|
|
It is currently 18 Dec 2024, 10:42
|
OKOLU MAKEDONSKATA STRIP SCENA!!!
Author |
Message |
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
..за погорниот МОЈ муабет, а превземено од кај Јовче Крстителче:
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
17 Oct 2011, 13:00 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
JAs bi cenel da ne se oftopikuva-t.e da se prefrli muabeto vo temata okolu makedonskata strip scena? Poshto muabetof so Banja luka nema vrska.
Isto na debatata pogore-ke go citiram neo (bez namera da nevredam nikoj):
"Ќе се надоврзам малку на муабетот. Дека во споредба со останатите ексЈУ републики можеби сме последни по однос на стрип дешавки, во ред, но не смее да се занемари фактот дека сме најмала држава и финансиски најслаба, со најнизок стандард, што не можеме да кажеме дека не влијае. Дека е подобро последниве години во однос на порано и тоа е факт. Друга работа, ние македонциве сме прочуени дека за зборување сме први, ама на дело сме "малку" послаби, општо кажано. Дека ќе се жалиме колку е кај нас полошо, ништо не постигнуваме. Ако некој има идеи како да се делува на терен, нека споделува, па ако има ентузијасти (ако има), ќе се реализира нештото и ќе биде подобра севкупната ситуација. Од друга страна, има еден поим кој се вика македонски синдром на самоуништување и тоа не е од вчера и нема да биде ни до задутре. Тоа е наше долговековно проклетство. Генерално, не знаеме да цениме, а сакаме да не ценат. А додека достигнеме некое повисоко културолошко ниво очигледно ни треба време. Решение: само со позитивни примери, со оптимизам, со убави муабети, со добри идеи, со меѓусебно пријателство и поддршка, со активно делување, без суети и еготрипови, без сеирџиство, со скромност и почит кон секој, малку по малку, ќе биде се' подобро и подобро, во секоја сфера, не само во стрип сферата. И уште едно нешто, многу битно во вака мала држава, аксиомата дека "во слогата е спасот" и тоа како треба да се користи."
Е на ова треба да се додај-како шо и пишав погоре----" ама по можност друг да го прај сето тоа во нашава мала држава-а ние да си кажиме само" ВО здружението никој не е вработен и никој не е платен за то шо го прај.Нит има финансиски интерес нит е некој обврзан да прај нешто.Нит сме издавачи шо обеќаваме,нит обеќаваме фестивали нит книжари...Единствено шо обеќаваме е дека ќе пробаме.....Е сега секаква помош е добредојдена.... Илустративно (Лупам пошто не ми се познати бројките): 50 члена на Макстрип се од Скопје,5 се од Битола. И сеа? ЈАс ако сакам нешто во БИтола да прам-треба да поднесам иницијатива,да запнам и со ваша помош да напрам нешто шо ќе биди заедничко,во Битола,потпомогнато од здружението...... Значи муабето ми е-ако сака некој да поможи (без обавези и кој како може иколку може) поќе е од добредојден.
И ушеднаш-плиз без офтопик и да се префрли темата....
_________________ ејм фор д бушес!
|
17 Oct 2011, 13:09 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
thx
|
17 Oct 2011, 13:38 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
17 Oct 2011, 13:43 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Дечки, општ ми беше муабетот, една генерализирана констатација, која не се однесува стриктно кон некого или нешто... и секако, забелешките ви се на место.
|
17 Oct 2011, 14:52 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Apsolutno....i mene opsht mi beshe muabeto.I tebe ti se konstatacite na mesto-ama jas chisto da pojasnam....
Sepak imam familija i rabota i tie mi se na prvo mesto(kako i na pogolemijo del)-rabotite sho gi pram od keif se od keif...ne me tera nikoj.Ama nikoj netreba da ochekuva od mene lichno deka zaradi neshto ili nekoj jas ke se otkazham od se,t.e ke teram neshto samo za da mu go napram keifo na nekoj ili votevr. Koj mozhe kolku mozhe-i ako saka.....
|
17 Oct 2011, 15:06 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
::
|
Супер дебата се отворила, сакам вакви конструктивни муабети кога се водат околу стрипот кај нас. Колку и да е малку или споро, сепак има видливи промени. е сеа, работата е да не се прекине, а притоа да се одржи нагорната линија. Тој правец го зацртуваат сите, не само авторите, не само колекционерите, нит здружението. Сите ние! А најголем дел сме луѓе од форумов! Секоја добра идеа, (поточно кажано) изводлива идеа, е реализирана! Многу желби чекаат на ред, најмногу поради финансиски причини. Ние не сме издавачи, кои гледаат бизнис од ова. Ние сме екипа која сака своето хоби, својата пасија да ја прошири на повеќе луѓе, посебно на помладите, без разлика дали збориме за млади автори или млади/нови читатели. Битно е да знаете дека ова се прави во слободно време (или ако може да се украде и време од работа ) и со мерак кон заживување на деветтата уметност кај нас. Со мисли кон подобро утре, поздрав од мене
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
17 Oct 2011, 17:23 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
Пред 2 месеци добивме стрипарница.Огромен чекор плус за македонската стрип сцена.
