|
|
It is currently 19 Dec 2024, 12:47
|
Author |
Message |
the Jester
Ултимејт Резервист
|
edit : aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa se smiri frontot kasnam so kucanje jas ako de si kazav so si mislev
_________________ .... i'm like a monkey in a banana factory !!!
|
09 Apr 2009, 15:02 |
|
|
StoneMan
Џуниор Џедај
Joined: 14 Feb 2009, 13:01 Posts: 80 Location: Skopje-Macedonia
|
|
09 Apr 2009, 15:28 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
::
|
Загор дели интимна колиба со мексиканец. Марти Мистери дење ноќе е со неандерталец. Дилан Дог живее со мртов комичар. Бетмен посвојува тинејџ момчиња. Капетан Америка солзи лие за младиот му партнер Баки. Superman's best pal is Jimmy Olesen. Типчето од Y the last man шета у свет само со жени и едвај еднаш е*еше... Сумљиви сексуални вредности имаат ликовиве. Тоа треба да не загрижува.
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
09 Apr 2009, 15:30 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
E Brajan odkogavikam jas za ova ....eto super oj temava....
_________________ ејм фор д бушес!
|
09 Apr 2009, 15:32 |
|
|
StoneMan
Џуниор Џедај
|
|
09 Apr 2009, 15:33 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
09 Apr 2009, 15:38 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
|
09 Apr 2009, 15:39 |
|
|
Darbog Darkmore
Магус Регуларус
Joined: 24 Jan 2009, 21:06 Posts: 1308 Location: Vinica,Makedonija
|
|
09 Apr 2009, 15:40 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
E ova se NAJNORMALNI faken stripski muabeti za sekoj strip fan sho drzhi dosebe.....I mene ne me bendisva evropski filmoj
|
09 Apr 2009, 15:41 |
|
|
the Jester
Ултимејт Резервист
|
|
09 Apr 2009, 15:43 |
|
|
StoneMan
Џуниор Џедај
|
|
09 Apr 2009, 15:51 |
|
|
talamar
Пензиониран Мрчатор
Joined: 23 Jan 2009, 10:10 Posts: 4689 Location: Skopje, R.Macedonia
|
Prvo Stone izvinjavaj so te pomesav so Red Baron ne bese namerno. Vtoro jas kako i Mico i Damjan (kako i povekjeto od Makedoncite) sme seirdzii. Sakam da se salam so likovite, no nikako so crtacite (osven onie koi za k** ne gi biva, za niv uopste ne ni zboram). Ako go kazam vicot;"Se nisa Spider-Man niz New York i glea na edna od zgradite Spidey e peder i zbesnuva. Slednoto sabajle stanuva Superman i proletuva niz Metropolis i na edna od zgradite so pajazina glea navezeno Superman e Klark Kent" ne znaci deka im se rugam na John Romita ili na Joe Shuster (a uste pomalku na Stan Lee) tuku deka se zaebavam. Edinstvenata zamerka u crtackiot oddel na Bonneli (ili podobro da se izrazam ona so mene mi bode oci poslednive 22 godini, otkako sum strip-o-holic) e za stilot na crtanje, layout-ot na panelite i naivnosta na scenarijata se nemaat smeneto 1%. A ponajvise me iritiraat, cvrstite stavovi na mnogu strip citateli, megju koi nekoi se i moi dobri prijateli, od koi povekjeto nemaat degustirano pomoderni stripovi (ova ne smee da se sfati licno, poso golemi se sansite povekjeto od clenovite na forumov se dobro zapoznaeni so povekjeto od likovite za koi se zezame a se od americkata produkcija), so malku posovremen i mnogu porazlicen pristap kon scenarioto, kako i sekogas evoluirachki stil na crtanje, a gi kritikuvaat istite zaradi propaganda li, nasilstvo li, rasizam li i sotijaznam vise so ne. Jas crtam stripovi od mojata 12-ta godina, i site glavni likovi mi se Makedonci (te belci) zarem toa povlekuva deka stripovite mi se rasisticki? Ne. Poso jas sum belec (a ponekogas toa mi pretstavuvalo problem, pogotovo so nekoi dosta promiskuitetni zeni, koga da se bide crnec, znaete u koj oddel, mi bilo son, ama pusta sudbina, tkandi se zatnalo...) i odnesuvanjeto na belcite mi e posvojstveno otkolku na crncite, latino, azijatite i indijancite (so krajna cel likot sto go kreiram da dobie pogolema dlabocina i realisticnost, vo karakter). Zatoa se smejam i sakam da se smeeme na site falinki na nasite omileni likovi. Za mene toa e zabava.
