|
|
It is currently 19 Dec 2024, 21:34
|
Author |
Message |
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Значи да сумирам пред да ом накафе(ко ќе се вратам ќе ви кажам кој се фракците кај нас)....
-Демек-скарани сме стрипаџите кај нас(шо е дебилно) па ни се смејат комшите(со сите се знам од нив,и секој ден се слушам-кај ниф е уше полошо). -Јас не сум задоволен шо например СЦВ не дупи,ама за да не ми се наљутат,ќе пазам шо зборам,ќе бидам коректен и иако ништо немат напраено за стрип,а земат пари,и ме дупат,ќе си чутам пошто има кој да се кара замене. -Некој ќе седи ќе сработи-па благодарение на него ќе станиме познатио во стрип светот. -Зошто да делуваме индивидуално некој ќе напрај некогаш здружение(а има веќе) па ќе одиме преку него.ВО случај да има(а има) ќе се прајме дека нема,а ќе збораме дека сака да има. -Ќе си ќутам-така е најоќеј.Паметните стално ќутат.Дури има кој да збора за нив?
Ова општо е.КОн никој конкретно.Ама приметвам дека дел сака да се расправа-ама од сигурна далечина. Поопширно предпостављам после. Инаку-јас имам работа поважна и поисплатлива од расправање со дебиливе од невладинава.
_________________ ејм фор д бушес!
|
30 Jun 2011, 10:44 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
::
|
kako edna od obvrskite na zdruzenieto "Makstripovi" jas ja gledam i zashtitata na avtorskite prava, pa zatoa i prethodno kazav, samo pravna procedura.
kako sto moze nie da barame dela od avtorite za Sindrom i drugi aktivnosti, taka mozat site, a ne da se koristat raboti bez dozvola, zemeni od internet i sl.
za slikata, toa e grupna slika od festival, kade sto site sme gosti, a problemot ne se reshava na gosti. problemite ke se reshavaat vo skoro vreme, definitivno e dojdeno vremeto za zashtita (posebno sto povejketo od nas-avtorite osetile na iskoristuvanje na svoja koza)
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
30 Jun 2011, 11:12 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
_________________ "There is a power beyond good and evil.The power to create,and the power to destroy!"-Dark Phoenix The X-Men are dead.Long live the X-Men. X-Men isn't a comic book. It's a drug.
|
30 Jun 2011, 14:16 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Се вратив од кафе. Ево сеа:
Фракции-то е многу глуп збор шо кај нас на темава незнам кој го воведе-ама е дебилен.Претпостављам дека е на некоја од фракциите кои ке ги набројам подолу. Фракционерство обично се појавува-ко ќе има некоја моќна бројка од нешто,например МИЛИОН ратници јаки-и сега однив 450 000 се незадоволни и се делат.Или па се делат на 3 групи по 300 000 + .....ама не заборавајте.Сепак се работи за горе долу ИСТО јаки ратници.Не за блдски.НЕ за братучеди.Туку за ратници. ЗНачи горе долу сите се рамни на себе.НЕзадоволни од едно или друго се делат со некои кои се еднакви на нив-ама со спротивни идеи или мислења од друго. Фракцииве подолу немат врска ни со фракција ни со еднаквост.Пошто се работи за баби и жаби.Ама пошто милуваме фракционерство да користиме,сеа ќе го напишам и че г окопирам стално ко ќе се спомни фракција од кој и да е. Ќе искористам ко демек GAME OF THRONES куќите за поубо разбирање:
-Куќа Макстрипови(домаќинскава форумска куќаа) Главен:Здраве(мада да прецедателството е циклично-потаму друг ке биди) Членој- 385 според форумов-ама реално и според здружението официјално 50+-.... Убата работа е шо сме сите другари,99% се авторите (илустрација,стрип,анимација,стрип љубители) од Македонија.Да не речам скоро сите.Со еден збор-стрип сцената кај нас.Има и исклучоци нормално. СИте со попаметна работа-од драпање колци и сите со љубов за стрип. Самоиницијативно организирани пошто-реално стрип кај нас слабо до оломнани. Списание самофинансирано,здружение,автори на стрипој,илустрации,анимации.Релативно меѓународно признати. Амблем-молив со ѓаолски рогој на црвена позадина (пошто по муабетите сме лоши) Мото: Цртајте,читајте и креирајте македонски стрипови(или така нешто)
-Куќа СЦВ-невладина организација. ГЛавен: Не се знај.Ване е официјално-ама не е запознаен со ништо,незнај ништо и не го интересира ништо.Ко така главен е ТОмче.Дигиталнијо љубовџија.Чоеко шо има поќе пријатели од Лејди Гага и Бјонси заедно.Од стрип појма нема.Членој-сите во свет т.е кој ќе го најдат на нет,член им е.+цела ромска популација. Имаат стрип школо на кој никој не им оди.Немаат стрипови.Организираат фестивали(демек) со чудни префикси (братство единство,мостој,врати,прозорци,светлини),од кои реално нема резултати.Издаваат списаније кое ретко кој го видел.Имаат библиотека донација од Сорос,која решија да ја продат. Финансирани од државата т.е министерство за култура.И од еден куп фондој и амбасади. Амблем-зелен долар на кафеава позадина. Мото: Happy birthday from me and comic center of macedonia!
