|
|
It is currently 22 Dec 2024, 19:25
|
Tekstovi za i okolu stripot...
Author |
Message |
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Денес во Дневник додатокот,Антена,имаше за прилепските издавачки куќи,Варм комикс и Визант...... Малку чудно со оглед на тоа што едната веќе не функционира,ама сепак да се спомне.... Ако некој не му е мака да скенира,нека постави скен овде.....
_________________ ејм фор д бушес!
|
22 Aug 2009, 13:30 |
|
|
Tomce
Суперхерој Под Стечај
|
Go citav tekstot i go cenam pred se kako afirmacija na stripot vo MK. Druga rabota e kolku se slagame so prakticnata rabota na |likovite" vo toa intervju i dali se tocni nekoi navodi.Pr deka recesijata deluvala na izdanijata na WM a ne pazarnite pravila i dr.
|
23 Aug 2009, 11:46 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
23 Aug 2009, 11:55 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Jok-go nema.Denes ke go svleckam skenerot(od drugata soba) treba da skeniram nesto,taman so sebapot ke go stavam i toa...
|
23 Aug 2009, 13:11 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Ne bi komentiral nesto mnogu,mnogu....cudno e sto ova trebashe da odi pred da se zapocne so izdavashtvo,a ne sega koga zavrshva....Ali dets it...neka ima.
|
23 Aug 2009, 14:40 |
|
|
vizant
Надежен Луд Научник
Joined: 24 Jan 2009, 21:27 Posts: 224 Location: Markov Grad
::
|
:idea: DOBRO STO SE BUNITE SEA , PA ZEMI VIE IZDADETE , STRIPCE PA CE VIDITE DEKA NE E ,,MA :mrgreen: CKINA KASLICA,, - SE RABOTI TURBO , sledat novi izdanija , ZA KOMERCIJALNIOT STRIP NEMA ZIMA, POZDRAV OD DARKWOOD I CITAJTE MAK -STIPOVI. http://www.vizant.org.mk
_________________ vizant[color=#0[color=#008000][/color]08000][/color]
|
25 Aug 2009, 00:26 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
Joined: 25 Jan 2009, 16:02 Posts: 2649 Location: Skopje, Makedonija
|
Ми фалеше нешто на форумов... ама ете, тоа бил Златко со неговата хаику поезија...
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
25 Aug 2009, 01:43 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Иначе фор д рекорд-сите информации на форумов,како и скенови и слично,може да ги користи кој што сака,во добронамерен контекст нормално......
|
02 Sep 2009, 22:38 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
dobro sto napisale nesto za strip, ama mi se cini deka e malku pretenciozno da se izdvojuvaat "najkvalitetni strip crtaci" bidejki sekoj si ima svoj stil, kvaliteti i slabosti, i razlicna publika razlicno kje reagira na kvalitetot na crtezot.
|
04 Sep 2009, 02:13 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Ево ова-браво за Јофчета,Здраве,Дарко,Димитриј и Виктор....
|
25 Sep 2009, 13:46 |
|
|
talamar
Пензиониран Мрчатор
Joined: 23 Jan 2009, 10:10 Posts: 4689 Location: Skopje, R.Macedonia
|
Da ne go zaboravime i Davor.
_________________ Креирајте македонски стрипови. Читајте македонски стрипови. Купувајте (по воља) македонски стрипови.
|
25 Sep 2009, 14:00 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
...i DAvor...maj bed
|
25 Sep 2009, 14:14 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
|
KeViishTi
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
25 Sep 2009, 14:27 |
|
|
BrunoPhoenix
Манга Падаван
|
kade i koga bi mozele da go kupime stripov?
|
25 Sep 2009, 18:39 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
ja kolku sto znam ima uste tolku za rabota a tek posle ostanuva makata za izdavanje (vo pretstavitelno pakuvanje) jovce treba da doobjasni (javi se jovce!)
|
25 Sep 2009, 18:42 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Denes izleze noviot broj na BLOK.Bitolsko spisanie.GLavnata tema e za strip+kratko intervju so mene.Da mi go pratat po mejl pdf ke stavam link,da ne skeniram sea ko nekoj majmun.
|
30 Sep 2009, 00:25 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
|
01 Oct 2009, 15:14 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
more, ploden period za intervjua bravo
|
01 Oct 2009, 15:26 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
01 Oct 2009, 15:34 |
|
|
Tomce
Суперхерој Под Стечај
|
Еве и овдека да спомнам дека денес во печатеното издание на ВРЕМЕ страна 25 рубрика НОВ СВЕТ подрубрика ВЕБ САЈТ НА ДЕНОТ има напис МАКЕДОНСКАТА СТРИП СЦЕНА-НАЈАКТИВНА ДОСЕГА. нан ена се презентира нашиот сајт/форум
|
15 Oct 2009, 16:48 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
|
^ Да, да, ја беш сега сакав да пишем за ова, ама Томче ме претрка Мене ме бендиса текстчето, ем убаво склопено ем вистинито...
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
15 Oct 2009, 16:52 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
Знам дека не сте љубители на скенирањето (освен Гордан ), ама навистина ме мрзи да одам по весник сега по ладновo, а и дали ќе најдам, така да ако некој биде фин да вклучи тоа скенерот...
