|
|
It is currently 23 Dec 2024, 00:03
|
Author |
Message |
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ The only thin line for a man to be on, is the one between motivation and inspiration. Во сон се родив, во сон живеам, во сон ќе умрам. Thieves get rich and saints get shot and God don't answer prayers a lot.
|
24 Jan 2014, 20:45 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
::
|
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
25 Jan 2014, 18:00 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Altai & Jonson (Sclavi & Cavazzano), Fibra, оцена 9/10 Сан Франциско, 1976г. Двајца приватни детективи, кои се секогаш без скршена пара, и - Фолсфаген Буба. (Ве потсеќа ова на нешто? Можеби треба регистрацијата да се провери: DYD 666 ) Секоја епизода е 3-4страни, сведена на добри гегови, а изданието на Фибра содржи 300 и кусур страни. Препорака!
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
25 Jan 2014, 21:19 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
Smallville Season 11 - Detective - Маму му, стрипов беше фантастичен. Многу, многу, многу добро. Од прв до последен број, иде ко алва. Мислам дека беше поинтересно дури и од "Hawkeye". Криво ми е што ќе мора да ги повлечам , али овој дизајн на Бетмен, неговиот оклоп и малите подесувања што ги има, од кои што најприметлива е црната боја на лицето, прават многу повеќе логика него ли другите верзии на него. Забавно, постојано во движење и еден куп кул ликови што сум сакал да ги видам заедно со годиништа во овој универзум, даваат максимални 10/10.
_________________ The only thin line for a man to be on, is the one between motivation and inspiration. Во сон се родив, во сон живеам, во сон ќе умрам. Thieves get rich and saints get shot and God don't answer prayers a lot.
|
26 Jan 2014, 04:18 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Ofucani holivudski film-Проклетство, еден од поубавите стрипови кои ги имам прочитано во последно време. Приказна за една мала група луѓе и нивните секојдневни проблеми, успони и падови, приказна за љубовта, преварата, приказна за омразата према работата и немањето храброст да дадеш отказ и на шефот да му се развикаш у фаца, приказна за стрипот и манипулацијата на големите компании, едноставно приказна за животот!!! Ова е стрип кој не смее да се пропушти. Апсолутна препорака. Bosanske basne-Oва ми беше препорачано од Ласко одпоодамна а знам дека и Брајан е фасиниран и од стрипот и од авторот. Како и да е, стрипов не е за секого, едноставно треба да имаш стомак да го исчиташ до крај, а верувајте на добар пат бев да се откажам веќе по втората приказна. Значи збир од повеќе приказни за војната во Босна, реална слика за она што навистина се случувало таму (за ова со сигурност знам од роднини кој го преживеаа тој пекол)....... По завршувањето на стрипот ми остана само една горшина во стомакот...... Препорака. Che-Уште една посластица, животот за легендарниот револуцинер, срцето на револуцијата Ернесто Че (мој) Гевара. Одлична приказна која опфаќа дел од неговиот живот како студент и работењето по болници низ Јужна Амерка па се до запознавањето со Кастро и започнување на револуцијата па се до неговата смрт, ги опфаќа оние најбитни периоди од неговиот живот. Убаво раскажана приказна со еден мрачен прљав цртеж е навистина добитна комбинација. Апсолутна препорака! Патем изданијата се на FIbra, а благодарноста оди кон 1234.
