|
|
It is currently 28 Dec 2024, 17:09
|
Весели четвртак - Мартин Мистерија
Author |
Message |
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
::
|
Нека не ве чуди Мартин Мистерија, пошто јас се имам изјаснето дека македонска варијанта ми е оваа... Broj 1 - Sudbina Atlantide
Broj 2 - Povratak u Nedođiju
Broj 3 - Trinaesto iskušenje
Beoštampa/Grafart, format A5, broj strana 160, crno-belo
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
26 Jan 2009, 20:08 |
|
|
Ernesto
Суперхерој Под Стечај
|
Марти Мистерија број 4Zlatni Buda
Наслов на оригиналот:Martin Myst�res n. 282, bimonthly Il Budda d'oro , Декември 2005
28 Feb 2009, 14:10 |
|
|
Ernesto
Суперхерој Под Стечај
|
Мартин Мистерија број 5Kazna ElohimaНаслов на оригиналот: Martin Mystеres n. 283, bimonthly Il castigo degli Elohim, Февруари 2006Сценарио: Davide Aicardi and Alfredo CastelliЦртеж: Franco DevescoviНасловна: Giancarlo Alessandrini
01 May 2009, 10:49 |
|
|
Мики
Манга Падаван
|
_________________ Живот... динамичен колоиден систем во кој реверзибилно со состојбата ти поминува во гел!
|
25 May 2009, 00:32 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
Уште да личеше на нешто оваа тортура на 160 страни
|
25 May 2009, 03:08 |
|
|
Мики
Манга Падаван
|
Приказната е тапа... ама цртежот барем е добар
_________________ Живот... динамичен колоиден систем во кој реверзибилно со состојбата ти поминува во гел!
|
25 May 2009, 10:33 |
|
|
Skywalker
|
Епизодата беше очај, иако насловната ветуваше...
|
25 May 2009, 10:40 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
25 May 2009, 11:29 |
|
|
Skywalker
|
Ванини имаат избрано интересни епизоди, епизоди кои ги пополнуваат празнините во изданијата на Слободна Далмација, за разлика од Хорус кој дуплира две епизоди веќе објавени од СД. Своевремено од Дарквуд ги зедов сите 7 епизоди објавени од Ванини, моментално ми е останата само MM VA 4 Deca belih očiju, другите поради големиот интерес овде (бидејќи не доаѓаа во директна продажба) веднаш ги продадов.
|
31 May 2009, 15:26 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
|
Денес го купив Златни Буда. У принцип се откажав од купување било што од ВЧ заради онаа смрдеа проклета, ама ова некако ептен ми праи мерак форматот (160 стр) I'm a sucker for big comics , а и имам огромен респект за стрипов. После Nathan Never го сметам за најквалитетен талијански стрип кој ми паднал во раце. (Sorry Dylan Dog fans ) Али морам да замерам дека причите за разлика од оние Martin Mystere кои сум ги читал во ерата на Slobodna Dalmacija се прилично ослабени.
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
04 Jun 2009, 14:15 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
|
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
04 Jun 2009, 16:09 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
04 Jun 2009, 16:50 |
|
|
Morgana
Ултимејт Резервист
|
За што се работеше во ЗЛАТНИОТ БУДА? Многу ми е познат насловот,или стрипот е нов?
|
04 Jun 2009, 16:51 |
|
|
Skywalker
|
Мартин Мистерија двомесечников е далеку послаб отколку епизодите кои ги објавуваа Дневник и Слободна Далмација. "Стариот добар ММ" се' повеќе е стар отколку што е добар. Серијалот го губи темпото, неговиот творец одамна го има препуштено на некои помлади автори, кои иако се трудат, не можат да го вратат стариот сјај. И јас се залажувам купувајќи го сеуште, дали од навика или дека ми оставил некој многу убав впечаток од порано. Единствено размислувам за евентуално купување на онаа ММ Библиотека од Либелус, каде што е најдобриот период од овој лик. Досега објавените 28 книги чинат 330 евра. Издавачката куќа Бонели (како и впрочем цела Европа) пати од онаа болест на неинвентивност, страв од промени, која предизвикува стрип серијалите да се одолговлекуваат до агонија, и наеднаш да се згаснуваат, што не е случај за американските изданија. Единствена работа која ја почитувам кај американците е практичноста, желбата за менување, подобрување, освежување на нешто што очигледно стагнира. Повеќето серијали на Бонели биле наменети да се издаваат до бројот 100. ММ ја надмина бројката од 300 епизоди, но слабо се држи зад ДД и НН, кои сеуште не се предаваат. И наместо од број 100 Кастели да го освежи, подобри, засили серијалот, тој го остави непроменет, со тоа што ММ е повеќе во костум и премногу размислува, додека на почетокот беше повеќе во акција и подинамичен. Последно издание кое содржински ми се допадна беше Гигантот број 1.
