|
|
It is currently 23 Dec 2024, 19:17
|
Author |
Message |
serdarot
Надежен Луд Научник
|
При првите две читања на „Преку прагот“ во 2007-ма, не знаејќи ја неговата позадина и во отсуство на контакт со стрипови.ком, епизодата ми беше онака, интересна, поинаква, и некако бесцелна. Сега во 2009-та и со воведникот на ВЧ, впечатокот ми е прилично подобрен, но се прашувам, како нов читател би реагирал доколку ова му е првото сретнување со Дилан Дог. Дали би го заинтригирал или одбил? Сепак, станува збор за број што целосно се базира на одреден континуитет а прилично е нејасен на свои нозе и нема некоја порака што може да се извади надвор од ДД универзумот.
|
15 Sep 2009, 09:29 |
|
|
Darbog Darkmore
Магус Регуларус
Joined: 24 Jan 2009, 21:06 Posts: 1308 Location: Vinica,Makedonija
::
|
Se slozuvam i so dvata komentara za epizodata,stvarno e i pretenciozna,no i stvarno e potrebno golema hrabrost da se napise nesto vakvo.Pikato,nema zborgenijalen crtez.Ova e mislam prv pat vo ovaa edicija od VC edno podrugo da ima dve sosema pristojni epizodi.
|
15 Sep 2009, 11:33 |
|
|
serdarot
Надежен Луд Научник
|
Новата епизода на ДД, „Небото може да чека“ е одлична приказна обвиена со лошо раскажување. Од почетната вињета за ангелот на кој му било досадно на небото па до она што го цитираат како Склавијевска тангента (што нема врска, не само што самиот Склави ретко го користи ова раскажувачко средство туку и многу други автори на ДД се испробале со него во некоја точка - Кјаворети во неколку наврати - така што ова некогаш било карактеристична црта за самиот стрип) овој број има толку можности за нешто посебно, што е стварно штета колку површно изгледа сето тоа на самиот крај. Сепак, мислам дека за некој нов читател ова би било интересна епизода, така што му давам преодна оцена, 51%.
Спојлер: Креатурите што Ејнџел ги креира се навистина интересни и мрачни со тоа што се појавуваат само во неколку кадри. Малку поспособен да бил Масиеро ќе можел од бројов да направи ултратемна верзија на „Ноевиот лет“.
|
25 Sep 2009, 07:19 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
сердару, дај биди малку построг у оценување на срање стрипови а сега, добра вест: излезени се дд гигантите 7 и 8 на Систем! јееееееееее! за жал не успеав да си ги соберам прошлиот викенд и сега треба да чекам којзнае до кога
|
01 Oct 2009, 00:44 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
01 Oct 2009, 03:26 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
Ги исчитав вчера Сафара (оваа новава, не број 59) и Изгубљене љубави. Какво бесрамно искористување на митски референци од серијалот за обични бедни крими причици. Ако у Сафара у која се збори за еден објект купен од продавницата кој после прави срања у нашава димензија може да се истолерира со огромна воља за тоа, тогаш нема опрост за користењето на Лили во една уште победна крими будалаштина. Нејасно е како тој Де Нардо добил дозвола за тоа прикажувајќи притоа елементарно непознавање на самиот лик на Дилан. И зошто ли само Стано ни подарил прекрасна насловна за сета оваа беда?
|
03 Oct 2009, 20:05 |
|
|
serdarot
Надежен Луд Научник
|
Значи ако позајмувам нешто за читање да ги избегавам тие две? Се слушаме подоцна!
|
04 Oct 2009, 10:39 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
речено-сторено, у ствари избегнато
|
04 Oct 2009, 23:13 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
А Италија слави 100 години стрип! Со специјална едиција на великани, а почињаат погодете со кого? Тotentanz у боја! И тоа одлична, судејќи според таблата дадена на увид! Ме мрзи да поставувам фотка, еве ви линк за ѕе: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOP ... ichpage=53
Last edited by Barker on 06 Oct 2009, 22:21, edited 1 time in total.
|
06 Oct 2009, 18:19 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ ејм фор д бушес!
|
06 Oct 2009, 18:24 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
|
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
06 Oct 2009, 18:27 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
|
06 Oct 2009, 18:33 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
|
Totentanz. За мене дефиниција за како треба да изгледа добар Dylan Dog стрип.
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
06 Oct 2009, 19:11 |
|
|
jovce krstitelce
Ултимејт Резервист
|
_________________ „Јас го разбирам свето како поле за културно заебавање меѓу стрипаџите“. Гоце (пред да ја формулира мислата во за нас веќе познатио облик)
https://www.facebook.com/fantasyillustrationbitola
|
07 Oct 2009, 22:07 |
|
|
Morgana
Ултимејт Резервист
|
Мена лично не ми се допаѓа како изгледа оваа табла во боја,црно -бела беше многу по мистична и помалку кичеста,ама не можев да ја најдам,ако некој ја најде нека ја постира за споредба. И како му беше името на стрипов во превод,знам дека нешто се работеше со приказни што си ги раскажуваа мртвите меѓу себе,тажни исповеди,така беше нели?
