[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
МАКЕДОНСКИ СТРИП ФОРУМ - View topic - Facizam #3
It is currently 13 Jan 2025, 00:38

Reply to topic  [ 132 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
Facizam #3 
Author Message
Ултимејт Резервист

Reply with quote

25 Feb 2013, 10:24
Profile WWW
Џуниор Џедај

Reply with quote
Image
Image
Image
Image
Image
Image

26 Mar 2013, 00:22
Profile
Зен Мастер Форумџија

Reply with quote
Shax ko ji da si pretpostavljam deka ne ti se bash omileni Tonio i Fizi :)
Kako i da -okolu to so Tupak negleam problem posho referenci se koristat stalno vo stripojte.....ili sho bi se reklo crtanje na osnova na fotka.....
Drugite dva kadri-toj so deckot so skoka podsekja...a tie so mrezhata mozi taka se pogodi :)

26 Mar 2013, 14:01
Profile WWW
Џуниор Џедај

Reply with quote
Naprtoiv, gi obozavam stripovite na fic i toni, edvaj cekav da iskoci trojkata, mn mi se svigja povrzanosta megju kecot i trojkava.
Komplet mi se svigjase cel strip, no po gledanje na The Animatrix ( od kade sto se ovie kadri ) nekako mi se skrsi filmot.
Za toa so 2pac, prvo si mislev "ej pa top, mn postovanje do toni sto go ubutal 2pac"....
Ama posle uste 3 kadri koi se sros isti .... vekje e preterano.
Za koincidencija ne veruvam... eve uste eden od dvojkata..
Image
Image

Odkako kje gi poglednes site sliki povtorno i si gi procitas statiite od zadnata koricna na Facizam 2 i zadnata korica od Facizam 3, ednostavno dobivam vpecatok deka so toa on probuva da se opravda za ovie kadri....

Pak kje kazam, ne go mrazam voopsto fic ( bidejki neznam nisto za nego i vo negovite delovi nemam seuste najdeno takvi raboti ), istotaka i za toni, no zemajki ja vo predvid "slikata", sto veruvam pogolemiot del od negovite slusateli koi licno ne go znaat ja formirale za nego, negoviot karakter, nacin na razmisluvanje, kje se slozat so slednovo:
- Zosto voopsto da zema tugji kadri koga ima tolku golema imaginacija, takov svoj still i sto e najvazno svoe JAS .

I nakraj, za koincidencija na ista obleka, ist still, ista pozadina kade sto nema tolku detalji pa da se pogodi del da bide ist, ista patika, kosa, oci .... razbiram, ama da se pogodi ista kombinacija na kapa, naocari, kosa, POZA na teloto, pozadina, sorcevi, lance, duks, patika ... ne veruvam deka e koincidencija.

26 Mar 2013, 18:47
Profile
Пензиониран Мрчатор

Reply with quote
Semplovanje be.

26 Mar 2013, 19:14
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија

Reply with quote
shax123 apsolutno te svakjam i podrzhavam-i na kraj kraeva ko strip fan i ko coek so go nabavil izdanijevo mojsh apsolutno da mrcis i da si kazvash so sakash....zato e forum nali...

Kako i da e-od ona sho jas go imam videno od 1 broj (samo toj go imam) relativno se ok deckite....si imat greski,ne da ne...ali vo globala funkcionira....

"pozajmuvanjeto" na kadri e relativno rasprostraneta pojava-ima GOLEMI iminja so naveliko koristat kadri od filmovi i ok e sve to.
E sea-kolku na avtorot mu e ok da go praj to...to e negov problem....jas licno poarno bi fotografiral sopstvena scena pa bi crtal na osnova na toa,ama mrzata e zaebana rabota....

26 Mar 2013, 19:50
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија

Reply with quote
mene samite avtori mi spomnaa deka ponekogas zemaat kadri od omileni filmovi ili anime i crtaat spored niv.
stom ne go krijat, znaci ne e kradenje tuku sempluvanje, sto bi rekol Nesomai :)
i jas koga objasnuvam na glumci ili drugi clenovi na ekipa kakov kadar sakam,
cesto mi se slucuva da kazam : kako taa scena od toj i toj film.
a ako uspeale site kadri da im bidat takvi, togas masala za dokumentacijata sto ja sobrale :)

http://twitter.com/KomicBrew

Lynx Animation Studios
http://www.lynxanimation.com
http://www.facebook.com/LynxAnimation

26 Mar 2013, 21:09
Profile WWW
Џуниор Џедај

Reply with quote
Fala za pozitivniot karakter od vasa strana ( sto ne be odjebavte kako da sum "hejter" )... za pozajmuvanjeto totalno ve svakjam i voopsto nemav namera za nekakvo provociranje i vo nieden slucaj ne rekov deka e "lazen", deka toa mu e kradeno.

