НЕ ме бивало нит ке ме биди за пишење ама ај ке пробам.КО можи некој,мом и јас
Ај мојата прва рецензија ќе биди за последната тура на Ворм комикс т.е поконкретно за стрипот Загор-Американска одисеја
Во глобала плусовит и минусите важат и за другио загор-Мртва та шума и за Алан ФОрдот....
КАко што претходно кажав,денес го добив како примерок,а периодов ке ги добијам и другите,ама како сто разгледав горе долу работите се слични.КЕ гледам да сум краток и без многу лигаење.
Инаку ова е културен начин за дискусија за стрип,а не со претење,закани и пцуење.АМа тоа е веќе домашна култура...да баталиме то.....
Рецензијава или прераскажувањево е отпоќе ако ме прашувате мене,дури и непотребна,ама пошто изданијава се рекламираат како некоја преродба,се токмат со квалитет и слично,се кажува дека се најдобри,а се од страна на тој што ги прави,мислам дека треба дасе слушни малку и другата страна....(не дека јас сум другата страна-ама некој е за,а некој е против)
Значи би замолил ако коментирате,прво да прочитате убо па после да гнјавите за да не се натегаме шо како...нормално ако ве интересира.....
Хир ви го....
-Споредват дека е поубо од изданијата на весели четвртак(кој исто така се тапа)-
НЕ Е! Исти се.СО таа разлика што каверот на ВЧ е од подебела хартија а овааа послаба и се добива впечаток дека каверот ќе се скини
-Лепилото му е супер за разлика од сите други неколку изданија
-Скенот е ај не ужас ама лош.ВО тој дома што го имам прмрокот пола стрип е со смуџ т.е размачкан,а другата половина нејасна линија-ретко добри чисти страници има....ама ок бидејќи идеалот на издавачот е ВЧ тука се мање више исти....
-Приказната е супер.Живописна и се то.Прав Загор-ама ова го опишувам стрипот пред 20 години ко го читав пример....ГО имам читано порано и сега го поминав набрзина....ОД таа временска дистанца во ова време денес-приказната е смеја
ПАтуват со брод,мајмуните киднапират еден,овие от понего, не го спасват и то....наставиче се....Приказна за некои одамна поминати времиња...
Никој млад,а во нашава млада демократија мора да има семе да никни стрипот,нема ни да го опули ова,а не да го купи
-ИЗработката-ОВа според мене е стрип напраен колку да излези.Без љубов-и затоа е чудно чувството ко ке го држиш....нема филинг.ФОрмата тука е,ама нешто е матно....
ПРеводо-од збор до збор
Пример:вечерта изгледаше навистина поволна за одмор...потполната тишина беше прекинувана единствено од жуборот на водата што брануваше и ги милуваше штиците на бродот.....итн-сликичка 3 страна 13...ко го прочитав искрено ми дојде желба да се фрла мод балкун
Постои превод,постои адаптација-некој нечул за второво
Преводот набрзина,дизајнот мање више ок(забелешка за владе да го држи константен фонтот во облачињата-али во глобала само тој изгледа си ја знае работата) и слични работи покажват дека стрипов е тро ко на брзина праен....
ЛИтературно незнам колку е издржано пола стрип кирилица,пола латиница,ама пошто имаат лектор ваљда ок е.Ономатопеите и извиците се латиница инаку.Што за прокламирано патриотско издание а и во литературна смисла не сум баш сигурен дека е ок....
Се на се-ништо посебно-никако рекламирано т.е и тоа малку реклама сосила....не сум баш сигурен дека и издавачот знај шо прај....
Стрипче ко стрипче-читаш фрлаш.Пребела хартија за мој вкус.Филинг на тетратка
Кој си го сака Загор ке го купи.За другите не сум сигурен.Цената превисока според мене-мислам дека 50 денари за прикажаново би било ок.
И тоа е тоа.
Проштевајте на искреноста ама ако некој сака да го купи сигурно нема да го кандисам јас да го направи спротивното.Ова е мое скромно мислење како стрип вљубеник и чоек шо се разбира релативно во темава.
Да ја чекаме наредната тура па ќе видиме.Мислам дека уште таа остана и после ќе има малку пооодолга пауза....
И да за колекционерите.Кој ги бери изданијава колекцијата ке му биди ко новогодишна елка.Што тврд,што мек,што лакиран,што најлон...ама то е то....
ТОлку засега-сите то коментари и критики слободно-пејам на свадби....