cita denes to?(dobro se cita ama ne i od mladite) znaci poarno eden strip da izlezi so e jak i nov na makedonski otkolku 100 od na baba mi vremeto ko pletela corapi za simpatijata od volnata na ovcata komsijata... i na kraj koj so saka da se snajdi so strip so go interesira ke se snajdi, pa makar i na spanski da e (da se zivi spanskite serii) ke si go zemi(sirenje nepatriotizam), iako ne e loso da se ima i na makedonski. pozdrav do site gledaci na makedonska televizija... a ne gledate makedonska televizija a? kablovska imate a? site apsana ke ojte
_________________ http://darkoristevski.blogspot.com/
|
02 Jul 2009, 02:59 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
|
vo italija, boneli stripovite se dobra cena primer, najnoviot Tex, br 544 e 2,70 Eu najnovite marvel / dc izdanija se okolu 3 Eu, ama dobivas dva broja vnatre, kolor strip-albumi od 7 do 12 Eu a imaa mnogu novi americki raboti, prevedeni na italijanski posle 2-3 meseci od objavuvanjeto vo amerika. na staro, cenata e upola od prodaznata, pa ja nacekav giganti za 3 Eu, kolekcionarski izdanija za 2-3 evra
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
02 Jul 2009, 07:17 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
Точно.Цената у Италија е поволна,ама поради тиражот.Текс редовната серија иде во 400 000 примероци.
_________________ I love the smell of fresh comics in the morning!!!
|
02 Jul 2009, 13:02 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
|
02 Jul 2009, 13:36 |
|
|