|
|
It is currently 23 Dec 2024, 07:16
|
Author |
Message |
fichot
Пензиониран Мрчатор
Joined: 26 Jan 2009, 00:31 Posts: 3222 Location: Skopje, 1712AD
|
|
24 Sep 2013, 03:28 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
Joined: 26 Jan 2009, 00:31 Posts: 3222 Location: Skopje, 1712AD
|
|
24 Sep 2013, 03:54 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
Guardians of the Galaxy 0.1-5Фино. Не е нешто у пм јако и невидено али фино. Тоа што Соркин е за серии, Бендис го прави во стриповите. Дијалог. Брз и интересен. Али овде ко да не му успева. Пејсингот е некако спор и (нажалост) се приметува дека Бендис уште ги нема опипано ликовите (that sounds weird) и му треба уште малку да се внесе, али надежно ќе ја биде. Искрено кажано, имам многу поголеми очекувања за филмот и верувам дека ќе биде бољи од стрипов, пошо this comic is average. 2 дополнителни и битни ствари 1) McNiven е дефинитивно еден од најдобрите цртачи на денешницава, али е исто така повеќе од очигледно - мрзливо копиле. Никад не стигнал рок на време, неговите стрипови увек се одлагани и секад има некое оправдување. Нејсе, 2) Пичели е ѕверка. Девојката растура. Цртежот и е жив, забавен, пун со енергија. Секој кадар е прича о себи. Совршено го замени Мекнивен и ја подигнува просечната приказна на ново ниво. Ако нешто ми дава надеж дека стрипов у иднина ќе растури тоа се повеќе од докажаната интелегенција на Бендис и дефинитивно најдобриот newcomer на сцената . Се на се, интересен увод во тоа што би ни следело на филмското платно в година. Чек ит аут.
_________________ The only thin line for a man to be on, is the one between motivation and inspiration. Во сон се родив, во сон живеам, во сон ќе умрам. Thieves get rich and saints get shot and God don't answer prayers a lot.
|
24 Sep 2013, 04:30 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
Aliens: Hive, prikaznata se odviva posle vonzemjanskiot napad na planeta zemja i prvata misija na korporacijata na Grant na planetata na vonzemjanite. Se prikazuva prvoto pojavuvanje na sintetickiot vonzemjanin, kreacijata na mayakovski Norbert, dobro stripce kako vo skoro sekoj alien strip skoro site ke bidat ubieni/izedeni, klasika.
|
24 Sep 2013, 14:22 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
Jupiter's Legacy 3 - Ова е само за на филм. Нема што повеќе да се збори. Филм што ќе излезе у 2050, that is. Пошо нали, до тогаш ќе му треба на Милар време да го напише. Нека батали се остало (Nemesis 2 included (that ending беше за грев)) - this is the shit!Punisher - The Trial Of The Punisher 1 - Јоооооој!!! Овој Леинил Ју кога црта, убија бре! Он црта судница и Панишер у неа, а у балончињата и топ шоп реклама за навлаки на даски за пеглање може да иде - nobody gives a damn. That's how good he is. Шала на страна, ова е огромен камбек за него, после "искицираните" Supercrooks и Indestructible Hulk. Го има истиот оној филинг од времето на New Avengers/Superior/Ult. Wolverine vs. Hulk, кај што се гледаше дека душа остава у цртежот. Наспроти него е ветеранот Марк Гугенхајм, со скоро совршена приказна. Едина многу лоша работа е тоа што ќе бидат само 2 броја. Мех, се ла ви. 10/10DC's Villains Month - Не само за месецов на немезисиве, него за целиов Њу пеесдва евент или што и да е; Годиништа ќе поминат, а гиковите уште ќе зборат како тоа DC им ја уништиле нивната љубов за стрипот. Не знам дали се самите свесни колку, освен Бет фемили, се остало е бедно до немајкаде. Зборови не го опишуваат зијанот што ќе остане за идните генерации. Срам за ДЦ, Џим Ли, Ден Дидио и остала гарда што уништија не само стрип ликови - туку легенди.
_________________ The only thin line for a man to be on, is the one between motivation and inspiration. Во сон се родив, во сон живеам, во сон ќе умрам. Thieves get rich and saints get shot and God don't answer prayers a lot.
|
26 Sep 2013, 03:13 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
30 days of night: spreading the disease, agentot Michael Henson (od stripot dead space sto go postirav prethodno) e ispraten vo alabama odkako ke se obide da gi ubedi da ja sfatat seriozno vampirskata zakana. Mu se javuva misteriozen javuvac i mu pomaga okolu istrazuvanjeto za vampirite. a ponatamu e prica sama za sebe, kako sto kazuva naslovot sirenje na vampirska zaraza sto se odviva u poveke lokali inaku dobro stripce, uzivav.
|
26 Sep 2013, 18:54 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
ne znam dali treba tuka da postiram,no mi treba pomos od luge sto imaat iskustvo so citanje na stripovi od kompaniite kako marvel, dc, idw, dark horse, image i top cow, bidejki sum nov vo strip svetot sakam da znam dali ima reading order za: dc, marvel, dark horse, idw, image i top cow.
|
26 Sep 2013, 19:25 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
::
|
Уф, reading order има колку сакаш, ама не моеш све по издавачка куќа да покриеш, премногу ликови и историја, најарно да си одбереш херој/event и да разгледаш за секој од нив посебно...
