|
|
It is currently 18 Dec 2024, 18:17
|
Author |
Message |
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
::
|
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
13 Mar 2010, 16:15 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ ејм фор д бушес!
|
13 Mar 2010, 17:01 |
|
|
Tomce
Суперхерој Под Стечај
|
Да објаснам за неупатените Ване „шефот„ како што го нарекувавте,сакаше најдобронамерно ,и покрај мојата скепса, да ја извади работата со необјавувањето на делото на Мичо на салонот 07.Токму таму каде се случија непожелните тразвици.Истото дело ВОЛШЕБНО ИСЧЕЗНА па се појави,истовремено и некои стрип книги се обидоа да се украдат.Нејсе во Креаторот не можеше да се објави од технички причини. Но ,секако може да се искоментира,но не и потребно и НЕ УЖИВАМЕ ВО ПРЕДИЗВИКУВАЊЕ ТРЗАВИЦИ И КАВГИ СО АВТОРИ ОД МК. Тоа се сакаше да се компензира со организирање на самостојна изложба на Мичо во Велес.,да, без негово знаење. Мичо ја откажа,а на негово место влезе Сотировски. Завршувам на оваа тема. Овој топик се претвори во топик за навреди кон СЦМ и негово дискредитирање. Мојата најдобра намера за вклучување во јадро на автори и др.стрип работници може да се види на пристапниот пост на оваа тема, само треба убаво да се толкува. Мичо другар, зошто закани?Скај и другите (не те познавам ниту тебе ни твоја организација) чуму навреди на овој и на другите топици. не се тревожете кога има спротивни ставови од тебе на овој форум, дури и дијаметрално .Веќе се јавуваат, и тоа пред мене и тоа на тема „АЦО“ јас би додал сонувачот,бидејки си имаше и има свој сон. Не сум јас табиет како Ацо,но не се тревожи ако и јас те потсетам на некои вреѓања кои кон него се јавуваа токму на овој форум.тоа се вистинити настани. Зошто ти и останатите тврдите нешто како „кој не е со нас,тој е против нас„? И дајте малку позитивен дух,зошто, да потсетам ,имаше кавга со Сотирот, па кавга со Ацо, сега и со СЦМ.... нека македонскиот СИНДРОМ биде во позитива. Зошто како што рекол некој„ јас можам да речам не, а ти да речеш да, но ако не сме направиле ништо ништо не сме рекле„ Убаво започнавте ,концептот „од автори за автори„ даде резултат. Ние како СЦМ сме и ќе бидеме натаму отворени за сите профили на кадри ,од најафирмирани до јуниори.Имаме што да понудиме .салонот, до изложби, работилници ,до меѓународниконтакти и размени... Отсега натаму,на овој топик ќе објавувам само информации а контактите ги знаете. Бидете поздравени, најискрено.
|
13 Mar 2010, 18:22 |
|
|
Skywalker
|
Јас мислам дека држам културно ниво на комуникација, без навреди (лични или општи), пцости и вулгарен речник, секако, бев опоменат од администраторите за еден претходен поексплицитен коментар, кој веднаш го повлеков и заменав со нешто малку поумерено. Овдека беа искажани информации од страна на други членови на овој форум кои фрлија едно поинакво светло на работата на вашиот стрип центар, дури јавно опонираше и најдиректен соработник (Rebel) дека не се најсјајни работите во организацијата, видов и фотографии од Стрип Салонот, каде известувањата беа испишани на хартија со маркер, толку ли немате средства да испечатите / фотокопирате една А4 страница, да изгледа убаво, низа други организациски пропусти... Се јави една критична маса луѓе кои коментираа на оваа тема, задоволни / незадоволни, искажаа факти, досега непознати. Мене лично ме испровоцира и твојот променлив однос, затоа и го цитирав твојот прв пост, на почеток еден став, за подоцна членовите на овој форум да се нарекуваат со турски војнички чинови и да се деградираат како „вечни ученици“, без притоа со ништо конкретно да ги заслужат тие епитети. Ако со таквите изјави сакаш да се допаднеш некому, секоја чест. Но од друга страна мошне лесно се откажуваш од една поголема