|
|
It is currently 17 Dec 2024, 07:43
|
Author |
Message |
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
Eve uste trojca koj nemozea da bidat prisutni na Bitolskata promocija poradi opravdani pricini (lov) ama bea mnogu vooduseveni i prakjat cestitki za novio broj.
_________________ "Тој шо бара - ќе си го најди."
|
29 Oct 2011, 12:19 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
Joined: 26 Jan 2009, 00:31 Posts: 3222 Location: Skopje, 1712AD
|
|
29 Oct 2011, 13:03 |
|
|
dare_sum
Сеирџикус Максимус
|
Opaaa! Cestitki i pozdravi i od tuka do roodninite i prijatelite
_________________ http://darkoristevski.blogspot.com/
|
29 Oct 2011, 13:47 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
фала,фала.....јебига-барем еволуирафне во луѓе...некој уше мајмуни се
_________________ ејм фор д бушес!
|
29 Oct 2011, 13:51 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Овој е јубилеен Синдром, со промоција во два града низ Македонија. Респект за битолска екипа.
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
29 Oct 2011, 16:13 |
|
|
Мики
Манга Падаван
|
Конечно ми текна да пишам Синдром 6 е најдоброто до сега од Синдром. Ама до сега, секој нареден број е подобар од претходниот и тоа треба да се задржи. И верувам дека ќе се задржи. Live Blood ме остави Сентинелот-заслужена награда! Гру и Џестер-каков тандем, каква приказна Даре-Ривенџ на зајакот Текстовите-феноменални! Игор-професор по инкирање! Кога ќе пораснам сакам така... Дизајнот на целиот Синдром е светска класа. Стеф, сакам на мејл голема резолуција со посвета од илустрацијата, за на ѕид Кромаг Ориџинс- Халф-честито прв издаден стрип(у право сум? ). Следна собиранка ќе те мучам за посвета Се на се 15/10! Честитки до целата екипа!
_________________ Живот... динамичен колоиден систем во кој реверзибилно со состојбата ти поминува во гел!
|
30 Oct 2011, 20:58 |
|
|
dare_sum
Сеирџикус Максимус
|
Oficijalno samo so go docitav Sindrom. Nema da pisam za se posebno osven edno GOLEMOOOO BRAVO ZA SITE!
_________________ http://darkoristevski.blogspot.com/
|
31 Oct 2011, 16:45 |
|
|
Sentinelot
Суперхерој Под Стечај
::
|
fala mnogu za primerokot od sindrom-ot,fala i za komentarite za stripot...go vidov noviot sindrom i mora da go pofalam...se sho e vnatre si e na mesto-tekstojte,ilustraciite i posebno stripojte se epten pogodeni...me bendisa i ne tolku kratkiot strip na halfelf paladinot(steta sho ne beshe vo boja).so srekja za ponataka i uste podobri brojoj da se vadat
_________________viewtopic.php?t=140 ::Ilustracii na Forumot:: http://sentinelite.deviantart.com/ ::Deviant Art::
|
31 Oct 2011, 21:53 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
|
Едно големо Благодарам
Епа дечки, само продолжете да работите добри дела а Синдром ќе биде се' подобар додека сте и вие се' подобри!!!
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
01 Nov 2011, 08:03 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Синдром конечно стигна кај мене и да споделам и јас мислење: Стриповите се сите џам, не сакам да двојам некој, секој има своја убавина на свој начин, некој се истакнува со цртеж, некој со хумор, некој со приказна, некој со сите работи Текстуалните додатоци исто добро скоцкани. Илустрациите 5+. Дизајнот светски, секоја чест. Техничките ствари - хартија, корици, принт - perfect. Веќе два пати ептен пополека го прочитав. За крај , БРАВО за сите кои сработија нешто за овој број. А сега уште една размисла/сугестија/желба: во врска со цената, 270 ден на продажно место мислам дека е висока цена за потенцијални нови читатели. За нас на форум не праам муабет, верувам дека никому не му е проблем 200/270 ден и со ќеф ќе ги даде. Но основци, кои би можеле да започнат да читаат стрип со Синдром, не знам колку би си можеле да си го дозволат и ми е шубе дека цената би им била проблем. Ова го пишувам бидејќи би сакал Синдром да биде повеќе читан и попопуларен бидејќи заслужува, а и се работи за mainstream стрип магазин кој има широк дијапазон на потенцијална публика. Сакам да има тираж минимум 300, зошто да не и 500, да се дитрибуира и по трафики/тобако, да се зголемува стрип публиката, да се шири стрип културата. Размислава е најдобронамерна.
|
11 Nov 2011, 21:20 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
da, cenata e malku visoka, i tokmu zaradi niskiot tiraz. ama poleka se menuva toa. da se ima nekoj sponzor sigurno bi vredelo da se proba so pogolem tiraz, pomala cena i prodazba po trafiki, i jas mislam deka bi bilo uspesno....
|
11 Nov 2011, 21:33 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
и јас ја имам истата желба но сега се други можностите
|
12 Nov 2011, 13:07 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
no need to hurry. podobro da si tera spisanievo makar i vo mali tirazi, vazno da ne zgasne. a dosega drugive spisanija sto izleguvale i izleguvaat, duri i makstrip koj mi se cini terase najmnogu - edno petnaesetina broja, site zgasnaa, a isto taka imaa mal broj na makedonski avtori. taka da, viva la sindrom!
