|
|
It is currently 23 Dec 2024, 19:12
|
Author |
Message |
boshe
Надежен Луд Научник
|
_________________ I am Groot Hodor Hodor
|
16 Jan 2015, 09:07 |
|
|
gordan
Магус Регуларус
|
Оваа епизода која ја прочитаФ МОРА да добие краток коментар. Се работи за исклучително квалитетно напишано сценарио во кое дијалозите се маестрално изведени, до степен до кој аргументите на двете страни подеднакво држат вода и до последен момент не знаеш шо ќе превладее. Исто така и градењето на приказната и целата тензија е совршена. Несекојдневно добра епизода која апсолутно го заслужува вашето внимаЊе (дури и КРАЛе ќе ја прочита и ќе му се свиди) Не знам дали во Бункер останал некој примерок (не верувам, одамна е ова излезено од печат) ама никако не смее да се пропушти. И да - горенаведената рецензија не е иронична.
|
18 Feb 2015, 11:53 |
|
|
gordan
Магус Регуларус
|
Апсолутна препорака од мене за горенаведената епизода. Крими приказна со совршен заплет, надополнето со благи елементи на ММ (а пак е Загор а не ММ) и до последен момент не се знае кој е главниот негативец. Овој Буретини само сум слушал за него, ама еве сега прочитав и сценарио напишано од него, секоја му чест. Кој не ја прочитал епизодава, нека му биде криво.
|
29 Apr 2015, 19:07 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
|
06 Jul 2015, 20:14 |
|
|
gordan
Магус Регуларус
|
Ц,ц,ц... ужасот наречен браќа Cassaro. Страшно...
Јас ќе го пазарам коа ќе излезе, ама Cassaro...
|
07 Jul 2015, 11:57 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
Има многу подобри цртачи на други Макси епизоди, како Дела Моника, Чијарола, Лауренти итн., а и поатрактивни приказни бар по синопсис, плус на stripovi.com може да се провери просечна оценка од читателиве како се задоволни - конкретно оваа има слаба оценка. Можеби неа ја одбрале дека понов број. Како и да е..
|
07 Jul 2015, 20:08 |
|
|
Neo
Пензиониран Мрчатор
|
|
26 Sep 2015, 23:52 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Zagor Almanah Ludens - Stazama sjevera #1-Оваа приказна од времето ја имам на хартија, за жал не продолжив со пазарење на оваа едиција! Како и да е, целава оваа едиција „Pustolovine" пријатно ме изненади, станува збор за еден посериозен пристап кон раскажување на приказната, Заор буквало го гледаме во едно подруго, поразлично светло, Чико е исто така видно сменет, значи ги нема оние „глупирања“ кои беа заштитен знак буквално на секоја приказна од редовниот серијал, туку имаме еден лик кој ете така да кажам е понормален и пореалистичен. Цртачите варираат од добри кон просечни, Лауренти на моменти знааеше да ме изнервира ама сепак во глобало цртежот е добар. Stazama sjevera е првата приказна од овој серијал, Загор, Тонка и уште неколку индијанци се во потрага по озлогласен убиец со прекар Смртоносен ветер, трагата ги води до Канада и проблемите меѓу шкотите, француските доселеници и метисите! Од некој историски аспект, приказната можеби е и лошо раскажана со оглед да овој период тешко може да се опише на 96 страници, но сепак мислам дека тоа и не е поентата на Загор како стрип. Zagor Almanah Ludens - Bjeli vrac #2-Приказна за омразата, приказна за доминацијата на белата раса и приказна за човекот и неговата исконска потреба да помогне, без разлика на расата и бојата на кожата. Доктор Сенд е човеко кој заради сплет на околности ќе се најде во едно инидјанско племе и ќе свати дека им треба медицинска помош, нормлано на многу луѓе тоа нема да им се допадне... Zagor Alamanah Ludens - Utrka na rjeci #3-Човековата лакомост и подлост повторно е во преден план, на реката Susquehanna се случува расправија помеѓу два трговци со кожи, во меѓувреме е и годишниот собир на траперите. Нормално Загор и неговите пријатели трапери одлучуваат да помогнат во трката, која ќе се претвори во борба з аживот и смрт. Zagor Almanah Ludens - Krvavi ocnjaci #4-Уште една приказна во ладните територии на Канада. Загор и Чико се повторно на траг на два немилосрдни убици. Истите ќе сторат грешка, ќе убијат човек но во живот ќе го остават неговиот син и неговото куче. Загор и Чико ќе се обидат да помогнат. Zagor Almanah Ludens - Sveta Puma #5-Приказна за една индијанска легенда, приказна за белата пума која за индијанците претставува еден вид на божество. Нормално, тука е и еден американски сенатор кој е страствен ловец и ја сака пумата како трофеј во неговата колекција.
