Во не толку далечната 2000-та година,Марвел реши да направи нов универзум за своите супер херои,Ultimate универзумот.Прв херој кој доби свој ултимативен двојник беше Spider Man.Тогашната редакција на Марвел сметала дека почетоците на Spidey се веќе заборавени,и дека младата публика немала шанса да види како Spider Man станува она што е денес.Така настана Ultimate Spider Man.За сценарист бил избран фантастичниот Brian Michael Bendis,а за цртач Mark Bagley.Нивното партнерство,кое го надминува она на Stan Lee и Jack Kirby на Fantastic Four,ќе произведе 111 броја.Потоа, Bagley ќе се повлече и ќе дојде според мене ни приближно толку добриот,Stuart Immonen,кој ќе работи на USM до 133тиот број,кој воедно е и последен а е објавен во Јули 2009 година.
Power and Responsibility (#1-#7)
Првата приказна на Bendis е за почетоците на Spidey.Тој ќе успее оригиналната приказна за потеклото на Spider Man,која броела 11 страни,да ја преточи во феноменален story arc од 7 дела.Приказната ја знаете сите.Откако радиоактивниот пајак ќе го касне Peter Parker,тој преку ноќ добива моќи на пајак.Неговата желба да добие пари од сево ова резултира со смртта на неговиот вујко Бен.Тогаш Peter решава своите моќи да ги користи за да помага на другите и станува Spider Man.Исто така,во овој прв story arc, Spidey ќе се бори и против неговиот,можеби,најголем непријател Norman Osborn/Green Goblin. Она што особено ми се допадна е длабочината на ликовите,нивните меѓусебни врски и конфликтите во кои доаѓаат.Bendis не само што ни го прикажува потеклото на Spider Man,тој ни покажува како Peter се чуствува кога ќе дознае дека има супер моќи и неописливиот жал по неговиот вујко Бен.
Learning Curve (#8-#13)
Peter дознава дека човекот кој го убил вујко Бен има врска со The Kingpin,попознат како Wilson Fisk.Тој истражува и дознава се за организираниот криминал во New York.Како Spider Man,му се спротиставува на Fisk и на неговиот соработник,Electro,и ќе успее да ги натера да ја напуштат земјата.Потоа,во број 13,Peter и ја признава неговата тајна на Mary Jane.
Прв од многуте конфликти на Spider Man со Kingpin,и story arc главно базиран на акција.
Double Trouble(#14-#21)
Се појавува Doctor Octopus/Otto Octavius.И Kraven the Hunter.И Justin Hammer.И Gwen Stacy.И S.H.I.E.L.D. на чело со Sharon Carter.Со еден збор-сите против Spidey,кој кутриот,се обидува да балансира помеѓу училиштето,неговата работа во Daily Bugle и животот како супер херој.Нормално,на крај се ќе излезе добро и Spider Man ќе успее да ги совлада сите негативци.
Битен Story Arc поради првото појавување на Gwen која подоцна ќе одигра голема улога во животот на Peter.Исто така Doc Ock го дознава тајниот идентитет на Spider Man.
Legacy(#22-#27)
The Green Goblin is back.Norman Osborn се враќа и го уценува Peter да работи за него,претејќи дека инаку ќе му го уништи животот.Peter е збунет и исплашен,а за да бидат работите полоши,се враќа Harry Osborn кој не знае ништо за неговиот татко ниту пак за Peter.Кулминација е борбата на Spider Man со Green Goblin пред очите на Harry кој конечно ја дознава ужасната тајна на неговиот татко и избира да му помогне на Peter.Потоа се појавува и Nick Fury за да го среди нередот.
Многу,многу важен arc во животот на Peter,кој засекогаш го менува неговиот однос со семејството Osborn и става длабок јаз на неговото пријателство со Harry.
Publin Scrutiny(#28-#32)
Се појавува двојник на Spider Man,кој не ги следи неговите херојски патеки.Spidey е бркан и застрелан од полицијата,но успева да избега додека неговиот двојник го убива таткото на Gwen,што ќе направи таа да го замрази Spidey.Peter успева да го најде и совлада неговиот двојник и да го обели образот пред полицијата.
Story Arc кој според мене,ја покажува бескрајната борба на Spidey со медиумите кои го сметаат за крадец и лажливец.
Venom(#33-#39)
Peter случајно ги наоѓа работите на татко му и дознава дека тој работел на лек за рак заедно со таткото на Eddie Brock кој бил именуван The Suit.Parker го наоѓа Eddie и тој му го покажува прототипот на the Suit и тие стануваат добри пријатели.Peter случајно ќе го допре прототипот и ќе стане Venom.Отпрво,тој ужива во новодобиената моќ,но потоа ќе сфати дека станал премногу агресивен и ќе го отфрли костимот,кој ќе најде нов домаќин во Eddie Brock.Spider Man ќе го совлада Venom,кој ќе претрпи навидум смртоносен електричен удар.Peter подоцна ќе се чуствува виновен за смртта на Eddie и ќе почне да се прашува дали вреди да продолжи да биде SM.