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
15 Oct 2009, 17:03 |
|
|
Damjan
Манга Падаван
|
zadolzen za tekstot e mislam bratmu na Jester!
_________________ Pepe Le Pew: Why did everyone leave? Oh, but of course! Already I have achieved a post of honor, and have been left to defend the fort. Viva la Republique!
|
15 Oct 2009, 17:53 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Evo deneshno vreme MUHAHAHAHAHAAHHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHAHHAHAHAHAHA! Zagor-ova chisto kolku da go spomnam....i nekoja informacija gore dole zabegale ama to e.... http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault. ... eID=124745ИНТЕРВЈУ: ТХЕ МИЧО, СТРИП АВТОР Вриеме од цртачи Ивана Васева Тхе Мичо е еден од најпознатите и најплодни цртачи на стрипови и илустратори во земјава, кој работел на речиси сите домашни проекти што бараат визуализација преку цртеж. Тој изработува сториборд за повеќе маркетиншки агенции во Македонија, работи илустрации и стрипови за неколку магазини, паралелно подготвувајќи сопствени проекти, црта сликовници и учебници, а на почетокот на годината имаше и изложба во Скопје на негови цртежи. Ликовите од детскиот стрип „Капетан Грејт“, на кој работеше Тхе Мичо се уште се движат низ Скопје на еден од градските автобуси, а филмската публика деновиве можеше да го види и неговиот влог во првиот македонски анимиран хорор - „Вистинската приказна за Хансел и Гретел“ на Гоце Цветановски. Под познатиот прекар Тхе Мичо се крие Михајло Димитровски, кој студирал на Графичкиот факултет во Битола, а моментно предава анимација на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА „Париз-Скопје-Њујорк“. уМакедонската стрип-сцена како да заврши со лошите години. Работите некако се помрднаа. Го делиш ли и ти ова мислење? - Да, сега е подобра. Во поранешна СФРЈ, кај нас како и во сите братски држави, состојбата беше одлична. Фрчеа стрипови. Додуша и тогаш стриповите беа андерграунд и важеше поговорката „кој чита стрипови еден ден, сигурно, ќе стане ѓубреџија“. Интересно е што и во тоа забаталено општество стриповите прилично добро поминуваа кај луѓето. Е, подоцна, со војната и со другите случувања што следуваа, стрипот го снема. Дури неодамна почна да потпркнува, по малку ама сигурно. Оваа ситуација е реалност кај соседните држави, ама полека доаѓа и кај нас. у Но, се уште немаме македонски стрипови, а наши аниматори работат за странски агенции. -Тоа е еден од најголемите проблеми. Одвреме - навреме се појавува по некој, ама, најверојатно, не можат да го издржи пазарот или е со погрешна намера влезен во бизнисот, па пропаѓа. Се надевам дека во иднина ќе се појави некој што ќе може да издржи и финансиски и со квалитет. Што се однесува на уметниците, последниов период, навистина, има бум. Аниматори, дизајнери, цртачи и слично, никогаш немало колку што има сега. Тоа е добар знак. Горе - долу се дружиме и на форумот и на веб-страницата њњњ. макстрипови. цом, која јас и неколку ентузијасти и вистински вљубеници на стрипот ја отворивме и таму секојдневно расправаме за стрипот, анимацијата и за се што е поврзано со нив. Се работи турбо и за странскиот пазар. Значи, има и ќе има уште многу во иднина на оваа тема. Еве како пример ќе ја посочам моментната работа на неколку анимирани проекти, со комплетна македонска екипа. у Во периодов си актуелен и по првиот македонски анимиран хорор „Вистинската приказна за Хансел и Гретел“ на режисерот Гоце Цветановски. Како си задоволен од работата на филм? - Го постигнавме тоа што се бараше. Презадоволен сум од цртаниот затоа што многу научивме сите што работевме. Реално, ова е еден од пионерските потези кај нас и, сигурно, ќе следуваат уште добри работи. Место за корекции секогаш има, нешто можеше поинаку ама што пропуштивме сега, ќе го надоместиме во идните проекти. у Има ли надеж за анимираниот филм во Македонија? Овој на Гоце е еден од ретките... - Цртаниот филм, стрипот и илустрацијата имаат и тоа каква иднина кај нас. Почнаа дури да се изучуваат и предмети на факултетите, што порано го немаше. Условите се тука, нашата мала земја е плодна и сигурно иднината ќе биде подобра од сегашноста. у Од каде желбата да работиш на стрип и на анимација - цртеж. Се школуваше ли некаде во овој домен? - Па, желбата не е толку голема колку што само за ова ме бидува. Школо за ова кај нас, барем досега, немаше, така што повеќето цртачи сме самоуки. А и немав ќеф да бидам нешто друго, освен, можеби, пејач, ама ги немав потребните квалитети. Но, гледајќи ги пејачиве и пејачкиве денес гледам дека и тоа не било толку важно. Сакам да цртам и среќа што има луѓе што го плаќаат тоа. у Што работиш сега? - Моментно работам на неколку анимации, цртани филмови и игри, илустрирам еден куп книги, цртам стрипов. Дел од тие работи секојдневно се гледаат, како „5+“, дел ќе излезат во иднина, а дел се за странскиот пазар.
|
22 Oct 2009, 14:14 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
super ja vcera go citav, so vrski
|
22 Oct 2009, 14:41 |
|
|