_________________ Креирајте македонски стрипови. Читајте македонски стрипови. Купувајте (по воља) македонски стрипови.
|
09 Apr 2009, 15:57 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
|
09 Apr 2009, 16:46 |
|
|
StoneMan
Џуниор Џедај
|
|
09 Apr 2009, 16:47 |
|
|
the Jester
Ултимејт Резервист
|
|
09 Apr 2009, 16:54 |
|
|
redbaron
Надежен Луд Научник
|
_________________ "Like you, he believed the dark side could be conquered from within. Such was not to be. The dark side seduced him utterly…and anger became his path!" ―Odan-Urr, warning Ulic Qel-Dro
|
09 Apr 2009, 18:09 |
|
|
Skywalker
|
Првиот комерцијален стрип јунак е американски (). И јапонската и европската стрип школа својата инспирација ја црпеле од американците. Целата Бонели продукција е инспирирана од Холивуд, американската историја, трапери, црвени мундири, индијанци... Многу од ликовите на Бонели се креирани според познати холивудски актери, Гручо е познат комичар од почетокот на ХХ век, Магичен Ветар ме потсеќа на Даниел Деј Луис во Последниот Мохиканец... Дури и таткото на мангата бил инспириран од Волт Дизни. Блубери е Чарлс Бронсон од оние шпагети вестерни... Натан Невер е амалгам од многу НФ дела, филмови, Блејдранер... Се е поврзано, инспирација е земана и позајмувана... Америка не е само Стен Ли, оние блокбастери и шунд и пулпологијата... Ете, сега излезе и Watchmen филмот... Алан Мур, Брајан Азарело, Френк Милер, Квентин Тарантино... Ми се допаѓа и европската култура, МНОГУ!!! Французите имаат неверојатен сенс, имаат прекрасна стрип школа, почитуваат естетика, тука се и шпанците... Никако не би ги заменил еден Хуго Прат, Мило Манара, Жан Жиро, Морис или Ерже со било кој стрип автор... Сите си се уникати, сите имаат свој белег и своја тежина во глобалната светска стрип историја... Ние сме такво поднебје што досега најголемиот дел од стрип школите бил присутен на нашиот пазар, дали директно, по трафики, или преку интернет и пријатели... Гледам дека луѓето на Форумот следат повеќе школи, повеќе автори, имаат знаења... Мислам дека може конструктивно да се шегуваме за некој лик, само да не биде многу претенциозно... Сепак, секој јунак си има оставено свој белег, кај некого помалку, кај некого повеќе. Убаво е да се развие дискусија.
|
09 Apr 2009, 19:04 |
|
|
Darbog Darkmore
Магус Регуларус
Joined: 24 Jan 2009, 21:06 Posts: 1308 Location: Vinica,Makedonija
|
Treba se da e zezanje na ovoj topik,a koja skola e podobra da se sporeduva e mesanje babi i zabi.
