###1:
a* Save as (ja dodavam na originalnoto ime/ C -kako color, ili RV - kako rabotna verzija)
b* Konvert vo CMYK (ako planiras da se printa)
c* New layer (vo multyply mode) - ako ne me mrzi, sekoj layer moze da ima ime. Najcesto prvo ja pravam kozata i nekoi sitni detali, pa ovoj layer se vika "KOZA Detali" (vaka e polesno za snaojganje -posebno ako imas popravki)
d* Selekcija:
Ako liniite se spoeni, koristam Magic Wand, ako ne se najcesto Polligonal Lasso. Ja selektiram cela koza naednas (so shift), pa fill (ili alt+del). Dodeka mi e uste izabrana selekcija, davam svetli tonovi, za da ne gubam vreme.
Eve sto imame do sega:
Isto e i so Kosata
###2
*1 Ja selektiram celata kosa (Magic Wand ovde selektirase skoro se so eden klik)
*2 Fill
*3 Svetli delovi:
Air brush 20-50% opacity 40-70% flow
Boja, kao kaj kosata, samo osvetlena skoro do bela boja
Senki pravam skoro na kraj, ama vo ovoj slucaj, napraviv edna senka porano
*1 New layer, SENKA KOSA, multyply
2* Isto kako za svetlo, samo sto sega od bojata na kozata odam malo vo potemni nijansi
###3 Pozadina
*1 New layer, multyply
*2 Selekcija (pak magic wand 1 klik, zatoa sto mi e prazna (bela) pozadinata.
*3 Gradient (Radial)
Biram 2 boi, edna svetla koja izleguva od srceto, i edna temna, koja e na kraj
Gradient povlekuvam od centarot na srceto pa do desniot kjosh na slikata
Odime ponatamu
1* Na istiot layer, koj treba da se vika Pozadina, uste e istata selekcija od prethodno
So air brush, dodavam uste temni momenti pozadi glavata
2* so Polig.. Lasso spremam selekcija za da dobijam zraci i so bela boja i gradient (ali u ovoj slucaj gradientot e - foreground to transparent -za da se gubi boja, a ne full color)
3* dodavam mali svetlucavi zvezdi (ednostavni se, ali vo druga prilika toa bi go objasnil )
4* Tuka dodadov nekoj ednostaven potpis