|
|
It is currently 31 Jan 2025, 15:36
|
Author |
Message |
martin
Надежен Луд Научник
Joined: 15 Jan 2011, 08:16 Posts: 197 Location: наваму-натаму
|
Otherland9/10 Не е баш последно прочитана книга, ама скоро се договориле да прават филм според неа па да ја пофалам. Зошто да ја читате? - Тад Вилијамс креира еден фантастичен сајбер свет во виртуелната реалност. - Ќе помине доста време дур ги поминете сите 4 тома кои што вкупно тежат накај 3500 страници. - Otherland светот е толку инвентивен што по книгата се прави Otherland MMORPG која ќе излезе во текот на годината. - Варнер Брос. ги има откупено правата за филмот. - Едниот од главните карактери е Бушман
|
26 Mar 2012, 01:33 |
|
|
Артиста
Ултимејт Резервист
|
“Девојчето од Мраз и други Бајки„-Мила Павиќевиќ,илустратор Матеј Богдановски...Добитник на Наградата за литература на ЕУ 2009. Обожавам детски книги...друго ништо не читам
|
20 Apr 2012, 13:35 |
|
|
BrunoPhoenix
Манга Падаван
|
Словенска митологија-Ненад Гајич Какошто кажува и насловот,се работи за словенска митологија,-Опфаќа се од општо за словените како народ,па за нивните верувања,пагански богови,обичаи,митски места,демонологија,магиски ритуали итн.Има доста илустрации во самата книга што ја прави уште поинтересна.Тврди корици,во боја,200 страни.МОжете да ја најдете во Икона,мислам дека чини одприлика 900 денари.
|
13 May 2012, 14:22 |
|
|
Артиста
Ултимејт Резервист
|
|
18 May 2012, 16:43 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
parfem od Patrick Süskind... mnogu odlepena kniga, sega kje go gledam uste ednas filmot za da ja sporedam adaptacijata so originalot dur mi e svezo.
|
15 Jun 2012, 13:17 |
|
|
Eddie_rebel
Суперхерој Под Стечај
|
Do androids dream of electric sheep?
|
15 Jun 2012, 17:06 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
^ Голем наклон. Добар избор.
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
15 Jun 2012, 17:59 |
|
|
Артиста
Ултимејт Резервист
|
Водниот коњ-Дик Кинг Смит
|
17 Jun 2012, 13:22 |
|
|
Баш Челик
Суперхерој Под Стечај
|
|
25 Jun 2012, 14:01 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
::
|
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
25 Jun 2012, 14:17 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
^ odlicna zbirka raskazi, posebno za ljubiteli na horor/gotika/mistika i sl
|
25 Jun 2012, 20:18 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
posledno procitana : parasites od ryu murakami, mnogu interesna psiholoska kniga, raskazana od gledna tocka na psihopat (vo treto lice, ama epten detalno opisuva sto misli i kako ja percepira "realnosta"), mnogu strasna kniga, epten e mindfuck, ima psihodelicni sceni eden kup.
|
15 Jul 2012, 16:14 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
i posledna nedocitana, ama od 870 strani procitav 800, taka da mozam da mrcam slobodno Dan Simmons - Illium. ne znam dali e do prevodot, ma francuski ja citav, ama knigava izobiluva so interesni sceni sami po sebe, ama seto zaedno e nekako dosadno napisano i ne mozev mi se smaci, posebno sto prikaznata ne zavrsuva tuku ima i vtora kniga, koja ja kupiv ama nema da ja citam...
|
16 Jul 2012, 14:09 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
..не знаев каде, па одлучив овде да ја постирам информацијава: ----------------------------- Веќе некое време постои online продавницата http://www.kupikniga.mk , пред се наменет за книги, каде ги има (скоро) сите наши книго-издавачи, a има и категорија СТРИПОВИ, во моментов понуда од само 30тина random странски наслови (убаво би било да има во понуда и македонски стрип изданија). Информативно, ги прашав за поштарината, ми пишаа дека е фиксна, 99 ден (препорачана пратка, достава за 3-5 дена, или брза пратка, 195 денари, достава за 24-48 часа), освен за пратки над 990 денари испораката е беспатна.