заедница, што автори, што стрип вљубеници, што потенцијални излагачи / учесници на Стрип Салонот, што публика. Погледни низ темиве колку вредни и коректни луѓе има, колку млади и сеуште неафирмирани автори, колку се твори, како е успешно разработен форумот и страницата (за разлика од вашата, која, и после серија укажувања и совети, остана непроменета и непримамлива за посетителите). Јас реагирам, на неажурноста на СЦМ, на неафирмацијата, и претходно спомнав друга стрип организација, која еве сега беше објавено, се појавила на некоја странска монографија. Кој знае за СЦМ надвор од Македонија?! Владата на Косово, ECF, дај конкретни докази, исечоци од странски печат, електорнски изданија, линкови, за да го сменам мислењето и да замолчам со критики. Најбитно, си се обезбеди ти со лаптоп, сега си во тек, за другото ќе се снајдеме, тука се министерствата или странските фондации и влади. Можеше со дел од тие средства да го помогнеш г-динот В. Трајков, нели бил во финансиски незавидна состојба?! Ете, со секој нов коментар нов алтан од твоја страна - после претходниот бисер со интимните односи, сега на ред е делото кое „ВОЛШЕБНО ИСЧЕЗНА па се појави“, мислам дека ти нема рамен во нарацијата на форумов, можеби само г-динот Крстевски со своите хаику постови. Претставник си на организација и манифестација која е зависна од домашните автори, и наместо да ги поттикнува, нејзин претставник ги деградира. Приватните работи нека останат настрана, задржете барем привидно едно дипломатско ниво, во корист на стрип културата и стрип заедницата во државава. Не избрзувај со такви изјави. После некој друг ќе ти е виновен.
|
13 Mar 2010, 18:57 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Minatata godina i pokraj mojot ajde da recam zaladen odnos so SC VEles bev povikan odniv(nekade ovoj period) pri sto mi beshe cestitano. Cestitkata se sostoeshe od slednovo-Ministerstvoto za kultura na Republika MAkedonija na SC VEles im odobri finansii za proektot-izlozba na mlad avtor THE MICO.Znaci ova beshe pocetok na 2009-sto po nekoja logika kazuva deka proektot e podnesen 2008 godina. Ova seto se sluci bez moe znaenje. NAjfino gi zamoliv SC VEles da go trgnat proektot,t.e da se javat vo ministerstvoto i da g ootkazhat proektot posto e sramota na svoja raka da baraat pari vo moe ime? Im trebashe nekolku dena,jas iskontaktirav so ministerstvoto i nesakav da povlecam drugi potezi ne bi li nastanale problemi. A mozese.I seuste mozi... MOETO IME GO IMA VO PROGRAMATA NA MINISTERSTVOTO ZA KULTURA VO GODISHNATA PROGRAMA ZA 2009.Lesno proverlivo.Go ima cinam na sajtot na ministerstvoto t.e go imam jas doma. Znaci zedoa pari. Podocna gi prenasocija parite na neznam shto. INteresnata rabota e sto mi ponudija nagrada(laureat? il i votevr) pokraj izlozbata.Jas gi odbiv posto smetam deka ovaa organizacija apsolutno nema vrska so razvoj na stripot ili sto i da e povrzano so istiot na nasha teritorija. Toa pokazuva kolku imaat kriterium i cest od ovaa nevladina organizacija.Otprilika 0. Tomce se znaj koj e? Od koga se zanimava so ova? Kako dosol do ova? Dali voopsto ima procitano strip? Zaklucoko od se napisano na sajtov,kako i rezultatite pokazuvaat deka realno-organizacijava se zanimava so se osven-so toa sto treba. Proekti kako-razvoj na stripot kaj romite-integracija na zhenite vo stripot-most megju kosovo i makedonija za megjusebno bratstvo edinstvo- i slicno se iminjata pozadi strip festivalite. Sajtot koj e platen e napraven od free mode fan-kitot na vorkrraft.Besplaten Sajtot e isto sponzoriran od nevladina organizacija.Za sto?Hosting? Se sto se pravi e za profit-bez apsolutno nikakvi rezultati vo oblasta na stripot. Primeri ima mal milion-i me mrzi da g inabrojuvam.Ako saka nekoj ima uste.
