|
|
It is currently 17 Dec 2024, 13:24
|
|
Page 1 of 1
|
[ 15 posts ] |
|
PACHANGA - koj na drug grob mu kopa
Author |
Message |
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
poseben topik za epizodata, kaj sto kje prikazam detalno kako se razvivase prikaznata i scenarioto.
prvin go napisav ova :
WIP
eve prvata verzija ovde neka bide vreme na rabota - pola sat. vo toa vreme go smisliv i prodolzetokot i najverojatno kje go zavrsam vo ranite utrinski casovi
1. P: trebase da cuvas straza! D: trebase da zakjutis 2. P: ne trebase tolku da pies D: ne trebase da mi go dades siseto 3. P: Grt si D: I ti si grt! 4. Pacanga go gleda Delgado namurteno. 5. Pacanga poglednuva nakaj kamerata, iznenadeno. 6. Pak poglednuva nakaj Delgado. 7. So vegjite mu pokazuva nakaj kamerata.
8. NASLOV : KOJ NA DRUG GROB MU KOPA? (splash page) Armija mravki se dvizat kon glavite na Pacanga i Delgado. Zakopani se vo zemja. Pacanga e neutralen, Delgado e sokiran.
|
15 May 2010, 08:59 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
|
15 May 2010, 09:01 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
dodeka go pisuvav introto go smisliv prodolzetokot.
prasanjata koi si gi postaviv bea : - kako se nasle vo taa situacija? najverojatno nekoj neprijatel gi ostavil za da umrat. ama kaj se palomita i pepe? prethodno se skarale i si zaminale. znaci Pach i Del ostanale sami - mozebi se nacukale pa neprijatelot gi fatil na spienje. koj neprijatel bi gi ostavil zakopani? najverojatno The undertaker. ama togas zosto ne gi zakopal skroz? hmmm.... ok ima drugi negativci. Skinner koj nosi faci vrz svojata faca, gi fakja na spienje i saka da im gi skalpira facite. ama tolku se grdi sto resava da im gi ostavi facite. Ok, grt si mi e edna od omilenite frazi na Mico, moze toa da bide humoristicen moment koj kje se upotrebi na nekolku mesta vo stripot. - kako kje se spasat? varijanta 1 : doagja Pepe i urinira okolu niv. Ne funkcionira, mravkite toa ne moze da gi zapre. vsusnost, recisi nisto ne moze da zapre armija mravki, osven mozebi voda ili ogan. Ogan? ok... ama samo so zapalena baklja ne sum siguren dali kje zaprat mravkite. cekaj malku, neli ovie pieja alkohol? alkoholot e lesno zapaliv. Ok. znaci Palomita i Pepe se vrakjaat vo vistinskiot moment i gi spasuvaat. doznavame deka kavgata nastanala zatoa sto Pachanga i se pustal na Palomita.
poslednata replika : Vekje sum mrtov, ti teknuva? moze da ima dve znacenja - ednoto e deka Pachanga e emocionalno mrtov covek otkako mu se slucilo nesto tesko vo minatoto. a drugoto i vistinskoto znacenje (barem taka go zamisliv), e deka neodamna vo nekoja druga epizoda, Pachanga bil "wanted", i druzinava napravile nekoja dubara demek Pachanga e mrtov za da ja trgnat poternicata po nego.
|
15 May 2010, 09:15 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
od ovie razmisluvanja, okolu sat, satipol podocna ispadna prvata verzija od scenarioto. kako prv obid za scenario, resiv da ne otvaram odma nova tema tuku da go postiram vo Pachanga rabotilnicata. eve kopija od postot
и еве ја првата неофицијална ЊИП верзија на мојот прв обид за Пачангоманија не знам колку пати Пачанга напишав во стрипов
1. P: trebase da cuvas straza! D: trebase da zakjutis 2. P: ne trebase tolku da pies D: ne trebase da mi go dades siseto 3. P: Grt si D: I ti si grt! 4. Pacanga go gleda Delgado namurteno. 5. Pacanga poglednuva nakaj kamerata, iznenadeno. 6. Pak poglednuva nakaj Delgado. 7. So vegjite mu pokazuva nakaj kamerata.
8. NASLOV : KOJ NA DRUG GROB MU KOPA? (splash page) Armija mravki se dvizat kon glavite na Pacanga i Delgado. Zakopani se vo zemja. Pacanga e neutralen, Delgado e sokiran.
рамка : две шишиња порано... Пачанга : Фак оф!!!
Паломита си оди : Кретен си, Пачанга! Му покажува среден прст. Пачанга од позади се дере : А ти си курва!!!
Пепе му вика на Пачанга : Грт си! Пачанга е изненаден
Пачанга го накрева шишето или бардаче или вотевр и гуцнува.
Фрла малку алкохол во огнот, му се гади од алкохолот БЉАК!!!, огнот пораснува високо.
Рамка : една третина шише порано...