_________________ I love the smell of fresh comics in the morning!!!
|
17 Oct 2011, 20:23 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
like.
|
17 Oct 2011, 20:24 |
|
|
gordan
Магус Регуларус
|
|
18 Oct 2011, 10:26 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Epten lajk ami ne.... Oti ispagja ko ona partijata na izbori.....10 glasaci od negovata partija-3 glasa za nego...aj sa?
|
18 Oct 2011, 10:30 |
|
|
vizant
Надежен Луд Научник
Joined: 24 Jan 2009, 21:27 Posts: 224 Location: Markov Grad
|
brafo bre
_________________ vizant[color=#0[color=#008000][/color]08000][/color]
|
18 Oct 2011, 17:43 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
eve jas kako covek sto pravel dokumentarec na temava, mozam da zaklucam deka od pred 5 godini do sega, situacijata ne moze da se sporedi, bidejki se napraveni ogromni kvantumski skokovi vo strip situacijata vo mk. tolku mnogu strip eventi kolku sto imase poslednive dve godini, (so konstantno zabrzuvanje na frekvencija) mislam deka nemalo vo poslednite 20 godini. mnogu novi avtori se pojavija, na nekoi ne tolku novi povtorno im se vrati zelbata za crtanje strip, i najiskreno mislam deka vo narednive dve tri godini kje se cue za makedonskiot strip nasiroko i nadaleku a situacijata od finansiska gledna tocka mozda i nema da mrda mnogu, ama zatoa kreativnosta e na nivo, a i druzbata party on, dudes!
|
18 Oct 2011, 18:12 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Okolu finansite- plakajanjeto vo Marvel i sumite koi se dobivaat kaj nas za PROFESIONALEN strip i ne se tolku razlichni.... I Gocka-daj da prepostirame to dokumentareco brat...znam poslednata kopija sakaja da si ja prisvojat od JEkipe.....ke mojsh da sredish nesho za jutjube?
|
18 Oct 2011, 18:17 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Убаво би било тоа да го имаме и на форумот(кој е своевидна архива) Него околу муабетот апсолутно се слагам со гоце во делот на квантумски поместувања Ма има Стрип у МК....ФАКТ КОЈ МОЖЕ ЛЕСНО ДА СЕ ПРОВЕРИ
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
18 Oct 2011, 20:05 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
haha Meskov spoilerov ti e mnogu jak Mico, kje razgledam niz arhiva dali imam ovde nesto, se mi se cini deka vo fr mi e diskot so masterite od starite proekti... prva prilika stom imam malku vreme kje gledam da go uploadiram i sl...
|
18 Oct 2011, 20:35 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
|
^
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
18 Oct 2011, 23:51 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Ај сеа една релативно лоша вест тазе од Крагуевац...ке глеам да сим краток Значи приказната со Весели Четвртак во македонија е завршена т.е весели нема да има повеќе по трафики. Нормало фала богу тука е Бункер,ама трафика издание заборавете.
Причината е следна-во ноември месец лани македонскиот издавач кој не постои фактички повеќе,до бонели испратил барање за забрана на стрипови од весели кај нас поради тоа што луѓето купувале од српските наместо македонските изданија.тоа е ок под услов македонските изданија да не беа-да не се изразам погрешно-Говнасто ретки ем неквалитетни.....а сигурен сум и дека психата на издавачот и едино вработениот во исто време допринесе до стеларниот квалитет на погоре споменатите изданија.
После ова би им честитал на сите вистински стрип вљубеници и колекционери како и оние кои ја сакаат бонели школата....гуд џоб...онака патриотски сеа ќе немаме стрипој по трафики.
Значи после Алан Форд чао и за бонели во трафиките...тенкс ту македонскиот издавач.
Има мала надеж од догодина да се продолжи по трафики ама ке видат,за годинава тоа е.
Овие информаци се од Душан(главен уредник во ВЧ) со кој напрајфне муабет на темава и околу....
