|
|
It is currently 03 Feb 2025, 09:03
|
Да го гледам ли...? (препораки за филмови, серии...)
Author |
Message |
fichot
Пензиониран Мрчатор
Joined: 26 Jan 2009, 00:31 Posts: 3222 Location: Skopje, 1712AD
|
Глеам некој српски т.е. ју има на листана погоре, ја ко дете ептен се имав изстрашено на Давитељ вс давитеља... мада немав 15 тогаш, ами 5-6.. него друго сакав, Лептирица дал го има глеано некој, и дал го бива секако?
|
28 Sep 2011, 23:09 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
::
|
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
29 Sep 2011, 13:40 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Last edited by Neo on 29 Sep 2011, 14:51, edited 1 time in total.
|
29 Sep 2011, 14:19 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Фала Несомаи за листата и препораките (има 7-8 кои ги немам гледано), ќе го ИЗГОРАМ uTorrent наредни денови!
|
29 Sep 2011, 14:24 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
|
29 Sep 2011, 14:48 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Морам малку да те корегирам - првичната идеја за филмот била за краткометражен, точно, но тоа било се’ консолидирано во долгометражна форма (главната идеја, барем) пред да почне снимањето т.е. не се собрала таа екстра-квалитетна актерска/продукциска екипа да снима краткометражен филм, па одеднаш се решиле за долгометражен, туку се’ си терало стандард. Невообичаениот дел во однос на снимањето е во тоа што никој освен Линч не знаел што ќе се снима нареден ден т.е. секој ден добивале сценарио за тој ден. Е сега, зависно од тоа каква хемија/муабет исл се одвивала и какви нови идеи му доаѓале on set, Линч преработувал делови од сценариото, некои делови дури ги пишувал цели одново, па може да се каже дека тој дел бил прилично флуиден, но главната идеја/синопсис кој го имал на почеток бил горе-доле запазен. Во однос на интерпретацијата и конфузноста - ако на тоа мислеше како негативна страна поради овој “расцепкан“ сценаристички пристап, не би се сложил. Сепак, за Линч правиме муабет овде - свест се меша со потсвест, сон со јаве, некогаш намерно и симболично, некогаш не, се’ е конфузно и се’ е релативно зезнато за интерпретација. Мене Inland Empire ми е по-straightforward од Mulholland Drive, кој има една тешка и длабока симболика и функционира на повеќе нивоа т.е. е многу позезнат за интерпретација, додека Inland е повеќе насочен кон доживување на дејството како еден крајно забеган trip т.е. повеќе врти накај фантастика него накај симболика или трилер или драма, што го прави посоодветен за учество на една листа на психолошки хорори од неговите други дела. За крај, Линч е познат по ставот дека неговите филмови немаат апсолутна интерпретација т.е. не постои апсолутна верзија на она “што сакал поетот да каже“ т.е. нема погрешна или точна интерпретација, односно тој самиот како автор сака секој гледач да го доживее и интерпретира неговиот филм на свој начин, што го прави филмот/искуството уникатно, нешто за кое и јас самиот сум голем поборник. Една од омилените негови изјави ми е онаа каде вели дека никогаш нема да открие што му била замислата за тој-и-тој филм кога го правел, што значела точно таа-и-таа сцена и која порака сакал да ја пренесе со филмот/сцената, затоа што не сака да им ја одземе можноста на гледачите да воспостават свое толкување, затоа што во поголем дел од случаите тие толкувања се многу подобри и покреативни и пооригинални од оние кои тој првично ги имал замислено. Да се лимитира таа имагинација и креативна слобода за него е еден од најголемите можни злочини (и нешто против кое тој се бори цел живот, да не збориме што е често присутна под-тема во неговите филмови). Во секој случај, се сложувам дека Inland Empire е прав mindfuck и дека е можеби најболното нешто што Линч досега го направил. ЕДИТ: Ете, се спомна Линч, и одма пост од пола километар Ако некој некогаш се сомневал кој ми е омилен филм автор, ете му одговор Инаку, информацииве ми се главно од бонус материјалите на Inland Empire DVD-то и еден документарец, како и од интервјуа...
