|
|
It is currently 12 Jan 2025, 05:27
|
Author |
Message |
Баш Челик
Суперхерој Под Стечај
|
|
12 Sep 2011, 21:28 |
|
|
halfelfpaladin
Пензиониран Мрчатор
|
_________________ Never forgive! Never forget! For the Lion and the Emperor! The Fallen will repent!
|
15 Sep 2011, 22:10 |
|
|
dare_sum
Сеирџикус Максимус
|
_________________ http://darkoristevski.blogspot.com/
|
16 Sep 2011, 13:40 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
not bad, ivn gud ovie malesevcive
|
16 Sep 2011, 14:18 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
|
17 Sep 2011, 13:14 |
|
|
Branka Brlivata
Суперхерој Под Стечај
Joined: 12 Jul 2011, 14:10 Posts: 296 Location: Skopje , Saraj Matka
|
_________________ Денес е фино сончево нели е глупо да не пијам пиво , седиме надвор пиеме пиво сеир факаме на све живо , седиме надвор пиеме пиво .... не боли за све живо.....................
|
20 Sep 2011, 02:06 |
|
|
?TheRiddleR?
Манга Падаван
|
Откако се појави leak вчера, нон стоп сум на Mastodon - The Hunter. А Мастодон ко Мастодон, фантастични!
_________________ Thor: "Give your orders and ultimatums to those who choose to obey, or are too cowardly to fight, not to me. Or learn again the difference between a God of Thunder and a mortal man in a metal suit"
|
20 Sep 2011, 16:11 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
::
|
^ Сега сакав да ги пишем, заедно со куп други (многу квалитетна музика ми се насобра периодов, немам време ни да ја ислушам, а камоли да пишем овде). Инаку, со Mastodon во исто време се појави и новиот на Machine Head (чека да биде преслушан, засега пажњата е на Mastodon) и новиот на Chickenfoot (исто). Од претходно:
SMOOTH JAZZ/FUNK
Trombone Shorty - 2011.For True - Златното момче на Њу Орлеанс + куп гости... Spyro Gyra - 2011.A Foreign Affair - Старите добри ѕверови уште се ѕверови... Nick Colionne - 2011.Feel The Heat - Неки нов (али сасвим пристојан) клинац... Halcyon - 2011.Pastures - Многу интересен микс на џез, фјужн, метал и (на моменти) фламенко...
Сите четири се солидни албуми и опасно добро се надополнуваат еден со друг (од најлесно до најтешко). Како увертира можат да одат претходните два албуми на Trombone Shorty, како и саундтракот од серијата Treme.
БОНУС: Jeff Beck - 2011.Rock 'N' Roll Party [Deluxe Edition] (2CDs)
Ова е трибјутот на Jeff Beck (еден од моите најомилени гитаристи) во чест на Les Paul, снимано во живо во The Iridium Jazz Club (не дека ќе приметите дека е во живо) со куп гости, меѓу кои и Trombone Shorty. Има тука малку свинг, малку џез, малку рокенрол, малку блуз, и се’ звучи фантастично.
PROG-METAL
Circles - 2011.The Compass EP Panama Picture - 2011.Oh Machine Strawberry Girls - 2011.Italian Ghosts
Одлично трио на пократки прог-метал албуми, со фокус на инструменталниот дел. Како увертира препорачано е да иде Children Of Nova - 2009.The Complexity Of Light EP (имаат навистина оригинален звук/композиција), а после овие три може да иде Paradox Machine - 2010.Unlikely Solution EP... и ете ви една интересна мала прог плејлиста.
Textures - 2011.Dualism - Еден вид клон на Trivium, но звучат навистина солидно. Единствените со металкор примеси во купчево. Evergrey - 2011.Glorious Collision - Мех. Никогаш не се навикнав на просечниот звук на овој бенд, и никако да ме убедат во спротивното. Opeth - 2011.Heritage - Излезен е малку порано од сите други во постов, но сум го промашил. Може дека ги немам слушано одамна, ама ептен добро ми легна албумов. Инструменталниот дел е стварно јак, а и гласот му е многу подобро ускладен со мелодијата отколку во некои од постарите албуми (барем колку ја што се сеќавам).
Fates Warning - 2010.Parallels [Remastered] (2CDs) - Ремастеризирана верзија на легендарниот албум на Fates Warning, со еден диск бонус материјали. Вредно за преслушување: checked. Arch/Matheos - 2011.Sympathetic Resonance - Side-project на Jim Matheos (главниот од Fates Warning) и John Arch (оригиналниот пејач на Fates Warning). Уствари, тука се сите од моменталната постава на Fates Warning, минус сегашниот пејач. Албумов has some pretty heavy stuff inside, дефинитивно не е за секојдневно слушање, ама ОК легнува после претходно споменатиот Parallels.