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
29 Nov 2015, 13:24 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Zagor Almanah Ludens - Chovjek koji je dosao sa kishom #6- Трогателна приказна за човекот кој има амнезија и не се сеќава на неговиот поранешен живот, човек кој ќе биде посвоен од едно индијанско племе, човек кој ќе ја стекне нивната доверба и човек кој ќе се заљуби. Зажал ќе се сети на неговото минато... Zagor Almanah Ludens - Blago Diging Bila #7-Дигинг Бил во принцип од секогаш ми бил спореден лик во приказните со Загор. Заради една чудна околност (обид да украде книга) завршува во затвор, каде неговиот цимер пред да умре му открива каде е закопано големо благо, тоа го слушаат и двајца стражари, а тука се и Загор и Чико да му помогнат. Zagor Almanah Ludens - Krvavo pismo #8-Одредени заговорници ќе се обидат да испровоцираат војна со индијанците. Еден воен курир ќе се обиде да достави писмо до полковникот Колберт кој е на мисија да се сретне со поглавица на едно индијанско племе како би се решила ситуацијата мирно. Курирот че биде убиен и Загор и Чико се во потрага по разрешување на мистеријата. Zagor Almanah Ludens - U oluji #9- Во еден мал град, добро орагнизирана банда маскирани во војници ќе се обидат да ослободат озлогласен криминалец кој добро вооружени шерифи го транспортираат заради извршување на казна. Нормално тука се и Загор и Чико да не дозволат да се случи нешто непредвидено. Zagor Almanah Ludens - Demonski otok #10-Уште еден мој омилен спореден лик Капетан Фишлег, овојпат во авантура за демонскиот оток кој крие една голема мистерија. Уште една убава приказна за човековата лакомост, уште еден тон сплетки и интриги со цел да ги спречат Загор и Чико да ја откријат мистеријата за демонскиот остров.
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
29 Nov 2015, 13:45 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Zagor Almanah Ludens - Chudoviste crnog mjeseca #11- Мистериозна приказна, многу индијанци се убиени, но никој не може да открие што е тоа. Две инидијански племиња се обвинуваат меѓусебно, на местото на убиствата има најразлични трагови,. Загор и Чико со теку да спречат војна меѓу племињата а најдобар начин за тоа е да откријат што навистина се случува. Zagor Almanah Ludens - Bez milosti za Colemana #12-Коламан во една престрелка со индијанците е заробен, неговите колеги браќата Вилиамс мислат дека е мртов. Но сепак ќе отркијат дека е жив и ќе се обидат да го убијат повторно заради тоа што Колман може да ја пткрие големата тајна за тоа каде е закопано благото. Zagor Almanah Ludens - Doktor Knox #13-Група белци киднапираат индијанци во Дарквуд. Загор и Чико ќе се обидат да откријат кон стои позади киднапирањата и ќе се најдат на трагот на еден луд доктор на кој му требаат тела заради вршење на експерименти. Zagor Almanah Ludens - Sbalsni jedrenjak #14-Чудна приказна за омраза кон едно семејство уште од времето на војната за независност, приказна за еден проклет дворец кој во себе крие многу мистерии. Загор и Чико ќе се обидат да ја решат мистеријата а на тој пат ќе миора да се соочат со многу препреки и интриги.
|
29 Nov 2015, 13:59 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
29 Nov 2015, 19:14 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
|
29 Nov 2015, 19:17 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
29 Nov 2015, 19:18 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
И ние тебе, овај јас де! :*
|
29 Nov 2015, 19:23 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Јас баш и не...ама ај нека ви биде.... Загор Вечен! И Чико...
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
29 Nov 2015, 19:26 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Ај ти ако модератор налсовот на петата епизода стај го болд наместо у имиџ, да го заличи.
|
29 Nov 2015, 19:28 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Кај ти се сега Загор и Чико да ти помогнат, а? п.с. Средено. Со врски.
|
29 Nov 2015, 19:40 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
|
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
29 Nov 2015, 19:41 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
|
29 Nov 2015, 19:46 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
|
|
29 Nov 2015, 19:53 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
|
29 Nov 2015, 19:55 |
|
|
Abraksas
Суперхерој Под Стечај
|
@Meskov super kratok opis na epizodite, Zagor neam citano cirka 15 godini ama ete sea ti me podseti ke sednam ke procitam eden da vidam kako ke odi.
_________________ "You gonna do some prayin' for me, boy. And you better pray good."
|
29 Nov 2015, 23:18 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
|
30 Nov 2015, 22:13 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ ејм фор д бушес!
|
12 Feb 2016, 10:59 |
|
|