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
29 Sep 2011, 17:34 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
|
29 Sep 2011, 21:07 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
_________________ "Тој шо бара - ќе си го најди."
|
30 Sep 2011, 11:47 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
Izvinuvanje za duplio post, Adm - slobodni brisi prvio. Tnx.
|
30 Sep 2011, 11:49 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
|
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
30 Sep 2011, 11:53 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
Many thanks
|
30 Sep 2011, 12:59 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
@Nesomai: Те разбрав зошто, затоа после тоа ги спомнав Deliverance и Straw Dogs, баш ради тој "terror" момент... кој, коинцидентно, е многу поголем во Inland Empire (па и во Mulholland Drive) него во Blue Velvet, што е и причината зошто го спомнав/препорачав. @Neo: Ја би рекол дека најекспериментален филм кој Линч го има направено е The Straight Story (to be honest, истото го има изјавено и самиот, во смисол дека тој линеарен, “нормален“ наратив многу помалку му лежи и му е потежок за правење од овој неговиот). EDIT: Инаку, "по-straightforward" мислев во смисол на бројот на можни интерпретации, не на тоа колку е линеарно/лесно да се сфати што се случува во моментот на гледање. Очигледно на иста бранова должина сме двајцата во однос на овие два филма, само не сме си ги погодиле термините... ПС. Аххх, Club Silencio... Можеби мојата најомилена сцена од Линч ever.
|
30 Sep 2011, 20:53 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
@Tetoec - druze, izvini, jas samo delceto od replikata koe Neo kvotira go procitav, pa zgora preku da se opravdam. Sega go procitav muabeto. Vo pravo si i da vo pravo si (Straw Dogs go zaborajf ) Go kinam sega Inland Empire
|
30 Sep 2011, 21:01 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
@ Nesomai: Тоа е тоа. Gore, torture, суштества, технички и режисерски финти, ни за мене (верувам ни на повеќето кои го почитуваат жанрот) дефинитивно не се дефиниција за хорор. Во моментот или додека гледаш, може ќе те изненади и ќе потскокнеш од столица (или ќе ти се помести малку срцето од лево на десно ) , ама кога ќе заврши филмот - ко ништо да не било. Како "зачин" во ред се, ама ако цел филм се базира на тоа.. A добар хорор (одличен пример е и погоре спомнатиот 'терор') долго време после гледањето "живее" со гледачот, а со навраќање на гледачот на некои моменти, сцени, самата помисла е морничава, предизвикува непријатност, т.е. 'страв', e TOA е хорор ladies and getlemen. Следно начекување на Магла (The Fog) на 'Пресека' или 'Стража', гарант нема да ми биде сеедно @ Тетоец: хахаха... не му дозволиле да си "игра" во негов стил, па сега им го плеска во лице да им се освети малку, демек "тешко" ми беше бла бла
|
30 Sep 2011, 21:44 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
Taka Neo, sosema se slozvam. Zato tie starite chileri od 40tite gi opnav vspisok. To godini posle ke te "hontat" ko los son.
|
30 Sep 2011, 22:09 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
|
01 Oct 2011, 12:41 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
|
01 Oct 2011, 18:53 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Хронолошки, строго... Многу добро се чувствува онаа прогресија/напредок за кој зборев погоре, она надградување на идеите од филм во филм, правејќи ги подобри, плус многу полесно се сфаќаат оние теми “под површината“, затоа што некои од тие нишки се присутни во скоро сите негови филмови...
ЕДИТ: Тука не го рачунам The Straight Story, него би го скокнал при маратонот, а богами и Dune, тие може да се гледаат посебно. Со други зборови:
Eraserhead Elephant Man Blue Velvet Wild At Heart (optional) "Twin Peaks" (optional) Twin Peaks: Fire Walk With Me Lost Highway Mulholland Drive кратките (Rabbits, Darkened Room, може и другите) Inland Empire
Твин Пикс се optional пошто е серија (и приквел), може да се гледаат башка затоа што многу време би одзеле (а и заслужуваат посебен простор/време за уживање на раат)...
|
02 Oct 2011, 14:34 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Убав муабет. Just for the record, , ми е ептен интересно издание, колекција на 6 кратки филмови, од кои врв ми е , а заедно со се првите ствари кои Линч ги има снимено и интересно е да се видат неговите почетоци. п.с. најново кратко клипче снимено од него - трејлер за Виенале 2011: п.п.с. а да отворевме David Lynch тема?
|
02 Oct 2011, 17:26 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
Се најдовте Линчовци, а?
