|
|
It is currently 21 Dec 2024, 15:23
|
Author |
Message |
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
::
|
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
22 Jan 2010, 10:52 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
Подолго време немав прочитано стрип на раат, освен што го следам серијалот The Walking Dead кој варира од многу добро до одлично (барем до каде што сум - околу бр. 40). Дури ни на стриповите земени од Боце и ВЧ не сум им седнал веќе долго време. Како и да е решив да поработам на случајот, што ќе рече време е да се читаат повеќе стрипови. Сега имам и лаптоп на располагање (тоа е друга приказна), така да ќе оди полесно, читај поудобно, со дигиталните стрипови. Прва жртва е вчера дочитаниот Мартин Мистерија 115 БИС - Во центарот на Земјата, скен и се' друго на Гордан и синови, т.е. компанија... Во соодветниот топик му се заблагодарив(ме) на Гордан за трудот, но тука нешто за стрипот itself. Морам малку да го искарам Гордан (само го спомнувам, ќе почне да ика ),кој многу ми ја пофали приказната и ептен ме "попали", но жарот почна да спласнува во втората половина од истата. Почетокот постави високи стандарди кои сценаристот не успеа да ги достигне со расплетот. Не е првпат мистеријата да остане неразјаснета и епизодата да заврши со претпоставки на ММ што би можел да биде одговорот, но овој пат претераа со оставање на еден куп неодговорени прашања. На пример - уфрлиле момент како на коj воопшто не се навратија да го објаснат. Ете, морав да се пожалам, бидејќи навистина ме изненади слабиот финиш на една одлична идеја. Единствено оправдување е ако е во план продолжеток на приказната, но не добив таков впечаток. Сепак, ова ми е прв прочитан ММ по долго време и мило ми е што сеуште сум гладен за неговите мистерии...
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
23 Jan 2010, 23:30 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
Batman: HUSH zakon, go iscitav vo eden zdiv... prvo, timot sto e sobran e vrven, postignuvanjata koga izleze na maksimalno nivo. Jeph Loeb si e maksimalno dokazan, ne samo na strip, nego i na film i serii Jim Lee crta mrdnato dobro, i Marvel i DC gi pominal pred da si ja otvori Wild Storm Scott Williams e najposakauvan tusher vo industrijata... vtoro, im dozvolile da si igraat so (skoro) site negativci, no i site robini, nightwingovi, drakeovi i sto li uste ne... vo cel serijal se pojavuvaat Robin, Batman, Oracle, Commissioner James Gordon, Huntress, Superman, Nightwing, Hush & Catwoman a kako kontra na niv Hush, E Nigma, Harley Quinn, Poison Ivy, Killer Croc, Clayface, Ra's, Scarecrow, Lady Shiva, the Joker,.... ubavo vozenje niz prikaznata, i detektivski i akciono i romanticno DA, definitivno NAJSEKSIPILNIOT serijal od Batman izgleda Jim Lee imal zadaca da gi razbudi fantaziite na citatelite (povejketo od niv od maskiot pol) zatoa i se pojavuvaat golem broj na zenski likovi, iako povejketo nemaat nekoja uloga (osven da se proshetaat) spojlerce za ljubovta vo stripov mini spojler: zakon ja kasnam so citanjevo, ama davam apsolutna preporaka za site da ne se kasnat kako mene
|
26 Jan 2010, 19:21 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
|
Ах Hush Убајни!