|
17 Jul 2012, 18:52 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
Што се читаше месециве: -------------------------------------------------------------------- A Tale of Two Cities - Charles Dickens - Бајги досадна. Седнав да ја читам откако прочитав дека Нолан црпел од тука инспирација за TDKR и испадна мачно искуство. Колку за споредба, подобро прочитајте ја "Клетници". Снег - Максанс Фермин - Ми се свиде ова. Не е нешто невидено, али за во бус, дур чекаш некој и слично, онака page turner. Семи хаику за најголемиот мајстор што пишувал хаику. Уметноста на љубовта - Ерих Фром - Оваа книга ја имам прочитано над 10 пати. Нема допирна точка со лигавење околу скршени срца и слично, туку Фром, како еден од најдобрите психолози that ever lived, прецизно, хируршки, ни ја опишува една од најмистериозните појави до ден денес - љубовта. Родителска, братска, самољубење, дали навистина постои, дали секој може да љуби и се друго што би (ми) текнало е овде. Психолог пар мадркфакр. Прирачник за анти антиалкохоличари - Игор Џамбазов - Конечно ја дочитав. Џамбазов е македонскиот анти херој. По завршувањето на "Гол Човек", бев уверен дека веќе нема што да каже. Се што требаше да биде кажано, беше евидентирано таму. Но, тотално згрешив. Ова е подобро штиво од претходното. Каде, каде. Поостро, пониско, поцрно, полично. На моменти (hell, едно 20 пати) се прашуваш "како ли уште човеков е жив?" Не дека филозофираш, туку буквално како нема умрено од сите тие ствари што ги конзумирал или уште подобро кажано тие дози. Би рекол дека е погрешно сфатен човек, но нажалост мислам дека и тој самиот не може да се сфати. Хеј, сите генијалци се такви нели? Tough Sh*t: Life Advice from a Fat, Lazy Slob Who Did Good - Kevin Smith - Ова се мислам и да го нарачам. Со првична помисла дека ќе биде уште една досадна автобиографија, Кевин Смит изненадува и од првата реченица влегува со boom!!!. Уводот во целата книга е еден од најдобрите што ги имам прочитано. Моќно, алфа машки и без bullshit. Смит ја зема неговата сторија и на ја дава на тацна. Без никакво криење. Од ништо! Ни ги открива тајните на Холивуд, оној што ние мислиме дека го знаеме и оној кој што ја цица душата во замена за 5 минутна слава, тајните на големите босови на студијата и како пријателствата всушност таму и не постојат, љубовта за неговите најблиски, љубовта за филмовите, неговите сценарија и луѓето кои што му се нашле во животот и секако - љубовта и почитувањето за неговиот бог, Џорџ Карлин. Кевин Смит е едно интересно дебело човече кое што ептен е приметливо дека се радува ко дете на тоа што си го исполнил сонот - да создава филмови. Типче кое што го постигнало тоа што го сака, ги сфаќа своите грешки, ги обожава своите најблиски и го цени животот along the way. Препорака од најголем размер. Кратки приказни од Алан Мур - Иако има неколку добри, другото е тотално забегување во непознат правец. Откако ќе ги прочиташ, сфаќаш дека махинално си читал и ништо не си запамтил. Овој човек има такви внатрешни демони, што ни Фројд, ни Џејмс, ни Роџерс не би му помогнале. -------------------------------------------------------------------- Има уште, али не ми текнува. If something comes up ќе пишам
_________________ The only thin line for a man to be on, is the one between motivation and inspiration. Во сон се родив, во сон живеам, во сон ќе умрам. Thieves get rich and saints get shot and God don't answer prayers a lot.
|
18 Aug 2012, 15:10 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
Dreamsongs by George R R MArtin book one : za ljubiteli na fantasy, SF i horor, apsolutna preporaka. od pocetocite do prvite nagradeni kratki prikazni, odlicna selekcija i bonus, sekoj period e objasnet avtobiografski od avtorot.
