|
|
It is currently 18 Dec 2024, 20:00
|
OKOLU MAKEDONSKATA STRIP SCENA!!!
Author |
Message |
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
19 Jul 2015, 21:12 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
Joined: 25 Jan 2009, 16:02 Posts: 2649 Location: Skopje, Makedonija
::
|
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
19 Jul 2015, 21:13 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
|
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
19 Jul 2015, 21:20 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
|
Другар Темков, те молам немој да зборуваш во множина. Такви генерализации се проблематични, и се она што го направи првичниот проблем во целава ситуација. Најискрено не знам што толку длабоко ти се пикнале во глава нацисти и националисти, па уште и да чувствуваш потреба сето тоа со дефиниции од речник да ни го разјаснуваш, ама ако навистина сметаш дека има некој тука кој стварно не знае кои се разликите меѓу родољуб, националист и нацист, нему обрати му се.
Не сакам да зборувам во име на Мешков, но ми се чини дека него поентата повеќе му е како на Даре претходно: дека националните херои наши некои ги гледаат (и користат) како националистички симболи, па до некаде е небитно ти (како нивен издавач) како се класифицираш. Башка, малку и те трола. Ама еве, освен дебатата со Мешков, јас не видов никој друг тука да меша поими. Во никој случај доволно за да мораш ти во множина да ни се обраќаш.
Инаку, се сложувам со тебе дека е проблематично некој да ти залепи етикета националист кога тоа не си. Се сложувам и дека може да издаваш стрипови со народни херои без да бидеш националист. Само не треба да те изненадува дека некој, без разлика колку (не)кредибилен, тоа ќе го окарактеризира како некаква си националистичка пропаганда. Напротив, треба да го очекуваш. Par for the course, што се вели. Вие само терајте си ја вашата работа квалитетно и континуирано. Подобар демант, здравје.
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
19 Jul 2015, 21:53 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
1. Temkof nikoj ne te narece nacist....mojsh da pisis do utre....seriozno coek....dosta so to nacist-oti prekar ke ti izvam. 2. Dimitrij je ok-Igor e MEGA MADRFAKR OKEJ....to negomenva fakto deka DImitrij e votevr vo SCV so koj pred 3 meseci primer posledno imafne problemi (izlozbi?)... KAj raboti i so raboti me boli stapo. Funkcijata koja so ja vrsi i institucijata koja ja predstavuva e upitna.
Sea mozi filozofi kakvi sakame da prajme-TOmce e ok-se druzam sonego privatno-ama ko ke e na rabota vo SCV gomnar e....daj da ne se zaebavame sea
I ja istupefne skros.
_________________ ејм фор д бушес!
|
19 Jul 2015, 23:31 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Некој нешто таму рекол. Некој друг таму некаде пак нешто ќе рече. Некој ќе рече намерно, некој ненамерно. Некој е искрен, некој злобен, а некој смотан - секакви типови на коментатори има. Кој се бави со јавна работа треба да си биде спремен на такви моменти. Крај краева, кој и да рече, што и да рече, ќе се заборави. Едно само останува да живее - делото. Што поквалитетно дело, тоа подолг живот ќе има, без разлика на се. Ако секој автор се секира само за ова последново, тоа подобро за неговиот развој ко уметник но и за неговото ментално здравје. За крај, напред Стрип Квадрат! И да продолжите со исто темпо како што започнавте првиве години.
|
19 Jul 2015, 23:45 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Posle ova gore ako spomnis Temkof nacisti....ocekuvaj klipoj od ju tjub.....
|
19 Jul 2015, 23:47 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Чисто за записник, националист и нацист не е едно исто. Национализмот во неговата основна форма не е лоша работа, од причина што просто кажано е човек кој си ја сака татковината, нацијата и се она што е негово. Фашизмот или нацизмот се само форми на радикален национализам и тоа е екстремот од кој сите бегаме, или барем треба да бегаме! И да ко шо рече тетоец те тролам односно за заебавам односно терам мајтап, пошо реално треба да те боли стапот за тоа шо рекол некој негде, пошо изданијата и сработеното се доволен показател дека и ти и Игор сте сосема на место и со јасна визија за тоа што сакате да постигнете! И доста е више, пошо е касно а и лезбејки некои почнаа на хастлер па знаеш како е!
