[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 696: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4762: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4764: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4765: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4766: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3897)
МАКЕДОНСКИ СТРИП ФОРУМ - View topic - Македонскиот стрип има традиција..?
It is currently 20 Sep 2021, 00:46Reply to topic  [ 54 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Македонскиот стрип има традиција..? 
Author Message
Пензиониран Мрчатор
User avatar

Joined: 25 Jan 2009, 16:02
Posts: 2649
Location: Skopje, Makedonija
::
Reply with quote
Како и многу други работи, жално е сто ние самите не си ја познаваме доволно својата држава и историја, а бидејќи овде сме сите да зборуваме за и околу стрипот, треба да знаеме понешто и за луѓето што се занимавале со деветата уметност и пред нас, т.е. овде стрипот не е појавен од вчера, туку може да се каже дека има долга традиција...Без намера да навлегувам многу во овој топик за авторите и периодите посебно, ќе ставам еден краток список на имиња, за коишто јас имам некои податоци или барем сум слушнал за нив, а секако дека треба да ме надополните, бидејќи и јас не ги знам сите...Поделбата по генерации е лично моја, така што слободно може да се ротираат одредени автори ако некој смета инаку...

Првенците:

Славко Јаневски
Панде Јаревски
Миле Топуз
Диме Иванов - Димано
Љупчо Филипов
Дарко Марковиќ - Дар Мар
Ласко Џуровски
Коле Манев
Делчо Михајлов
Ѓуро Варга
Младен Туниќ
Мишко Хрдличка
Драган Митровски
Драган Б. Костиќ

Средна генерација (сеуште активни):

Смиле Цветановски
Тони Анастасовски
Атанас Ботев
Александар Сотировски
Марјан Камиловски
Александар Поповски
Златко Крстески
Ивица Спасовски
Ристе Секуловски
Јован Секуловски
Александар Станковски
Горан Дачев - Горанд
Иванка Апостолова
Игор Тошевски
Томислав Османли
Зоран Танев
Оливер Ромевски
Ѓоко Доковски

Најнова генерација:

Михајло Димитровски -Тхе Мичо
Игор Јовчевски
Давор Драмиќанин - Rastaman
Здравко Гиров - Talamar
Никола Темков - Temnik
Дамјан Михаилов - Ferwar
Дарко Богданов - Дарбог (Darkmore)
Јовче Крстевски (Крстителче)
Виктор Лозанов - Сентинелот
Бане The Jester
Димитриј Михајловски
Марко Манев
Симон Калајџиев
...

Има уште, слободно кој знае нека го дополни списоков, со тоа што ако некој е ненамерно испуштен нека ми прости, во моментов не можам да се сетам на сите...Значи новава генерација се скоро сите овде на форумот, на првенците не можеме да им замериме што не се активни бидејќи се веќе во години, а во среднава генерација се намерно ставени одредени автори, не дека се толку стари, туку во последно време многу ретко се вклучуваат во стрипот, а поготово во вакви он-лине форуми, како да се скарани со новава технологија...

Инаку да напоменам само дека голем дел од работите што ке ги поставувам овде, т.е. во топикот “Македонска Стрип Антологија” се преземени од разни каталози, благодарение на Стрип Центарот на Македонија...Не верувам дека голем дел од вас сте ги виделе, па затоа ќе поставам дел и од нив...

Слободно коментирајте, топиков е за тоа...


Last edited by Temnik on 18 Feb 2009, 18:51, edited 11 times in total.06 Feb 2009, 20:33
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија
User avatar

Joined: 23 Jan 2009, 02:23
Posts: 21535
Location: Битола!
Reply with quote
Ima uste ne se samo ovie....dovolen dokaz e ova za site slucajno zaletani vo stripot deka ne se prvi i deka pojma nemaat....A Temkov jes da si spor,jes da gnjavish za to 3deto ali za tekstovive prijatelju(antologijata) oti be nema klap klap ikonce nekoe....??? BRAVO!!!!! i ushednash BRAVO!!!

_________________
ејм фор д бушес!


06 Feb 2009, 21:21
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија
User avatar

Joined: 23 Jan 2009, 14:37
Posts: 9468
Location: Градо на крушите.
::
Reply with quote
Ја само приметив дека Ивица Спасовски ти е пишан два пати :D А Дамјан (Фервар) се презива Михаилов, ако не се лажам. За додавање луѓе, ќе оставам на од мене позапознаените...

ЕДИТ: Го гледам колажот на автори од почетната страна, од тие таму овде фалат Александар Поповски и Игор Тошевски...

_________________
Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind,
Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...