-Куќа Цане-индивидуалец Главен-Ацика Членој-34,т.е цела фамилија и најблиски комшии. Чоеко кој го барат под дрво и под камен низ балканов заради далаверите со продавање и куфање стрипој. Кај нас најпознат по то шо за првпат ги преведе на Приелепски Загор,Мистер Но и Алан Форд. Овај додуша од пред месец дена го снема-ама ај...за поке фракци да има. Амблем-црвен нос на зелена позадина. Мото: Да ви ‘“%’‘„“’%„“’&%*‘(&(&( (&(& (&(*&(&(*&&(* ()&(&*&(*&(&( непатриотски!
Значи скратено: -автори -лопови -социопат
Трите стрип фракции во Македонија? Сериозно? МИслам стварно? Квезада од Марвел кога ќе ги праша Игор,Темков или ТОни од кај се,тие ко ке му речат од МАкедонија-овај ќе врати: А оние шо имат 3 фракции?
Сериозни сте?
Секој мисли со своја гла. АКо сакате да ве користат-продолжете. Само после ко ке си најте книга со вашето име во продажба-угле ке биди крив. Пи Ес...јас знам за 3 фракци.....нормално има и неутрални,а ако некој знае за уше некоја фракција-нека пиши.
|
30 Jun 2011, 14:33 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
...јас угле не го знам...
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
30 Jun 2011, 14:40 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
_________________ "There is a power beyond good and evil.The power to create,and the power to destroy!"-Dark Phoenix The X-Men are dead.Long live the X-Men. X-Men isn't a comic book. It's a drug.
|
30 Jun 2011, 14:50 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Шо би постигнле кога би се смириле фракциите?
|
30 Jun 2011, 14:50 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
30 Jun 2011, 14:56 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
Licno simpatiziram i go podrzuvam zdruzenieto. Premnogu energija se trosi na tie so ne zasluzuvaat ni muabet. Dur se muabetat - ke bidat em seuste prisutni na "scenata" em trn vo gazo. Ne gi zborajte, ne mu kupfajte proizvodi, ne mu ucestvuvajte na manifestacii, ne mu dozvoluvajte da ve koristat (so zakon) i ke gi snema.
Treba site "frakcii" da imaat dovolno tezina i vrednost za da ima smisla pomiruvanje i zaednicki kjar. Ama ko so mi se puli - gotovo imperijata, revolucija ala Ataturk mu e majkata.
_________________ "Тој шо бара - ќе си го најди."
|
30 Jun 2011, 15:33 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
|
Крале за Мис Сан Диего! ЕДИТ: Несомаи за главен на жири
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
30 Jun 2011, 15:37 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
|
30 Jun 2011, 15:40 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
To mi e muabeto i mene be micho, kaj sho pravno nesto mozi da se sredi sega okolu avtorskite prava i eksploatacijata od treti - da se sredi, to e vekje golem zalak posto na vashi plekji se krepat. Ako mu se zabrani uchka kacvanje na drugi, kako ke se opravduvaat? Go zirnaf to sajto. Koj go sponzorira to be? Lici na posleskolska zanimacija vo lokalnata mesna zaednica. Treba i sponzorite da se soocat so nivnata "rabota". Sramota na koe nivo se pretstavuva makedonskata strip scena.
Kakov drug obraz be - ganz of navarone!
Mojme da se zaebavame na forumo, da pustame odvishok parea ama ako mu e na nekoj do idninata na makedonskio strip (a znajme deka nie na site) - treba da se pomini ovaa prepreka - so pobrzo, to poarno.
|
30 Jun 2011, 16:02 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
da ne ispadni palam fitli, glem megju vas ima spremni da go storat vekje to so zborame po pravilnite kanali ama od "odstrana stoenje" nikoj nema kjar, dolgorocno samo steta. I voopsto, kako osobina na nacionalnio karakter, treba da se izbrisi.
|
30 Jun 2011, 16:13 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Имавме денес конструктивен муабет со крале и тетоец на пауза, ќе се најде решение за проблемите, поопширно утре на собиранка. Па после ќе се пренесат муабетите поконкретно таму кај што треба, во секој случај за се што треба тука сум.
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
30 Jun 2011, 16:15 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
|
Јас само на кратко: Нема да остане само на пуштање пареа и палење фитиљи, не беше таков планот уште од моментот кога се појави сликата. Моментално се разгледуваат можни конкретни опции за справување со оваа работа, и тоа се прави внимателно и сигурно. If we are doing this (and we are), we are going to do it right. Подетално за опциите нема да навлагаме тука јавно, ќе се регулира тоа башка, па ако/кога треба, ќе информираме.
