[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
МАКЕДОНСКИ СТРИП ФОРУМ - View topic - Македонскиот стрип во изданијата на новосадски „Дневник“
It is currently 09 Jun 2023, 06:29Reply to topic  [ 3 posts ] 
Македонскиот стрип во изданијата на новосадски „Дневник“ 
Author Message
Суперхерој Под Стечај
User avatar

Joined: 30 Jul 2009, 01:19
Posts: 364
Location: Macedonia
Reply with quote
Од денес, во Бункер можете да ја набавите книгата „Македонскиот стрип во изданијата на новосадски ’Дневник‘“ на авторите Александар Стеванов, Дарко Богданов и Сашо Гачев. Во неа, како што впрочем открива самиот нејзин наслов, се опфатени стриповите на македонски автори објавени во мегапопуларните изданија на издавачкиот гигант „Дневник“ од Нови Сад, а воедно проанализирано е и културолошкото влијание кое што тие го имаат во Македонија и тоа долги години по нивното згаснување.

Image

Оваа монографската публикација, која е отпечатена со делумна финансиска поддршка од фестивалот на креативни идустрии Скопје креатива, е составена од две главни целини, односно поглавја, во кои се пренесени стотици цитати дел од кои ексклузивно земени, а за полесна навигација содржи и индекс. Освен историјатот и фактографијата на објавените стрипови, истите преку 10 рецензии детално се разработени од визуелен и драматуршки аспект, а претставени се и насловните страници на повеќето од нив, како и некои од најрепрезентативните во нив цртежи.

Image

Книгите посветени на македонската стрип-историја се неверојатно малку на број и во последниве речиси триесет години се објавени само две такви. Меѓу другото, токму затоа оваа публикација која изнесува на виделина некои досега непознати настани од македонското стриповско минато, претставува храбар чекор во насока кон надминување на таа ситуација и подигање барем за едно скалило повисоко на општествениот статус кој го има стрип-уметноста во Македонија.

Извор:


28 May 2018, 20:14
Profile
Суперхерој Под Стечај
User avatar

Joined: 30 Jul 2009, 01:19
Posts: 364
Location: Macedonia
Reply with quote
Књига Александра Стеванова, Дарка Богданова и Саше Гачева Македонски стрип у издањима новосадског Дневника промовисана је 12. маја у скопском Македонском културном центру.

Та монографска публикација у Б-5 формату, с индексом ради лакше навигације, на 72 странице нуди много више него што обећава својим насловом. Осим историје и фактографије у вези с осамдесетим годинама прошлог века у СФРЈ, обрађени су стрипови македонских аутора, међу којима и епизоде „Велики Блек” и „Лун, краљ поноћи”.

Уједно је анализиран културолошки утицај који су мегапопуларна издања, радо читана широм бивше Југославије, имала у Македонији и годинама после гашења. Да би се схватиле његове размере, довољно је рећи да су стрипови новосадског „Дневника” често штампани у тиражу од стотину хиљада примерака. Очекујемо да ће поменута публикација ускоро наћи пут и до наших читалаца.

Аутори се надају да ће то издање испунити можда најважнији циљ, а то је буђење свести да македонска стрип-култура има дужу традицију него што се мисли, па је то још један стимуланс за оживљавање те неправедно маргинализоване гране савремене комерцијалне уметности.

“Лаким и разумљивим стилом, приступачна и публици неупућеној у ту уметност, а обогаћена изјавама професионалаца, уредника, издавача и аутора из тог периода, књига нам даје увид у процес њихове израде и околности под којима су објављивани”, каже Дарко Богданов, додајући као пример цитате из интервјуа с југословенском стрип-легендом Банетом Керцом и једним од најплоднијих сценариста Миодрагом Милановићем.

“Књига посвећених историји македонског стрипа је невероватно мало, а у последњих тридесет година објављене су само две такве”, каже Александар Стеванов. “Управо због тога ова публикација, која открива неке непознате догађаје из његове прошлости, представља храбар корак ка подизању друштвеног статуса те уметности у нашој земљи. Иако није рађена са свесном намером да учврсти везе између Македонаца и Срба, за које мислим да су нераскидиве, резултат је управо такав. И поред тога што не познајем много ваших људи, оне које знам заиста ценим, а и без тога гајим топле осећаје према српском народу.“

С. Милачић

Извор:


03 Jun 2018, 07:07
Profile
Магус Регуларус
User avatar

Joined: 24 Jan 2009, 21:06
Posts: 1308
Location: Vinica,Makedonija
::
Reply with quote
Втората промоција на книгата ќе се одржи на 12 јуни во Домот на култура во Виница, со почеток во 20 часот. Доколку некого го наведува пат накај исток, повелете на дружба : ))

Image

_________________
http://darbog-darkmore.blogspot.com/


07 Jun 2018, 23:31
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 3 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Jump to:  
cron