|
|
It is currently 13 Jan 2025, 00:32
|
Author |
Message |
Tonyo San
Џуниор Џедај
|
heheh... ete se javi Comic Geek so nova provokacija samo ti uzivaj, znam koj vid si, so tebe samo u zivo razglabanje ne se sekiraj, ne te ni citam veke, a inace Meshkov i The MIco (znaete deka imam postovanje za dvajcata) me nema na forumov od prosta pricina sto ne sum mnogu po teoretiziranje, poveke sum po praksa, pa zatoa me ima na site akcii na lugeto od forumov, dali toa bie site mozni promocii na sindrom, ilustracija, posteri itn... a kolku procenti od clenovite dosle na promocija na Facizam? dosle , da ne gresam dusa 5 lugje maksimum, a stripot e 100 % nezavisno izdanie, nepodrzano od nikakvo ministerstvo, institucija ni sponzor, postoi samo od ljubov i intuzijazam, pa imam vpecatok deka samite strip ljubiteli ne podrzuvaat domasno strip delo, e toa e mojot vpecatok, ne me svakjajte pogresno ne ve obvinuvam sto ve nema za podrska, ama ne me obvinuvajte ni vie sto me nema cesto na forumov. I btw, sea koa gleam kako sum mu ja nacrtal teksas jaknata na Tupac se gordeam so svojot crtez hahahaha inace mu preporacuvam na Shax 123 da ja igra Street Figher 2 (klasicnata 1991) i ako ne mu tesko da go fotne mojot kadar koa igraat fliperi, i da ja print-screen-ne stazata na Blanka vs Ken, jako ke mu doe
|
27 Mar 2013, 15:56 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
ZNaci da sumiram:
Dve top deca (TOni i Komik) ke ja rasipat kalimerata oti ednio go nejki stripo (parafraziram) a drugio se naljuti.... Decki-fak ju-ve znam....ne se zaebavajte i reshete go ova choechki-so pifce... I za Shax vazhi istoto...posho toj ja pocna beljata.....
Komik-daj mejl.
_________________ ејм фор д бушес!
|
27 Mar 2013, 17:15 |
|
|
shax123
Џуниор Џедај
|
Najprvo, znam deka imam uste mnogu leb za jadenje vo vrska so stripovi. Edinstvenata namera mi bese da doznaam ZOSTO ovie kadri bea isti. Se somnuvav malku za niv, no niednas ne spomnav deka se ukradeni, niednas ne zazemav strana i ja branev istata. Toni mnogu ti se zablagodaruvam sto mi razjasni malku povekje za "strip svetot", potpolno te svakjam za tvojata nervoza koga nekoj ti kritikuva nesto svoe vo koe si vlozil mn trud i ti e od golemo znacenje. Do sega ne znaev deka e dozvoleno da se iskoristi nekoe delce od nekoe tugjo delo..se rabira vo znak na pocit. Fala uste ednas i se nadevam nema tenzija
|
27 Mar 2013, 17:29 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Нема место за расправање. Тони апсолутно си во право за некои работи. Патем ќе земам број од Раста ако има и да се чуеме обавезно пиво да праиме.
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
27 Mar 2013, 17:40 |
|
|
groo
Пензиониран Мрчатор
|
_________________ што се мора не е тешко
|
27 Mar 2013, 18:13 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
nadareni che bidat enivejs...ko cane sho saka....patrijotski.....crni...
toni crtaj nov del comic olabaj shax aj da vidime socrtash
|
27 Mar 2013, 18:21 |
|
|
shax123
Џуниор Џедај
|
Eve nekolku stvari so povekje mi udrile merak, nov sum i kje ima uste nabrzo... http://shaxoryan.deviantart.com/gallery/
|
27 Mar 2013, 18:31 |
|
|
Ivo
Сеирџикус Максимус
|
..sum ve prochital site do eden....volku da chitav koa trebashe kaj ce mi beshe krajot... ...sho se odnesue okolu strip...iskreno ...ja sum G'Z....sho se odnesue okolu toa kako treba ili netreba..pak sum G'Z.... .....crtanjeto od merak mi prai kejf....gleam deka bajagi ludje go imaat istiot kejf.....pa ushte koa ce vidam deka nekoi ludje go vozat toj film ....redovno i shaltaat brzini...makar i ednash godishno ...kejfot e ushte pogolem... ..e sea toa kritiki ...ova ona ....neizbezna rabota.....jebi ga ...sreca moja sho ushte nishto ne sum naprail do kraj ...mama ce mi se zaebe posle... ...ZNAEJKI VE SITE DO EDEN.. .....e sea......Tonyo...izvinete prijatelju ..samo na edna promocija dojdov.....na drugite ...sigurno od opravdani prichini ne prisustvuvav.... ...................................vozete filmoi ludje...kritikuvajte ...crtajte ....debatirajte...DA STE ZIVI I ZDRAVI..!:) ...
