|
|
It is currently 04 Feb 2025, 22:09
|
Danse Macabre - Радио емисија за хорор филм и литература!
Author |
Message |
serdarot
Надежен Луд Научник
|
На брановите на радио Канал 103 веќе две недели по ред оди емисијата Danse Macabre... „каде секој петок е петок 13-ти!“ Емисијата е посветена на хорор жанрот во сите негови манифестации и од епизода во епизода тематски се осврнува на најбитните/најоткачените хорор архетипи и ликови (филмски/книжевни/стрипски/историски!)... а има и закон музика! На блогот-во-зачеток http://dansemacabreradio.blogspot.com/ ќе најдете целосно инфо за емисијата, а од наредните недела-две и многу многу повеќе! Значи, ако во петок на полноќ се наоѓате во близина на радио (по дома, во кола, на гости, заклучени во нечиј подрум), шибајте Канал 103 и уживајте! П.С.: А, да... по пат, јас сум водител на емисијата
|
24 Apr 2009, 00:00 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
::
|
uavo lici blogot-vo-zacetok
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
24 Apr 2009, 00:11 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
Очигледно уште те дрма трема, сепак уште си тазе водител (претпостављам дека немаш искуство од порано, а и не ти го препознавам гласот а 103-ка ја следам од самиот почеток) Значи, имаш материјал кој е интересен, само треба така и да го пренесуваш, јас имав впечаток дека читаш и едвај чекаш да завршиш. Ете, малце конструктивна критика Изборот на музика е прилично субјективна ствар, мене нешто од тоа ми се свиѓа, нешто не, во секој слушај одлична ти е идејата, се надевам дека че си ја тераш долго емисијата.
|
26 Apr 2009, 15:27 |
|
|
serdarot
Надежен Луд Научник
|
Фала за критиката За муабетот, имав листа на работи што сакав да ги покријам која излезе дека е предолга, ама ете, сред емисија и јас сконтав дека не функционира така и веќе од наредна емисија ќе сменам. Досега имам гостувано повеќе пати во „Каде оди Кина“ ама таму и премногу се зезаме со Иван и Вики. Што се однесува до Марти Мистерија - а замисли да навлезев дека врколаци беа никој друг туку Астерикс и Обеликс За Дилан Дог ќе има цела епизода кај да е (а во однос на бр.3 „Ноќите со полна месечина“ ќе го спомнам наредна недела во друг контекст), ама најпрво ќе има една за Морфеус Песочниот (за некои две-три недели ако е се ко што треба). И така...
|
26 Apr 2009, 17:32 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Ich neslusham radio iskreno,ama ke napram mukaet petok Fakja ova Bitola?
_________________ ејм фор д бушес!
|
26 Apr 2009, 17:40 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
тешко до дофрла до битола :/ сердар, обавезно да најавиш кога ти се термините за сендмен и особено за дилан! може да има јавување на слушатели?
|
27 Apr 2009, 01:10 |
|
|
serdarot
Надежен Луд Научник
|
Мичо, не сум сигурен колку 103-ка дофрла до Битола, ама би требало мајке му, сепак е дел од национален сервис. Од друга страна, на има можност за слушање онлајн. Иако касниме еден ден, денес ќе се слави Валпургиска ноќ па епизодата ќе биде посветена на Вештерките и Вештерите низ светот (еднакви права за сите, Вештерите се гадно угнетени на ова поле!) Што се однесува за наредните две недели: - 8 мај ќе оди епизода за вампири „Дракула со Едипов Комплекс“ - 15 мај ќе биде за Морфеус, „Сонот на Димче Мешковски“ - ова е референца за една класика епизода од Македонски Народни Приказни
|
01 May 2009, 19:27 |
|
|
serdarot
Надежен Луд Научник
|
Програма за наредните 4 недели. Ветувам дека насловите и темите се тие и нема веќе менување 15 мај 2009: епизода бр. 6 - Бесконечниот сон на Морфеус 22 мај 2009: епизода бр. 7 - Дракула vs. Носферату 29 мај 2009: епизода бр. 8 - Летечки чинии, Малдер и Скали 5 јуни 2009: епизода бр. 9 - Кучето наречено Дилан
|
15 May 2009, 17:19 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
ве слушав синоќа едно 45 минути. многу зборење, ништо не кажуење (освен ако све не си легнало на свое у вторио саат ) еден на друг си упаѓавте у муабет после два кажани збора. плус музичкиот избор беше оток, колку и да беше со референци од/на Сендмен имате миљарда бољи песни на дадената тема од изборот ’50-’60 (ух, ова звучи баш строго и мрчаторски, се надевам ќе има и контра-впечатоци )
|
16 May 2009, 11:40 |
|
|
serdarot
Надежен Луд Научник
|
Ептен на заб постов До четврток вечер ќе ја постирам цела епизода онлајн па дослушај ако имаш трпение. Можеби до сам крај нема да имаме апсолутно ништо да кажеме, можеби имаме. Мене, во секој случај ми се допадна разговорoт со Саша. За музичкиот избор, ако мислиш на Chordettes, Everly Brothers и Рој Орбисон, без разлика на тоа колку се пуштани насекаде, се уште се ненормално добри песни ("blast from the past, oldie but goodie, the man with the magic" ко што се вели); а зошто баш нив од толку многу песни наоколу, ѕирни ја епизода бр. 3 "Dream a Little Dream of Me" и види кои песни Џон Константин ги слуша како најава за Морфеус. Во втората половина на емисијата се пушташе многу поинаква музика... И така. Се слушаме наредна недела
Last edited by serdarot on 17 May 2009, 17:46, edited 1 time in total.
