|
|
It is currently 04 Feb 2025, 21:03
|
Author |
Message |
fichot
Пензиониран Мрчатор
Joined: 26 Jan 2009, 00:31 Posts: 3222 Location: Skopje, 1712AD
|
Зошто те чуди, фамилијарните не можат да бидат вистински приказни?
|
16 Sep 2014, 20:41 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
..на полувреме од Дортмунд - Арсенал (ууааа швабари), еве што изгледав вчера и завчера: Anger Management (2003)Онака, ништо посебно. 5.5/10 -------------------- Zodiac (2007)Ептен јак. Се е на највисоко ниво, посебно глумата на Гиленхал и на Марк Рафало, ме внесоа во приказната максимално. 8.5/10
|
16 Sep 2014, 20:52 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
|
16 Sep 2014, 20:57 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
|
Robocop (1987) - Ми текна дека не ми е глеан новио, па реков ај пред дa седнам прво да се потсетам на оригиналот. Добра, брутална акција. Има ефтини моменти и делува тро нискобуџетно, ама држи вода. Посебно ми беше јак моменто со кемикал вејсто, јако. Едина работа, од денешна дистанца, не можев сериозно да го сфатам негативецот (види фотос). 8/10
|
17 Sep 2014, 00:32 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
^Одличен, дефинитивно. Башка "Dark Knight Returns" филингот што го има кроз цел филм!
_________________ The only thin line for a man to be on, is the one between motivation and inspiration. Во сон се родив, во сон живеам, во сон ќе умрам. Thieves get rich and saints get shot and God don't answer prayers a lot.
|
17 Sep 2014, 02:08 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
Android (1982), meh, onaka nisto posebno,prosecno filmce, nema privrzanost za likovite, site mi deluvaat pasivno.
|
17 Sep 2014, 15:15 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
17 Sep 2014, 16:36 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
|
17 Sep 2014, 18:56 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
The Campaign (2012)Добар, посебно втората половина тешки циркузијади се дешаваат само за да се победи на изборите за конгресмен 7/10
|
17 Sep 2014, 19:15 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
|
^^ Аааа ногу јака комедија. Препорака и од мене. ------------------- Robocop (2014) - Онака. Ништо што ќе се памти. Многу муабети, многу мелодрама, недоволно акција. Wouldn't buy that for a dollar. 5/10
|
17 Sep 2014, 22:04 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
angel (1984), dobri likovi, losi akcioni sekvenci, a i prikaznata ne e nisto posebno, onaka ne e los filmov.
|
19 Sep 2014, 00:37 |
|
|
1234
Ултимејт Резервист
|
Words and PicturesЕх, конечно нешто лесно , преубаво, инспирирачко. Толку „забавно“ сценарио ретко се среќава. Игра на зборови би рекол. Juliette Binoche и Clive Owen, што човек може да посака повеќе. Кој сака да се опушти, на крајот да си остане со една прекрасна насмевка нека го гледа филмов. Како беше она, за моите браќа по стрип, една голема препорака. Хајо Силвер, Авеј!
|
19 Sep 2014, 12:06 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
avenging angel (1985), polos del od prviot, definitivno dosaden film so dosadni likovi, ne mi se dopadna prodolzenievo.
|
20 Sep 2014, 00:54 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
|
|
20 Sep 2014, 19:50 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
Transformers: Age of Extinction - Дали тоа Марк Волберг ја даде најдобрата глума во кариера во филм на Мајкл Беј кај што приказната се врти околу џиновски роботи што зборат? Да, така е. А, затоа што тоа не е доволно ги имаш Џон Гудман и Кен Ватанабе. А пошо и тоа не е доволно, ја гледаш Никола Пелц и сфаќаш дека ангели можно е и да постојат. А пошо тоа не е доволно Оптимус Прајм повторно го спасува светот и те потсетува дека франшизава колку и да е плитка, е страшно добра забава. Башка, Тексас никогаш не изгледал поубаво. Горд сум на Марки Марк! 7.5/10
_________________ The only thin line for a man to be on, is the one between motivation and inspiration. Во сон се родив, во сон живеам, во сон ќе умрам. Thieves get rich and saints get shot and God don't answer prayers a lot.
|
20 Sep 2014, 22:30 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
angel 3 the final chapter (1988), nesto podobar od dvojkata ama sepak nisto posebno,prosecno filmce so nekoi poznati faci.