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
27 Jan 2010, 00:16 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Хм...занимљиво...посебно шо еден куп работи се чорнати од ЛОТР http://mycomicpost.com/?p=23819#more-23819
_________________ ејм фор д бушес!
|
29 Jan 2010, 11:14 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
Joined: 26 Jan 2009, 00:31 Posts: 3222 Location: Skopje, 1712AD
|
Hellblazer: Good intentions & Freezes over. - 7/10 Средните 2 од 4 TPB-ови од Азарело. Првиот - Hard time, цртан од Корбен и последниот - Highwater, за жал не ги начекав за да си ги комплетирам авантурите на ЏК низ УСА. Добри причи не викам не, неизвесност малтене до последна страна, класични крими/трилер стории зачинети со троа изопаченост, меѓутоа ни Н од натприродни, мистични и демонски ствари шо, барем од тоа шо иам друго читано, биле карактеристични за Хелблејзеров. Arkham asylum: A serious house on serious earth. - 8,5/10 ВТФ?. Колку шо е добро, толку и не чини. Фантастичен пеинтерски арт (микс од цртеж, фото, асемблаж...) чиста 10ка тука за мој вкус, мада често појма немав у шо глеам уствари. Одличен летеринг кој се вклопува во артот, ама човече, капилари да ти испукаат у очи дур да прочиташ, дури некои зборчиња од устата на Џокер не ни успеав да ги сконтам. Затоа изгледа, како бонус го има комплетното сценарио од Морисон, или за да надуваат цена. Поише ќе ми напраеше ќеиф да стаеле скици од цртачов отколку 50 страни текст али то е. Незнам другите изданија какви се ама софтковеров (15годишница) не задоволуе баш. Требало да остаат сантим-два луфта кај спојувањето, пошо битен арт/текст има многу близу до внатрешната граница и треба да го расчеречиш изданиево за да видиш шо има ко шо треба. Причата, шознам, не е кујзне шо. Психо-трилер џанам, мада поише занесуење отколку некакво дејство. Не ги слушајте критиките ко ќе ви речат дека ова е маст-хев (поготово за секој бетмен фан). Неконвенционално четиво до даска, може да ве разочара ако сте навикнати на стандарден стрип. Разгледајте, прочитајте е-верзија, преспијте, пребројте се, па тогаш видете.
|
29 Jan 2010, 13:06 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
Moи фаворити од албумот на Игор се "That's The Way It Was In The Old West" и "Surrat The Warrior", а голем впечаток ми оставија и "Bad Luck?!", "Победници / Поразени", "Oсвета"... Честитки и до другите инволвирани (Здраве, Давор...), па чекаме нов албум.
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
01 Feb 2010, 08:34 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
|
Hellboy: Darkness calls. 9/10 - worth every penny. zakon. top. ah. sakam uste.
|
01 Feb 2010, 11:22 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
Hellblazer: Bloodlinesse zaboraviv od citanje 13 epizodi (47-50, 52–55, 59–61), preku 200 stranici kupeno od ikona Uste se od stariot tip, so povikuvanje duhovi, gjavoli, fajt so demoni Ima nekolku poznati faci od negovata ekipa (shoferot Chez, devojka mu...) Posebno me bendisa edna prikazna Guys and Dolls uste e naporen za gledanje stilot na crtanje, tezok angliski se koristi i ima mnogu naracija ama pa vozi MME, a posebno kako gi zavrsuva prikaznite
|
01 Feb 2010, 16:51 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
|
hm. ne e bas ednostavno cetivo za citkanje. se desavaat stvari koi so tek posle 15-20 strani sfakas so ustvari znacele, baska fontot (vo prvite 2 prici) e upm! U sekoj slucaj stanuva interesno i edvaj cekam da mu sednam na vtoriot vol. da vidam dal ke se razvie neso ili... ~7/10
|
07 Feb 2010, 03:47 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
|
Ќе се развие, без гајле, книгава е на исто рамниште со Сендмен/Хелблејзер (за мене). Плус, Mike Carey е цар.
