|
|
It is currently 19 Dec 2024, 11:32
|
Author |
Message |
Lew
Џуниор Џедај
|
|
01 Aug 2009, 06:17 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
Joined: 25 Jan 2009, 16:02 Posts: 2649 Location: Skopje, Makedonija
::
|
Мислам дека знам за кого се работи, во секој случај Lew, фала ти за пофалните зборови, околу професионализмот и сл. но и јас не сум којзнае колку добар околу дизајнот и припремата, имам некакво искуство додека работев за Life магазин, и таму научив доста, ама има и многу подобри и поискусни од мене... Дури се сеќавам дека и имавме мал проблем на почетокот да се договориме околу форматот на изданието и сл. ама тоа брзо се реши и тоа по телефон... Мислам дека не треба да го потценуваме и новиот дизајнер, и тој како и мене се нафати чисто од љубов кон стрипот, цената каква и да е за него можеби била прифатлива (за мене не...), можеби нешто и научил од сето тоа или не научил, во секој случај, според мене, најмалку е виновен за квалитетот на изданијата...
Околу издавачот многу се пишуваше, на долго и на широко, така што, барем овде, на овој форум веќе ни е смачено на сите да пишуваме за него и неговите испади, и мислам дека нема поента да се продолжува муабетот.
За изданијата Алан Форд, знам дека времето ќе си покаже кој што каде и како направил, така што би сакал да има нови изданија, ама не по секоја цена и за инает...
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
01 Aug 2009, 12:12 |
|
|
Lew
Џуниор Џедај
|
|
01 Aug 2009, 18:13 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Mala rekapitulacija na temava.... Makedonskiot izdavach najverojatno prekinuva so izdavanje na stripovi(shto i se primetuva). Spored shturite informacii(negde pomegju sostavite,kako si pominav vo ohrid,orelski krilja i erotski frustacii ,beshe ispikana informacijava) najverojatno ke ima uste eden izlet mal vo oktomvri koga najverojatno ke se ispecati AF tvrd povez 7-8.Ova e NAJVEROJATNO! Shteta za stripot vo Makedonija,ama zhelbite i realnosta se dve razlicni raboti. Poslednat kapka vo nizata problemi sto gi imashe(jas i moite crni legii gi krievne stripovite niz makedonija,prodavachite amateri,shtampariite amateri,distributerite amateri,konstalacijata na mars so uran,cenata na hartijata na svetskiot pazar i slichno) e toa sto SAF i BONELI ustvari ja mrazele MAkedonija,pa sega ne zaebavaat. Posle ETTEA stripovite i MEGA PRESS ova e 3 neuspeshen obid da se zaziveat ovie junaci kaj nas.Ova zaziveat znaci na nash, MAkedonski jazik. SO naznaka deka i ETTEA i MEGA PRESS imaa izvadeno povekje izdanija od aktuelniov. Se nadevam deka vo idnina nekoj drug izdavach ke ni ponudi nesto novo i svezho poshto iskreno od ovie mi e preku glava mene lichno. Site izdanija se prodavaat vo paket po 2 stripa kolku sto primetiv po cena od 100 denari,osven Marti Misterija koj iako e remintenda se prodava po starata cena od 320.... I sega?
_________________ ејм фор д бушес!
|
25 Aug 2009, 00:38 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
|
Ништо сега бараме од тебе да си го одржиш зборот и да почнеш да го издаваш Карабина Слим во тврд повез... Или беше Трапер Кери?
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
25 Aug 2009, 01:46 |
|
|
Tomce
Суперхерој Под Стечај
|
|
26 Aug 2009, 20:09 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Чисто сумљам.После дебаклов...кога стварно би работел,а не за инает и за да тропа можеби и би успеал нешто. Штета што и форумот си го запусти,па сега е негов личен сајт за патувања и поезија.
|
26 Aug 2009, 21:05 |
|
|
BrunoPhoenix
Манга Падаван
|
koj gi sitka A.F br 1 i 2 mek povez neka mi pise(si gi kupiv za 100 br 3 i 4 zatoa)
|
15 Sep 2009, 10:53 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Eate belja....jas pred nekoj den gi pokloniv 1 i 2 hard kaver na eden prijatel.Da kazheshe porano.... Temkov izvini go dadov toj so avtogramot tvoj
|
15 Sep 2009, 11:10 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
|
|
15 Sep 2009, 12:52 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Случајно налетав на овој топик. И културно си се изнасмеав. ...ех, тоа беа времиња, кога МИСЛЕВМЕ дека ЌЕ има АФ на македонски...
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
14 Sep 2010, 08:39 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Некои сеуште веруваат и се надеваат (чтај лажат сами себе)
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
14 Sep 2010, 09:02 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
|
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
14 Sep 2010, 09:07 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Еј темава закон Ко ке ми текни дека заради мајмунот не испраќаат Алан Форд повеќе во МАкедонија(истото сакаше и со Весели ЧЕтвртак да напрај) ПОтсеќање-пред црепоф доаѓаше алан форд месечно-на нужник хартија за 30 денари-милина-читаш фрлаш-и црепов ги гњавеше ќе ги тужел бла,бла и повеќе не ги носат....