Se dodeka ne e so losa namera.... ispravno e da se "pozajmi". Sepak se izrazuva pocit kon drugiot :)

Kako i da e ako nekoj go nema gledano " The Animatrix " preporacuvam sto pobrzo da go gleda :)

26 Mar 2013, 22:40
Profile
Зен Мастер Форумџија

Reply with quote
...a be da...arno me podseti...aj odjebi hejter eden...:D :D :D
go znajsh muabeto so e na forumite i sajtojte slicno "SITE KOMENTARI I KRITIKI SE POKE OD DOBREDOJDENI!"

Animatrix e odamna glean (ne gi pamtam pogore prikazhanite kadri)

26 Mar 2013, 22:46
Profile WWW
Џуниор Џедај

Reply with quote
Milo mi e :)

Samo da prasam koj topic e TOCNIOT za postiranje na dela od novajlii ko mene, da spodelam nekoi stvari sto si imam crtano ??

26 Mar 2013, 22:50
Profile
Зен Мастер Форумџија

Reply with quote
imash tro podlu...rabotilnica...
viewforum.php?f=6

26 Mar 2013, 22:59
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија

Reply with quote

27 Mar 2013, 02:18
Profile
Џуниор Џедај

Reply with quote
Vaka sega... Prvo ke mu se obratam na Comic Geek. Bi bilo fino toa sto go mislis da mi go kazes na promocijata na Sindrom 6, a ne da cekas da se vratis doma da se zatvoris vo soba, da gi spustis roletnite i da zboris preku tastaturata, zatoa nikogas ne vi obrakjam pazjnja na takvite kako tebe, ali eve ke ti objasnam. Prvo, ako veke se bavis so crtenje (cekam da vidam sto ke izvadis za podobruvanje na strip scenata TOLKU BUDNO sto ke te iskritikuvam pedantno i delikatno), se bavis so kritika i si poln so poznavanje, togas treba da si zapoznaen so POSTMODERNIZMOT - pravec koj e zasnovan na umetnicki dela od minatoto... ustvari, so tebe ke razgovaram vo zivo na promocija na Sindrom 8, sekako... valjda ke bides hrabar da mi go kazes mislenjeto vo zivo, cisto da porazgovarame okolu toa. A Shax 123 slusni go sega batkoti: Celiot Facizam e ORIGINALNO delo, duri i e pravec na izrazuvanje i crtanje strip... cel e osnovan vrz HIP HOP ESTETIKA - postmodernisticki pristap koj gi sempluva rabotite sto mu se dopagjaat, gi frla vo eden "kazan" , pravi podloga i "puka" preku toa, Facizam ne go krie POSTMODERNIZMOT, naprotiv, go smeta za doblest, samo sto VIE treba da ste popismeni i zapoznaeni so toa... Eve primer : Samurai Jack (VRVNO delo i lektira za postmodernizam) celiot e realiziran so celi iskoristeni resenija od stari japonski-samurajski filmovi kako sto se SEVEN SAMURAI, LONE WOLF and CUB, YOJIMBO i eden kup drugi... samo sto niv ne ste gi gleale, pa ne ste pismeni dovolno, eve vi go primerot so Kventin Tarantino, go snimi najdobriot film vo poslednive 10 godini se vika Dzango ( isto kako i Dzango od 1966) CELIOT film stoi vrz stari filmski resenija, kadri, muzika, sceni... samo sto tamu kritikata e popismena pa go ceni negoviot postmodernizam (normalno ima i takvi sto de somnevaat)... Jas sum im dal respekt na starite dela isto kako i Tarantino, ti si samiot vinoven sto sega si go gleal ANIMATRIX, FACIZAM 3 e spoj kade sto im davam respekt i na Street Fighter, Akira i povekje ANIME crtani so koj sum izrasnal i koj vlijaele vrz moeto tvorestvo, pa sega VAS vi go otkrivam toa, daleku od toa deka e ova pravdanje, tuku se cuvstuvam odgovoren da ti gi razjasnam rabotite (mada moram na nacin na koj ne preferiram zatoa sto ne mozam vo celost da se izrazam i ke ostanam polovicno nedokazan). Jas koga ke pprepoznaam postmodernisticki pristap vo bilo koe delo (film, strip, grafika itn) a toa ne vlijae vrz prikaznata i sustinata na deloto (kako sto e primer vo Facizam) toa go smetam za + ... a toa sto go pisuva na zadnata korica na FACIZAM 3, Facizam 2 i 1, mislev deka ke gi pojasnat ovie raboti , no izgleda gi pojasnuvaat samo za POpismenite lugje koi se zapoznaeni so ovaa problematika. Nisto licno, Ok e da se posomnevas, na kraj kraeva nikoj ne te teral so sila da go kupis deloto, no ako ja stavas ORGINALNOSTA na deloto pod znak prasalnik togas si vo ZABLUDA. Celiot HIP HOP se zasnova na semplovi od star jazz, blues, funk, soul... Toa e Umetnicki PRAVEC, isto kako sto se neznam, realizam, impresionizam, ekspresionizam, taka e i POSTMODERNIZAM (za mene najumetnickiot pravec)... znaci ima razlika od "krazba" i kopija. Nasevo e klasicna krazba kako i site semlpovi na Tupac, a koa sme kaj Tupac, neli ti tekna deka NAMERNO e plasirana bas taa Fotka edne od najpoznatite negovi, asocira na negovata buntovnost, ideal, anti-opstestven stav... isto e so site stvari, koj znae-znae, koj ne znae-neka pukne od maka i ljubomora.