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
20 Jul 2015, 00:06 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
20 Jul 2015, 06:33 |
|
|
boshe
Надежен Луд Научник
|
"жилет разлика"
_________________ I am Groot Hodor Hodor
|
20 Jul 2015, 08:12 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Сфе е тоа убаво само што наци не потекнува од националист, него од националсоцијалист! Значи националист и националсоцијалист се различни поими.
|
20 Jul 2015, 09:36 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
ODina mu!
|
20 Jul 2015, 09:45 |
|
|
boshe
Надежен Луд Научник
|
|
20 Jul 2015, 10:12 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Убав ребусов, само што ова не е реален приказ на нашиот сончев систем
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
20 Jul 2015, 10:21 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
|
shipak merkur na list? )))))
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
20 Jul 2015, 11:40 |
|
|
boshe
Надежен Луд Научник
|
Значи има разлика помеѓу сонце и Јупитер (и тие до него се четирите Галилеови сателити). Името Јупитер потекнува од латинскиот збор Iuppiter, кој пак е дериватива од Индо-Европскиот Dyeu-pater, а кој пак е составен од два дела, и тоа: Dyeus(Зевс) и pater "татко". Инаку Јупитер е и главен бог во Римската митологија. А додека пак зборот сонце потекнува од античко Македонскиот зборот "Ѕе" кој се однесува на богот Ѕе и озночува виделина светлина. До ден денес му се криеме на децата и им викаме Ѕе! само никој незнај оти, знајме само дека така и нас ни викале и зато.
Тој шипако во битола "нац" го викаме. За неговото потекло ќе треба да се праша некој поискусен.
|
20 Jul 2015, 12:10 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Нац од национал-социјалист (оти таков гест им правеле партизаните после ослободување)
|
20 Jul 2015, 13:43 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
Joined: 26 Jan 2009, 00:31 Posts: 3222 Location: Skopje, 1712AD
|
|
26 Jul 2015, 01:09 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
|
|
26 Jul 2015, 12:40 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
|
|
26 Jul 2015, 14:11 |
|
|
Ozymandias
Надежен Луд Научник
|
Не сум баш најупатен во сите случувања на нашата стрип сцена, последните 10-15 години. Во последно време имав можност да разгледувам по темите на форумот. Има одлични работи, изданија. Го погледнав и видеото кое е посочено. Говорникот, од Македонија, ако е според дискусијата точно, е Златко Крстески, кој издава периодични збирки стрипови (имам две, од порано, добиено преку една организација). На вакви настани, според мене, треба оној што зборува да е што повеќе одмерен, да не искажува субјективни ставови, како што се случи таму. Никој нема право да карактеризира некого или нешто. Стрипот е широка област, има илјадници стилови, теми, начини на нарација итн. Класификација на нештото, си зел преголемо право. Затоа е коригиран од водителот, кој сосема коректно ги ублажува оние екстремни квалификации. Сликовницата (извинете, така јас ја нарекувам, можеби има некој посебен назив, според стрип заедницата / автори) со Гоце Делчев ја имам купено, е кратка, убаво илустрирана општа приказна за револуционерот. Никакви екстреми. Ако веќе некој спомнува наци или нешто кое наликува на пропаганда, требаше да го спомне Ниче Димовски (наречен Македон) и неговиот стрип за Александар Македонски. Тоа навалување за најстар народ, како што беше споменато погоре Ѕе, шифрирани зборови, ариевска раса итн. - би требало да е повеќе (или поблиску до) наци. Жално е што некој со неартикулирани мисли си зел за право, односно смета дека е подобен за да зборува за поширока тема, творештво во рамките на една држава. Недозволиво, меѓутоа се случува.
_________________ "My name is Ozymandias, king of kings: Look on my works, ye Mighty, and despair!"
|
26 Jul 2015, 16:26 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
Joined: 26 Jan 2009, 00:31 Posts: 3222 Location: Skopje, 1712AD
|
|
26 Jul 2015, 18:44 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
|
Najverojatno uste eden akademski slikar sto se srami od sopstvenite stripovi... Kako i da e, jas gi znam polovinata od spomenative, arno ama... strip crtaat samo koga Vane ke gi angazira, i toa go pravat dosta loso... epa koga nie ne prakjame koj ni e kriv
|
26 Jul 2015, 21:35 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Одлично изглеа аламанахот бе. Појма немам кој се дечките-промоција на македонски стрип топ!-Саша Арсенич е иначе фантастичен илустратор од Србија. Нема шо жалење-си терат....ке си кажиме ние маката...оп некој ке си подсоработни и то е то. Нема тука шо-ке си го клат и ова предавањево во склоп на активностите и толку. А Темков жити се-ако копи пасте од интернет демек кој е извршен директор ти е аргумент....мислам сериозно?
МОжда би било ок-ова шо го пишите и шо го прајме муабет-ко ке ојте до министерство да му го подспомните? ИЛи на министерката? Пошто инаку ете јас лично џабе серам - и да некренеф галама околу та изложбата шо беше последна и то ке си го пишеја СЦВ ко проект.
Јас искрено уживам ко ке ги читам глупоштините на ТОмче и екипата шо му е.Реално- нема чоек на форумов шо не е барем 9 светлосни години над нивото на невладинава организација-така да прдам во нивни правец.
Со овај алманахов-вит ол дју риспект- мот газо да си го забришат.
|
04 Aug 2015, 17:22 |
|
|
Nesomai
Пензиониран Мрчатор
|
_________________ "Тој шо бара - ќе си го најди."
|
05 Aug 2015, 12:02 |
|