Nepostuvanjet ona oblasta koja ja zastapuvaat-kvalitetot na odnosot kon site vmesani-i razultatite nepostignati dosega jasno gi pokazuvaat namerite i celite na organizacijava t.e TOmce kako nejzin zastapnik.
Kako netie sram uste ednash,da zboruvash za strip ti koj nemash nikakov odnos nitu poim kon istiot.
Si igraat majtap so Zlatko zatoa sto im gi najde smetite. Napisete na google Comics Center Veles pa ke vidite sto rezultati ke izlezat i kakvi sumi. Taman za sendvic i rozov flomaster.....
Stvarno sum umoren od ovie prepukuvanja i posebno od vakvi strip ljubiteli...pa posebno takvi kako konkretniot predstavnik Sram da t ie uste ednash na sevkupnoto ponashanje,na odnosot, i na godinite sho gi imash.
Ako zapnite ushte malku ova moze da go odnesime na sledno nivo.Ne e zakana ova.
|
13 Mar 2010, 19:52 |
|
|
Tomce
Суперхерој Под Стечај
|
Si stojam na kazanoto i eve uste ednas konkursot. Otvoren e za site generacii Znaci Strip Centar na Makedonija - Veles objavuva KONKURS Za 8-miot Me|unaroden Salon za -strip Veles 2010 Propozicii: - Pravo na ucestvo imaat site avtori od cel svet, bez razlika na polot i vozrasta; - Dolzinata na stripot da bide od 1 do 6 tabli, i toa na A4 format, kvalitetna kopija (min. 300dpi). Stripovite nema da bidat vrateni, -temata na stripot e slobodna - Tekstot vo stripot da bide ispisan na makedonski, angliski ili na eden od jazicite od Eks - Ju prostorite; - Sekoj avtor(bilo crtac,bilo scenarist) moze da ucestvuva so samo eden strip; - Na eden strip mozat da rabotat poveke avtori (pritoa da se napise koj sto napravil: scenario, moliv, tus...) - Zaedno so stripot da se isprati licna biografija (ime i prezime so fotografija, data na raganje i mesto kako i drzava od kade e avtorot), kako i godina koga e stripot nacrtan. Pristignatite stripovi ,bez ovie informacii,nema da bidat zemeni vo predvid za nagradi. - Site pristignati stipovi ke bidat vkluceni vo Izlozbata na Salonot na strip so realna moznost za drug vid na promocija - Pristignatite stripovi ke bidat razgledani od triclena komisija i Komisijata ke napravi izbor i ke gi predlozi slednite nagradi: Prva nagrada,200 EU* ''Zlaten strip '', i diploma za prvo mesto. Vtora nagrada, diploma za vtoro mesto. Treta nagrada, diploma za treto mesto. Nagrada za najdobro scenario, diploma. Nagrada za najdobar mlad avtor do 18 godini, diploma.,diploma Nagrada za najmlad avtor *dokolku se obezbedat paricni sredstva Rokot za isprakawe e do 25-ti Septemvri 2010 godina Adresa: Strip Centar na Makedonija - Veles (za konkursot) Ul. Vasil Gorgov, br.78 1400 Veles Republika Makedonija Telefon: ++ 389 75 666979 E-mail: comicmk@yahoo.com
|
13 Mar 2010, 21:20 |
|
|
Skywalker
|
Доволно аргументи се прочитани за секој здраворазумен човек да донесе заклучок. Единствено би сакал да допрат таму каде што се упатени. Која е само целта на еден Стрип Центар ако не ги почитува авторите и стрип заедницата од сопствената држава? Over and out.
