|
|
It is currently 18 Dec 2024, 04:51
|
Author |
Message |
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Па да, филмот нема entertainment value, па претпоставувам од таму е и "досадноста", за поголемиот дел од публиката Мене не ми смета тоа, ги ценам и таквите филмови или други типови на уметност во тој стил. Заедничката нишката на триптихот кај Мајки беше тоа што во трите приказни главни/битни улоги имаа жени/мајки, секако сите во различни ситуации и сите од нашето општество. Наративно немаше поврзаност. "Што е реалност а што фикција, каде е границата помеѓу вистината и лагата" - првите два дела, иако скриптирани, делуваа сосема реално, а документарецот, со сета своја бизарност, иако е дел од нашата реалност, може да остави впечаток дека е фикција. Баш вчера го најдов ова, па ќе го ѕирнам деновиве: А за shock value муабетот, нема овде вештачки шок моменти во сценариото, кои кај хорори или други филмови ги вметнуваат, често без причина, за да предизвикаат одредена негативна емоција. Овде е во контекст на соголување на вистината, прикажување на нешто што се случило и верувам повеќемина ќе се бунеа ако немаше такви сцени, отколку вака кога ги има, мое мислење.
|
28 May 2012, 15:05 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
e pa super mi se naprai kejf so debatava, naredna debata najverojatno kaj prometheus ili kaj batman
|
28 May 2012, 17:07 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Исто и мене, секогаш кога има коментар со повеќе содржина, ко вториот твој коментар на оваа тема што беше на пример, повеќе ми прави кеиф, па после да се разврзе малку дебата.. тоа е убавината на форумиве. А за Прометеј веќе имаме посебна тема и тоа не смее да помине само со кратки коментари - ме бендиса/не ме бендиса Се мислам деновиве да ги прегледам Alieni-те, до наредниот петок, да ја освежам меморијата малку. ..за Dark Knight Rises мислам дека ќе има повеќе коментари и објаснувања отколку што имаше за Avengers
|
28 May 2012, 17:43 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ The only thin line for a man to be on, is the one between motivation and inspiration. Во сон се родив, во сон живеам, во сон ќе умрам. Thieves get rich and saints get shot and God don't answer prayers a lot.
|
28 May 2012, 17:52 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
|
28 May 2012, 18:08 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
http://www.mkd.mk/34386/makedonija/inte ... mitrevski/Одлично интервју со нашиот најдобар режисер Дарко Митревски. 5то прашање и одговор се епик
_________________ The only thin line for a man to be on, is the one between motivation and inspiration. Во сон се родив, во сон живеам, во сон ќе умрам. Thieves get rich and saints get shot and God don't answer prayers a lot.
|
28 May 2012, 19:16 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Закон интервју Best of: Ја имав привилегијата да ја видам недовршената верзија на „Трето полувреме“, и мојот впечаток, најпросто кажано, е дека ова ќе биде најдобриот досега снимен македонски филм. Со еден збор – за што се работи во Трето полувреме? Ама со еден збор.Се. Работи. За. Исти. Работи. За. Кои. Се. Работи. И. Во. Војната. На. Ѕвездите. Ама. Минус. Вселената. И. Лук. Скајвокер. Плус. Фудбал. И. Сашко. Коцев. + Авенџерс или Спајдермен?Авенџерс никако, Спајдермен го немам гледано. Алан Форд или Загор?За разлика од Алан Форд, Загор е измислен лик каков што реално не постои во американските прашуми. Од друга страна, светот на Алан Форд реално постои – додуша не во Америка, туку на Балканот. Мислам дека италијанските автори Мањус и Бункер не ни можеле да претпостават дека ликовите што ги креираат всушност се плагијат на стварноста од другата страна на Јадранот. Оттаму не е случајно што во земјите на бивша Југославија овој стрип е далеку попопуларен отколку во родната Италија.
|
28 May 2012, 21:58 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
::
|
Ја се изнасмеав на она со бугарскиот судија...
