|
|
It is currently 18 Dec 2024, 23:06
|
Марти Мистерија Гигант бр.1
Author |
Message |
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
Го земав Гигантот пред некој ден, немам забелешки како е сработен и ми прави ќејф (за приказната не знам, не го прочитав ) - а што се тиче насловот, дали на кирилица или латиница, мене искрено ми е сеедно, така да оставам вие да решите дали издавачот направил утка или не. Да беше на пример на Давор решението употребено немаше да бидам помалку задоволен секако...
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
09 Mar 2009, 20:31 |
|
|
StoneMan
Џуниор Џедај
Joined: 14 Feb 2009, 13:01 Posts: 80 Location: Skopje-Macedonia
|
Аман те бе луѓе до кога? Конан отвори тема за новиот стрип што излезе на македонски јазик и на кирилчно писмо и тоа не обичен стрип, туку гигант од 240 страни. Стрипот е одлично сработен (го имам веќе ) и јас сум презадоволен од тоа што го видов досега. Квалитетно е иштампан, исечен и залепен. На квалитетна хартија и е со одлична корица според мене. Корицата е мека но затоа пак стрипот чини само 320 денари. Како и што кажавте 5 евра, не 20 како Хрватското издание. Ако некој од вас го купи стрипот и после коментира и критикува позитивно или негативно во ред. А вие? Се фативте прво за Конан, ааа ти работиш за “непријателот“, па пак се префрливте директно за издавачот, ова правел она правел и се само маани да се наоѓало држеле вода тие или не, не е ни важно. Корицата си е задржана во оргинал, преведен на кирилично писмо и македонски јазик си е насловот на приказната. Според мене соосема во ред и правилно. Внатре текстот си е на наша КИРИЛИЦА и е на МАКЕДОНСКИ. Ако тоа не ве радува незнам тогаш, запрашајте се вие за вашата македонштина и доволно ја оспорувавте македонштината на вашиот поранешен пријател. ПС. Чисто информативно да ви кажам. Не се знам со човекот, не работам за него и немојте дополнително да ми го објаснувате кој е и каков е. Немојте и мене да ми се пуштите како на Конан што му направивте. Моето пишување се базира исклучиво на прочитаното од вас.
|
10 Mar 2009, 12:09 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
::
|
stoneman, vo pravo si za nekoi raboti. nasiot prethoden revolt si postoi, pa toj e i osnova za komentarive! a ima i nekoi drugi raboti sto se podloga; vkusnite komentari na sajtot za pricinite za ban; vrejganjeto na negoivot forum; glumenjeto razlicni licnosti kako i mislenjeto deka ovde ne go znaat lujgeto itn itn... a i ako se vidi, povejketo kritiki i zabeleski mozat da se popravat i ponatamu da ima podobruvanje (ako nesto bide prifateno). a i nemoze tip, sto napravil 4-5 broja da e profesionalec (i toa 2 eden coek, 3 drug coek), a lujge sto so godini rabotat profesionalno vo marketing, dizajn, animacii, ili bilo sto drugo vo slicnite profesii- tie da se diletanti!
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
10 Mar 2009, 12:20 |
|
|
StoneMan
Џуниор Џедај
|
Раста, вашето непријателство и нетрпеливост јас го разбирам. Ама тоа и да си остане само ваше. Сте се разишле во мислењата и тоа довело до несакани случувања. Се си е тоа тоа во ред, се додека не вмешувате и други во вашите лични пресметки со човекот. Јас не сакам да се вмешам во кавгата ни од едната ни на другата страна. И затоа и ми беше муабетот, коментарите ако може да бидат за и околу новит стрип. Со нагласување дека не сакам да читам само неосновани (според мене), и пристрасни критики.
|
10 Mar 2009, 12:37 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Site zamzemame strani , a gledam i ti.....Posto nie ispagjame krivi oti sme nepatrioti kao sega? Ova mnogguuu poznato mi zvuci! Drugo-Jas zatebe prasvam be coek,dali citas sojmam napisano kako i drugite sojmat napisano ili cisto taka po difolt pisis,nepatriot,zazemanje strana ,proverena formula.... Jas postaviv prasanja za izdavacot za tvoe dobro.Ti plati 320 den,super....za 4 dena ke bidi 200 denari stripo vo prodazhba vo Radishani....znaci te zaebale.... Sobirash kolekcionerski izdanija....kako sho gledam slabo izleguvaat....pak si ti zafrknatata strana.....kupi neshto poskapo,nekvalitetno,i nishto od obekjanoto ne ti e ostvareno Isega sho e poentata sho se ljutish???Nepatrioti sme nie ????Kako?KAko? I ushednash Kako? Nesmejam da prasham sho me interesra?Konan go zamolivne kako clen na izdavackiot forum da prasa posto nikoj ne mu e dozvoleno tamu da vlezi nekolku prasanja najprosti,a nego go nema?????GO pokanifne i izadvacot oficijalno da se brani,i nego go nema?????OD kogastana zazemanje strani ako prasa coek ili ako se iteresira ili ako gi bara svoite prava.......I ti si zamesan,posto ova i zatebe go prasvam......Od tolkava izdavacka kukja NIKOJ ne dava odgovor na prosti prasanja.....Do koga ke izlegvat stripovive? Ajde cekame odgovori...mene me zamoli komshijata toj kufa stripoj od ovaj,jas prashvam vo negovo ime....KAJ E MARTI MISTERIJA???KAJ E ZAGOR????KAJ E ALAN FORD???? I kako izlegvat i dali ke prodolzat???
