|
|
It is currently 13 Jan 2025, 12:55
|
|
Page 1 of 1
|
[ 12 posts ] |
|
Author |
Message |
The Bat-Man
Ултимејт Резервист
|
Една од водечките компании за видео игри во светот е Ubisoft. Препознатливи игри како Prince of persia серијалот и Assassin's Creed се од оваа компанија.
Неодамна (пред 3 дена) Ubisoft конечно ја издаде Assassin's Creed II за компјутер, но има финта - играта има Digital Restriction Menagment заштита и бара да си поврзан на интернет цело време за да играш иако играта е single player. Проблемот со DRM е тоа што пиратите добиваат подобар продукт од легалните купувачи на производот и ваквиот тип на заштита (StarForce беше нешто слично) во долгиот пат му наштетува на продуктот.
"Мојата карма ја згази догмата"
Серверите на Ubisoft паднаа веќе во вториот ден правејќи ја играта комплетно неигрива, додека пиратите можат сега да ја играат, легалните купувачи плачат на нечие рамо или ја враќаат играта, или пак се колнат дека нема да купат производ со DRM заштита.
Дали е тука пиратеријата крива? Или пак е карма на Ubisoft што го третираат секој купувач како пират?
Но ова не е прв пат Ubisoft да се посере. Еден од поголемие срамови на компанијата е Rainbow Six: Vegas. Кратко кажано Ubisoft издаде Fix за играта за да ја среди заштитата за CD, но се покажа дека Fix-от е всушност КРАКОТ на Realoaded, корисниците го отвориле exe-то со hex едитор и чисто видлив е потписот на групата Reloaded кои го ставаат во секој крак што ќе го направат.
Ваквите срања го убиваат PC гејмерството.
Но кој е крив тука, пиратите или компаниите?
|
08 Mar 2010, 17:11 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Компаните афкорс.....
_________________ ејм фор д бушес!
|
08 Mar 2010, 17:38 |
|
|
?TheRiddleR?
Манга Падаван
|
Карма на Убисофт, иако звучи глупо. Џабе пробуваат со идиотски заштити, на крај пак ќе има пиратска верзија. Боље им е, да си остане ко порано, без некои екстра заштити енд шит, ќе се кракне играта, но компанијата пак ќе има добар прилив. Отсекогаш било така. Е сеа нормално, ќе отиде некое милионче ама малце ли имаат бре у пм?!?! На крај краева, пиратеријата е голем дел од PC гејмингот. Да нема пиратски верзии ќе нема ни толкава популарност на игрите.
_________________ Thor: "Give your orders and ultimatums to those who choose to obey, or are too cowardly to fight, not to me. Or learn again the difference between a God of Thunder and a mortal man in a metal suit"
|
08 Mar 2010, 19:01 |
|
|
The Bat-Man
Ултимејт Резервист
|
И што е најтажно, поради ваквите заштити, легалните купувачи се присилени да користат крак со својата легално купена игра. И поради ова, одборот за статистика на Ubisoft ќе рече "ете ви рековме дека има многу пирати" и на следниот продукт ќе има многу по бизарна заштита. Работата е што Ubisoft нема да обрне внимание на тоа што не им се продава производот заради незадоволните купувачи, туку ќе се наврати на тоа дека ќе им треба подобра заштита нареден пат. Не ги сожалувам Ubisoft кои се во no win ситуација, најмалку пак ги сожалувам легалните корисници кои не го истражуваат продуктот пред да го купат, 3 минути на google ќе ти се доволни за да знаеш се за продуктот и кои ти се ограничувањата. Што ако Ubisoft банкротира за една година? Никогаш повеќе не ќе можеш да ја играш твојата легално купена Assassin's Creed II.
|
08 Mar 2010, 20:32 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
Joined: 26 Jan 2009, 00:31 Posts: 3222 Location: Skopje, 1712AD
|
|
08 Mar 2010, 22:08 |
|
|
The Bat-Man
Ултимејт Резервист
|
|
08 Mar 2010, 22:56 |
|
|
MinioN
Магус Регуларус
|
gahahahha 'Fuck those russian amateurs' XD
|
09 Mar 2010, 19:08 |
|
|
The Bat-Man
Ултимејт Резервист
|
Леле луѓе, абер нема играва од 100% крак. Кој курац бе!
|
12 Mar 2010, 15:20 |
|
|
?TheRiddleR?
Манга Падаван
|
Ај бе, нек се ебат у гз! Да немаше глупата заштита а да неможеа да ја кракнат, ќе ја купев можда! Вака - не!
_________________ Thor: "Give your orders and ultimatums to those who choose to obey, or are too cowardly to fight, not to me. Or learn again the difference between a God of Thunder and a mortal man in a metal suit"
|
12 Mar 2010, 16:44 |
|
|
dare_sum
Сеирџикус Максимус
|
sigurno ke ima nekoj loader kako g arena za da sredat, samo pak so ke treba internet za igranje ama nema da mora da se ima original.
_________________ http://darkoristevski.blogspot.com/
|
12 Mar 2010, 19:09 |
|
|
?TheRiddleR?
Манга Падаван
|
Море шо сака нека биде, само да се игра
|
12 Mar 2010, 20:32 |
|
|
The Bat-Man
Ултимејт Резервист
|
Може да се емулира серверот на јубисофт за автентикација прилично лесно, проблемот е што играта праќа информации напред назад низ мрежата и како шо се вртат муабети, пред секое ниво играта симнувала missing info кое е потребно да оди играта.
Тоа е веќе немање на комплет игра за која си платил и ќе окркаат тужба како шо EA окркаа за StarForce.
|
12 Mar 2010, 23:07 |
|
|
|
Page 1 of 1
|
[ 12 posts ] |
|