|
|
It is currently 18 Dec 2024, 23:49
|
ворм комикс - ТЕМАТА Е ЗАТВОРЕНА
Author |
Message |
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
::
|
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
11 Feb 2010, 19:34 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
|
Само што го купив стрипов. Не за друго туку затоа што ја има (според мене најдобрата) DD епизода Totentanz. Уште кога бев член и на форумот на издавачот, кога тој највауваше дека ќе го издава стрипов (лани ова време, ако не се лажам), си ветив дека ќе го купам и така и бидна. На кратко го разлистав и немам некој тешки замерки, но првите неколку парни страници (10, 12, 14, 16) имаат дупли принт (друга страница испечатена врз содржината на оваа), што многу ми скрши филм, посебно што е баш на приказната заради која го купив стрипот. Хартијата е малку чудно скрозирна. Прв пат гледам таква хартија во стрип. Инаку квалитетот на кориците и сл не е ист како на ММ гигантот од лани. Тој беше во најлон (или пластифициран), а овој е веројатно лакиран. Знам дека има членови овде кои се членови и на форумот на издавачот, па ме интересира дали има начин да се замени некаде во СК стрипов за нова копија што нема дупли принт, за да не ми бидат залудно фрлени овие 320 денари.
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
11 Feb 2010, 23:48 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
Јас иако веќе го имав овој гигант и како Луденс и како Систем Комикс издание, кога беше најавен на времето бев цвсто решен дека ќе го земам и во Варм Комикс варијанта... Но шкарт односот на издавачот кон нас "протераните" си го стори своето - го видов гигантот вчера во Тинекс, го прелистав, но нешто не ми дава да го купам. Од иста причина баталив и Алан Форд - премногу личен печат има во предводот и адапацијата (што е нормално и потребно кај Алан Форд), но кога знаеш дека си непожелен кај таа личност, меракот едноставно го нема. На Загор сепак му останав "верен", само до кога ќе тера? А Што се тиче квалитетот на изработката на ДД гигантот, од тоа што видов на кратко, мислам дека е на сосема задоволително ниво и делува подобро од ММ гигантот.
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
12 Feb 2010, 00:13 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
Сега за сега нека го на полица, па додека да имам прилика да го земам со тврд повез. А инаку во врска со односот на издавачот, мање више. Загор не го купувам заради односот кој го има а порано го купував чисто од подршка. Ама тоа си е негов проблем. Овој стрип е еден од оние малкуте што заслужуваат да ги имам на хартија. Барем до подобрата варијанта
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
12 Feb 2010, 00:17 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
|
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
12 Feb 2010, 00:27 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
|
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
12 Feb 2010, 00:29 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
еден беше. не знам дали толку стигнале или што и да е. ама јас сум идиот. требаше да го пролистам детално. ама ептен ми е селски тој момент да седам во тобако и да листам стрип дали е ок
|
12 Feb 2010, 00:35 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
Joined: 26 Jan 2009, 00:31 Posts: 3222 Location: Skopje, 1712AD
|
ova so duplive strani me plashi. mozno e da ne primeti covek (osven ako ne go razlistuva str po str) koa kupuva i posle cvrc.
|
12 Feb 2010, 10:21 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
у мојата трафика тетката више продала 2 од 3 комада. на прв поглед се шини ок, за насловната се гледа дека е различна од мм гигата. на подобро, би рекол. нема да купам пошто хард кор(н) изданието на систем ми е више него доволно.