|
13 Mar 2010, 23:04 |
|
|
vizant
Надежен Луд Научник
Joined: 24 Jan 2009, 21:27 Posts: 224 Location: Markov Grad
|
Gospoda strip forumasi ,otkucajte slobodno na Google ,i ke vidite koj kolku zel za Strip proektite, Strip Magazinot ,Festivalot ,Salonot , a toj sto nekoj vecito kuka ,i predvreme go prizna Kosovo ,tuka vi se kolegite od Srbija prasjtegi ,slobodno drugo ,,nepoznat ?? potpisan ,,SKY WALKER ,, gledam me spomenuva i nesto ne mu e dovolno jasno za haiku stripot publikuvan na naslovna strana raboten po za vas nejasen koncept koj e so naslov (IN MEMORIAM GORAN KRSTEVSKI 1971-2003) ,publikuvan na naslovna strana ,objaveni avtori kako Vlada Aleksic i dr . P.S. Na kraj odete vo UJP , Uprava za javni prihodi i ke vi kazat koj ,kolku ima na kontoto za 2009 godina cela, da vi bida pojasni rabotite . pozdrav http://www.vizant.org.mk
_________________ vizant[color=#0[color=#008000][/color]08000][/color]
|
14 Mar 2010, 00:52 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
Joined: 25 Jan 2009, 16:02 Posts: 2649 Location: Skopje, Makedonija
|
Јас навистина не можам да разберам, како е можно вакви ликови да се инсталираат во и околу стрипот, и да успеат за кратко време да урнат се што е години наназад колку толку направено... Стрип Центарот беше формиран како Здружение на ЉУБИТЕЛИ на стрипот, имаше на почетокот искрени луѓе кои сакаа да помогнат, и јас, како и неколку други автори (90% членови на форумов...) кои учествувавме и помагавме во изминативе години, сега искрено, после се изнакажано, ќе треба да се срамиме што на некој начин сме биле дел од тие изложби, салони и сл. т.е. што сме учествувале со свои стрипови (бесплатно) во Стрип Артот и Стрип Креаторот, што сме правеле преводи, што сме изработувале илустрации кои подоцна се изработени како мурали, што сме држеле работилници и сл... Сега станавме и непријатели на Стрип Центарот, чауши, вечни ученици (? чии?..на центарот?) и не знам што не, и сето тоа поради еден човек (или можеби двајца..?) Лажење, пцуење, навреди, лицемерие, превари... на тоа ли се сведе СЦМ? Како да ја протолкувам моменталната дружба со ткн. "издавач" од Прилеп и автор на другион форум, којшто, да ве потсетам, сите членови на овој форум се автоматски банирани на неговиот..? Со кој образ сега не повикуваат овде, да учествуваме на следниов конкурс? А не плукаат кај ќе стигнат? Значи стрипот во Македонија сепак бил само "бизнис"? Јас сум длабоко разочаран од целава ситуација и искрено ќе размислам убаво пред некому да помогнам, зошто секогаш ми се враќа со лошо, и тоа дупло... Ножот во грб е изгледа судбина
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
14 Mar 2010, 15:08 |
|
|
Tomce
Суперхерој Под Стечај
|
Управниот одбор на Стрип центарот на Македонија на својата последна седница донесе
ОДЛУКА
овогодинешната награда за севкупен и повеќегодишен придонес во развојот и афирмација на Стрипот и стрип културата во Македонија да му се додели на доајенот на македонската стрип сцена г.Дарко Марковиќ „ДАР МАР“
Истата награда ќе му се додели за време на отварањето на традиционалниот , 8 ми по ред Меѓународен Стрип Салон во Велес, којшто од оваа година ќе се одржува на средината од месец октомври .
Досегашни лауреати на оваа признание ,кое го доделува Македонскиот стрип центар со седиште во Велес се: Миле Топуз, Диме Иванов -Димано, Александар Сотировски, Ване Трајков , неформалната групација “ТАЈФА АРТ” и Томислав Османли.
|
25 Mar 2010, 09:39 |
|
|
Skywalker
|
Македонска работа - Ване Трајков, претседателот на СЦМ го наградува за севкупен и повеќегодишен придонес во развојот и афирмација на Стрипот и стрип културата во Македонија Ване Трајков, колекционерот (или кои и да се неговите заслуги за стрипот). Наш trademark, за жал...
|
25 Mar 2010, 14:19 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
македонска работа баш.... Добар избор за лауреат(иако тоа официјално ништо незначи)-ко ке ми текни пред три години со соработниците што кажувавте за Дар-МАр,се чудам дури тро за доблеста шо ја имате.....се надевам ке ви дојди чоекот..... НЕго-стрип школите кој ги води? Сајтот не ви е апдејтуван од пред миљон години?Фејсбук групата?НЕкој инфо-ОВА ИНФО ЗА СЦ ВЕЛЕС,не за други што направиле.... Стрип центар-а не информира за стрип-дури ни за нови стрип изданија?Дури ни од пријателите? За што служи стрип центарот воопшто?
|
25 Mar 2010, 14:45 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
"Управниот одбор на Стрип центарот на Македонија" Лелеле колку моќно звучи ова.Како да се работи за управен одбор на Нокиа. И да погодам во тој моќен управен одбор се Ван Трајков и Том Трајков.Блиску сум???