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
26 Jan 2014, 11:41 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Mali blues sa zapadne obale-Живот, една мала случајна помалку бизарна ситуација може да донесе големи промени во нечии живот, од обид за убиство, до осамување и причина за одмазда. Приказната е убаво разработена, на моменти возбудлива на моменти наивна но сепак ми го задржа вниманието до самиот крај! Препорака. Evropa-Томаж Лаврич е брилијантен (Босанске басне). Европа е едно феноменална и до зла бога реална балканса приказна од поблиската воена истоија на поранешна југославија. Значи српски воен ветран од Босна пребегнува преку Трст за да стигне во Германија кај неговиот роднина...... Нормално балканци ко балканци, гета, рекет, мафија, проституција, трговија со дрога, удба и што ти уште не....... Нарацијата на Лаврич е беспрекорна, приказна исполнета со авантура, црн хумор и горчина во стомакот..... Апсолутна препорака! Glista u bjegu-Криминалистичка приказна за Глиста неговата способност да клизне низ било каква животна ситуација. Иако малку поразличен концепт од Босанске басне и Европа, сепак е присутна онаа мрачност, тензија, онаа горчина која е карактеристична кај Лаврич и го прави ова дело навистина совршено во секој поглед! Апсолутна препорака
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
26 Jan 2014, 16:23 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Crveni alarm-Значи Лaврич денеска тотално ме одлепи. Црвени аларм е уште едно негово би рекол брилијантно дело, ме фати некое чуство на носталгија кога седев со пиво или вино или ватевер у некоја гаража и се занесував дека ќе го сменам светот и ќе го победам системот и слични будалаштини..... Приказна за група панкери од Љубљана, приказна за нивниот начин на живот, нивниот кодекс, нивните вредности и сето тоа испреплетено со животот, кодексот, вредностите на тогашното општествено уредување зачинето со многу смеа, оние класични „маалски фори“ кои се одлика на некое време.....Ама Лаврич нема да биде Лаврич ако во една таква би рекол весела приказна не те соочи со реалноста и не ти покаже дека сепак животот не е сон, не е зезање, ги гледаме ликовите во едно друго поинакво светло.......Доста тропам, луѓе ова дефинитивно мора да се исчита..... Апсолутна препорака!
|
26 Jan 2014, 21:23 |
|
|
Ozymandias
Надежен Луд Научник
|
Ќе се согласам со Meskov за Томаж Лаврич. Пред седум години бев во Загреб, на службено патување. Во просториите каде се одвиваа активностите, имаше стрипови. Меѓу нив и Босански Басни. Бидејќи војната на овие простори ми беше како тема интересна, на некој чуден начин, и тажна, заради сите тие недолжни жртви, решив да го прочитам. Останав запрепастен. Раскажувањето, цртежот, одлични. Го запомнив издавачот, па одвреме на време ја посетував нивната страница. За жал, поради финансиски причини, не можев да ги купам и другите стрип албуми од овој автор, или да ги најдам за читање. Деновиве, откако се приклучив на овој форум, ги пронајдов врските до електронските изданија на Фибра. Ова е првпат да прочитам стрип на компјутер. Не беше лесно. Меѓутоа желбата беше голема. И овде приказната е силна. Неверојатен автор.
_________________ "My name is Ozymandias, king of kings: Look on my works, ye Mighty, and despair!"
|
28 Jan 2014, 02:25 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
|
28 Jan 2014, 02:48 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
Sandman: A Game of YouХммм... До сега од сите што ги прочитав Sandman новели, оваа е дефинитивно најслаба. Во The Doll house барем имаше епизоди кои беа mindblowing. Овде тоа го немаше. Што знам, може е до мене, ама слабо. Идемо даље... Corto Maltese: Uvijek malo daljeВикенд со стрип разочарувања. Не очекував волку тиње од Corto. Мислам после епската Balada o slanom moru ова е ко канта за ѓубре. Некои од приказните имаат по 20 страни, 40 карактери и динамика од типот кадар 1: Почнува војна кадар 2: Добро што конечно војната заврши Skip this. Идемо даље и со ова. Следно ми е Kelti.
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
28 Jan 2014, 14:38 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Sreka, jas sum na Natan Never(i) vo momentov, i ne sum razocaran...
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
28 Jan 2014, 17:21 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
Пиши!
|
28 Jan 2014, 18:06 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Aldebaran (integral FIBRA)-Симпатично (и за жал мислам дека ќе остане на тоа) иако приказнава имаше апсолутно многу голем потенцијал ама крајот некако го ми го уби ќејфот што го имав додека го читав стрипов. Нејсе, пред и над се оној енциклопедиски би рекол дел е ремек дело, детално е објаснет светот во кој се случува приказната со акцентирање на суштествата кои ги среќаваме (никако немој да го утнете ова, додека читате), цртежот е извонреден и прекрасно надополнет со весел би рекол жив колор кој преовладува низ целата приказна. Приказната иако клише свемирски патувања, откривање на планета со слични или исти услови како нашата и колонизација на истата од страна на човекот сепак доста интересна и разработена да го задржи вниманието на читателот со детално разработено општествено и политичко уредување, акцент ставен на објаснување на биолошкиот свет на планетата итн. И сето тоа е во ред, ама крајот го краси делото нели?!!! А за жал по мене крајот е многу млак и разводенет и едностано ја уби цела таа еуфорија и возбуда додека ја читав приказната, за жал!!!!!!! Во секој случај не е стрип кој треба да го одминете и дефинитивно го препорачувам!