Така да ушеднаш-гуд џоб Есхол!
|
02 Jul 2012, 22:48 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
Joined: 25 Jan 2009, 16:02 Posts: 2649 Location: Skopje, Makedonija
|
Tibam prokletiot, kaj ne go biva, kaj ne izdava, ne prodava pa i sprecuva drugite da prodavaat... Znaci pogolema steta ne mozese da nanese i da sakase... Kaj ke mu odi dusata
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
02 Jul 2012, 23:33 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
|
03 Jul 2012, 09:09 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
Ајдее шизофреничар со тапија ејјј!!!Фала богу ВЧ се застапени во Бункер па на некој начин се достапни за читателите од МК. Неубаво што ќе ги нема ВЧ по трафика,ама од друга страна мило ми е што ги има во Бункер и Шизово несвесно му помогна на Ваци да му се зголеми продажбата на изданијата на ВЧ.
_________________ I love the smell of fresh comics in the morning!!!
|
03 Jul 2012, 10:53 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
To da.
|
03 Jul 2012, 10:58 |
|
|
halfelfpaladin
Пензиониран Мрчатор
|
_________________ Never forgive! Never forget! For the Lion and the Emperor! The Fallen will repent!
|
04 Jul 2012, 11:25 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
|
04 Jul 2012, 12:31 |
|
|
Skywalker
|
Каква пресвртница? Доколку навистина реагирал до централата во Милано, мислам дека малку (повеќе) задоцнил главнио на ВК. Тоа требало да го направи многу порано. Освен ако сега на помош го викне Марти МекФлај, па да ја коригираат иднината (или минатото). Ова е чуден потег. Не добива ништо неговата издавачка куќа (?) бидејќи од поодамна нема киоск изданија со Загор (единствениот лик кој се совпаѓаше кај двата издавачи, но во меѓувреме ВЧ го одминаа, како и Луденс). Или, можеби е подготвен да ги воскресне (ако смеам така да се изразам) овие изданија па да продолжи на чист и отворен пазар сам самичок. Не знам колку е тоа можно или веројатно, бидејќи моментално не е повеќе на листата иматели на права за овој стрип јунак (Загор). Бидејќи не толку редовно се ажурираат податоците на таа страница, непознато е дали во меѓувреме не истекле и правата за објавување епизоди и од другите јунаци. Мислам дека не е возможно бесконечно да се имаат правата, дека тоа трпи временска клаузула. Еве веќе една година од последното издание, гигантот со НН. Не гледам некој особен жар кај издавачот, нити пак некои најави, како да му е во втор план сета оваа работа со стрип издаваштвото. Слично нешто се случи и со Алан Форд, од српскиот издавач, кој се повлече од овој пазар, иако македонските изданија не продолжија и се дојде до ситуација да нема никаква понуда. Во ред, ако некој откупил права за одредена јазична територија, коректно е да нема нелојална (условно) конкуренција од странски издавач. Меѓутоа ако веќе се брани нештото, треба да се одбрани и со издавање, не мора да се тоа стрипови во тврд повез или не знам каква хартија (според мене, голема грешка на издавачот, кој можеше барем АФ да го издаде со материјал како и српските изданија или можеби малку ете подобар). Само нека има изданија, бидејќи кај нас како сеуште да нема одредено ниво или економска стабилност или не знам што за издавање колекционерски изданија. Се брза. Се греши. Се размислува. Или како што рекол народниот мудрец, два пати мери еднаш сечи. Тоа како да отсуствуваше кај ВК, што резултираше со конфузна издавачка политика и донесување решенија во од. Денес секој сериозен субјект ќе направи истражување на пазарот, интернет анкета на одредена целна група итн. Бидејќи денес пазарот не е како пред 25 години. Денеска нема големи печатници и услови како некогаш. Мора да се знае што се прави, како ќе се прави, можни пресметани отстапки, бидејќи времето е пари, секој денар е битен. За крај, краткорочно, се појави еден издавач со многу големи цели, со погрешен маркетинг пристап и дозволување секој еден читател да му сугерира, издавач кој не направи вистински тим, не одигра професионално и сериозно, кој за волја на вистината издаде досега на овој пазар претходно непознати стрип форми (Гигант, 3 во 1 специјал, тврд повез за стрип), но со својот темперамент, одлуки, можни пропусти, долгорочно не успеа да опстане на пазарот, со редовни, месечни изданија, па макар бил и еден стрип јунак со една епизода, со повремени вонредни изданија кои би ја збогатиле понудата, со механизми како стрип клуб итн. Во ова неверојатно брзо време, пауза од еден месец прави кај луѓето да ве заборават. Мора да е некој постојан, видлив, да се рекламира. Како што гледам моментално, нити го има, нити се труди, нити пак има некои индикации дека нешто наскоро ќе се случи.
|
05 Jul 2012, 02:33 |
|
|