_________________ I love the smell of fresh comics in the morning!!!
|
25 Mar 2010, 14:50 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
|
08 Apr 2010, 13:34 |
|
|
Ivo
Сеирџикус Максимус
|
...abe ...i vakvi li raboti ima...?????
|
15 Apr 2010, 18:26 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Деновиве го прочитав ова на сајтот на поранешниот издавач(последниот):
Стрип центарот на Македонија -Велес е отворен за соработка со сите цртачи, сегашни и потенцијални стрип автори. Мотивот за овој повик е желбата за дополнителен развој на стрип културата и отвореност кон сите таленти ,насекаде низ Македонија Воедно, сакаме да имаме датабаза на стрип автори(пред се млади) кои влегуваат во комбинација за вклученост во наши изложби, работилници, училишта ..и др.проекти организирани од наша страна , како на национално така и на меѓународно ниво.
-Поголемиот дел(освен 1 или 2) автори се тука....зошто таа информација не се испрати на сајтов кој е за стрип,и сајт на кој има милион млади таленти,а и стари....? -КАко ке ја развиете стрип културата во МАкедонија?Со мурал? -Сајтот не ви работи?НЕ е апдејтуван од пред 3 месеци-пред 3 месеци и 2 дена е стартован.... -Каква датабаза?Косовска и бугарска? -Какви изложби-единствена изложба шо ја прајте е таја во велес за време на вашиот невладин проект?СО розов фломастер... -КАква работилница?Слики некој?Цртежи? -Кој воопшто предава на тие работилници? -Училишта? -НАционално ниво????Никој не ве знае.Косово?Бугарија?КАкво меѓународно ниво?
И да не заборам-вашиот соработник издавач поранешен-го пцуеше Љупчо ФИлипов-човек по кој е крстена вашата награда чинам?И тоа пред скоро време....
|
25 Apr 2010, 14:44 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Ја следам темава и тука и додека бев член на другиот форум, муабетиве врска немаат, башка и луѓево од СЦВ по многуте банирања се префрлија на овој форум од причина што таму Ацо фрлаше дрвја и камења по нив, сега и тука ги прозревте што е нормално затоа што многу од вас се побааги упатени во стрип случувањата во РМ па овие пак назад каде се топло прифатени..........со еден збор.........УЖАС.......... Јас како лаик и човек што сака стрип и муабети околу стрипот, искрено до ден денес не разбрав што овие луѓе работат и што сработиле до сега во врска со стрипот. Имаше еден муабет од THEMICO дека работат се ама ништо поврзно со стрипот што искрено ме несмеа а во суштина е и доста реален и вистинит муабет..........Како и да е гледам и тука доста патриотска нота што енормно ме нервира како и сите вас..............
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
25 Apr 2010, 17:29 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
|
имаат издадено повеќе броеви на стрип Арт и стрип Креатор
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
25 Apr 2010, 20:12 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
25 Apr 2010, 20:15 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
|
25 Apr 2010, 21:39 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Ух реков нема да се мешам ама морам да искоментирам, ставот е тоа што најмногу ми смета, едноставно за мене се луќрто таму без став.........
|
25 Apr 2010, 23:37 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Јас сеуште се надевам, ако не друго, барем за инает (пошто нашава македонштина/балканштина така функционира) ќе извадат нешто ново... па макар тоа било и Флаер (по дефиницијата на КаменЧовек)...уствари, сега ми текна - имаше нешто у Утрински и ДЕФИНИТИВНО е по стандардите на КаменЧовек!
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
25 Apr 2010, 23:45 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Ако алудираш на она кратките стрипови за ромите.......дефинитивно ја открија Америка мада касната едно две три години.........
|
25 Apr 2010, 23:49 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
25 Apr 2010, 23:55 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
|
26 Apr 2010, 00:08 |
|
|