|
09 Apr 2009, 19:35 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
|
lujge, me izmorivte od citanje
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
09 Apr 2009, 19:59 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
Joined: 25 Jan 2009, 16:02 Posts: 2649 Location: Skopje, Makedonija
|
Читам целиов муабет и да ви кажам право искрено си се изнасмеав бидејќи ме потсети на детството, т.е. времето кога со брат ми (инаку постар 3 години од мене), како и со другите копиљаци од маало, си контриравме за се и сешто, т.е. кој е појак: каубоецот или индијанецот, партизаните или германците, супермен или бетмен, тарзан или загор, сталоне или шварценегер... Понекогаш доаѓаше и до тепачки (зборам за детска тепачка...), и на тој начин се докажуваше кој е во право, на пр. јас сум брус ли, а он е џеки чен, и кој ќе победи, тој е и појак... Бидејќи бев помал најчесто губев, ама мојот јунак скоро секогаш победуваше, па тоа и ми беше некаква сатисфакција.... Ама не за долго, пошто бев доста напредно дете, па годините веќе не беа пречка за силата... Како што гледам овој топик е токму за тоа, присеќање на тие денови и правење приказни или докажување чиј јунак е појак, подобар и сл...Тука секако се мешаат многу теми, бидејќи стрипот, филмот и анимацијата се доста тесно поврзани меѓу себе, и околу овие теми се надополнуваат или поклопуваат, како сакате... Јас лично не започнав баш со Бонели стриповите, првите стрипови што ги читав беа "Тарзан", во мал формат, каде што се појавуваа цртачи од типот на Хозе Ортиз на пр., а истовремено уживав во Дизниевите јунаци преку "Микијев Забавник", кој нудеше и развиток на интелектуалните способности преку разните квизови, приказните со повеќе краеви, шифрираните стрипови и сл...Не можам да ги заборавам ниту анимираните филмови од тој период, меѓу кои покрај Дизниевите и Том и Џери, имаше и манга (т.е. јапонски), може некој ќе се сети на Хајди, Коњаникот Сабја и сл...Морам да спомнам дека се што е направено од Дизни било и ќе остане ремек-дело за многу генерации после нас...Мојот интерес за и околу стриповите растеше и преку неизбежниот Политикин Забавник, каде што имаше стрипови и јунаци за сечиј вкус, од американската марвел, франко-белгиската школа, па се до стрипови од домашни автори... Најпосле дојдоа и бонели стриповите, т.е. Лунов Магнус Стрип (Мистер Но, Блек, Кит Телер...) и Златната Серија (Загор, Текс, Командант Марк)...барем така ги делеа тогаш, и ова беше предмет за препуцавање, која едиција е подобра и сл... Иако повеќето клинци од маало го сакаа највеќе Загор, јас лично највеќе го обожавав Блек, тој ми беше некако архетип за вистински херој, огромен, непобедлив, и башка борец за правда...а можеби пресудни беа и неговите придружници, т.е. Окултис и Роди, зошто ете, тој хумор некако ми одговараше во тоа време...Иако можеби наивни, и на прв поглед нереални, стриповите со Блек Стена (не Блок Стена) некако мене ми беа најреални, а во нив има и доста случки од американската историја кои навистина се случиле (нормално не со Блек во главна улога...)...Окултис како лик, секогаш ми беше симпатичен, бидејќи неговата сила не беше во мускулите, туку во паметот, и секако дека неговиот лик е директно поврзан со вистинскиот лик на Бенџамин Френклин, кој е познат по неговите дела за американската револуција, но исто така и како голем научник, кој го измислил громобранот на пр...Загор го сакав заради одредени авантуристички епизоди како "Загорова Одисеја", "Потонуло Благо", "У канџама Зла" и сл, кои сега излегуваат гледам како интеграли, тврдо укоричени и со охохо цени...Уште еден лик од бонели ми беше доста интересен, а тоа е Мистер Но, кој беше вистински антихерој, немаше епизода да не изеде ќутек како магаре, а на крај пак го решаваше случајот на само нему својствен начин...Да не зборам за импресијата што ја добивав како дете од амазонските џунгли, разните животни и птици кои ги барав и откривав во албумот "Животинско Царство", како и егзотичните култури и цивилизации, кои ги наоѓав само таму преку авантурите на Мр. Но и неговиот пајпер...Каубојците и индијанците ги почнав доста рано со Кит Телер и Капетан Мики, а подоцна фаворит ми беше Блубери, како и Команча, ама од вестерн жанрот секогаш бил и ќе ми остане најомилен Текс...