06 Feb 2009, 22:18
Profile
Пензиониран Мрчатор
User avatar

Joined: 25 Jan 2009, 16:02
Posts: 2649
Location: Skopje, Makedonija
::
Reply with quote

_________________
http://temnik.blogspot.com/
http://nikotem.deviantart.com
--------------------------------
A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.
St. Francis


07 Feb 2009, 12:30
Profile WWW
Пензиониран Мрчатор
User avatar

Joined: 25 Jan 2009, 16:02
Posts: 2649
Location: Skopje, Makedonija
::
Reply with quote

_________________
http://temnik.blogspot.com/
http://nikotem.deviantart.com
--------------------------------
A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.
St. Francis


07 Feb 2009, 12:35
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија
User avatar

Joined: 23 Jan 2009, 08:13
Posts: 15550
Location: Skopje, Macedonia
::
Reply with quote
супер класификација, нешто слично, ако не и исто, би ги поделил и јас.
Браво, твојава активност за старата стрип сцена во Македонија е за пофалба!!!!

_________________
Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!


07 Feb 2009, 16:19
Profile YIM WWW
Зен Мастер Форумџија
User avatar

Joined: 23 Jan 2009, 08:13
Posts: 15550
Location: Skopje, Macedonia
::
Reply with quote
prvata spomnata generacija
e poznata od vremeto na MakStrip, prethodnite sfrj raboti i sl
vtorata e od vremeto na Lift, StripArt...
tretata StripKreator, razni spisanija, kako i niz drugi mediumi

_________________
Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!


07 Feb 2009, 17:01
Profile YIM WWW
Суперхерој Под Стечај

Joined: 27 Jan 2009, 16:50
Posts: 312
Reply with quote
Cestitki i od nas za naporot i idejata


07 Feb 2009, 17:41
Profile
Суперхерој Под Стечај
User avatar

Joined: 27 Jan 2009, 05:14
Posts: 277
Location: Bitola
::
Reply with quote
abe ubo e se ova ...u6te da ima6e i realno konstantno strip izdava6tvo vo makedonija sigurno ke imavme i poarni stripoj i pomotivirani avtori sho ke rabotea i pojke i poarno....vaka ako ne se lazam samo makstripot be6e ba6 redovno izdavan edna6 mese4no...a ne mi e jasno 6o stana so totem...imaja dobar izbor na stripoj dobro izglea6e ali izlegoja samo dva broja.

_________________
viewtopic.php?t=140
::Ilustracii na Forumot::
http://sentinelite.deviantart.com/
::Deviant Art::


07 Feb 2009, 22:29
Profile
Пензиониран Мрчатор
User avatar

Joined: 25 Jan 2009, 16:02
Posts: 2649
Location: Skopje, Makedonija
::
Reply with quote
Urednik na "Totem" bese Lasko Djurovski...uste mu se vika taka firmata, ama povekje ne se zanimava so strip, tuku so dizajn...inaku fala sto me potseti i nego da go stavam vo spisokov...

"Totem" prestana od finansiski pricini, a Lasko bese pregolem ljubitel na stripot i estet, i ne sakase da prodolzi so nesko pomalku kvalitetno i resi podobro nikakvo, otkolku slabo izdanie... toa e.. :cry:

_________________
http://temnik.blogspot.com/
http://nikotem.deviantart.com
--------------------------------
A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.
St. Francis


08 Feb 2009, 13:22
Profile WWW
Пензиониран Мрчатор
User avatar

Joined: 25 Jan 2009, 16:02
Posts: 2649
Location: Skopje, Makedonija
::
Reply with quote
Инаку, стрипаџии, праќајте ваши биографии (стрипографии) тука, или пратете ми мене на temkovn@yahoo.com, па јас ќе ги поставам, да не стојат само првенците овде, треба да има биографии од сите, тоа е целта на топиков...

_________________
http://temnik.blogspot.com/
http://nikotem.deviantart.com
--------------------------------
A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.
St. Francis


16 Feb 2009, 12:59
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија
User avatar

Joined: 23 Jan 2009, 02:23
Posts: 21535
Location: Битола!
Reply with quote
Temkof be.....iskreno ne te znaef za tolkav istorcar.....bravo! Mora da priznam deka te podceniv!Iskreno so tekstovive i angazhmanot popolnuvash ogromna dupka na makedonskata strip scena(i seuste mislam da batalish 3d :))

_________________
ејм фор д бушес!


16 Feb 2009, 13:01
Profile WWW
Пензиониран Мрчатор
User avatar

Joined: 25 Jan 2009, 16:02
Posts: 2649
Location: Skopje, Makedonija
::
Reply with quote
Абе некој мора, а мислам дека никој нема да седне да ја чита "Стрип - Запис со човечки лик" од Томислав Османли, јес да е топ книгата, секоја чест за човеков, многу од податоците се земени и од таму, само што е стара книгава, недоволно е илустрирана и не е ажурирана одамна, а веќе доживеа две ре-изданија...А и мислам дека вака он-лине и со слики е многу попристапно...