|
20 Sep 2014, 22:39 |
|
|
jovce krstitelce
Ултимејт Резервист
::
|
балчако. не е лош филмот, препорачвам да се гледа. ја има препознатливата тежина на „лет во место“ на горан стефановски, ама во разблажена варијанта. и во тој горанстефановски дух кажано, филмот пак е само понуден проблем за кој не се предложва решение. како комплетно дело е недоречено на моменти, исто ко шо е и македонската нација можда во многу нешта недоречена. да се надеваме дека ќе му се бендиса на странците. а дали ќе биди нешто по шо ќе не запамтатат? не вервам, или барем не вервам дека ќе постигни поголем успех во ова смисла од „прашина“ на манчевски, шо сепак е само мое скромно мислење. од глумците коцев е добар дури поќе од очекуваното, овој глумец го попрај својот впечаток како сериозен глумец со овај филм кај мене. скоро во се шо го имав гледано претходо делува некако усилено во глумењето, али овде е ок, прибран. ја носи главната порака на филмот, филозофската тежина на „живот за кој не вреди да се умри, не вреди ни да се живеј“ и како таков е најбистар лик меѓу комитите. тони михајловски од сите делува најубедливо, најмаркантно. женската глумица инти шарај не ми остај некој впечаток, без некоја особена харизма за тежината на ликот шо го глуми (сакам да се клецкам неќам да ми го клајш тип на женска, ова пред се го зборам во драматуршка смисла - кога би била со поголема харизма женскава, се она шо ќе се дешава околу неа можда би делувало како `пооправдано` ) мартин јордановски делува на моменти неубедливо некако, иако неговиот лик уствари е единствениот кој се трансформира низ филмот (додека сите останати ликови се фиксни, не се менуваат карактерно). тоа се ликовите околу кој се врти цела прикаска која за жал шо вака морам да забележам, би била комплетна кога и останатите споредни ликови би биле потемелно сработени. од споредните најпоќе ме разочара ликот на сенко велинов, комита побратим на коцев кој иако спореден лик, беше лик со огромен потенцијал за давање длабина на прикаската која само се начна и за жал недоволно искористи и то е еден од најголемите пропусти според мене во филмот. плотот е прилично едноставен, на почетокот има неколку сцени кој можда се предолги (во сцената со патувањето по реката некако нелогично делуваше то шо имаше наеднаш како од нигде покрај река цело село да слегло) за кон средината на филмот успешно да долови една атмосфера за гледачо на не знаење шо ќе се случи по мене успешно, која мн од гледачите некако ја доживуваја ко некоја монотонија, демек нишо не се дешава во филмо и сл. то по мене некако ми се стори ко намерно изведено бидејќи кон средината на филмот комитите го заземат градот и после то са не знат шо да прат понатаму, немат идеја. МАКЕДОНИЈА НЕМА ИДЕЈА ШО СО СЕБЕ ОД КОА ОВА КОМИТИВЕ ЈА ЗЕМАА ВЛАСТА У РАЦЕ. шо е најстрашно кога ќе ги прашат „кој е сега власта?“ комитиве нема да знаат шо да одговорат на граѓаниве и тогаш почнува тој доживљај на тегнење во филмот, како празен од. и пошто се ликовите алегорија нели, на околностите кои ја опишуваат на некој начин македоската космичка судбина, можда до негде се тука и добро опишани барем поголемиот дел од комитите во то време. зато шо ние од историјата знајме за неколку видни комити, водачи на востанички чети итн образовани, али поќето од нив биле најобични селани кој најчесто иделе од планинските села и са во филмот то е претерано нагласено - дека се то луѓе кој скроз живеат од денес за утре, скоро налудничави на моменти, непредвидливи и хаотични, селани во лоша смисла на зборот, нагласено прости и необразовани наспроти европската култура на кокетирање со можните заинтересирани соговорници најчесто заради пука забава (ликот на инти) и демократските идеи и вербата во правдата и дипломатијата претставени преку младешкиот идеализам на мартин јордановски. од другата страна па граѓанштината е исто во негативно светло прикажана како слабачка, кукавичка, луѓе кој си го продават газо на помоќнио само за да преживеат. а прикаската на турчинот ја дозамрсва цела работа -ама тоа е тоа горанстефановското и за да не откривам премногу од прикаската, тука ќе прекинам со заклучокот дека се нагласени само негативните елементи на та тешка македонска судбина, кој горан стефановски мн добро ги доловил, уше подобро ги