Пачанга и Делгадо легнати покрај огнот начукани, П: Ти прв стражариш! Д : М/хмммм )веќе полузаспан, пијан целиот.
Една сенка паѓа врз нив.
Пач и Дел се будат обесени со главите надолу.
Тускинс-Скинер ги гледа незадоволно. Можда си ја чешка брадата.
Се наведнува кон нив.
Го гледаат наопаку. И текстот е наопаку. Скинер кон Пачанга : Бледолики лук лајк хиена. кон Делгадо : Ти бодликав пацов!
Скинер се гази од смеење.
Пач и Дел се смешкаат ама ко во небрано, наопаку се.
Скинер наеднаш престанува да се смее. Од појасот, на кој има закачено повеќе кожи фаци, вади една фаца,
си ја става оваа друга фаца на лицето.
Скинер се наведнува кон нив и ги фаќа за главите. Скинер : Ај донт лајк ју! Но гуд!!!
Скинер им ги мава главите. Звук ФХ: нешто како празни црпки
Црно.
Сонце. Кактуси ова она. Долу Пачанга и Делгадо се гледаат. Темната маса мравки се приближува. Пачанга : Е па, изгледа ова е крај, Делгадо. Делгадо : Извини Пачанга. друг балон. Не си толку грт.
Пачанга : Ни ти не си... не толку... Во позадина се гледа Пепе како зема една гранка од оганот.
Паломита истура алкохол пред мравките.
Пепе ја фрла запалената гранка.
Запалената гранка поминува покрај главите на овие двајцата.
Се пали оган пред нив.
Делгадо се смее. Мустаќот му е запален.
Делгадо забележува и пробува да го дувне да го изгаси мустаќот, но безуспешно.
Паломита кон Пачанга : Ако ме допреш уште еднаш, ќе те убијам!!!
Пачанга : Веќе сум мртов. Ти текнува?
КРАЈ на 1-вата епизода
se nadevam kje vi se dopadne. okolu sat ipol dva go pisuvav...
|
15 May 2010, 09:17 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
i sega na red doagja vtoriot pass na scenarioto, na koj kje obrnam povekje vnimanie na raskadriranjeto i na kompozicija na tablite i sl. ovoj del od rabotata e idealno da se pravi zaedno so crtacot, megjutoa jas kako filmski reziser vekje imam vizuelna pretstava za kadrite i sl, taka sto kje go napisam kako sto sum zamislil, a ponatamosnite izmeni na nekoi kadri ili na organizacija na tabli itn bi bile sugerirani od crtacot i/ili editorot in chief. procesot na pisuvanje kje odi onlajn, odnosno sekoja promena i sl kje ja komentiram. EDIT : i se razbira, site komentari, kritiki, sugestii i sl se dobredojdeni
|
15 May 2010, 09:23 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
еве го вториот пас на сценариото. коментари во наредниот пост.
ТАБЛА 1
Пачанга и Делгадо кадрирани на начин што не им се гледаат вратовите. се караат. Атмосферата се вжештува.
1. Пачанга : требаше да чуваш стража! Делгадо : требаше да заќутиш!
2. П: не требаше толку да пиеш!!! Д: не требаше да ми го дадеш шишето!!!! П: глуп си! Д: грт си!
3. Пачанга избувнува. П: И ти си грт!!!
4. Пачанга го гледа Делгадо намуртено.
5. Пачанга погледнува накај камерата, изненадено.
6. Пак погледнува накај Делгадо.
7. Со веѓите му покажува накај камерата.
ТАБЛА 2
1. НАСЛОВ : КОЈ НА ДРУГ ГРОБ МУ КОПА? Армија мравки се движат кон главите на Пачанга и Делгадо. Овие двајцата се закопани во земја. Пачанга има неутрален израз на лицето, Делгадо е шокиран.
ТАБЛА 3 1. рамка : две шишиња порано... Вечер е. Пачанга во крупен план, до рамо. Изнервиран. Пачанга : Фак оф!!!
2. Во прв план Паломита си оди, изнервирана со кренат среден прст. Не гледа кон Пачанга. Во позадина се гледаат Пачанга, Делгадо и Пепе седнати околу запален оган. Пачанга има шише во раката. Паломита : Кретен си, Пачанга! Пачанга од позади се дере : А ти си курва!!!
3. инсерт Пепе изнервиран.
4. Пепе му вика на Пачанга : Грт си! Пачанга е изненаден
5. Пачанга го накрева шишето или бардаче или вотевр и гуцнува јако.
6. На Пачанга му се гади од алкохолот БЉАК!!!, плука накај огнот кој пораснува високо.
ТАБЛА 4 1. Рамка : една третина шише порано... Пачанга и Делгадо легнати покрај огнот начукани, во прв план Пачанга покриен со нешто, не гледа кон Делгадо. Делгадо цуга од шишето кое е при крај. П: Ти прв стражариш! Д: Мхмммм.