АЈ денојве ке исконтактирам со СВет-пошто и така Алан ФОрд правата кај и да е поминуваат(за кај нас)-а и не излегува стрипот,така да негледам зошто не би испраќале АФ повторно тука.
|
14 Sep 2010, 09:19 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
14 Sep 2010, 09:28 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Добро и то важи....ама негледам причина зошто ако не се издава кај нас АФ да не го донесат од надвор-БАРЕМ до следната прилика.
НЕго кај се сега претежно патриотски настроените искрени стрип колекционери да се побунат зошто нема АФ на македонски?
|
14 Sep 2010, 09:32 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
|
14 Sep 2010, 10:03 |
|
|
Skywalker
|
И да ги имаше, после сите овие перипетии, сигурно се откажале (некој можеби и ги продал / подарил своите примероци). Кога прекинаа и првите изданија на македонски јазик кон средината на ’90-те години од минатиот век, некои можеби на почеток жалеа, но за брзо време тоа замина во историјата, а стрип публиката продолжи понатака. Јас мислам дека онака евтини изданија како тие на СВЕТ Прес можеа и овде да се печатат, со исти квалитет, наместо таа неуспешна колекционерска верзија. Помалку трошоци за производителот, помали цени за публиката, и сигурно поголем тираж. Ете, цела година немаше дискусија за изданијата, оттогаш не е издаден ниту еден нов број. Во меѓувреме се појавија многу нови изданија, издавачи. Светот оди понатака.
|
14 Sep 2010, 10:08 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
da-da bash sega gledaf deka imaat predstavnishtvo grupava vo makedonija i deka imaat i makedonski izdanija na toa srpskite vesnici..... a kvaliteto od 30 denari-stvarno mozeshe i tuka da se ispecati
na kraj-kraeva,tie od 30 denari ispadnaa pokvalitetni od tie od 120.....vo pogolemio del slucai.....
bash me interesira sho ke kazhat od izdavackava kukja.
|
14 Sep 2010, 10:11 |
|
|
Skywalker
|
Да, списанието Убавина и Здравје има македонска редакција, со седиште во Скопје, а се печати во Војводина, заедно со српската и останатите верзии од истото списание. Најверојатно интересот е голем од страна на женската публика, па се решиле за ваков потег. Списанието со одличен (ќе речам и беспрекорен) квалитет чини само 60 денари, целосно е во боја. Доколку има некој сличен одзив и за АФ, можеби би се решиле и за издание на македонски јазик.
|
14 Sep 2010, 10:19 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
to so odzivo ni ebava rabota
|
14 Sep 2010, 10:21 |
|
|
Skywalker
|
Цане тужибабата е единствен случај можеби во светот, да ја пријавиш конкуренцијата кај имателот на правата дека нема лиценца за нашиот пазар, а потоа, откако ќе се повлечат, наместо да јуришаш со посилно темпо и да направиш монопол, да стагнираш (т.е. воопшто да не печатиш) и да ги оставиш потенцијалните читатели без ништо (ете, да се коригирам, можеби не без ништо, ќе им пуштиш ланска роба 2 за 1 по седми пат).
|
14 Sep 2010, 12:00 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Еј па немој така шо убаи се кориците во црвено жолта варијанта (боите на нашта земја) Теле невидено е ама ај. Мислам муабетот го имам и погоре пишано, телето има права и си ги чува за него (скржавец) Срамота е што овој ист тип по разно разни балкански и наши форуми се претставува како фирма од Р.Македонија која издава стрипови на македонски јазик а трагиката да биде поголема по истите тие форуми негови луѓе разглабаат теми од типот зарем Македонцита немаат право на стрипови на македонски јазик одкога многу луѓе таму јавно прашаа...Пак ли загор????????? Мислам алоооооооооооооо................... wtf..........
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
14 Sep 2010, 12:20 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Последниот муабет на Ацика кај неговиот форум е дека тој не е инволвиран во прекинот на носење на реминденти на АФ од српскиот пазар, туку некои други (издавач/дистрибутер/Елијени што крадат крави на напуштени фарми) решиле да не носат навака, со тажна констатација. Како и секогаш, тој „пере раце“ дека ништо не знаел...со прекрасното мото:„Теткиците се секогаш за с(в)е криви!“.
|
14 Sep 2010, 12:38 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Acika aj sho e glup tuku e i senilen-se ispofali kaj sho stigna deka mu pretel na svet deka ke gi tuzhi i deka toj e najzaslushen sho nema poke AF od 30 denari....
|
14 Sep 2010, 13:06 |
|
|