|
|
It is currently 26 Dec 2024, 02:22
|
Author |
Message |
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
01 Jan 2012, 14:07 |
|
|
gordan
Магус Регуларус
|
Супер рецензии од МешкоФ, сакаме уште. За Брајан се знае веќе, нема да зборам. Инаку, и мене Грејсторм ми остави извонреден Печаток. Не е скап и упатувам најтопла препорака сите да го исчитаат.
|
01 Jan 2012, 15:58 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Cassidy #1 ПОследњи блуз издание Падора
Џам и од цртачки и од аспект на приказна, криминалистичко стрипче со сите можни амерички клишеа (полициски коли, дебели шерифи кои се прават паметни, кадилаци и слично) пропратени со музика од Елвис Присли (приказната почнува точно на денот од смррта на КРАЛОТ) и сето тоа у окмбинација со блузот (оној мистичниот блуз) го прави овој стрип совршен. Инаку да и овој серијал го следи трендот на Бонели барем во поселдниве 5 до 6 години наназад во смила на тоа да ќе биде краток серијал од 18 епизоди а во самата приказна ќе видите и зошто. Препорака од мене за стрипов и да ова ќе го следам дефинитивно.
Martin Mistere #17 Завера месец издание Весели четвртак
Интересна тема ама лоша да не кажам многу лоша реализација, сеа знаеме дека во приказниве се застапени горе доле мистерии кои се прилично актуелни и позади кои има тони и тони материјали за обработка, тези, спротивставени ставови во научниот свет итн, редно беше да дојде на ред и месечината односно дилемта за и против дали навистина човекот 1969 стапнал на месечината или не, јас од причина што темава поприлично ме интересира ги знам и двете страни, ама па тука сценаристов на стрипот како да сакал да даде свое мислење, свој белег на приказната и се решил по мене за најглупото решение.....
Мислам не ме зезај ама ај.........и онака Марти Мистерија го земам од навика и реално не очекувам ништо спектакуларно од приказниве (со чесни исклучоци)
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
01 Jan 2012, 19:51 |
|
|
Eddie_rebel
Суперхерој Под Стечај
|
Пецко (у)кажувања 2. Го најдов во новогодишното паќетче од тета
|
01 Jan 2012, 20:06 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Everlast (GN) оцена 9/10Нашата Земја е шуплива, и Таму се наоѓа Рајот и Пеколот, во посебни сектори. (се зезам, Пеколот ќе настане на површината, кога ќе се „закључа“ доле Рајот, по Дванаесетиот Час, а тоа се уствари....премногу спојлeри. Ако Ве интересира - .) Се ближи Крајот на Светот (as we know it) и испратени се Војници да ги донесат чистите Души. Еден од Војниците е Еверласт... Особен шмек на приказнава е дека има 5 ралични цртежи/артисти, во зависност од кој дел на приказната која личност има подоминантна улога. Убаво склопено и визуелно доживување...
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
01 Jan 2012, 22:42 |
|
|
BrunoPhoenix
Манга Падаван
|
brad baron 15 za razlika od drugite broevi,ovoj e mnogu slab.
greystorm 2 kako i kecot,prosechen.
|
01 Jan 2012, 22:48 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
::
|
Avengers: The Children's Crusade #1-#8 (Heinberg / Cheung)Wiccan и Speed заедно со нивниот дедо, Magneto и останатите Young Avengers тргнуваат на мисија да ја најдат Scarlet Witch, жената заради која се распаднаа Avengers и заради која мутантите станаа раса пред истребување. Но прашањето не е “дали ќе ја најдат?“ туку “што ќе се случи со неа откако ќе ја најдат?“. За тоа се живо заинтересирани Avengers кои се решени да ја убијат за да не се повтори истиот хаос, а ни X-Men не се ништо помалку разгневени... Оценката за првиве 8 броја е чиста 10ка. Приказната е одлично осмислена, со оглед на тоа дека делегира со детален канон од 7 конфузни години. Цртежот на Cheung како и секогаш, педантен и детален. За жал единствена мана на серијалов е што започна во јули 2010 а ќе заврши (со последниот 9ти број) во февруари 2012. Инаку ова е еден од столбовите на Avengers Vs. X-Men...
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
01 Jan 2012, 23:25 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
|
02 Jan 2012, 03:08 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
Да,да,Children's реков дека е must read. Ќе го почекам и последниот број,да не си кварам вака. Инаку одлични рецензии луѓе,со милина читав.