_________________ ејм фор д бушес!
|
10 Mar 2009, 13:10 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
_________________ I love the smell of fresh comics in the morning!!!
|
10 Mar 2009, 13:17 |
|
|
StoneMan
Џуниор Џедај
|
Излезе гигант број 1 Мартин Мистерија „Тајната на свети Никола“, на македеноски и на кирилица. Одлично повторувам ОДЛИЧНО, обработен и комплетно изработен стрип. Најдобро до сега што искочило во Македонија и тоа е факт. Пред фактите викаат и боговите молчат, ама омразата е изгледа посилна. Мичо, не планирам да продолжам со дебата за каракерот на човек што нит го знам нит го познавам и ако веќе сакаш да заземам страна еве јас сум на “страната“ на Конан. На темава да се праи објективен муабет за стрипов ако може. Толку од мене на тема препукување.
|
10 Mar 2009, 13:52 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
Joined: 25 Jan 2009, 16:02 Posts: 2649 Location: Skopje, Makedonija
|
Konan и StoneMan...треба да ви биде јасно, дека кога ќе отворате топик во иднина за овие изданија, секогаш ќе има многу критики, било субјективни, било објективни, има многу луѓе овде кои имаат огромно право да критикуваат субјективно, веќе сите знаеме зошто...ако ви сметаат критикиве, подобро не ги отварајте, или не ги читајте коментарите, нема потреба да се однесувате како модератори на форумов и да оценувате дали некоја критика е на место, или е од омраза, или е субјективна...овде сите имаат простор да си кажат што мислат, а за тоа дали треба или не треба да стои си има администратори и модератори кои ќе реагираат доколку е потребно...И што се однесува до мене лично, не мора да изигравате гулаби-писмоносци, од тој форум ништо не ме интересира, бидејќи знам дека владее едноумие, водено од исфрустрирана личност, во кое или сте со него или надвор...Оттука се знае која страна ја заземате...
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
10 Mar 2009, 15:03 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
Критикувајте го ММ Гигантот,ама немојте да одите надвор од темата со прашања од типот "зошто не излегува АФ,Загор,дали ќе се продаваат правата на трето лице" и сл. А и критикиве ви се аман.Зошто не се гледал мечот ,зошто не бил на македонски Мартин Мистерија...
|
10 Mar 2009, 15:13 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
|
Ајде еден од администраторите да реагира...
Темков наметна добра поента - не може еден човек да оценува колку му е важно одредено нешто на друг човек. Како што вели онаа народната: колку луѓе, толку карактери (со шизофренија дури и повеќе). Нема аман ова, аман она - критика си е критика. Доволно сте стари сите до еден да бидете запознаени со концептите на релативност и субјективност. Стварање конфликти и докажување еден на друг дали тревата била стрижена или бричена е непотребно и непродуктивно, па би ве замолил во иднина да се воздржувате. Едноставно кажете си што имате да си кажете and leave it at that. Ем вашето мислење на виделина ем мир на ливадата.
За другиот муабет, како луѓе кои цел живот се по форуми, веќе знаете дека секаде забегувања од тема се непожелни, но и прилично неизбежни. Доколку има потреба да се реагира и да се подели некој топик, тоа и ќе се стори, нема потреба тоа да ни’ биде нонстоп потенцирано...
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
10 Mar 2009, 15:30 |
|
|
redbaron
Надежен Луд Научник
|
_________________ "Like you, he believed the dark side could be conquered from within. Such was not to be. The dark side seduced him utterly…and anger became his path!" ―Odan-Urr, warning Ulic Qel-Dro
|
10 Mar 2009, 18:08 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
Кај го пазаревте гигантов? Го нема по Тобако и слични трафичиња. За оваа цена би го купил, макар и кршоина да е изданието, се у споредба со изгорот на Либелус е благопријатно за мојот џеб, макар да е издадено и од пресоната нон грата Ниту сум ММ фан, ниту бев воодушевен кога го читав позајмениот гигант, ниту ми е гајле дали ќе искача редовно, ниту ми е битно дали логото е вакво или онакво, ама ете, би си го пазарел ова онака ќеифски, дека го има на трафика.