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
02 Oct 2011, 19:23 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Одвај двајца ... поради што и мислам дека нема потреба за нов топик, ја барем не мислам нешто повеќе да пишувам, кој е по мајндфакот барем малку сигурно знае кој е човеков, плус има многу поубаво срочени статии, анализи, рецензии, критики, па и книги по интернетов за ликот и делото на Дејвид Линч. Единствено мислам дека би можело да се отвори топик "Кратките филмови на Дејвид Линч", и таму да се стават сите клипчиња директно преку [youtube], евентуално преку линкови (ако ги нема на YouTube), само не знам дали сите можат да се најдат... а и ме мрзи.
|
03 Oct 2011, 20:31 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
Јас слабо го владеам Линч, ама Mulholland Drive ми е супер. Повеќе за моето искуство со овој филм, во далечната 2002., тука: http://www.movie-list.com/forum/showthr ... Mulholland
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
03 Oct 2011, 21:52 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
@ Tetoec: ок, не мора сега тема, ама ако раздолжиме пак за некој од останатите филмови, може поарно ќе биде да "складираме" коментарите на едно место, за попрегледно да е, ако не за друго. @Лаф: никој не го владее ДЛ, тоа е финтата и да сака некој - не може, најмногу поради апстрактноста а и Тетоец погоре спомна некои работи во контекст на ова, но затоа па е еден од најмистериозните режисери воопшто. Посебно забавен e да се слуша по разни интервјуа, невиден "фрик" е. По однос на тоа што си напишал за Mulholland на тој "стариот" форум хехе - немој да мислиш дека многумина нешто повеќе сконтале при прво гледање, ама тука почнува интересното (бар за мене), пробуваш да сврзеш некои работи, нешто не ти е воопшто сврзливо едно со друго, мислиш дека си во право за нешто (а знеш дека може и не си) , па на крај одиш на форум (како овај што го приложи или на имдб) па да видиш дали има некој "ѕвер" кој ги знае одговорите на прашањата, па ќе споредиш што и како Е тоа (ова последново, околу трагање по "идеална" интерпретација) ми е ептен закон искуство кое може да го пружи еден филм. Еве еден добар торент на претходниов муабет, па кој сака нешто:
|
03 Oct 2011, 22:46 |
|
|
talamar
Пензиониран Мрчатор
Joined: 23 Jan 2009, 10:10 Posts: 4689 Location: Skopje, R.Macedonia
|
Ja ushe chekam da zeme i da napravi edno trilogiiche za da ja dovrshi Dina. Ako ne e za toa onda i The Elephant Man kje zavrshi rabota. Linch e neprikosnoven. Za toa nema muabet.
_________________ Креирајте македонски стрипови. Читајте македонски стрипови. Купувајте (по воља) македонски стрипови.
|
04 Oct 2011, 09:10 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Личните желби настрана, ја не би го чекал за Дина, 'cause it's not going to happen Не знам дали знаеш, ама Дина ја смета за една од најголемите грешки во кариера - не ради филмот/приказната, туку ради тоа што бил огромен, мегаломански Холивудски производ во кој имал прилично заврзани раце, проблеми, итн. Поради тоа искуство мислам се има заколнато веќе никогаш да не учествува во таков комерцијален проект каде тој ќе биде “само режисер“, туку да си биде “сам свој газда“ т.е. комплетен автор... ПС. Лаф/Нео, Mulholland Drive за мене е Линчовата верзија на Sunset Boulevard (кој што, коинцидентно, е еден од моите омилени филмови од постарата генерација). Ако го немате гледано, да го гледате, ако го имате гледано, потсетете се, има интересни паралели. It's all about the way Холивуд и неговата комерцијална машинерија ја гушат креативноста, ги убиваат соништата и ги уништуваат животите на луѓето кои ја прават таа машинерија возможна (во случајов, актерите)...
|
04 Oct 2011, 12:42 |
|
|