Прво појавување на Venom и необјаснивата омраза што Eddie ќе ја чуствува кон Peter.Must read.
Irresponsible(#40-#45)
Filler-arc.Во Queens се појавува мутант,Geldoff.Spider Man го советува да ги користи своите моќи за добро,и се појавуваат и X-Men кои брзо се спријателуваат со Peter.
Прв cross-over меѓу Spider Man и X-Men.Инаку,прилично досаден story arc,кој е затишје пред бура.
Cats & Kings(#47-#53)
Fisk се враќа.Сите докази против него се отфрлени и Peter сега се плаши за неговата сигурност.J.Jonah Jameson се обидува да го разоткрие Kingpin,па Spidey ќе мора да го спасува од незгодна ситуација.Се појавува мистериозната Black Cat.Отпрво,ќе му биде непријател на Spidey,но тие набрзо се зближуваат кога откриваат дека имаат заеднички непријател-Fisk.За жал,Cat ќе биде прободена од Elektra,и ќе падне во река.Се запознаваме со Vanessa Fisk,жената на Kingpin која е во кома.
Еден од моите омилени story arcs.Појавувањето на Black Cat е феноменално и конечно дознаваме нешто повеќе за Wilson Fisk.Кулминацијата е фантастична и иако остава неразјаснети прашања е маестрално изведена.
Hollywood(#54-#59)
Spidey станува филмска ѕвезда! Многу интересна адаптација на вистинскиот свет (односно правењето на филмот за Spider-Man) во стрип. Spidey е саркастичен и песимистичен во однос на филмот за него,што резултира со неколку топ вицови.Ама,не е се така едноставно.Doc Ock излегува од затвор и знаејќи го вистинскиот идентитет на Spidey,го напѓа и се обидува да му се одмазди за понижувањето што му го нанел.Избива масовна тепачка на улиците на Њујорк,што ќе го однесе Peter дури до Бразил,каде што тој успева да го совлада Octopus.Неговото отсуство ќе и даде можност на Gwen да открие дека тој е Spider-Man.
Приказната кулминира со сцената во која Gwen сака да го убие Peter,но тој ја разубедува,и таа почнува да му верува.Во меѓувреме,S.H.I.E.L.D ги уништува краците на Doc Ock.
Carnage(#60-#65)
Можеби и најбитен story arc во првата половина на Ult.Spidey.
Peter е ранет во борба и му се обраќа на Dr.Curt Connors за помош.Тој му помага,а за возврат зима дел од неговата крв на која,со дозвола од Peter,почнува да експериментира.Тие експерименти ќе доведат до создавање на ужасно чудовиште,Carnage,кое мора да се храни со крвта на други луѓе и така да ги регенерира клетките.Во градот настанува општ хаос,а Carnage следејќи ги сеќавањата на Peter,ќе дојде до неговата куќа и ќе ја убие Gwen Stacy.
Shoking moment number 2:Gwen повторно е мртва.Откако веќе беше убиена од Green Goblin во Amazing Spider-Man со можеби,најнеочекуваната смрт во било кој стрип,таа умира и во овој универзум.Нејзиниот лик,штотуку почнат да се развива е засекогаш избришан.Од писмата упатени кон Marvel,јасно се заклучува дека оваа смрт ги шокираше сите (што како мене) читаат Ult.Spider-Man.Но,нема враќање во минатото,и едно е сосема сигурно-и овој момент ќе биде Turning Point во животот на Peter Parker.
Тој потоа успева да го совлада Carnage,но сериозно размислува веќе никогаш да не го облече препознатливиот костум.Но.ќе се предомисли и со тешко срце повторно ќе стане Spider-Man.
Superstars(#66-#71)
И повторно filler-story.
Part 1:Crossover помеѓу Spider-Man/X-Men.Peter и Logan ќе си ги заменат телата и ќе настане хаос додека се обидуваат да се вратат во нормала.на крај дознаваме дека тоа бил само mind trick на Jean Grey.
Part 2:Crossover помеѓу Spider-Man/FF.Johnny Storm ќе дојде во гимназијата на Peter.Тие брзо ќе се спријателат и откако Johnny несакајќи ќе открие дека е Human Torch,Spider-Man разговара со него и го учи да биде супер херој.
Part 3:Crossover меѓу Spider-Man/Doctor Strange.Многу,МНОГУ досаден број.
Peter,по вина на Strange има кошмари во кои се вклучени неговите најблиски.Жива глупост.
Но,тоа што следи е навистина интересно...