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
07 Feb 2010, 17:35 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
сам самцат на кристоф шабо (ваљда така се чита Chaboute ) е уште еден бриљантен стрип издаден од фибра. скоро 400 страни со само 10% текст на прв поглед не е баш мој омилен опис на стрип, но овде тоа совршено одговара тешко дека ќе останете без грутка во стомакот после читањето
|
08 Feb 2010, 03:51 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
|
|
09 Feb 2010, 23:36 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
pride of baghdad - vertigo 4 lava begaat od zooloskata gradina vo irak. Odlicna prikazna, odlicen art. recommend!
|
09 Feb 2010, 23:39 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
|
09 Feb 2010, 23:45 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
|
Odlicno. Mnogu podobro od prviot tom. 200 strani, poveke akcija, pricata veke seriozno se razvi, odlicen crtez (i na Gross i na Ormstom sho beshe kao poavangarden/poart, edino vo eden broj kolorot ne me bendisa ama nishto strashno). Top. Shteta poishe toma sho ne nabaviv, ama posho na tepka gi zemav i vaka sum epten zadovolen. Dobra investicija.
|
11 Feb 2010, 19:59 |
|
|
pikantez
Зен Мастер Форумџија
|
mutafukaz. francusko stripce a procitav imalo i nekoja kratka animacija. interesno graficki, ama scenarioto mi e bezveze malku.
|
12 Feb 2010, 19:04 |
|
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
|
meh. 8/10 sho znam. ne u kujzne sho. cudna rabota, ovie najfalenive (i najnagraduvani) dela nekako ne mi pashat. i so AA isto eve i tuka isto. go poshtuem artov, stvarno vredi, ama eve sea posle citanje ke se soglasam so nekoi deka e premnogu ne-stripski. ko da gleam u sistinska kapela, a ne vo strip. a pricata, niso posebno. Old vs New. bla bla bla. Mi deluvase ko nekoja krajno uprostena za raja verzija na Watchmen.
|
15 Feb 2010, 11:36 |
|
|
MinioN
Магус Регуларус
|
Na mutafukaz pocetokot e posebno dobar
|
15 Feb 2010, 13:46 |
|
|
Darbog Darkmore
Магус Регуларус
Joined: 24 Jan 2009, 21:06 Posts: 1308 Location: Vinica,Makedonija
|
Uz kafe pauza gi iscitav i poslednite dva dela od Batman-Hush.Dobar e,dobar!!!Posteno si gi zarabotile parite Jeph Loeb i Jim Lee
|
17 Feb 2010, 14:16 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
|
17 Feb 2010, 14:27 |
|
|
Morgana
Ултимејт Резервист
|
Последно што прочитав е гигантот Дилан Дог.првата приказна `Танцот на смртта ` си е класика и уживање да се чита,втората е кратка приказна `Љубовни злосторства`и ми беше многу глупа,а третата `Судниот ден`е интересна и инвентивна приказна.
|
17 Feb 2010, 20:16 |
|
|
aquafortune
Ултимејт Резервист
|
Амбрела академи-Апокалпс суит/ Одлично стрипче, артот ми се бендиса најмногу!
|
17 Feb 2010, 21:46 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ ејм фор д бушес!
|
17 Feb 2010, 23:18 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
Batman: The Long Halloween http://en.wikipedia.org/wiki/The_Long_HalloweenJeph Loeb vo tandem so negoviot prijatel Time Sale Sekoj mesec (sekoja sveska strip) po edno ubistvo na praznik!!! Isto kako vo Hush, i prethodno ovde, Jim Loeb razviva edna klasicna triler prikazna, vo koja ne se znae koj e ubiecot. Definitivno si e master na zanaetot. Celo vreme te nasocuvam kon eden, kon drug, tret mozen osomnicen... I nikoj od niv nema da e praviot ubiec pod nadimakot "Hollyday" Bitno e sto go dolovuva Batman, vo negovoto pravo izdanie: detektivski, akcionen, kooperativen, uporen... Uste ednas vo stripovite go ima Dent i negovoto Ubavo cetivo za citanje Steta sto ne gi citav Hush i Long Halloween po redosled...
|
22 Feb 2010, 11:00 |
|
|