27 Mar 2013, 12:46
Profile
Зен Мастер Форумџија

Reply with quote
TOni...te nema ich-i op....6 srani tekst....
Ok ti e muabeto-ama ne zaboravaj deka sekoj si ima pravo na mislenje vrz osnova na podatocite i informacite sho gi ima.....realno ne pratime site se.....taka da-site tro tejkit izi (znam deka ko ke ti zbora nekoj kontra deloto tvoe e malku neubo-ama to e)

Bash vakvi muabeti treba da ti se plus inspiracija za vo idnina....

Jas seushte go imam samo prvijo del....ceka m 2 i 3 so potpis....
Za Samuraj JAck se slagam
Za JAngo mislam deka e meko sranje

Koj sho ke prodolzhi da se kara ke dobiva od mene na mejl goli crnci sekoj den......so znaci karajte se(nali forum i slobodno mislenje)-ama ke imate mejl sekoj den :)

27 Mar 2013, 13:38
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија

Reply with quote
сега за сега само читам.
Гледам дека лошо почнува муабетот, а сепак сметам дека и двете страни се во право (со една мана што едната страна можеби е недоволно упатена во стилот) Мене лично исто ми беше тро чуден стилот ама по објаснување од авторите и споделување на стрип искуства ми станаа појасни некои работи.
Како и да е Тони конечсно се појави на форум, мене ме радува дискусија на темава ама би сакал да не отиде во некој друг правец.
Патем мојот став за првите два броја го знаете, третиот ќе го набавам деновиве.

27 Mar 2013, 13:46
Profile
Сеирџикус Максимус

Reply with quote
Nema da se mesam mnogu okolu muabetov, samo edno ke kazam, sekoj crtac koristi referenci, dalovi so mu se dopadnale i slicno. Vo slucajov ocigledno ne e kradenje, posto e vekje i kazano i prethodno gorespomenatoto. Muabetot na Toni za postmodernizmot i za jack, django i uste eden kup raboti so mozat da se klat vo ovaj muabet (crtani, film, strip, muzika i se drugo povrzano so umetnost) drzi voda solidno so ogled na to deka originalni (100% originalni) dela NE postojat. Se so se koristi vo koj bilo medium e nesto so e ispercepirano od okolinata vo koja se naogjame, taka da kradenje e edno, koristenje na referenca e drugo.

Ko sme kaj muabetot, ima eden lik so gledam vo posledno vreme se mota po net so portreti precrtani bukvalno na fotosop, fotografija, namaleno opacity, nov leer i udri od gore so kjora linija i se raspukava kako toj e neverojaten crtac i slicno, a otvorate da vidite crtez so ne mu e precrtan i vi se gadi od linijata na crtezot. Muabeto mi e, to e fejkerski pristap. Ova so Facizam spored mene ne e poradi toa so e vekje kazan muabetot, ne se prekopirani crtezite i ne se krie nestoto.