_________________ "There is a power beyond good and evil.The power to create,and the power to destroy!"-Dark Phoenix The X-Men are dead.Long live the X-Men. X-Men isn't a comic book. It's a drug.
|
02 Jan 2012, 22:43 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Периодов ај да не кажам последниве два дена:
Dilan Dog #50 Из далеке галаксије издание Весели четвртак
-Прво и основно браво за весељциве вака така истераа и до 50-ти број од еден јунак, цртежот на Рои супер (мене лично ми праи мерак ептен), ама па приказнава да не кажам сценариово е ужасно-дебилно-кретеноидно и без идеја дефинитивно, Дилан додуше не пратам се од редовнава серија зборам и земам од време на време по некој наслов поготово овие што се врзани со свемир, нло и слично. Е арно ама приказнава ме разочара.....
Од мене немате апсолутна никаква препорака за стрипов.
Julia #15 Осигурана смрт издание Дарквуд
-нема утка со јулиа или сакаш ваков тип на крими приказни или не, цртежот стандардно добар, приказнава исто така....класика
Julia #16 Сенка времена издание Дарквуд
-Приказнава посебно ми се свиде (фах ми е кривичното право, посебно делот со психологија
Julia #17 Непознати злочин издание Дарквуд
-Исто уште една убава приказна и детале опис на карактер на сериски убиец....
Julia комплет до сега се што е излезено има апсолутна моја препорака.
Инаку се читаат и X men наслови периодов бааги, ама за то ко ќе исчитам Utopia i Second camig ќе пишам подетално.
|
04 Jan 2012, 20:13 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
Julia #1-5Фантастично. Феноменално. Одлично. Маестрално. Нема збор што точно ќе го долови стрипов. Интересна тематика со уште поинтересни ликови и одличен цртеж. Да се создадат негативци и споредни ликови со кои можеш да се поврзеш и кои оставаат длабок впечаток-that makes one a great writer. Могу интересни случаи,со вешт пристап на Јулија,вмешаност на сите ликови,па дури и акција прават совршена комбинација. Нарацијата е навистина нетипична,во вид на дневник. Негативците (или не?) се совршено изградени,особено во првите три дела,кои тешко дека ќе бидат надминати бидејќи рака на срце,за мене се ремек дело. Цртежот на ликовите (сите наликуваат на одреден актер/ка) му дава еден изразит шмек на стрипов кој не смеете да го пропуштите. Апсолутна препорака. Read it!
_________________ "There is a power beyond good and evil.The power to create,and the power to destroy!"-Dark Phoenix The X-Men are dead.Long live the X-Men. X-Men isn't a comic book. It's a drug.
|
05 Jan 2012, 03:36 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
Julia br.6- Dzeri Je Nestao Аух,каква епизода! Читана без здив до самиот крај! Обожавам вакви длабоки стрипови,кои тераат на размислување додека ги читаш но и со часови откако ќе ги прочиташ. Апсолутна препорака. Причата во спојлер оди:
|
06 Jan 2012, 04:27 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
|
06 Jan 2012, 13:56 |
|
|
gordan
Магус Регуларус
|
Првите три број на Demian. Првиот број (пролог) од околу 50-тина страници e малку тапа. 5/10Вториот број приказната почнува да зема залет и постепено да се објаснува светот околу Демјан. 7,5/10Третиоt број веќе сериозно и длабоко ни ги доловува судирите во подземјето на Марсеј - мафии, банди, корпорации, корупција итн. 9,5/10Одлични и неочекувани пресврти како и многу добри cliffhanger-и се она што ме тераат да го исчитам овој серијал до крај. Алал да му е на сценаристот. Најтопла препорака.
|
06 Jan 2012, 16:50 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Lilit #2 Барјак краља смрти издание Дарквуд
-Цртежот никако да ми легне па тоа е, ама затоа приказната е супер, гусари, бродови, англичани, шпанци се на куп. Лилит убаво се гради како лик, се осознава сама себе, се вмешува и нов непријател и тоа би било тоа. Различни временски епохи, различни споредни ликови а иста цел. Како и да е убаво четиво.
Greystorm #2 Небески џин издание Феникс прес
-И вториот број ме воодушеви и ме врати во времето ко читав Жил Верн и гледав авантуристички филмови, навистина маестрален цртеж и многу убаво доловена приказна со сите сепекти на 19 век. Исто битен елемент се карактерите кои се детално разработени, секој со своите позитивни и негативни особени, скриени тајни и желби. Одличен стрип.