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
26 Sep 2013, 19:29 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
znam deka ne mozam da pokrijam ama na ovoj nacin na kojsto citam mi izgleda kako da skokam nekoi raboti pa zatoa prasuvam za reading order ako ima nekoj red bi ja cenel pomosta. kako na primer superman reading order ama ne post crisis tuku od 1938 pa natamu, bidejki barav i mi dadoa reading samo za post crisis zatoa mi treba pomos, za dc planiram da pocnam od superman, marvel da pocnam od cap america image i top cow spawn, idw bilo sto, pa zatoa baram pomos bidejki mi davaat na internet netacni informacii.
|
26 Sep 2013, 19:44 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
A, ти сакаш скроз од почеток да фатиш... Прво, со среќа нека ти е, ќе имаш за читање со години нанапред За старите, Супермен особено, строго хронолошки терај си, нема некој друг начин, барем додека не стигнеш до помодерно време т.е. до Crisis on Infinite Earths. Најарно најди си некој добро среден торент, од оние што се покомплетни, и фати со ред. Истото важи и за другиве јунаци кои ги спомна.
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
26 Sep 2013, 20:50 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
pa privrsuvam so action comics do 850 issue sum stignal pa posle planiram superman vol1 da go fatam. izgleda najdov mesto kade sto gi ima u chronoloski red stripovite, sajt za site kompanii. http://www.tradereadingorder.com/
|
26 Sep 2013, 21:04 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
^ Супер сајт. Повеќе е ориентиран кон TPB (trade paperbacks), не кон поединечни изданија, ама сепак го покрива главното.
ЕДИТ: Ако си стигнал до AC 850, тоа е веќе ептен модерно време, од пред неколку години, ништо чудно што ти се чини дека си скокнал некои работи, има еден куп crossover events во последниве декада-две, особено во Супермен и Бетмен фамилиите, каде редовно има интерни приказни кои се случуваат паралелно во неколку наслови...
|
26 Sep 2013, 21:16 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
aa e pa dobro inaku ke zavrsam so ac stripovite (koga i da e toa) i ke prodolzam so supermen v1 valjda, inaku fala na informaciite mnogu mi pomogna.
|
26 Sep 2013, 21:55 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Robocop - Frank Miller #1-9-Сценаристичка и визуелна перверзија!!!!! Приказна за едно време кое допрва доаѓа (ако не е веќе дојдено) Приказна за еден систем на морални и етички вредности наметнати од секого или никого?!!!! Приказна за обичниот човек и неговото место под небото!!!!! Не знам колку пати ми е читан ранов, не знам колку пати на поедини кадри сум останувал во прашалници...единствено нешто што знам дека ова останува во мојот таблет засекогаш (или бар додека не си купам нов ) Street Fighter-Е ова ме изненади 100% позитивно, издавач е Udon comics, серијалов ги содржи: 1.Street Fighter 00-14 2.Street Fighter II 00-06 3.Street Fighter II Turbo 01-12 4.Street Fighter IV 01-04 Цртежот и колорот се беспрекорни, приказната е убаво разработена, сите ликови од игрите се тука, фокусот е ставен претежно на Ryu и неговата потрага преку боречките вештини по сам себе и конечната борба со Acuma, Guile и Chun Li како деl од здружените сили меѓу американската моранарица и интерпол во борба против Bison и Shadaloo. Ова се само дел од ликовите, во серијалов се апсолутно сите ликови, приказот на борбените сцени е фантастичен, особено изведувањето на оние „специјални потези“. Стрип серијал кој апсолутно вреди да се прочита и тоа не само за фановите (ко мене) на играта него буквално за сите вљубеници во стрипот.
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
28 Sep 2013, 08:13 |
|
|
halfelfpaladin
Пензиониран Мрчатор
|
Uhhhhhm, ne beshe ona shto go ochekuvav, ok de ne e ni do tolku losho, iskreno pochnav da go chitam samo poradi The Shadow, koj go znam samo preku filmot koj beshe za nego, drugive likovi ne mi bea bash poznati, mada interesno e da se vidi kako toa izgledale "super heroite" na pochetokot na super herojskata era, ako ne se lazham, imajki vo predvid deka The Shadow bil edna od inspiraciite za kreiranjeto na Bat-Man. Crtezhot nema da go komentiram, mozhelo da bide daleku daleku podobar no toa e, prikaznata ima mnogu interesna tematika, ama realizacijata nekako mi izgledashe dosta izbrzana, smestena vo samo 8 delovi, mislam deka samiot broj, mal broj ja ubi prikaznata. Ne deka ne vredi da se prochita, chisto onaka pak ke kazham za da se vidat eden poinakov tip na super heroi. Speka moram da dadma kompliment za cover-ite, za razlika od crtezhot vo samiot strip, cover-ite se odlichni.