|
12 Nov 2011, 14:42 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
46 мислам дека излегоа
|
13 Nov 2011, 21:41 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
aa, e pa toa e solidno. temnik ni e specijalist za vakvi informacii, ali kako i da e, Sindrom kje tera do 460 minimum
|
13 Nov 2011, 21:46 |
|
|
Skywalker
|
Ако сакате списанието да остане само во одреден круг на купувачи, на одличен сте пат. Доколку сакате пробив и поширока афирмација, далеку сте од тоа. За 270 денари се купуваат многу работи. Во ред, поддршка на домашните автори, но ако јас немам доволно примања, за жал, приоритетот ќе биде исхрана, сметки итн. Наместо домашен стрип магазин, макар излегувал тој само еднаш месечно. Италијанскиот Тополино е целосно во боја, со подарок, чини 90 денари, а се увезува од Италија. Политикин Забаник е целосно во боја, има и стрип, чини 75 денари, се увезува од Србија. Редовно киоск издание од ВЧ не е во боја, меѓутоа има 100 страници, чини 120 денари. Ако домашниот производ не е конкурентен на овие увезени производи, со сите царини и маржи продажни кои им се додаваат, тогаш како ќе се убедат луѓето да го купуваат? Освен, повторувам, ако целта на редакцијата е тоа да биде издание со мал тираж, наменето за мала одредена публика.
|
14 Nov 2011, 00:48 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
ja pak kje se smesam kaj sto ne mi e mestoto, posto ne sum del od redakcijata, ama da tirazot e mal, i kvaliteten, i zatoa cini kolku sto cini. za posiroka publika treba pogolem tiraz, za pogolem tiraz treba kapital. posle toa i cenata kje bide pomala. poprvo kje kupam vakvo spisanie za 270, otkolku nekvaliteten pecat za 150 na pr. zatoa sto koga go pokazuvam vo francija na primer, site ODMA zabelezuvaat deka e kvalitetna hartija i odlicen pecat. sega za sega toa e toa, se gledame za edna godina da vidime dokaj se stignalo.
inaku, komercijalen uspeh vo makedonija so strip? ne mi teknuva primer za takvo nesto. ve molam da me popravite ako imalo.
|
14 Nov 2011, 01:01 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
Пак ќе се повторам, а и гоце веќе напомена... За голем тираж, треба поголем капитал... кој, за жал, го немаме!
Ако се залетавме од старт со многу трошоци, можеше пребрзо да се „изгори“ и да направиме само два-три броја. Вака се трудиме да имаме константен ритам и да се створи редовна навика за цртање стрипови од авторите.
Наш избор (додека не се најдат средства) е да се направи претставителен магазин, со кој нема да се срамиш да се пофалиш, да го споделиш, да ја претставува оваа екипа дали по фестивали дали кај нас. Затоа Синдром до сега е правен со најдобрите стрипови од Македонија, на квалитетна хартија со феноменален принт. А како ќе биде во иднина, тоа не го знам од сега.
|
14 Nov 2011, 08:17 |
|
|
groo
Пензиониран Мрчатор
|
А Синдром 7, кога?
_________________ што се мора не е тешко
|
14 Nov 2011, 10:40 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
14 Nov 2011, 10:43 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
|
16 Nov 2011, 14:29 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
|
Озбилно споредуваме ентузијастички самофинансиран проект со производи на корпорации како Дизни и Политика?
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
16 Nov 2011, 14:36 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
Joined: 26 Jan 2009, 00:31 Posts: 3222 Location: Skopje, 1712AD
|
а споредбава е со ПЗ ~#3000 или со ПЗ #6? (патем преброј колку реклами има во ПЗ)
|
16 Nov 2011, 14:49 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
16 Nov 2011, 14:51 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Споредбата на Скај може не е на место, ама не му беше тоа поентата. Сите ние кои читаме стрип, сакаме да се шири стрип културата, да има повеќе нови читатели, повеќе дечиња кои ќе си купат стрипче, а со оваа цена сега (270ден во книжара) тоа малку потешко ќе оди. Ако има било какви можности да Синдром допре до поширока публика, мислам дека би вредело да се проба во некоја блиска иднина, тоа знам дека е желба и на сите автори во Синдром. Операцијата се надевам и верувам дека би била успешна бидејќи се работи за меинстрим стрип магазин, а не за некоја стрип алтернатива која има ограничена цифра на консументи и следбеници. Медиумска покриеност се надевам нема да биде проблем, па може да се направи една офанзива кон нова публика и читатели. А за да цената биде попристапна за нова публика, би можело (секако ако се сака) да се печати не така технички супериорно издание, бидејќи техничкиот момент сепак мислам дека не треба да е поприоритетен од можноста да се шири стрип култура, посебно кај најмладата публика, бидејќи истите тие ќе треба во иднина да купат некој стрип албум од истите овие автори кои работат кратки стрипчиња во Синдром. Со самото ова би се смалиле трошоците за производство, а би се зголемил тиражот барем дупло, при што и полесно би се нашло некое спонзорство. Ова е само размислување на глас, ако се може нешто да се направи, арно, ако не, пак арно, сепак деталите и есапите си ги знаат главните одговорни, а Синдром нека трае уште долги години, поддршката од нас овде ќе ја има секако Толку од мене на темава.
|
16 Nov 2011, 18:42 |
|
|