27 Mar 2013, 14:04
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија

::
Reply with quote

27 Mar 2013, 14:10
Profile YIM WWW
Џуниор Џедај

Reply with quote
OK, da ne bide pogresno tolkuvano moeto izlaganje, nemam nisto protiv kritika od tipot na "ne mi se svigja crtezot, tapa vi e pricata, kratok e, ne se oggovoreni site prasalnici, vrska nemame, tapa crtez, tapa scenario" i taka nataka... naprotiv, tamu voopsto ne se mesam, skoj ima pravo na mislenje, duri i smetam deka ne treba na site da im se svigja, ne e ni sozdaden nasiot strip da im se svigja na site, da bese taka ke teravme nekoj "aj kendi, chizi" stil, sto ke bese dopadliv za posirokata masa, naprotiv FACIZAM e sosema nase glediste, nas fil, nas vkus, a normalno nasiot film ne treba da im bide drag na site... No toa na sto odgovoriv, ne go ni svakjam kako kritika, tuku sirenje eres poradi nedovolna upatenost i bas zatoa se lutam na toa. Ne stanuva zbor za losa kritika, bas naprotiv, tuku stanuva zbor za netocna percepcija za nase delo, za koe moram da reagiram. A znaev deka ke bidam pogresno svaten, bas zatoa izbegnuvam hiber-prostorna komunikacija, ne deka nesakam da komuniciram so stripadziite :-) kako i da e, pak ke kazam: stvarite sto shax 123 gi FOTOGRAFIRAL i se zamaral da print-screernuva od ANIMATRIX (koj sto izleze pred 12 godini) se NAMERNO ispostuvani vo FACIZAM 3, toa e ne e istiot slucaj kako ona sto The Micho go dokazuvase so toj strip kontestot u Veles, treba da se pravi razlika, neznam dali sum jasen? pa valjda ne mi e problem da nacrtam deca zad ograda od zjica, obrazuvan sum da nacrtam mnogu poveke od toa, ili domec vo pozata na Tupac, tuku namerno e pretstaveno toa taka za da ve potseti na sto se voshituvam. Toa e calata poenta, mene me nervira celata napravena DRAMA sto mi ostava vpecatok za baranje na vnimanie, a se koristi nesto LICNO MOE za takva cel.

27 Mar 2013, 14:30
Profile
Зен Мастер Форумџија

Reply with quote
Очекувани ми беше реакцијава од Раста и од Даре.
Уште ко ги гледав примерите погоре не ме чудеа, од проста причина што ги знаев, значи може таквиот стил на цртање некому не му се допаѓа ама е многу далеку од крадење т.е не е крадење.
Мене искрено малку тапа ми е што темиве за фацизам зјаат празни (во смисла на муабети) и сега после еден ваков коментар се развива некаква си дискусија, јас лично да се прашам муабетот поише би го терал за приказната и правецот во кој се движи, комбинацијата на старото со новото, критиката према градот и општеството, дури еден период бааги преслушував некои работи од Тони (заради некои негови ставови) чисто да имам појасна слика што точно сака да каже.
Во еден неврзан муабет со двајцата ми го објаснија правецот во кој сакаат да ја движат причата и тројцата се согласивме дека идејата им е феноменална со мала замерка од моја страна околу издавањето (чинам еден број годишно)
Од мене подршка имаат за стрипот, замерката ми е што ги нема на форум.

27 Mar 2013, 14:34
Profile
Зен Мастер Форумџија

Reply with quote
To so Veles e mizerija...ne bi go stavil vo kontekst so Facizam vo nikoj slucaj....
Muabeto mi beshe da nema navredi...kako i da e....daj ti mejlot za sekoj slucaj :D :D :D

27 Mar 2013, 14:35
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија

Reply with quote
Meskov
+1 za muabeto deka temata okolu FAcizam (i opsto stripot od mak avtori) e preprazna.....pa i od kritiki.....osven protiv mene...sve baniram protiv mene...i brisham....

27 Mar 2013, 14:36
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија

Reply with quote
Добро тебе и онака никој не те сака, знаеме сите дека крадеш од картун нетворк и дека си тотален дилетант!

27 Mar 2013, 14:40
Profile
Надежен Луд Научник

Reply with quote

27 Mar 2013, 14:41
Profile
Зен Мастер Форумџија

Reply with quote
meskov mejlot...
thorton od tebe go imam.....

+ne e polesno so dzhamoj...reuma fativ...i ne preccrtvam samo od kartun netvork tuku i od bumerang i od niza drugi shoua....

27 Mar 2013, 14:43
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија

Reply with quote
Јак муабет. После ќе го разглобам ко што треба. Бтњ, само едната ролетна беше спуштена колку што ми текнува од тогаш. Може ни таа не била. ;)

27 Mar 2013, 15:24
Profile
Reply to topic   [ 132 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next