Author |
Message |
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Издавач е Sergio Bonelli Editore Автор на овој стрип е LUKA ENOH, кој самиот го работи и цртежот и сценариото. Во Италија излегувал во временски период од осум години односно од 1999 до 2007 година. На нашиве простори имаме прилика да го читаме во издание на издавачката куќа Darkwood (Србија) Интересно за овој серијал е и тоа што се работи за 18 епизоди што е прилично несекојдневно кога се работи за Бонели. Главната хероина е тинејџерка која покрај секојдневните проблеми својствени за годините (14 години) е заштитник односно чувар на нашата димензија од натрапници од други димензии..... На кратко тоа е концептот на самиот стрип, останува понатаму да видиме како ќе се развива приказната. Мене лично ми се допаѓа концептот на условно кажано затворен серијал од причина што мислам дека приказната нема претерано да се развлече што за мене е и голем минус кај поедини досегашни ликови од италијанската школа. Јас ги набавив првите три броја а денес го прочитав првиот број Заштитница, цртежот е доста интересен, приказната убаво си вози без многу компликации и непотребни работи, покрај запознавањето со главниот лик има доста акциони моменти. Првиот број го привлече моето внимание па понатаму останува да видиме........
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
05 Sep 2010, 18:52 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
Браво за темата Мешков. Gea-ва јас се заебав и не си ја купив на време,ама ќе биде. Инаку едно нешто-Не е нетипично за Бонели да имаат серијали со по 18 епизоди,како примери земи ги:Бред Берон,Караван(12 епизоди),Кесиди(новиот) исто мислам ќе биде лимитиран,Volto Nascosto(Скриено лице),Демиан... Искрено мене овие мини-серијали ми се најпривлечни од Бонели(ем е замислена убаво приказната,ем не мора да се купуваат по 200-300 броеви) и мило ми е што почнаа да ги издаваат на Балканов.
_________________ "There is a power beyond good and evil.The power to create,and the power to destroy!"-Dark Phoenix The X-Men are dead.Long live the X-Men. X-Men isn't a comic book. It's a drug.
|
06 Sep 2010, 13:53 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 08:13 Posts: 15550 Location: Skopje, Macedonia
::
|
_________________ Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!
|
06 Sep 2010, 14:02 |
|
|
Ivo
Сеирџикус Максимус
|
..Meskov Druze.....ova mi izgleda interesantno.......crtacot istiot li e so ja prai koricata ili...???
|
06 Sep 2010, 17:42 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Супер е стрипот Иво, и да истиот ги црта насловните.
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
07 Sep 2010, 09:12 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
|
07 Sep 2010, 09:13 |
|
|
Darbog Darkmore
Магус Регуларус
Joined: 24 Jan 2009, 21:06 Posts: 1308 Location: Vinica,Makedonija
|
Uste ne sum stignal da gi iscitam prvite tri broja ama ke bide.Od toa sto razlistav,super izgleda,crtez na mesto a i izdanieto e extra.Gea i Caravan mi se najdobro sraboteni kiosk izdanija.Sekoja cest za Luca Enoch,bas e covekot sto se vika "sam svoj majstor " .Se nadevam deka nekoj na balkanov naskoro ke pocne i Lilith da ja objavuva.
|
07 Sep 2010, 11:13 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
_________________ "There is a power beyond good and evil.The power to create,and the power to destroy!"-Dark Phoenix The X-Men are dead.Long live the X-Men. X-Men isn't a comic book. It's a drug.
|
07 Sep 2010, 18:15 |
|
|
aquafortune
Ултимејт Резервист
|
Од каде го набавувате/ќе го набавите стрипов?
|
07 Sep 2010, 18:49 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
Знам дека Мешков го има набавено преку Боце.Јас планирам преку контакт од Белград.
|
07 Sep 2010, 19:04 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
|
07 Sep 2010, 19:40 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
ја го набавив од дарквуд (ја научив женами кај се наоѓа) ама боце е стандардна комбинација за српски и хрватски изданија
|
08 Sep 2010, 22:18 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
Геа е тотална свежина на пазарот Првите три броја се одлични приказни кои рушат купишта стереотипи за тинејџери, малцинства, добри против лоши.... you name it. Сето тоа вкалапено во хорор/фантазија, преполно со митолошки рефернци од цел свет, overflow од (нео)либерализам, (не)скриени посвети на филмови и стрипови, одличен избор на музика која се слуша во стрипот. Дополнете со фантастичен цртеж (манга influences indeed!) како и апсолутно фантастичен превод/адаптација и ви станува јасно дека ова навистина треба да го прочитате! Сите препораки!
|
04 Oct 2010, 01:47 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
|
04 Oct 2010, 07:06 |
|
|
Skywalker
|
|
04 Oct 2010, 10:14 |
|
|
rastaman
Зен Мастер Форумџија
|
|
04 Oct 2010, 10:24 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
И двајцатаа сте во право според мене. Издавачо во секој случај треба да се разбира од стрипој,да има пари и да сака да се занимава со то. Секој од нас можи да запни година-две и да стани издавач-ама дали го сака то? Еве ке седнам јас-ке соберам пари за неколку стрипој-имама колку толку пријатели и можам да издам нешто-ама мене то не ме интересира,нејкјам со то да се занимавам.Ама ич. И ова со форумов и слично шо се мавтам на моменти е претешко и презахтевно-ама едно е ќеиф,а друго е то да го работиш.
На крај краева работата ми е стрип-е таму колку толку се прај нешто.
Ете сите знајме како оди или барем како одеше издаваштвото со тутурутката од прилеп.Не е доволно ќеф само-треба да знајш-шо сакат луѓето,како сакаат и исплатливост,план....ко шо рекоф целодневна занимација. И сериозност пред се.
Кој колку може и како може-нормално со поддршка од околината и пријателите.
За нас тука да непрам муабет-олвејс(не то помагалата)
_________________ ејм фор д бушес!
|
04 Oct 2010, 13:53 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
|
05 Oct 2010, 14:14 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Нарачани ми се броевите 4,5 и 6 одвај чекам да стигнат.
|
07 Oct 2010, 19:22 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
|
07 Oct 2010, 20:09 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Ти го препорачав стрипот, ама ти нешо сеа закоравен фан на Марвел си
|
07 Oct 2010, 20:10 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
|
07 Oct 2010, 21:40 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
|
08 Oct 2010, 12:50 |
|
|
Phoenix
Пензиониран Мрчатор
|
|
08 Oct 2010, 20:10 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
|
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
08 Oct 2010, 21:30 |
|
|