|
04 Jun 2009, 17:09 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
|
04 Jun 2009, 17:23 |
|
|
gordan
Магус Регуларус
|
Хронологија за читање на ММ (според мене, еден од најдобрите стрипови кои воопшто се појавиле на сФетоФ) http://www.stripovi.com/index.asp?Redir ... pis_td.htm(спој го линкоФ како еден цел ред во browser-от. Се' што фали таму го имам јас на хартија, и во план (ми) е да правам scanlation.
|
05 Jun 2009, 08:13 |
|
|
redbaron
Надежен Луд Научник
|
Na nekoj nacin sega sami si odgovorivte na prasanjeto zosto na ovie prostori ne se objavuva nesto novo,hrvatite i srbite probaa so NN i MV i poglednete sto se sluci,dvata najkvalitetni serijali od Bonelli dozivea potpolno fijasko kaj nas,a vo ist moment na Blek i Mark im odi super.I sega odi ti razberi go strip ljubitelot na ovie prostori.Lugeto ovde kako da se programirani da citaat edna te ista rabota.
_________________ "Like you, he believed the dark side could be conquered from within. Such was not to be. The dark side seduced him utterly…and anger became his path!" ―Odan-Urr, warning Ulic Qel-Dro
|
05 Jun 2009, 08:31 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
|
05 Jun 2009, 09:47 |
|
|
redbaron
Надежен Луд Научник
|
_________________ "Like you, he believed the dark side could be conquered from within. Such was not to be. The dark side seduced him utterly…and anger became his path!" ―Odan-Urr, warning Ulic Qel-Dro
|
05 Jun 2009, 12:17 |
|
|
Skywalker
|
Редовната серија со ММ во Хрватска, освен што се појавува ретко по киосците, од пред извесно време излегува како една цела епизода, што е малку нетипично за редовно издание, но интересот за новиве епизоди е мал до незначителен. Библиотеката од Либелус се старите епизоди, по хронологија. Тековната продукција е за никаде!
|
05 Jun 2009, 12:54 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
Како и повеќето Bonelli изданија. Сите ја имаат истата замерка, дека новиве изданија се бедни во спредба со изданијата од периодот 80ти/90ти.
|
05 Jun 2009, 12:56 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
Точно така.Исклучок е Текс на кого работат најдобрите сценаристи и цртачи и кој во Италија има статус на национално богатство.
_________________ I love the smell of fresh comics in the morning!!!
|
15 Jun 2009, 00:19 |
|
|
redbaron
Надежен Луд Научник
|
Mene ovie novite epizodi mi se bas interesni za citanje,e sega ne e toa dobriot star MM so koj sme porasnale ali sepak e dobro,osobeno mi se dobaga rubrikata sto e vistina a sto ne na krajot od stripot,MM od sekogas bil strip koj na nekoj nacin ja razbuduval radoznalosta kaj negovite citateli,ednostavno ke procitas nekoja rabota i potoa postojano kopkas da najdis nesto poveke okolu toj nastan,mesto i lik.Eh se sekavam koga mozese da bidis glavna faca vo skoloto citajki go MM,sekoga bese poln so informaciji,e sega seto toa ne bese tocno i precizno ali koj mozese da ti spori.
|
15 Jun 2009, 20:50 |
|
|
Ernesto
Суперхерој Под Стечај
|
Марти Мистерија број 6Carev Paun
Наслов на оригиналот: Martin Mystеres n. 284, bimonthly Il pavone dell'Imperatore, Април 2006Сценарио: Stefano Santarelli and Michelangelo La NeveЦртеж: Luigi CoppolaНасловна: Giancarlo Alessandrini
19 Jun 2009, 15:38 |
|
|
Ernesto
Суперхерој Под Стечај
|
Марти Мистерија број 7Veliki HudiniНаслов на оригиналот: Martin Mystеres n. 285, bimonthly Il grande Houdini, Јуни 2006Сценарио: Alfredo Castelli Цртеж: Paolo Ongaro Насловна: Giancarlo Alessandrini
14 Sep 2009, 18:03 |
|
|