|
19 Aug 2012, 13:07 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
Kevin Smith's Superman Lives script - Феноменално! Навистина сум импресиониран од глупоќата на Холивуд што пропуштиле ваква приказна и години подоцна ја испродуцирале подпросечната Superman Returns. Фантастично сценарио. Напишано од човек што се грижи за ликот. Што го познава like the back of his hand. Одлични гикерски фори, култни референци, малце политика, прекрасно избрани предели и совршено покажување на значењето на љубовта помеѓу Лоис и Кларк. Снајдер треба да се потруди да го надмине ова. Смит напишал блиску до совршена Супермен приказна. Го има оној "Superman TAS" шмек, што не носи до она "блиску до совршена". Плус, Supes looks BAD-ASS како што можете да посведочите аватарот. И не, ова не е Бартоновата верзија која што е благо кажано - лоша. Ова е гикерскиот сон. Кастингот, според Смит, би одел вака: Ben Affleck како Clark Kent/Superman, Linda Fiorentino - Lois Lane, Jack Nicholson - Lex Luthor, Famke Janssen - Mercy, John Mahoney - Perry White, David Hyde Pierce - The Eradicator, Jason Lee - Brainiac и Jason Mewes во улогата на Jimmy Olsen. И за сценариото и за идејата и за the dream that was so close да биде реалност - БРАВО и 10/10
_________________ The only thin line for a man to be on, is the one between motivation and inspiration. Во сон се родив, во сон живеам, во сон ќе умрам. Thieves get rich and saints get shot and God don't answer prayers a lot.
|
05 Sep 2012, 16:15 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
|
05 Sep 2012, 21:33 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
hunger games - knigava e odlicno napisana, bas prijatno se iznenadiv. sega sakam da go vidam i filmot iako bil nekolku nivoa podolu. edinstveno imam zabeleska za krajot , vtorata i tretata ne planiram da gi citam posto mi mirisa na kitch, ama ova bese odlicno...
|
18 Sep 2012, 15:17 |
|
|
Баш Челик
Суперхерој Под Стечај
|
Интересна идеја, која можеше да дајт одличен производ како целина, али се како идав до крајот на книгава се појќе и појќе глупости се тресеа во неа. Посебно некои фори кој ги праеше Predator... Далеку пократка прича од Predator (дел текст дел илустрации), али 100 пати пубо напишана, има акција, добро обработени карактери, и дејствиево се одвива брзо и динамично без мнгоу тупење.
|
03 Dec 2012, 00:17 |
|
|
halfelfpaladin
Пензиониран Мрчатор
|
Poveke prikazni od razlichni avtori, odlichno obraboteni sodobro razvieni likovi, moram posebno da ja spomenam Raven's Flight, ali generalno zemeno odlichni prikazni. 8/10 Edna prikzna, ke ja opisham samo so eden zbor, EPIC! Dejstvie, likovi, akcija, se e kako shto treba, taman i da ne ste 40k fan golema preporaka poshto mislam deka ke im se dopadne opshto na si-fi fanovi. 10/10 Ushte edna kniga so poveke prikazni od poveke avtori, moram da gi izdvojam Feat of Iron i The Lion kako fenomenalni prikazni, drugite dve se taka, dovolno dobri, dovolno dobri vo smisla na ta da ni davaat dobra slika za toa kako stojat rabotite vo traitor legions Emperor's Children i Alpha Legion, ne deka se losho napishani, ednostavno se raboti za takov tip na likovi koi barem mene mi se neatraktivni i nachinot na koj deluvaat i razmisluvaat mi e neinteresen, dodeka vo Feat of Iron i The Lion se raboti za na mene mnogu interesni likovi, posebno vo The Lion. 8/10
_________________ Never forgive! Never forget! For the Lion and the Emperor! The Fallen will repent!
|
14 May 2013, 12:17 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
sestrata na zigmund frojd - goce smilevski knigataq e epten nagraduvana i preveduvana, ama nekako ne mi napravi kejf. imam nekoj sustinski problem so prozata na smilevski, nekako na literaturen lars von trier me potsetuva, ova mi e vtora i posledna procitana kniga od nego.
|
04 Jun 2013, 21:13 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
samo sto go procitav labyrinth od A.C.H. smith, interesna fantazija vo koja ke posaka (nenamerno) goblinite da go zemat toby nejziniot brat koj e bebe,l i posle ke treba da go vrati nazad toby, so toa sto ke otide vo gradot/dimenzija/svet na goblinite, spored mene dobra kniga, interesna mi bese.
|
13 Jun 2013, 14:19 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
warren ellis - crooked little vein prilicno hard kor detetktivska nuar prikazna. so mnogu crn humor i prosetka niz americkite seksualni noviteti za fanovite na ellis zadolzitelno cetivo.
|
26 Jun 2013, 03:28 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
da ne znae nekoj kade mozam da ja najdam knigava na internet http://en.wikipedia.org/wiki/The_Comple ... s_of_Conan
|
21 Jul 2013, 16:26 |
|
|