_________________
http://temnik.blogspot.com/
http://nikotem.deviantart.com
--------------------------------
A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.
St. Francis


16 Feb 2009, 13:06
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија
User avatar

Joined: 23 Jan 2009, 08:13
Posts: 15550
Location: Skopje, Macedonia
::
Reply with quote
ja ja citav pred nekoja godina
povejke ima filozofski aspekt na stripot, fali strip-tabli i sl, ima antologija mala za nasive prostori
treba da se ima po doma vo kolekcija

_________________
Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!


16 Feb 2009, 13:09
Profile YIM WWW
Зен Мастер Форумџија
User avatar

Joined: 23 Jan 2009, 02:23
Posts: 21535
Location: Битола!
Reply with quote
Prviot(kakov takov) Makedonski strip sajt:
http://www.vizant.org.mk/

_________________
ејм фор д бушес!


18 Feb 2009, 14:23
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија
User avatar

Joined: 23 Jan 2009, 02:23
Posts: 21535
Location: Битола!
Reply with quote
Mada da mozebi i ova e prv-ne sum siguren???
http://www.templum.com.mk/lift/mak-avtor1.htm

_________________
ејм фор д бушес!


18 Feb 2009, 14:28
Profile WWW
Пензиониран Мрчатор
User avatar

Joined: 25 Jan 2009, 16:02
Posts: 2649
Location: Skopje, Makedonija
::
Reply with quote
Kako i da e, i dvata se pred "Prviot"... ;)

_________________
http://temnik.blogspot.com/
http://nikotem.deviantart.com
--------------------------------
A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.
St. Francis


18 Feb 2009, 16:50
Profile WWW
Ултимејт Резервист
User avatar

Joined: 26 Jan 2009, 00:15
Posts: 575
Reply with quote
:D :D :D

_________________
I love the smell of fresh comics in the morning!!!


18 Feb 2009, 16:58
Profile
Манга Падаван
User avatar

Joined: 23 Jan 2009, 11:18
Posts: 1899
Location: SKOPJE
::
Reply with quote

_________________
Pepe Le Pew: Why did everyone leave? Oh, but of course! Already I have achieved a post of honor, and have been left to defend the fort. Viva la Republique!


18 Feb 2009, 17:01
Profile WWW
Зен Мастер Форумџија
User avatar

Joined: 23 Jan 2009, 02:23
Posts: 21535
Location: Битола!
Reply with quote
Mozi nekoj da objasni so e smesno tuka?

_________________
ејм фор д бушес!


18 Feb 2009, 17:29
Profile WWW
Ултимејт Резервист
User avatar

Joined: 26 Jan 2009, 00:15
Posts: 575
Reply with quote
2 стрип сајтови пред "Првиот". :lol:

_________________
I love the smell of fresh comics in the morning!!!


18 Feb 2009, 17:34
Profile
Ултимејт Резервист
User avatar

Joined: 26 Jan 2009, 04:41
Posts: 530
Location: Macedonia
::
Reply with quote
Ништо, Мичо изглеа го губи хуморо... :o :o :o

_________________
„Јас го разбирам свето како поле за културно заебавање меѓу стрипаџите“.
Гоце (пред да ја формулира мислата во за нас веќе познатио облик)

https://www.facebook.com/fantasyillustrationbitola


18 Feb 2009, 20:42
Profile
Надежен Луд Научник

Joined: 24 Jan 2009, 21:27
Posts: 224
Location: Markov Grad
::
Reply with quote
mnogu falbi za ,,sredna generacija ,,
ne sme mnogu aktivni vo toj medium,
vo sekoj slucaj
,,hvalati,,

_________________
vizant[color=#0[color=#008000][/color]08000][/color]


24 Jul 2009, 00:25
Profile ICQ YIM WWW
Надежен Луд Научник

Joined: 15 Jan 2010, 18:03
Posts: 206
Reply with quote
?


Last edited by kojekoj on 25 May 2011, 14:26, edited 1 time in total.06 Feb 2010, 08:58
Profile
Зен Мастер Форумџија
User avatar

Joined: 23 Jan 2009, 08:13
Posts: 15550
Location: Skopje, Macedonia
::
Reply with quote

_________________
Ова погоре напишаното е мое мислење и јас стојам позади него!


06 Feb 2010, 10:25
Profile YIM WWW
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 54 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Jump to:  
cron