|
09 Oct 2009, 10:06 |
|
|
Darbog Darkmore
Магус Регуларус
Joined: 24 Jan 2009, 21:06 Posts: 1308 Location: Vinica,Makedonija
|
Vo princip koga boneli treba da pravat kolor ne odat podaleku od osnovni boi,koi najverojatno gi pravat so paint bucket i tolku.Malku e cudno,posto i so bojata moze da se dolovi atmosfera na edna prikazna,a oni ne go pravat toa,za zal pa taka imame i rozov fustan na zenskata.No ne moze da se zameri,i jas mnogu mrcam sekoja cest na lugevo,si slavat sto godini strip,imaat milioni epizodi strip so najrazlicni junaci izdadeno do sega,si pravat kolor biblioteka.Cool Stripot vo izdanie na slobodna dalmacija e broj 1 redovna serija,mislam go prevedoa kako "Ples smrti" i e za mene edna od najdobrite epizodi so DD.Tamu prikazni raskazuvaat tie sto Dilan gi ubil.
|
09 Oct 2009, 11:39 |
|
|
Morgana
Ултимејт Резервист
|
|
09 Oct 2009, 12:35 |
|
|
Skywalker
|
Не е истата страница, ама колку за споредба... Иако мене ми се допаѓа и вака, во боја. Можеби повеќето од читателите на Бонели не се навикнати на стрип во боја, односно им е чудно се’ што не е црно-бел цртеж.
|
09 Oct 2009, 14:11 |
|
|
Morgana
Ултимејт Резервист
|
|
10 Oct 2009, 20:04 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
Мистериозниов сосед е тотално непотребна и преџвакана варијанта на одличниот специјал Куќа на изгубените. Ај да издржиме уште 2 броја па ќе се опраи квалитетот (ваљда).
|
30 Oct 2009, 19:15 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
denovive gi pocnav od pocetok, starite izdanija od zlatna serija (fala strip zona) mnogu jaki se starite, normalno kvalitetot varira, ama se na nekolku svetlosni godini razlika od ova novovo... vekje prestanav i da gi citam novite iako edna drugarka site gi kupuva pa gi imam na lager, ama ednostavno ne mozam vekje da izdrzam, totalno mi izgubi sarm likot so novive scenaristi... koj nema citano, bi preporacal : 01 - doktor ksabaras 02 - jack trbosek 05 - ubice 07 - zona sumraka kje pravam vaka lista na najomileni broevi na sekoi desetina procitani... mozda kje se najdat nekomu
|
03 Nov 2009, 03:49 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
Дали кошмар-турата е најглупиот дд на сите времиња? Па, ги има сите предиспозиции за такво нешто, ама тешко се достигнуваат дна од типот на Писма из пакла, Преживети у рају, Суперос(ј)етилни опажаји (или така некако), Несаница, Свемирац, Симфонија смрти... (запазете/погодете кој е цртачот на сите овие? ) За среќа гигантите на Систем завршија работа претходната недела, па полесно го преживеав ова срање.
|
24 Nov 2009, 08:24 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
|
|
24 Nov 2009, 08:57 |
|
|
serdarot
Надежен Луд Научник
|
Nightmare Tour e fuj dela fuj. Mozebi ne e taka gigantski glupav i grd ko navedenite Cossu epizodi ama od druga strana, otkako go zavrsiv, za prv pat pomisliv deka e vreme da prestanam so kupuvanje na DD. Da mi e Nightmare Tour prv broj i uste da go progoltam natrapuvanjeto deka e nekakva si greatest hits kompilacija na negativci vo zivot ne bi poglednal na drug DD naslov. Koga sme kaj toa... more Nightmare E gigantski glupav. Vo niedna tocka ne se posomnevaa vo shoferot?! Pa koj drug bi imal pristap do glupiot kompjuter i bi bil prisuten na sekoja glupa tura?!
Od druga strana, Superbook-ot e top. Pesma Sirene ima odlicna dinamika, edna navistina strasna sirena (osobeno so ogled na toa deka zbor ne beknuva i sekogas e nekako od strana ufrlena vo kadar), i duri da ne ti se veruva deka e od Ruju napisan so ogled na toa deka e poprilicno dobro promislen. Dvete mini epizodi se isto taka interesni - prvata zaradi interesniot crtez na Stano i maliot presvrt vo samata prikazna, a vtoriot zaradi onoj old school sharm na Chiaverotti-Casertano i scenata vo koja cudovisteto ja razbiva kulata sto go sokriva (mnogu efektivno izvedeno). Povece od solidna 8/10.
Po pat, ona so otkacuvanje na DD ostanuva. Planiram posle broj 250 da prestanam so sobiranje na regularna serija (do togas ima nekolku navistina interesni), a so Superbook ce prodolzam dodeka oddrzuva tradicija sekoj broj da ima barem nekakov kuriozitet.
|
08 Dec 2009, 03:23 |
|
|
Morgana
Ултимејт Резервист
|
`The nightmare tour` навистина беше обичен...а главната хероина имаше ужасна фризура ,целокупниот нејзин лик беше како да го осмислувале 1 минута,па дури и убиците не беа интересни. А Супербукот уште не сум го земала...
|
08 Dec 2009, 14:29 |
|
|