_________________ Never forgive! Never forget! For the Lion and the Emperor! The Fallen will repent!
|
30 Sep 2013, 21:13 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
|
Овие pre-war хероиве сега што доживуваат ренесанса се супер. Ја го читав Shadow од Ennis. Има таму многу што да се раскажува и reimagine-ира. Ова Masks му иде нешто ко Justice League на тие ликови. Него ја деновиве препрочитав се што беше Avengers и New Avengers од Hickman, па почнав со Infinity. Јебем ли га, добро е Многу е добро. Ретко го викам ова, посебно во последно време кога се некако ми изгледа изветреано. Hickman има страшно добар пристап. Ко д гледаш равенка која се решава сама пред твои очи. Се има логика. Се има зошто. Секоја чест! Мал минус е што се прекомплексни приказните со ликови и настани и мора да се оди внимателно.
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
30 Sep 2013, 23:17 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
39 minutes, prikazna za ograbuvaci na banka, dobro stripce.
|
05 Oct 2013, 01:18 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
|
06 Oct 2013, 20:15 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
Никад чуо за ова, интересно...
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
06 Oct 2013, 22:47 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
06 Oct 2013, 23:54 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
^ Oops...
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
07 Oct 2013, 00:10 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
30 days of night: eben and stella, ovaa miniserija raskazuva sto se slucilo pred sluckite na return to barrow, kako i uvek dobro stripce samo malku kratko.
|
07 Oct 2013, 01:37 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
на Натанот.......
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
07 Oct 2013, 19:58 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
|
@kamion кога ќе стигнеш вака до X-men? ------------------------------------- Читнав деновиве малку Дилани, малку друго. Ја исчитав 10тата книга од Libellus (броеви 28, 29 и 30). Последниот ми беше , ама ако Фалат вакви стрипови. Не знам дали носталгијата игра улога или што е. Не дека ми се читани во тоа време, ама нешто потсвесно ме асоцира на тие години кога ги листам овие првите 50ина броја DD. Во еден здив се читаат. За новиве броеви обавезно морам да направам пауза додека читам. Oštrica britve и Opsjednuta kuća посебно. Доволно добра приказна, омаж на некој култен филм или книга, хорор и секс. Oštrica britve можеби има малку послаб крај, карактеристичен за тоа време ама миксот на Stepford wives и Blade Runner е изведен хируршки прецизно. Нивоата во приказнава се лепат едно врз друго со секоја прочитана страна. Прво ги имаме жените од Степфорд, објективизирани, пример за совршени домаќинки/сексуални робники кои служат за задоволство и репродукција (а овде иронично не можат да раѓаат). Па на следно ниво вработените во Murray Company кои се само дронови (овде буквално) кои треба да сработат и да си одат кај идеалните жени. И на крај Рејчел на прв поглед слична на онаа на Декард во Blade Runner ама тука карактерно сосема различна и со големото прашање дали и колку си жив ако си „жив“ Браво за бројов. Еден од најдобрите by far. Dok grad spava можам да ја ставам во просек. Ништо што ќе го памтам после еден месец. Освен култната насловна која е подобра од самиот стрип. Dr. MorgueЕ ова позитивно ме изненади. Дадов шанса. Не знам зошто. Ама вроди со плод Ги има сите различни елементи кои не ги сакам во популрани медиуми ама овде атмосферата ги врзува ептен привлечно. Сериски убиец беси рендом жртви. Кој ќе го реши случајот? Malatesta. Форензичар, аутист, со трауматично минато, со ужасна смисла за хумор, „зборува со мртвите“ и има нула осет за социјално однесување. Клише до клише, ама ми се свиде. Би го пазарил чим стигне во Бункер Препорака, ѕирнете го. Avengers: Endless WartimeНе знам колку можам да дадам добра оценка на првава графичка новела на Marvel. Поздрав за иницијативата за да го стигнат DC на тој терен ама мораат малку повеќе да се трудат. Ellis не е новајлија. Се гледа дека сакал да постигне подлабока поента со тоа дека војната никогаш не завршува и лузните кои ги остава. Го делка секој лик во срж со вадење на флеките поврзани со убивање, ама не е тоа тоа. Артот е ок, but again, ништо посебно. За овој формат мора повеќе. Што знам... Можда ќе го прочитам пак некогаш, па ќе фатам некој друг момент. Сега за сега оценка: онака.
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
09 Oct 2013, 10:37 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Last edited by Neo on 09 Oct 2013, 16:11, edited 1 time in total.
|
09 Oct 2013, 15:16 |
|
|