едноставно ги обожавав филмовите со Џон Вејн, и Текс ме потсеќаше на него, како во фигура така и со ставот, хуморот, и лежерноста со која се бори за правдата... Марвел и ДЦ стриповите ми станаа фаворит после филмот со Супермен...не можам да заборавам каква импресија ми остави тој филм, и фактот дека постои јунак од друга планета, кој е тука за нас и не штити од секакво зло...барем тогаш како дете тоа многу ми значеше, и така полека стрип изданијата како Екс и Алманах ми станаа најомилени, а во кои нормално Супермен беше најзастапен...Другите јунаци сами си дојдоа на ред, т.е. се наметнуваа Бетмен, Спајдермен, Хулк.. и се менуваа како фаворити, ама ете, тој првиот остави неизбришлива трага... Потоа се мешаа разни јунаци, хумористичните стрипови ми станаа најомилени, Алан Форд никогаш не ми бил омилен ама го читав и се смеев, повеќе ми правеа мерак хумористичните стрипови од франко-белгиската школа како Астерикс, Гаша, Таличниот Том, Умпах Пах... Како растев, се попривлечни ми стануваа јунаците за повозрасна публика од типот на Конан, Дилан Дог, (крвави хорор елементи како сечење глави, вадење очи и сл), кои додека бев помал искрено не ги сакав бидејќи ме ужаснуваа, поготово експлицитните сцени во Дилан Дог... Значи, кој не го мрзело да го чита сето ова супер, кој го мрзи да чита нека почне од овде, јас лично сметам дека сум среќен што воопшто во животот сум читал и читам стрипови, бидејќи преку нив секогаш сум наоѓал забава, но и сум учел за животот воопшто...И до ден денес сметам дека тој што не читал стрипови многу губи, и за мене е сиромашен... А за и околу јунаците секогаш имало и ќе има фаворити, ама најважното од се е што ЧИТАМ СТРИПОВИ. ТИЕ МИ СЕ НАЈОМИЛЕНИ!
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
09 Apr 2009, 21:58 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Super napishano..... ....
|
09 Apr 2009, 22:10 |
|
|
Morgana
Ултимејт Резервист
|
|
09 Apr 2009, 23:53 |
|
|
Morgana
Ултимејт Резервист
|
Сте ја загреале атмосферава на топиков,супер,сакам добри полемики Стрипот е забава,со тоа се сложувам,но најуспешни(мислам во квалитет,а не финансиски) се оние стрипови кои имаат подлабока смисла,а понекогаш ми се чини дека се забегува во некои ефекти,а нема ништо друго(слично како во акционите холивудски филмови),еве еден пример јас како ги доживував стриповите,сите знаете дека си го обожавам ДД и некој познаник ми вика `а ти обожаваш хорори,еве ти стрип за тебе`.Тоа беше еден алманах ,мислам дека се викаше само ХОРОР и отварам читам,па тоа се само тепачки,крвои,вампири,врколаци(се супер нацртано) и што...немаше ама баш никаква приказна,идеа,нешто заради кое е потрошено залудно толку цртачки талент,се разочарав и не сакав веќе да го видам тој стрип,а ДД по илјада пати сум го препрочитувала(се разбира не му се сите епизоди со ист квалитет).Гледам сите сакате да цртате некои чудовишта, накази и сл. и би ве запрашала зошто?Не со зла намера,но ми се чини дека стрипот во многу наврати ви е игра,а премалку уметност,сепак мислам дека треба да има баланс.Немојте да ми се налутите само си го кажувам своето мислење
|
10 Apr 2009, 00:10 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
Joined: 25 Jan 2009, 16:02 Posts: 2649 Location: Skopje, Makedonija
|
Хммм...Зависи кој "Хорор" си го читала...Во него имаше и епизоди од Swamp Thing, Vampirela, Zombi, па дури и Conan, така што не би се согласил дека немало добри приказни, т.е. "само тепачки, крвои, вампири, врколаци..." Ако размислиш подобро, има доста епизоди и од Дилан Дог со никакви приказни, кои одговараат баш на овој опис...а за цртежите да не зборам, мислам дека тие стрипови што беа објавувани таму се вистински уметнички дела. Да споменам само дел од цртачите: John Buscema, John Romita (Senior), Tony de Zuniga, Alfredo Alcala, па имаше епизоди и од Jesus Blasco кој има нацртано неколку епизоди од Текс...Насловните пак се од најпознатите илустратори од 20-тиот век како Boris Vallejo, Luis Royo, Frazetta... Не е можно да си љубител на хорор жанрот, а да не ти се свиѓаат овие стрипови... Погледни го ова на пр.
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
10 Apr 2009, 10:32 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
Joined: 26 Jan 2009, 00:31 Posts: 3222 Location: Skopje, 1712AD
|
|
10 Apr 2009, 12:55 |
|
|