|
11 Mar 2009, 00:45 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
|
11 Mar 2009, 13:24 |
|
|
kerber
Џуниор Џедај
|
Nemojte da zemate nesto sto nema da trae....ke pravite kolekcija od se na se 10 tina stripa? p.s.Konan,sto si se zapnal covec da gi forsiras izdanijava na izdavacot koj si ima sopstven sajt..uzivaj ovde i podaleku od ona covece
|
13 Mar 2009, 01:05 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
Кербер друже не форсирам јас ништо,само отворив тема за првиот гигант издаден на македонска територија.Јас имам замерка на однесувањето на тој издавачот,ама не се имам ништо со него замерено,а и во правилата не пишува дека не смее да се отвора тема за неговите изданија.Ако се сменале работите нека затворат админите понатамошна дискусија. А ова е стриповски сајт колку што знам јас.
|
13 Mar 2009, 14:11 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
|
Како што беше спомнато и претходно, ако требаше да се затвори/интервенира, ќе се стореше и тоа. Поентата беше да се намали со забегување од тема и со стварање нерешливи и субјективни конфликти, никој никаде не спомна цензура, сите до еден имаат право да си кажат што мислат на било која тема...
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
13 Mar 2009, 17:10 |
|
|
Ernesto
Суперхерој Под Стечај
|
Денес го зедов гигантот. Како што е кажано , прв е на Македонски, што посебно ме радува. За останатото нема да коментирам.....
13 Mar 2009, 17:39 |
|
|
gordan
Магус Регуларус
|
I jas go kupiF gigantot MM na makedonski:
1) Ima kalendarche za 2009-ta so MM (fino) 2) Odlichna hartijata vnatre, za pofalba. 3) Ubavo lichi (bash gigantski) 4) Dobar prevod, shto prijatno me iznenadi (jas, inaku, profesionalno se zanimavam so prevodi). Mi se bendisa idejata da se ostavat vo original nekoi iminja i da ne se preveduvaat bezveze. Pofalba. 5) Prevedeni se i pridruzhnite materijali materijali od gigantot natre, shto e isto za pofalba. 6) Nema najava vnatre za sledniot gigant.
|
14 Mar 2009, 18:59 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
Точно, ова е сосема солидна изведба на гигантот. И ја се плашев од преводот кој е изненадувачки добар, да не речам одличен (ок, стигнав со читање само до пола ама не верувам дека е можен тотален пресврт до крајот ), нема дури ни типфелери, скенот истотака добар и се уклопено у цена од 5 евра, би рекол: бинго! Можеби ќе стигаат забелешки дека целиот стрип се витка у сите правци кога ќе го подстиснеш, ама ваљда не се купуваат стрипови за тоа
|
16 Mar 2009, 10:24 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
Го земав и јас гигантот.Одлично направен во секој поглед.Браво.
|
17 Mar 2009, 14:58 |
|
|
Skywalker
|
Деновиве преместував некои книги и стрипови, па забележав дека Гигантот од Мартин Мистерија добил малку релјеф, т.е. се појавиле бразди, но не некои занемарливи, туку цели линии кои визуелно се многу грди. Стрипот дури и го вратив во најлончето каде беше спакуван, се' со цел да не се оштети. Само еднаш го прочитав. Мене лично ми пречи, кога ќе го видам вака, бидејќи не сум навикнат стриповите (па и книгите) да изгледаат така. Сепак се дадени пари, убаво би било што подолго да трае изданието. Првпат сум сведок некој стрип да добие ваков изглед, иако кога го купив си беше се' во ред. Не знам на што се должи ова, дали на лоша пластификација, дали на нешто друго?! Сега сум во дилема дали во иднина да купувам изданија кои би се збрчкале после 1-2 месеци, или да инвестирам поголема сума на пари и да набавам еквивалент на ова издание со тврд повез од Хрватска. А можеби ќе го понудам Гигантот на некоја аукција како ретко / егзотично издание, со релјеф.
|
16 May 2009, 21:51 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
|
moze hrvatskoto e 3-4 pati poskapo, ama ne moze da se sporedat dvete izdanija. ja sobrav 5 giganti do sega, nisto ne im se ima deseno
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
16 May 2009, 22:55 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Na forumot na izdavachot(vorm komiks) isto se zhalat clenovite...i toa za site izdanija...
_________________ ејм фор д бушес!
|
16 May 2009, 23:03 |
|
|
redbaron
Надежен Луд Научник
|
Verovatno zaboravija da ja otpecatat porakata "Stripot sluzi za ednokratna upotreba".
_________________ "Like you, he believed the dark side could be conquered from within. Such was not to be. The dark side seduced him utterly…and anger became his path!" ―Odan-Urr, warning Ulic Qel-Dro
|
16 May 2009, 23:08 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
Joined: 25 Jan 2009, 16:02 Posts: 2649 Location: Skopje, Makedonija
|
Баш така...Ете и јас го купив Гигантов (се заебав), бидејќи мислев дека е ок за таа цена...така и беше, се додека не попушти пластификацијата и не ми се збрчка целиот и доби релјеф со воздушни линии и перничиња...сега можам да си пукам воздушни балончиња како занимација...Тоа е тоа, најмногу ме боли кога ќе видам дека некој се учи како се печати, на стрип...и таа ситуација е редовна во Македонија, да не ги споменувам претходните изданија во изминативе 20 години...
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
17 May 2009, 20:25 |
|
|