|
17 May 2009, 17:42 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Pishi ko ke klajsh to emisijata da slushnime i nije od provincija
_________________ ејм фор д бушес!
|
17 May 2009, 17:43 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
Ма сосема ми е јасно како си се водел за изборот на музика и тоа е супер идеја, работата е што мене не ми легнаа у моментот Туку, девојка ми го препозна гостинот како еден Саше што го знае(ме), ако е тоа оној дечкото што треба да режира еден од омнибус филмовите за Скопје. Ако е тој и ако искачаш со него тогаш сигурно сме се сретнале у Лајка И да, се надевам дека нема да ја пропуштам емисијата за Дилан. Ќе имаш гости? (не се најавувам, само прашувам )
|
17 May 2009, 23:20 |
|
|
serdarot
Надежен Луд Научник
|
Со малку доцнење ради технички проблеми, емисијата од минатиот петок е аплоудирана на: а линкот до самата емисија е Од сега натаму на овој начин ќе ја поставувам секоја нова епизода веќе наредниот ден т.е. во сабота, па ако сте ја пропуштиле епизодата, бујрум. Вечер, муабет и музика ќе свртиме околу вампири, почнувајќи од True Blood и свинскиот грип, па до Дракула и Носферату...
|
22 May 2009, 02:56 |
|
|
Morgana
Ултимејт Резервист
|
Те слушам од време на време и се мислев дали да ти кажам што мислам за концептот ,па ај онака како слушател ќе ти го пренесам мојот впечаток.Незнам дали ти се преслушуваш одново да слушнеш како звучиш,ама мене ми звучиш малку збркано,брзо и неразговетно напати ги кажуваш своите реченици,како да сакаш да си ја престигнеш мислата додека на форумов додека го читам она што е напишано од тебе,ми звучи многу пати поосмислено.Многу време како да има музика,па кога ќе се вратиш во етер,веќе сум заборавила што ти бил муабетот(може до мене е ,што знам ).Кога правевте муабет со гостинот како за вас да си го праевте,многу информации ,ликови наеднаш.Не дека јас нешто се разбирам,ама ете може треба и оние што не се запознаени премногу со некои стрипови,да застанат и да ја послушаат емисијата и да поуживаат малку...Би рекла,помалку зборови,а повеќе смисла и одвреме ,навреме музика за доловување на атмосферата,во право ли сум или не ?
|
22 May 2009, 14:27 |
|
|
serdarot
Надежен Луд Научник
|
Моргана, фала за коментарите Мислам, стварно ми треба фидбек уште ко на сам почеток. Истото важи и за Баркер и било кој друг што ќе ми сугерира ова или она - примам коментари и предлози: да се уходам уште малку а потоа ќе пробам и неколку полуди/поглупи идеи, па ако некој има нешто да предложи, шибајте... ...иако во случајот на Баркер, претчувствувам дека ќе ме запали по епизодата за Дилан Дог, ама пффф... имам противпожарна веднаш до мене, така да Баркер, не ти се плашам ни милимрчим ... Шега на страна, емисијата од минатиот петок ми беше прва што ја имам преслушано и Моргана, знам генерално на што мислиш... ама гледај на емисијата како на патешествие. Ако Danse Macabre беше Dracula сега ќе бевме тука некаде во точката пред Џонатан Харкер да влезе во замокот на Влад Цепеш ...
Last edited by serdarot on 22 May 2009, 20:21, edited 1 time in total.
|
22 May 2009, 19:43 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
|
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
22 May 2009, 20:00 |
|
|
serdarot
Надежен Луд Научник
|
Абе ај шо збориш?!
|
22 May 2009, 20:22 |
|
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
|
Не знам дали ова беше genuine израз на зачуденост или саркастична забелешка, ама ја бев озбилен, чудото навистина така се чита. А намерата ми беше крајно добронамерна, сепак вечерва за тоа ќе имаш емисија... ЕДИТ: Ах, сега видов дека си го поправил горе, значи сепак било првото Мај аполоџис.
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
22 May 2009, 20:41 |
|
|
serdarot
Надежен Луд Научник
|
Всушност, некаде помеѓу ми беше забелешката Секогаш заборавам дека презимето се изговара Цепеш од проста причина што визуелно секогаш го гледам Т-то пред мене... Така да максимално саркастичен бев ама кон себе Помини си убаво викендов; ако не си ја фатил емисијата, доаѓа онлајн во текот на денот утре...
|
23 May 2009, 02:08 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
|
23 May 2009, 18:16 |
|
|
Morgana
Ултимејт Резервист
|
Помина за Дилан Дог емисијата? Ќе има некаква реприза?
|
07 Jun 2009, 20:51 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
јок, одложена поради роденденот на 103
|
07 Jun 2009, 22:09 |
|
|
serdarot
Надежен Луд Научник
|
Денес на полноќ Ако евентуално ја пропуштиш, ќе биде достапна на блогот од сабота попладне. Поздрав!
|
12 Jun 2009, 03:03 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
и како сега да бидам критичар со добро срце? сердарот ме намести и ме викна у емисија ајде поставувај ја снимката на блог да видам на што личеше она синоќа моргана, сега и ја сум спремен, стрелај!
|
13 Jun 2009, 13:58 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
13 Jun 2009, 16:14 |
|
|