|
29 Jan 2014, 21:56 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
|
29 Jan 2014, 22:56 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
...читани и: jason - I killed adolf hitler 7/10jason - werewolves of montpellier 9/10 ...кој надуван трип е стрипов не ми се верува....ако размислуваш на одредни табли и два дена ОТКОГА ќе го прочиташ стрипот, Е тоа е добар стрип. Или - ако во кадар НЕМА стрип облачиња, а читателот ЈА СЛУША (најчесто нелагодна) ТИШИНА , Е тоа е добар стрип!
|
29 Jan 2014, 23:13 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
29 Jan 2014, 23:32 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
Some X-Books were read... All-New X-Men 18,19,20,21 Uncanny X-Men 14,15,16 Wolverine and The X-Men 38,39,40 X-Men 7,8,9 Amazing X-Men 1,2,3 Да, ова се само носечките наслови... God I love my X-Books Интересни шифтови, интересни развои... Не седат у место никако, ама успеваат писателиве да го одржат оној сенс на X-Men од времето. А тоа е ѓаволски тешко. После оноа Battle of the Atom, приказниве ми беа генерално забавни. 3 саати читање поминаа во секунда. И хајлајтот на вечерта ми го направи ова:
|
29 Jan 2014, 23:33 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
ХА Одличен споилер. Да исчитам ова од фибра и седнувам да надокнадам заостанато!
Браво за Крале и Љубиша со рецензииве!
|
29 Jan 2014, 23:36 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Уште ова вечерва и доста е. Iskupljenje samuraja-Одлично. Убава, кратака и едноставна приказна со доста интересен цртеж. Апсолутна препорака! Tiki (Fibra) -Берарди/Милацо се апсолутен тандем. Доста емотивна приказна овојпат за цивилизацијата и неправдата кон индосите надополнета со одличниот цртеж. Апсолутна препорака!
|
29 Jan 2014, 23:46 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
Шубоо заживеа топиков! Огромна благодарност до 1234 за придонесот
|
30 Jan 2014, 02:38 |
|
|
martin
Надежен Луд Научник
Joined: 15 Jan 2011, 08:16 Posts: 197 Location: наваму-натаму
|
|
30 Jan 2014, 14:55 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
Right here
|
30 Jan 2014, 15:05 |
|
|
martin
Надежен Луд Научник
Joined: 15 Jan 2011, 08:16 Posts: 197 Location: наваму-натаму
|
|
30 Jan 2014, 16:27 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Absolution: Rubikon оцена 9/10Од Википедија: In real-life police departments, officers who work in Special Victims Units must rotate out, or otherwise they become affected by the horrible things they see in the course of their jobs. Absolution explores the idea that if police departments employed superhumans, what if they were rare enough that they were the only ones who could do their job, and stayed in that capacity for too long, becoming mentally and emotionally destabilized.Ја не знаев дека ова е уствари втор дел на вистинскиот наслов - Absolution, ама пак воопшто не сметаше во читањето. Има фантастичен негативец, сличен на Џокер, ама со супермоќи. И крвав е стрипов, жртви на сите страни. И Hello Kitty е добар сајд кик . Buzzkill оцена 7/10 Не го сконтав крајот. или НЕ САКАВ да го сконтам крајот. Или НЕ МИ СЕ СВИЃАШЕ крајот. Сеедно. Добра идеја, со добра поента, ама на крај, сепак, ме изнервира....
|
31 Jan 2014, 17:43 |
|
|
1234
Ултимејт Резервист
|
|
31 Jan 2014, 18:17 |
|
|