G-Man
Prvo: me bendisuva Chaki. Zakon.
Vtoro: Stripovive iako imaat ideja nekako krajot mi visi (moze e samo do mene). Morash malku da posvetish vnimanie na celokupniot vpechatok koj sakash da go ostavish ako ne so crtezot barem so textot. Znachi za sledniot pat scenarioto sredi go i imaj punch line (glavna misla) na krajot.
Crtezot e dobar ama mozesh ti i podobro (sudejki po Chaki). Layout-ot na panelite ti e premnogu random i se gleda deka ne si se zamaral bash okolu toa (a treba). Shto se odnesuva do old school krimi izgled (ili noar) falat kontrasti, detali (da ne beshe textot povrzan so Skopje 2012 nemashe ni da sfatam sho e orelon u sred panel pokraj kolata), shiroki kadri (za vospostavuvanje na vizuelno pojasnuvanje na mestoto ili objektite koi sakash da gi potencirash-pr. statua).
Primer za panel 4.
Tochno e deka e zamaranje ali toa e stripot-zamaranje so cel maximalen efekt vrz chitatelite.
Shto se odnesuva do textot-mene fontot me bendisuva ali caption-ite (kvadratite vo koi stoi) si mozel barem kako del od perforiran list ili pak skinat list so linii ili shotijaznam. Sekako ona shto e razmisluvanje (introspektiven monolog) i ona shto e monolog/dijalog koj se odviva na glas i vo tekovno vreme (real time) MORA da se razlikuva edno od drugo.
E sega ne morash uopshte da me poslushash (pcuejki me i kolnejki me sho ti se furam k'o nekoj kvazi avtoritet) i da si pichish vaka, ili da probash da smenish ovie raboti na sledniot proekt strip i da ja vidish razlikata.
Prijatna rabota.