|
12 Feb 2010, 12:08 |
|
|
Skywalker
|
|
12 Feb 2010, 16:38 |
|
|
Skywalker
|
Иако немав намера да дискутирам повторно на оваа тема, бев испровоциран од реакцијата на италијанските колекционери што ја видов на форумот. Имено, во посебната тема ORDINE COLLETTIVO ALLA VARM COMICS (Колективна нарачка од Варм Комикс), Администраторот ги повикува заинтересираните членови да направат заедничка нарачка од издавачот / уредникот / whatever на В0рм Комикс, со цел да се заштедат средства. На тоа следат две реакции од членови кои веќе воспоставиле контакт, првиот член добил одговор дека еден примерок плус поштарина до Италија ќе го чини 10 евра, а кога запрашал колку би чинеле 10 примероци, со цел да се заштедат пари ако се испрати пратката наеднаш, му било речено дека би го чинело 100 евра. На крај ќе запраша: E il risparmio dov'è? (А каде е тука заштедата?). Другиот пак издејствувал за 20 евра да добие 2 примерока од гигантот и еден АФ заедно со поштарината, но по извесно време добил одговор дека за 20 евра ќе добие само еден примерок од гигантот. Се обидел да преговара, но засега немал одговор. Веќе ги испратил парите и тие стигнале кај испраќачот, но сеуште чека да види што ќе добие. Вели дека можеби колективната нарачка би била поевтина, ако некој умее да го направи тоа како треба, но не би се изненадил и да не е така. Друг член коментира дека ако изданијата + поштарина се навистина толку, дека тогаш тоа е измама. Предлага да се побара било кој во Македонија да им ги набави изданијата и да им ги испрати. Би рекол само вистинско презентирање на сопствената земја, како што му доликува на издавач (?!) од ваков калибар, профитот пред се', уште еден сегмент од “успешната“ деловна и приватна големина на дотичниот, кој со секој нов ден открива нешто ново (тоа што го беше искажал во пораката која пред извесно време беше овде споделена е можеби само почетокот). Ако мислел дека ќе ги превесла Италијаните, блазе си му на умот!
|
02 Mar 2010, 21:36 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
|
Ќе остане и без тие муштерии како тргнал...
|
02 Mar 2010, 21:58 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
Wait what? У Италија испраќање?? Am I missin' sometin' here?
|
03 Mar 2010, 00:53 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
03 Mar 2010, 08:59 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
_________________ I love the smell of fresh comics in the morning!!!
|
03 Mar 2010, 21:25 |
|
|
gordan
Магус Регуларус
|
Леле, БРАВО за линкоФ!
|
06 Mar 2010, 09:54 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
Joined: 25 Jan 2009, 16:02 Posts: 2649 Location: Skopje, Makedonija
|
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
06 Mar 2010, 17:51 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
Заради онакви ликови сме на црни листи насекаде по интернетов.
|
07 Mar 2010, 15:18 |
|
|
StoneMan
Џуниор Џедај
Joined: 14 Feb 2009, 13:01 Posts: 80 Location: Skopje-Macedonia
|
Загор класик бр. 5 Пеколна Магла Алан Форд класик бр. 8 Божиќна Елка
|
15 Mar 2010, 17:12 |
|
|
BrunoPhoenix
Манга Падаван
|
zagor klasikot mu e mn grda koricata,nekoj utepani boj...ama aj dont judge the (comic) book by it's cover,ke go zeam toj aj alan ford ne gi kupuvam poso za nigde e toa sto nekoj se tvrda,nekoj meka korica i pola takvi pola takvi i use zgora na toa use 120 da daam... a kazete mi dali vredi DD da se kupuva?
|
17 Mar 2010, 22:00 |
|
|
Morgana
Ултимејт Резервист
|
|
17 Mar 2010, 23:09 |
|
|
Пепи
Суперхерој Под Стечај
|
и мојот гигант ДД е супер (само шо корицата не ме бендисви т.е. то шпо не е почврста)
_________________ Пазете се... демниме бавчи!!!
|
18 Mar 2010, 11:26 |
|
|
Skywalker
|
Италијанските оригинални гиганти имаат помека корица, и општо, се полесни од македонското издание. Вчера имав прилика да го видам најновиот број на италијанскиот гигант со Дилан Дог, скоро ист број на страници како и бројот што неодамна беше издаден на македонски јазик, но хартијата е поинаква, полесна, но поволуменозна (не знам како тоа стручно се нарекува), изданието изгледа помасивно, доста поквалитетно, има и убава лакирана корица а чини 5,80 Евра. Во ред, можеби некој ќе рече дека Бонели се голема фирма, имаат големи тиражи, Италија има триесет пати повеќе жители, меѓутоа стандардот таму и стандардот во Македонија се немерливи, а цената на изданијата е скоро иста.
|
19 Mar 2010, 14:47 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
Кој има прилика и финансиски средства само оригинални изданија.
|
19 Mar 2010, 15:16 |
|
|
StoneMan
Џуниор Џедај
Joined: 14 Feb 2009, 13:01 Posts: 80 Location: Skopje-Macedonia
|
|
20 Mar 2010, 14:17 |
|
|