2. Истиот кадар, Пачанга спие, а и Делгадо исто, во некоја комична поза, целиот пијан. Шишето му е празно во раката, или паднато тука во близина. Една сенка паѓа врз нив.
3. Крупен врз Пач и Дел се будат обесени со главите надолу. (можеби им фрла вода за да ги разбуди)
4. Скинер ги гледа незадоволно. Можда си ја чешка брадата.
5. Пачанга и Делгадо обесени со нозете. Скинер се наведнува кон нив.
ТАБЛА 5 1. Субјективен од Пачанга. Го гледа Скинер наопаку. И текстот е наопаку. Скинер : Бледолики лук лајк хиена.
2. Скинер со прст покажува кон Делгадо : Ти бодликав пацов!
3. Крупен врз Скинер кој се гази од смеење.
4. (можеби не треба овој кадар) Пач и Дел се смешкаат ама ко во небрано, наопаку се.
5. крупен врз Скинер кој наеднаш престанува да се смее.
6. Крупен Од појасот, на кој има закачено повеќе кожи фаци, Скинер вади една фаца,
7. Крупен од Скинер, си ја става оваа друга фаца на лицето.
8. во прв план главите на Пачанга и Делгадо, во втор Скинер кој се наведнува кон нив и ги фаќа за главите. Скинер : Ај донт лајк ју! Но гуд!!!
9. Иста кадража. Скинер им ги мава главите. Звук ФХ: нешто како празни црпки.
Црно.
ТАБЛА 6
1. Сонце. Пачанга : Е па, изгледа ова е крај, Делгадо.
2. Кактуси ова она. Долу Пачанга и Делгадо се гледаат. Темната маса мравки се приближува. Делгадо : Извини Пачанга. друг балон. Не си толку грт.
3. Во прв план главата на Пачанга : Ни ти не си... друг балон. не толку... Во позадина се гледа Пепе како зема една гранка од оганот.
4. Крупен врз Пачанга намуртен или изненаден. Паломита (офф) : Баш сте слатки вака.
5. Широк. Паломита истура алкохол пред мравките.
6. Пепе ја фрла запалената гранка.
7. Запалената гранка поминува покрај главите на овие двајцата.
ТАБЛА 7 1. Се пали оган меѓу мравките и закопаните глави.
2. Делгадо се смее. Мустаќот му е запален.
3. Делгадо забележува дека мустаќот му е запален и пробува да го дувне да го изгаси, но безуспешно. Пачанга го гледа со израз : леле кој морон.
4. Паломита од жабја перспектива кон Пачанга : Ако ме допреш уште еднаш, ќе те убијам!!!
5. Пачанга : Веќе сум мртов. Ти текнува?
КРАЈ на 1-вата епизода
|
15 May 2010, 10:25 |
|
|
aquafortune
Ултимејт Резервист
|
Не е конструктивна критика, сепак, браво мајсторе!
|
15 May 2010, 10:28 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
измени во овој пас : на почетокот кога се караат, сега Делгадо му вика на Пачанга дека е грд, и Пачанга избувнува. Пачанга не истура алкохол во оганот, туку плука. (сигурно пијат некој шпиритус). Паломита кога ќе се врати, првин ги зеза, па потоа го истура алкохолот пред нив.
Исто така, во овој пас додадов број на табли и кадри, од време на време подетален опис за камерата и аголот, како и за позадините.
Го напишав како што го замислував, нормално сето ова е спремно за разработка, преработка и сл. На пр. во скицата за табла што ја пушти Ласко, почнува со една мравка а текстот е офф. па дури во наредниот кадар ги гледаме овие двајцата, што е поинтересно визуелно решение отколку директно само со главите да се почне.
|
15 May 2010, 10:35 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
фала аквафорчн и неконструктивни критики се добри понекогаш
|
15 May 2010, 10:36 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
|
15 May 2010, 10:50 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
::
|
bravo, slatko se iznasmeav na epizodava super pocetok, samo nekako naglo sme vo oganot so likovive ne znam dali da glasi prva epizoda (osven ako se misli na prva srabotena). ne stavaj po mnogu sceni na strana, gledam ima edna tabla so 9 paneli se drugo e super, goce go odbrani obrazot na scenaristite
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
15 May 2010, 10:53 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
|
15 May 2010, 11:42 |
|
|
Ivo
Сеирџикус Максимус
|
..inspiriran od Lasko......nemav povece vreme .vaka li nekako treba da izgleda....da ne se znae odma vo prvata scena deka se zakopani...????
|
15 May 2010, 11:52 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
|
15 May 2010, 13:29 |
|
|
Ivo
Сеирџикус Максимус
|
..epa gotovo....Lasko samo treba da ja izraboti uste i prvata strana....ovaa da ostane kako vtora.. .....samo da se smeni tekstot vo oblachinjata....... moe mislenje ..neznaci deka sum vo pravo....
|
15 May 2010, 14:20 |
|
|
|
Page 1 of 1
|
[ 15 posts ] |
|