Како увертира на овие два (или после нив) може да иде последниот од OSI (Office Of Strategic Influence), уште еден side-project на Matheos, но со Kevin Moore (ex-Dream Theater). На претходните два албума на OSI (кои исто така можат да влезат во плејлистава затоа што се закон) покрај нив двајца се вклучени и Mike Portnoy (ex-Dream Theater), Steven Wilson (Porcupine Tree), Mickael Akerfeldt (Opeth) и Sean Malone (Cynic/Gordian Knot).
ДРУГО
Various Artists - 2011.True Blood Season 3 OST - Интересни, невообичаени бисерчиња/преработки, таман погодени ко за серијава...
ЧEKAAT ДА БИДАТ ПРОПИСНО ПРЕСЛУШАНИ
Nouvelle Vague - 2011.The Singers - последниот, цел албум е колаборации/преработки со француски пејачи ем пејачки. Од тоа што чув, задржан е оној носталгичен шансона/босанова филинг кој е карактеристичен за нив ... Superheavy - 2011.Superheavy - прв албум на супергрупата составена од Mick Jagger (Rolling Stones), Dave Stewart (Eurythmics), Joss Stone, Damian Marley итн. Иако насловот сугерира поинаку, не очекуем ништо heavy од составов, ама би требало добар рок (со соул/фанк/реге примеси) да падне. Evanescence - 2011.Evanescence - најновиот, тазе излезен. Не полагам некои големи надежи, не верувам дека ќе ме изненадат со нешто досега невидено (за нив)... Seven - 2011.Freedom Call - малку го чачнав, ама не стигнав да го дослушам. Ми се гледаат ко солиден пост-хардкор/алтернативен рок бенд, ама троа ми беа меки... Thrice - цела дискографија - никако да најдем време да им седнем на овие...
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
20 Sep 2011, 19:57 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Тетоец, неколку од набројаниве албуми ме занимаат, па ќе побарам торенти и ќе преслушам Последно што имам слушано: Screaming Trees - Last Words (2011) - последен нивен албум кој им беше снимен од поодамна, но им стоеше со години во фиока. Нај straight-rock албум од сите нивни. Штета што одамна се неактивни и нема знаци дека ќе има некакво реобединување. Марк Ленеган си пичи разни проекти, па му е гајле.. Star Anna and the Laughing Dogs – Alone in This Together (2011) - American/alternative/classic rock комбинација со предобар raw женски вокал... ретко да ме бендиса некој женски вокал, ама овде е ситуацијата 'полн погодок', баш по мој вкус, а музиката такоѓе. preview: XaXaXa - Танго Револуционер (2011) - мелодичен пост-панк инспириран директно од "Husker Du". Ова е всушност Bernays Propaganda без Тина - на вокал е Васко (гитара). Ова ми е во моментов албум на годината. preview:
|
20 Sep 2011, 20:39 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
|
MK Basketball Team TRIBUTE- Red&Yellow - Raw N Wicked Live Studio Session
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
20 Sep 2011, 21:13 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
|
Tony Bennett - Duets II (уз дожд)
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
20 Sep 2011, 23:26 |
|
|
?TheRiddleR?
Манга Падаван
|
@Tet0eC: за Thrice најди време обавезно, ќе ти легнат мислам
_________________ Thor: "Give your orders and ultimatums to those who choose to obey, or are too cowardly to fight, not to me. Or learn again the difference between a God of Thunder and a mortal man in a metal suit"
|
21 Sep 2011, 01:27 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
21 Sep 2011, 09:01 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
26 Sep 2011, 17:55 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Уф, одеднаш многу квалитетна музика (пак)...
Pink Floyd - 2011.The Dark Side Of The Moon [Remastered] - не дека ми требаше подобра снимка (го имам истиот remastered на ѕверски FLAC), новово ре-издание е само изговор да се преслуша чудово повторно и повторно. Се’ уште еден од најдобрите албуми на сите времиња.
А сега, мала доза Porcupine Tree... Овие два излегоа буквално во исто време.
John Wesley - 2011.The Lilypad Suite - Вториот гитарист на Porcupine Tree, негов прв албум (I think). Прилично интересен progressive rock измешан со троа акустичен и психоделичен рок. Одличен за после Пинк Флојд.
Steven Wilson - 2011.Grace For Drowning (2CDs) - втор (и тоа дупли) албум на фронтменот на Porcupine Tree, можеби и подобар од првиот Insurgentes (кој беше огромен успех). Онаа мешавина на прог рок/метал со психоделичен рок кој е типичен за Wilson и Porcupine Tree е задржан и овде, дури е и на поголема, поамбициозна скала. Guest musicians: Steve Hackett, Robert Fripp, Tony Levin, Nick Beggs, Trey Gunn, Jordan Rudess итн. Одличен за после претходнo споменатиот (значи: Pink Floyd, Wesley, Wilson).
