|
|
It is currently 20 Dec 2024, 22:49
|
ворм комикс - ТЕМАТА Е ЗАТВОРЕНА
Author |
Message |
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
04 Jan 2011, 22:56 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
_________________ "There is a power beyond good and evil.The power to create,and the power to destroy!"-Dark Phoenix The X-Men are dead.Long live the X-Men. X-Men isn't a comic book. It's a drug.
|
05 Jan 2011, 00:34 |
|
|
Konan Makedon
Ултимејт Резервист
|
_________________ I love the smell of fresh comics in the morning!!!
|
05 Jan 2011, 17:37 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Мал дискурс-му должам извинување на дечкото кој го работи дизајнот,пошто слушнав се наљутил. Извини друже-сепак беше конструктивна критиката и би било ок да се прифати мислење,па и од луѓе кои не се согласуваат понекогаш. Дизајнерот треба понекогаш да сугерира што е добро а што лошо....ама ок.... И да го поздравам пошто сме биле колеги на факултет(не го знам лично,мада ми кажаа кој е-така да првата прилик ке правиме кафе) кој јас го напуштив за да работам-дизајн.
Извини уште еднаш на недоразбирањето.
А дека изданијата се срање-срање се.
_________________ ејм фор д бушес!
|
05 Jan 2011, 20:01 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Доколку правиш кафе со дизајнерот, те молам прашај го дали добил плата? (мене тоа ме интересира - бидејки ако му е договорот „по остварена продажба“, пари нема да види ...)
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
05 Jan 2011, 20:44 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
|
05 Jan 2011, 21:33 |
|
|
Skywalker
|
Издавачо изјави дека ова издание ќе се распродадело во рекордно време, и дека тиражот бил мал, што ме доведува до заклучок дека се испечатени помалку од 300 примероци. Сведоци сме дека епизодите кои имаа тираж од 1500 примероци сеуште се нудат по продажните места по којзнае кој пат. Што се однесува до магистеро, и тие коментари, интересна ми беше таа скромност во коментарите од страна на издавачо, и неговата претпразнична резигнираност, а кога ќе се сетам на таа експлицитна порака која ја сподели THEMICO пред некое време, не знам пред кого сака да покаже блаженост таа личност, и некаков морал и високи вредности, а така вулгарно и ниско настапува, и тоа е евидентирано. Издавачо треба да го има во лексикони - сам си избрка многубројна потенцијална публика, правеше големи грешки, избрзуваше па се каеше, еве последно, за банирањето на неколку членови од овој форум. Секако, изданието ќе го купат одреден број читатели, кои ќе се делумно обесправени во однос на тие десетина членови на форумот кои ќе го добијат со попуст. 1961 - 2011, поминато е многу време, а во меѓувреме излегле и многу поубави стрипови, и како што веќе беше кажано, за тие пари има и подобри стрип четива. Во време на економска криза (омилен термин за издавачо) нудење на некои колекционерски изданија со големи цени и не е баш некој респект за потрошувачите. Да беше нешто досега необјавено, во ред, нека биде, но ова веќе објавено, па дури и на македонски јазик претходно, и тоа во поевтина варијанта. Било на паус, било на филм, плочи, печатар или офсет машина, содржината е иста, приказната е иста, застарена, црно бел стрип, цртежот уште во развој. Битен стрип - можеби за издавачо, за многу други не верувам. Можеби ќе добие специјално признание од Џиан Луиџи Бонели, за особен придонес кон ликот и делото на Загор, и издавање колекционерско издание на педесет годишнината. На приложените фотографии се забележува бела линија каде што се прекршува насловната, а сеуште се тазе изданијата. Други коментари за самото издание при првата средба на продажните места. Дали најмувањето магистри по дизајн ги прави изданијата нешто поубави, поинакви, подобри? Само еден пример, Ora-Ito, врвен дизјанер, никогаш не го завршил формалното образование, но денес е име кое е со светски глас. Во овие динамични времиња, битна е визијата, естетиката, креативноста, а помалку степените на образование и титулите.
|
05 Jan 2011, 23:22 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
05 Jan 2011, 23:43 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
2 најдобри дизајнери во Македонија и пошироко-со кои имам чест да сум другар,и со кои сум работел и учел, се ликовни уметници-едниот дипломиран,другиот не.....едниот од демир-хисар,другиот од охрид.....двајцата долго време живеат во Скопје и работат за топ адвертајзинг агенции......
титулите не продаваат стрипови
јас барем сум потпишан на своите дела и тие многу лесно можат да се најдат(то е факт шо мој прелесно да се провери) и да се критикуваат или полемизираат....и така треба.