издраматизирал низ своите дела, ама некако без да обрни доволно внимание и на другата страна, кај шо има вера, трпение, издржливост, следење на побратимот.. (има, али премалку за да се изгради силно соживување со карактерот, посебно со оној на коцев). лично, не вервам дека е то така се толку црно ко шо горан стефановски има тенденција да го издраматизира, а во филмов столе попов и со доста сцени кај шо има крв, пукање и сл да екранизира... и зато гледано од аспект на то колку придонсева овој филм (ова идеја пред се) за опишување и скицирање на некаков идентитет, или да речам обликување на нешто шо би можело да се наречи македоски бит (бидејќи така се `продава` оваа приказна, во поднасловот на филмот стои дека е ова „а мацедониан стори“) - би рекол малце придонесва. слабо некако. просто зато шо не вервам дека со хејтање то можи да се стори, а да има позитивен импакт кај глеачите. во принцип сум да завршиме еднаш со хејтање и со самосожалување. и на крајот завршната сцена која е можда `највестерн` од сите, како крај на муабето, фреш фром манаки брадерс кинематографи фестивал:
_________________ „Јас го разбирам свето како поле за културно заебавање меѓу стрипаџите“. Гоце (пред да ја формулира мислата во за нас веќе познатио облик)
https://www.facebook.com/fantasyillustrationbitola
|
21 Sep 2014, 03:28 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
angel heart (1987), kako krimi drama film ova e odlicen film, barem spored mene, od glavnite akteri rourke i de niro i ne samo od niv,site likovi se vazni kako celina, prikaznata mi se dopaga i zgora na se neocekuvan kraj na film, barem za mene.
|
21 Sep 2014, 17:04 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
Турнеја - Моќно, тажно, срцепарателно. Раскол помеѓу браќа и сестри, помеѓу еден народ. Балканската судбина која што е наизглед проколната за навек, смртта и војната, гледана низ очите на една актерска екипа. Многу добар филм и огромна препорака. 7.5/10
Last edited by Comic Geek on 22 Sep 2014, 00:11, edited 1 time in total.
|
21 Sep 2014, 22:50 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
Captain America: The Winter Soldier - Ха, кој би помислил дека Марвел можат да направат акционен трилер. И тоа прилично добро да го склопат. Јас лично си го заебав искуството пошо го гледав пред неколку месеци на тиња снимка, па сеа на блуреј ко што и треба, али не е таков филм да има голема репетитивна вредност, баш ради тој трилер/мистери елемент. Но, во секој случај, ова со сигурност е најсериозно дело од универзумот до сега. Светска доминација, шпиунажи и згодната Скарлетка се полн погодок на браќата Русо. Крис Еванс го владее ликот и е светлата точка секогаш кога ќе се појави како Капетанот, а изненадувањето е Ентони Меки кој што е одличен во улогата на Фалкон. Баки сеуште тврдам дека заслужува похаризматичен актер од Себастијан Стен али шта је ту је. Чисто за споредба со другите дела од MCU - (можеби) подобар од Авенџерси, но не и од Iron Man тројката. 7.5/10
|
22 Sep 2014, 00:07 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
|
TRAS!formers 4. - Ако веќе морате, глејте го. Или ако не сте глеале ниеден, глејте го овој, барем не игра Шиа ЛaбуФ у него. А има и диноботи. Јееее... боооооринг. 4/10
|
22 Sep 2014, 02:33 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
Million Dollar Arm - Ммм, климаво. Го сакам жанров, али ова досадничко нек сибе. Три дена го гледам. 4/10
|
22 Sep 2014, 02:55 |
|
|
Comic Geek
Зен Мастер Форумџија
|
Snowpiercer - Ова спаѓа у категорија "Лее братче, не знаеш каков филм сум глеал. Не-зна-еш!". Причата ми е свежа ко патлиџаните на дедо ми. Пост-апокалиптичен свет што ми напраи ептен мерак. Ко би реко чуда да се десе? 7/10
|
22 Sep 2014, 03:14 |
|
|
kamion203
Магус Регуларус
|
the da vinci code (2006), spored mene mnogu zabavno akciono filmce so nekoi elementi koi potsetuvaat na indijana jones, so interesen koncept za religija i crkva, definitivno mi se dopaga filmov, spored mene super filmce, se nadevam deka prodolzenieto ke bide isto tolku dobar, baska site likovi bea super, mi se dopagase interakcijata pomegu niv.
|
22 Sep 2014, 14:32 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
|
^^ Како сега на овој налета, не ти е по азбучен ред?
|
22 Sep 2014, 18:42 |
|
|