Единствена работа за која мислам дека сите уште од сега може да се сложиме е дека треба систематски да се шири муабетов за начинот на кој СЦВ води бизнис по луѓе и институции од ова поле, а и надвор од него, без разлика дали домашни или странски. Под “ширење муабет“ мислам на неформално, аргументирано, па и дипломатско ширење информации, а не емотивна распаљотка. Ако се генерира доволно негативен публицитет, што не би требало да е толку тешко да се постигне, многу е веројатно дека ќе нема потреба од посериозни и поофицијални мерки, што не значи дека нема и такво нешто да се примени...
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
30 Jun 2011, 16:25 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
Od mene - respekt za site zaangazirani!
|
30 Jun 2011, 16:35 |
|
|
Skywalker
|
Жозеф Мурињо е "fake!" и "apsolutno nebitan" (на јазикот на еден од учеснниците на Големиот Брат). Повеќе пари си ставил во сопствениот џеб отколку што реално инвестирал за подем на стрип културата во Македонија. СЦВ е локална организација, исто како и некоја друга. Нема основа да се рекламира како СЦМ бидејќи за то не дал никаков придонес. Проблемот е што си дава себеси преголемо значење. После дебаклот со Игор Кордеј, сендвичите со кромид, очајното сместување и рачно испишаните листови за известувања, да не говорам за крајно недоличниот однос кон македонските автори, тој веќе го изгуби сиот кредибилитет. Друг проблем е што кај нас секој се прогласува себеси за месија, иако не си ги проценил реално силите. Овие нови "предводници" не признаваат критика, мислат дека сме во тоталитарен систем, а самите имаат потпросечни остварувања. Повеќе лаат отколку нешто конкретно да прават. Подемот на информатичката технологија, колку што е позитивен, од друга страна е подложен и на голема злоупотреба. Денес секој може да прави форум, каде што со неколку истомисленици само ќе плука по некој друг, односно по цел свет, а најмалку да се задржува на основата на тој форум - стрипот. Или интернет страница посветена на стрип (со позајмени написи, интервјуа и текстови) да се користи како колумна на омразата, т.е. ОСВРТ.
Реално, овој форум, оваа страница, оваа група на facebook има најмногу членови, поддржувачи, пријатели. Овде има од повозрасните автори, има, за среќа, и од најмладите. Има теми, има разговор, интеракција, се организираат изложби, се дава поддршка, ете, се прават напори и за издаваштво, магазин итн. Има активни членови машки, има женски. Од сите градови во Македонија. Од време на време и ќе се соберат на едно место (а членовите од Скопје секој петок). За мене најпозитивен чекор напред беше овогодинешното издание на МАФЕСТ, каде членовите од овој форум оставија огромен впечаток на присутните. Од ден на ден активностите ќе се зголемуваат, се надевам дека и поорганизирано ќе се претставува македонската стрип сцена. За кратко време оваа стрип заедница се наметна како движечка. Понекогаш со своите коментари сакам да испровоцирам уште повеќе акција, бидејќи знам дека тоа е можно, но секогаш најдобронамерно, бидејќи со самото тоа што сум се зачленил на овој форум и сум активен член, ја поддржувам работата на сите кои активно работат за подем на македонскиот стрип.
Поентата е, да се стави крај на овие транзициски ликови, да се заштитат авторите и сите оние кои творат од срце, а кои се потенцијално оштетени од личности и организации, директно или индиректно. Па нели во Велес имаше една група талентирани деца кои токму на овој форум проговорија за Т.Т. и неговите најискрени намери? Или децата кои се само причина и повод да се земат пари од странски донатори, а резултатите да се очајни (како оние објавени во Утрински Весник). Доаѓа времето кога се носат закони со кои се заштитуваат творците, авторите, креативните луѓе, да се прекине со интелектуалното јавање сиве овие децении. Треба само да се лоцираат овие ликови, да им се застане на патот, да се покаже на нив директно и да се маргинализираат, бидејќи се навистина неважни.
|
01 Jul 2011, 00:42 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
Hir, hir!
Skaj, odlicno sumirano!
Me interesira debaklo so Kordej. Koj mozi da me nasoci da razberam so bese muabeto?
|
01 Jul 2011, 00:51 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
|
01 Jul 2011, 01:28 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
|
01 Jul 2011, 10:31 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
e mnogu profi.
Last edited by Nesomai on 01 Jul 2011, 10:47, edited 2 times in total.
|
01 Jul 2011, 10:33 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Kengur....ne zaebavaj.....aj zemi citaj temava od pocetok. Ko ke najsh profi del-kazhi.
Ko ke mi tekni kolku bef budala....ama aj.....
|
01 Jul 2011, 10:36 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Најубаво го опиша, во веќе познатите Осврти, во ужасно саркастична смисла, неговото најдобро другарче! (текстот што следи е целосен цитат)
|
01 Jul 2011, 10:39 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Da nema zabuni tekstot e na GLavnijo na frakcijata 3(acika) za glavnijo na frakcijata 2 tuka popoznat kako TOmche. VO momentov sorabotuvaat.
|
01 Jul 2011, 10:41 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
|
01 Jul 2011, 10:47 |
|