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
28 May 2012, 22:11 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
..дефинитивно најсмешно. Овие погоре ги издвоив ради стрип/филм референците, за некој кој го мрзи да чита све.
|
28 May 2012, 22:16 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
|
28 May 2012, 22:24 |
|
|
Крале
Џуниор Џедај
|
Во однос на Мајки јас имам едно огромно прашање кое ептен го убива моментот: Од една страна имаш два Краткометражни филма кој воопшто немаат уметнички карактер туку според мене ми изгледаат како слабо прикажана идеја па сеа ке викаме дека се уметнички и не се сватени од обичниот гледач, И после има документарец кој е класичен(дали BBC дали CH4 дали NG итн итн...) и ок скоцкан. Е сега е прашањето: На што филм бев јас? На триптих омнибус, Промоција на два кратки? или пак на Документарец? Или некоја форма на каша попара се на куп кој ги спојува зборт Мајки, (што може да било и зборот Ветер или зборот Сдубина или зборот Кеса - зашто нели во сите филмови имаше кеса) поентата ми е дека немаше ама баш никаква нишка на целина во филмот. И според еден ментор мој... Секој што платил билет за филмот има слободно право да си каже што мисли за филмот, и секогаш е во право, без разлика дали е обичен гледач, несватен уметник, критичар...
_________________Само Чак Норис успеал да убеди баба дека не е гладен ))
|
28 May 2012, 23:52 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
treto poluvreme lici kako da kje ima prilicno dobar uspeh po festivali, i odlicno izgleda trejlerot... ostanuva da se vidi darko e odlicen reziser, taka da optimist sum... p.s. sekogas navivam za mk filmovi, za zal najcesto do momentot koga kje gi vidam
|
29 May 2012, 00:52 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
objaveni naucni trudovi za Mancevski sepak seuste ne gi sakam senki i majki
|
29 May 2012, 20:48 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Одлична година за македонскиот филм е/ќе биде 2012: Конечно излезе од долгата постпродукција Скопје Ремиксд, кој се работеше повеќе години. Моментално сеуште се дава во Рамстор во терминот од 22:00 часот. Потоа бидна и новиот на Теона Митевска, "Жената Која Ги Избриша Солзите", во кој главна улога е Викторија Абрил, една од музите на Шпанецот Алмодовар. Филмот се даваше во Милениум, може ќе се дава дополнително и во Рамстор. На Браќа Манаки ќе има премиера на Балканот Не Е Мртов од Александар Поповски и Трето Полувреме од Дарко Митревски. Се снима и новиот на Столе Попов после цели 15 години, "До Балчак" ...и сигурно има уште некој кој го заборавам. Ќе има добра конкуренција на есен кога ќе треба да одбереме кој да не претставува за избор во категоријата оскар од неанглиско говорно подрачје. Камо секоја година да ни биде вака плодна. ЕДИТ: ...и независниот ултра-нискобуџетен проект "Maxim", на младиот ентузијаст кој е режисер и главна улога, Кирил Трајковски. (сеуште се дава во Рамстор)
|
04 Jun 2012, 23:47 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
::
|
Ова е многу добро сработено (До Балчак) ептен добри цртежи за сценографија
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
05 Jun 2012, 07:28 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
da ne go gledase nekoj filmot od teona?
|
15 Jun 2012, 17:15 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
|
15 Jun 2012, 17:19 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Црно Семе............
_________________ ејм фор д бушес!
|
29 Aug 2012, 20:16 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Дечки, дури денеска го открив http://rapidmacedonia.forummk.com , па во подфорумот има за download завидна колекција со понудени линкови од mediafire, па послужете се кому му треба нешто, има и прилично ретки ствари (на пример првпат сретнувам копија од "Македонска Сага" од Бранко Гапо). Може некои линкови и да се мртви, но админот таму ги ажурира... башка, повеќето ствари може да ги има и по youtube од ко дозволија повеќе од 15 минути за видео клип, па ставаат таму луѓево, што е супер. На пример, има засега преку 10 милиони погледи Едит: разгледав по темите, повеќето постари ствари се со мртви линкови за жал..
|
31 Aug 2012, 01:02 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Промо видео за песна од саундтракот за "Трето Полувреме", looks (and sounds) very nice!
Baklava - Adio Kerida
|
06 Sep 2012, 20:24 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
|
20 Sep 2012, 21:49 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
kako e filmot?
|
21 Sep 2012, 01:32 |
|
|
KONAN<mkd>
Џуниор Џедај
|
|
21 Sep 2012, 08:54 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
koga vekje sme na temava manaki, neli imase dva tri nasi filma godinava? dali izleze nekoja kritika po vesnicite, mislam vo forma na recenzija, bidejki jas edinstveno naletav po netov na informacii deka treto poluvreme kje otvara, a balkanot ne e mrtov ili koj bese drugiot deka kje go zatvara festivalot... ako ima nekoj oficijalen napis pustete link pls...
|
21 Sep 2012, 10:02 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
nemam videno nikakva kritika niti recenzija....edino za bugarite pishat ddeka go nejkele filmo...
_________________ ејм фор д бушес!
|
21 Sep 2012, 10:10 |
|
|