А сега, ѕвездата на вечерта - Derek Sherinian, кој покрај одличен соло албум извадил и два албума со супергрупата Black Country Communion, составена од Glenn Hughes (Deep Purple) на бас/вокал, Jason Bonham (синот на John Bonham од Led Zeppelin) на тапани и Joe Bonamassa (блуз рок легенда) на гитара/вокал. Албумиве (дадени подоле) се стварно добар хард рок/блуз рок, ко нешто од старите времиња, а ново.
Black Country Communion - 2010.Black Country Black Country Communion - 2011.2
А сега, вистинската причина зошто решив да пишувам пост тука...
Derek Sherinian - 2011.Oceana - Најновиот соло албум на екс-клавијатуристот на Dream Theater, Planet X, Yngwie Malmsteen, KISS, Billy Idol, Alice Cooper и куп други. За разлика од неговите претходни соло албуми, кои беа еден страшно добар вид на metal/guitar shredfest (освен последниот, кој беше хардкор fusion а ла Planet X), овој албум е троа поинаков - фокусот е пак на prog/jazz rock/fusion, но во поодмерена доза, што го прави албумов супер за често слушање. Со други зборови, албумов има се’, од споро до жестоко - на моменти тера лесно (џез/блуз/рок), а после те мава со тешко соло на гитара или клавијатура и те остава позинат. Sherinian има изјавено дека цел албум е инспириран од ликот и делото на Jeff Beck т.е. се стремеле кон тој негов стил на музика, што би рекол дека е апсолутно постигнато. Она што е најкарактеристично за соло албумите на Sherinian - екстра квалитетната група на музички гости - е задржано и тука, па ги имаме Joe Bonamassa, Steve Lukather, Steve Stevens, Tony MacAlpine и Doug Aldrich на гитара, Tony Franklin и Jimmy Johnson на бас и легендата Simon Phillips на тапани (кој е и ко-композитор на голем дел од песните).
Сега не ми бега и цело преслушување на дискографијата на Sherinian, а се нема време... Плус, ко капак, Dream Theater извадија deluxe edition на новиот албум, со инструментални верзии од целиот албум како бонус диск... Охохо.
ПС. Само ќе ги спомнем на кратко, пошто сум немал шанса да ги преслушам асално (претходниве се поприоритетни): Oh Sleeper - 2011.Children Of Fire. Од она што чепнав набрзина, ми се чини ко многу солиден металкор/пост-хардкор бенд... Кој е по тоа чудо, нека ги ѕирне.
|
27 Sep 2011, 11:42 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Nice. Will check Porcupine Tree related stuff.
Вчера го преслушав новиот на Incubus - "If Not Now, when?" , позитивно ме изненади. Кежуал фановите наводно се негативно настроени кон "експерименталниот" пристап на бендот во случајов - мене лично ептен ми легнаа мелодиите на Брендон, а и поавантуристичките композиции. Точно, повеќето не звучат типично "инкубусовски", сепак, кој го прати бендот знае, дека скоро секогаш експериментирале (кога повеќе кога помалку) и трагале по нешто ново и свежо, постепено еволуирајќи во зрел бенд. Сигурно не е ненамерно избран ни самиот наслов на албумот - "Ако не сега, кога" Incubus би извадиле вака интересен албум. 4/5
|
27 Sep 2011, 21:21 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
|
28 Sep 2011, 13:00 |
|
|
?TheRiddleR?
Манга Падаван
|
|
28 Sep 2011, 13:07 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Yup. Плус, таман ми се поврзаа со новите на Mastodon и Opeth... ПС. Ти го едитирав малку постот, го оставив само најбитното
|
28 Sep 2011, 13:26 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
|
28 Sep 2011, 13:45 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Ние тука сме повеќе а Craig Ferguson-oriented bunch... Oh no, the Late Late Wars have started again!
|
28 Sep 2011, 13:54 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
|
28 Sep 2011, 14:06 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Таков ми е денов-патерица.
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
03 Oct 2011, 22:36 |
|
|
halfelfpaladin
Пензиониран Мрчатор
|
_________________ Never forgive! Never forget! For the Lion and the Emperor! The Fallen will repent!
|
04 Oct 2011, 17:24 |
|
|
dare_sum
Сеирџикус Максимус
|
_________________ http://darkoristevski.blogspot.com/
|
05 Oct 2011, 12:46 |
|
|