|
27 Mar 2013, 19:01 |
|
|
Ivo
Сеирџикус Максимус
|
...SITE DO EDEN.. !
|
27 Mar 2013, 19:01 |
|
|
King Fizze
Џуниор Џедај
|
Iako ne bev spomnat i direkno napadnat, sepak osekam dolznost kako eden od avtorite na stripot da pojasnam i jas nekoi raboti.Kako prvo site se slagaat deka se koristat referenci od filmovi i od fotografii, na primer Ivo Milaco go koristi Robert Redfort kako referenca za Ken Parker ili pak Yellow bastard delot na sin city kade sto frank ne e zadovolen so posledniot del na filmskiot serijal Dirty Harry pa go koristi svojot serijal sin city da ja raskaze negovata verzija za krajot na dirty harry. Koga stanuva zbor za koristenje referenca od crtez i toa ne e nova pojava, primer Jordi Bernet eden od moite omileni crtaci mnogu cesto moze da najdete vo negovite dela momenti od tvorestvoto na Alex Reymont ili pak Mike Mignola uste eden od moite omileni vo negovite crtezi (primer hellboy) mnogu cesto ke ja najdete moknata figuracija na Frank Frazeta pokriena so germanski ekspesionizam ili kubisticki Noar, isto taka postojat pravila i propisi koj sto smee da koristi i kolku daleku smee da otide so koristenje referenci za da ne dojde do tuzenje Taka da facizam e kompletno avtorski strip
|
27 Mar 2013, 20:33 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Кај си бе Фиц Не туку се замарајте, земете работите на новиот дел.
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
27 Mar 2013, 20:38 |
|
|
King Fizze
Џуниор Џедај
|
|
27 Mar 2013, 21:00 |
|
|
dare_sum
Сеирџикус Максимус
|
Lugje, ima celi sajtoj kaj so ima sceni od filmoj, karakteri, lugje fotografirani, modeli za dinamicni pozi i slicno bas za ovaa namena. Pola od crtacite svetski da gi klajme objasnuvat kako koristat referenci, taka da ne ja pretervajte za dzabe, i iskulirajte. Se si e na mesto.
_________________ http://darkoristevski.blogspot.com/
|
27 Mar 2013, 21:44 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
Никогаш не сум бил интернет warrior или пак cyber bully или било кое од тие срања. Тоа е нешто што го мразам и нема потреба за понатамошно објаснување. Ако мислиш дека сум ти го навредил чедото или па те провоцирам (џизс) имаш извинување од мене, а за другото дефинитивно не. Ти си искомплексиран егоцентрик кој што е длабоко емоционално нестабилен. Тоа го имам заклучено од тие пар пати што те имам видено на промоција, според држењето и фацијалните (микро) експресии и затоа не сум ти напраил муабет, а сега гледам дека воопшто не сум далеку од вистината. Што, ако си направил стрип не смее ништо да се каже? Ако не е "најбољи" тогаш да не збориме на форумов? Ако е македонско тогаш мора да е перфектно? Не. Не знам од кај ти е тоа мислење, али не ме ни интересира. Имаме еден ко тебе у мк. Ејс. Срце чоек. Идеш со сигурни чекори натаму. Тие "како мене"? Кои? Тие што го подржуваат и купуваат македонскиот стрип? Тие што сакаат да видат прогрес во секој можен поглед? Тие што ако ништо друго, барем имаат муда да искритикуваат за да авторот се подобри? Очигледно те пецнале критиките. И очигледно само тие 2 поста си ги запамтил. Пофалбите што ги иам пишано кој ги ебе? Типично "напраив нешто-го фатив господ за муда" македонче. Ги знам таквите ко тебе. Ги има низ македонијава со лопата да ги ринеш. Е сеа да скратам, делот што мене ме пецна - заканите. Неќеш. Али кога више го почна, јас ќе го завршам. Ова се е "овековечено" и зачувано. Сега ги сфаќам баграва со Ацика. Наредна Синдром промоција(се надевам ќе биде пред 15 јуни пошо арбајт идам), направи го тоа што го мислиш. Али да го направиш. Дали ќе завршиме на улица, па у Беко, па на суд ич не ме боли и ти оставам на тебе. Јас сум за било што. Али едно знам. Судскиов систем. Измислен е за ваквите ко тебе. Не се кријам зад тастатура. Ќе ти пратам и фејс ако до толку го потенцираш тоа. Ти ќе ме најдеш за ден. Ја ќе имам случај против тебе за 2 саата. Али ќе бидам проклет ако дозволам некој да ми се заканува зошто сум ја кажал вистината или сум искажал мислење.