Cassidy #2 Руке над градом издание Падора
-ПОсле маестралниот вовед, следува онака класична криминалистичка приказна со грабеж (нели главниот протагонист е криминалец) ама се гледа и неговата друга страна и полека но сигурно се воведува дилема што всушност треба да направи Касиди во своите последни осумнаесет месеци. Како и да е сега за сега убаво се дефинира ликот и убаво се гради светот околу него.
|
06 Jan 2012, 18:22 |
|
|
Branka Brlivata
Суперхерој Под Стечај
Joined: 12 Jul 2011, 14:10 Posts: 296 Location: Skopje , Saraj Matka
|
_________________ Денес е фино сончево нели е глупо да не пијам пиво , седиме надвор пиеме пиво сеир факаме на све живо , седиме надвор пиеме пиво .... не боли за све живо.....................
|
06 Jan 2012, 23:56 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
^ Искрено се надевам дека во скоро време некој од помаливе издавачи како Падора, Дарквуд или Феникс Прес, ќе го издава Демијан, иако го нема никој најавено засега. Книгите на Либелус со мал тираж, према некои информации, не биле баш најдобро продавани (солени се) посебно споредено со некои од другите книги кои ги издаваат од попопуларните ликови, па кој и да го издава ова во мек повез, мислам дека ќе се продава добро бидејќи се работи за широкоприфатен жанр. Ништо чудно и Весели Четвртак да се нафати, после Бред Барон на пример, ама со тоа убиствено темпо од еден број на три месеци, не би сакал искрено.
|
07 Jan 2012, 00:27 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
Симпатично прво бројче.Многу ми се допаѓа што Роберт Грејсторм е антихерој,но неговата преголема арогантност на моменти ме тераше да го џитнам ајпадот. Самоуверен,амбициозен,дигнат,но и пеколно паметен човек кој по секоја цена сака да го оствари својот сон да лета и да им докаже на сите дека е подобар од нив,притоа несвесен за последиците. Односот меѓу него и неговиот пријател Џејсон ми е интересен,најмногу затоа што се доста спротивни. Тематиката ме интересира,а цртежот е одличен,но сепак ќе почекам уште некоја епизода пред да се одлучам дали да го набавам на хартија. 7-7,5/10Уф,како ме воодушеви бројов. Баш по мој тек е стрипчево. Интересна јунакиња (и симпатичен спореден лик),феноменална тематика,одлично дејство (пропратено со флешбекови) и многу,премногу простор за развивање на ликот и причата. Цртежот многу ме потсетува не некоја манга,ама ми се допадна. Ова за мене е за на папир дефинитивно 9.5/10
|
07 Jan 2012, 01:18 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Luka Enoh е цртачот и да дефинитивно многу потсеќа на Манга, истото беше и кај Gea, мада мене лично кај Gea ми беше супер цртежот ама тука некако ми е безвезе, како и да е причата кај Lilit е ослична и ќе се следи серијалов дефинитивно.
|
07 Jan 2012, 12:57 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Divided We Stand Manifest Destiny Messiah War Utopia (меракот да биде поголем ова го читав на папир )(инаку читани Uncany и Cable серијалите) -После Messiah complex, сите тргнаа на своја страна, арно ама заеднички непријател повторно ги обедини, Manifest destiny и промена главното седиште како и зачетокот на опцијата да се соберат сите мутанти на едно место за да преживеаат, Cable посебен трип ми направи од овој дел на серијалов, Messiah War е трип невиден, едноставно било што да се напише за оваа прича е сувишно, ова едноставно мора да се прочита и Utopia која е страшна приказна, конечно се остварува сонот на Скот (а и на професорот Х) за едно место каде конечно мутантите ќе бидат слободни и ќе живееат во мир е арно ама..... Сеобидов со по една реќеница да дадам мое видување за серијлов досега а да нема споилери, ова едноставно МОРА да се исчита. Одиме понатаму....
|
07 Jan 2012, 15:37 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
оцена 8/10 Ова би му дошло When Timecop meets James Bond and Nazies комбинација . Звучи шашаво, ама интересно изгледа. Почетокот е фантастичен и така направен за да те навлече скроз. И разврската е динамична, но крајот е...едноставен (на некој начин). Ако сте за шпиунска акција, со тронка СФ во неа, ова е полн погодок.
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
07 Jan 2012, 17:50 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
@Brian-It seems that we have a new X-Men
|
07 Jan 2012, 18:01 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
::
|
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
07 Jan 2012, 18:08 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
|
07 Jan 2012, 18:33 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
ghost rider vol3 n.1 - prilicno dobro cry for dawn n1 - kolekcija na kratki horor prikazni. ne e loso, ama nisto posebno... pretezno e dobar artot 100 bullets 1-7 ne me privlece nesto posebno...
|
07 Jan 2012, 18:59 |
|
|