И се погоре што пишав е само оддалечување од темата,и нема врска со Топол Стрип,или ВОРМ или како и да се вика фирмава.
|
05 Jan 2011, 23:58 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Тудеј из д деј!!!Ве молам сите масовно да ги посетите трафиките и културно да се изнасмеете на новото издание на ТЦЕ....се извинивам, сите да го купите новото издание на ТЦЕ!!!! Тоа е наредба - директно од Лидерот! „Книгата со ликот Загор број 1 ќе биде пуштена во продажба на територија на цела Р. Македонија во сабота 8 јануари 2011 година. Продажната цена е 400 денари, а членовите на нашиот форум можат да ја нарачаат директно од Варм Комикс со попуст од 25%. Ова е најобемно стрип издание во историјата на Македонија на 362 страници и квалитет со корица од 250 гр. и внатрешни бели страници на 80гр хартија. Кориците се лакирани, а стрипот е заштитен со кесичка. Ова е периодично издание, а во оваа година ќе излезе најмалку уште една книга за која од поодамна имаме материјали и наскоро (во фебруари) ќе почнеме со обработка на вториот број. Дистрибуцијата е по избор, односно, по убид на дистрибутерот од Скопје, согласно продажбата на претходните изданија. Тиражот е мал, а стрипот ќе се продава на продажните места до крајот на месец фебруари 2011 година. Количините кои ги имаме за директна нарачка се ограничени. Ова е издание од почетните епизоди со ликот Загор од 1961 година. Нашето издание е јубилејно, точно на 50 годишнината од промоцијата во Италија на најпопуларниот стрип на балканот.“(07-01-2011)
|
08 Jan 2011, 12:13 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
ГО видоф јас-понеделник ке ми го пуштат па ке рецензирам Инаку на прв поглед изгледа-ефтино......а5 формат(колку од вчетвртак шо се) завиткано во најлонче за замрзнување на храна(ко шо ги виткам дома јас).....тоа е предпоставувам заради предолго седење на трафика да не се оштетат,а најверојатно и за да неможи да се разгледа. Приметливо беше дека иако ново е изднието-лепако тро чуден(за жал се разбирам во то) и белата линија на корицата(како превиткано)..... Нејсе-ке видам понеделник па ке пишам.Можи па убо е.....комеди рилиф....
|
08 Jan 2011, 13:55 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
ЧЕЧЕЧЕЧЕЧЕЧЕ! 362 страници?Еден стрип со Загор е 98 страници +1 за корицата еве,значи да заокружиме 3 стрипа 300 страници. А остало?
_________________ "There is a power beyond good and evil.The power to create,and the power to destroy!"-Dark Phoenix The X-Men are dead.Long live the X-Men. X-Men isn't a comic book. It's a drug.
|
08 Jan 2011, 16:30 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
::
|
Светска криза
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
08 Jan 2011, 17:27 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
|
08 Jan 2011, 17:54 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
|
08 Jan 2011, 18:08 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
декември 2011......
|
08 Jan 2011, 18:26 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
@Krale- @Mico-Некој е напред со времето,а?
|
08 Jan 2011, 19:28 |
|
|
Skywalker
|
Има Шарко виткано стрипови во најлонче празнициве - резултатите се видливи во Тобако. А 400 денари за онаква зимница - прескапо задоволство. Белата хартија повторно е употребена. Излезе Тајната на Талисманот - ама од конкурентската фирма. Ако не го земете изданието и да го свртите на ’рбетот / задната корица - не ќе знаете дека е македонско издание, бидејќи дизајнерскиот минимализам е на латиница. Содржината од 1961 година - ќе се прескокне. Здравје само и да видиме што ќе покаже мартовскиот извештај од продажбата.
|
09 Jan 2011, 03:27 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
...да, мартовскиот извештај, ама која година? (уствари, во право си, ќе го повлече за да во Мај пак го пушти во продажба - Реминдента бр.1... )
|
09 Jan 2011, 11:00 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Ќе го повлечи во февруар......така пиши во официјалното известување..... И да, Шарко не лае,ама покува стрипој во најлонче-не е вакумирано бдв....уше ластиче да клаеше и ко туршија ке дојдеше....... Сега ми јавија утре го добијам примероко,па поручек утре ќе пишам.....
|
09 Jan 2011, 11:02 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
|
09 Jan 2011, 22:41 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Одговор и продолжување на муабетот од овде- viewtopic.php?f=13&t=149&p=65296#p65296Не сум дипломиран графички инжињер,ама поќе ме бива.
|
10 Jan 2011, 01:18 |
|
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
Фингирано. Сликата ја имаше спремено пред Лидерот да ја закачи неговата... Да не имаш ти некој инсајдер таму? Графички дизајнер?
|
10 Jan 2011, 01:21 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
графички инжињер......чоек шо мења боја во печатница,мести офсет,реди хартија,спрема осветлувач и слично....то со дизајн нема врска. нема потреба од инсајдер-прозирни се
|
10 Jan 2011, 01:23 |
|
|
Skywalker
|
@ THEMICO: Вака работат вистински М-р Графички дизајнери
|
10 Jan 2011, 09:54 |
|
|