И уште нешто. Благодарност до King Fizze за одличниот одговор. Сфаќам што е поентата и многу ствари ми се појасни. Стрипот е уникат за овие простори, се најдобро во иднина и се разбира, многу награди. Толку од мене на темава.
_________________ The only thin line for a man to be on, is the one between motivation and inspiration. Во сон се родив, во сон живеам, во сон ќе умрам. Thieves get rich and saints get shot and God don't answer prayers a lot.
|
27 Mar 2013, 23:47 |
|
|
Ivo
Сеирџикус Максимус
|
...edna pedagoshka ilustracija... ....nema ljutish ...neli...
|
28 Mar 2013, 00:05 |
|
|
Пепи
Суперхерој Под Стечај
|
Јас од целиов муабет сфатив дека Фери уствари не го копира Загор од Тарзан, туку тој в сушност користи „референци“, односно „семпловање“
_________________ Пазете се... демниме бавчи!!!
|
28 Mar 2013, 00:09 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
Plus (sho mislam e pobitno) ne e samo referencija si zel primer, poza si precrtal whatever tuku referiranje kon/so stil, atmosfera, muabet, scena itn kako alat za komuniciranje sopstvenata idejata. Vo ovaa doba na brzo sirenje i primanje na informacii so edna slika ili edna recenica ili semplan soundbyte mozi mnogu info da se prenesi, da dopolni i istovremeno da mu se daj pocit na originalnoto delo (ili sprotivno da se satirizira) . Kako avtoro ke gi izmontira site tie referencii vo svoeto delo i kako tie elementi mu pomognuvaat vo prenesuvanjeto na svojata ideja - tuka se gleda originalnosta.
Licno ne sum imal prilika da gi procitam Facizmite ama od to so imam videno se gleda deka deckite si najdoja nacin na izrazuvanje i referenciite se samo plus.
Tolku i od mene.
Pozz
_________________ "Тој шо бара - ќе си го најди."
Last edited by Nesomai on 28 Mar 2013, 11:54, edited 1 time in total.
|
28 Mar 2013, 00:25 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
OO bre! Jas demek teorishem neshto, vie vo megjuvreme za pishtoli se fatifte ebate. Aman.
_________________ "Тој шо бара - ќе си го најди."
|
28 Mar 2013, 00:42 |
|
|
King Fizze
Џуниор Џедај
|
Comic geek ne si vo pravo, dolgi godini sme drugari so Toni, ne si go procenil covekot kako sto treba. Toj opis sto go dade poveke lezi na nekoe slikariste kako Picaso, naprotiv Toni e druzeljubiv i komunikativen. Ti moras da razberes deka covekot se bavi so umetnost od mali noze i e poznat svojata muzika uste od negovi 15 god. Lugeto znaat da bidat supaci i da si dozvolat da se odnesuvaat nekulturno i odvratno vo ovaa zemja pa zatoa i postoi toj facijalen odbranben mehanizam, e sea nikoj ne rece deka ke te tepa iako zasluzuvas samarnici posle zadnjiov komentar. Muabet u zivo znaci deka nema da mozes da koristis ironija i cinicizam, isto taka veruvam deka i jas i toni sme dovolno kulturni i verbalno spremni da nema potreba od nikakvo fizicko nasilstvo. Dokolku bi doslo do toa "ne daj boze" nema da ima kogo da tuzis.
P.S. Merkur e blizu planetava pravi precki pomegu komunikacijata na lugeto
|
28 Mar 2013, 04:55 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
28 Mar 2013, 09:12 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
::
|
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
28 Mar 2013, 09:33 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Jas vikam da se stepate. Sho sea ko picinja nekoj ke se dopishvame.....ojte najte avtobus nekoj vo SKopje-i stepajte se vnatre....koj sho ke pobedi toj e vo pravo....
Shax-otvori si topik
|
28 Mar 2013, 09:44 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Не се чепкај сеа и ти. и онака се испогани темава.
|
28 Mar 2013, 10:14 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
::
|
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
28 Mar 2013, 11:19 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
|
28 Mar 2013, 11:21 |
|
|