|
|
It is currently 05 Feb 2025, 13:53
|
|
Page 1 of 1
|
[ 22 posts ] |
|
Author |
Message |
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ ејм фор д бушес!
|
25 Feb 2009, 18:29 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
Joined: 02 Feb 2009, 01:58 Posts: 8775 Location: The Realm of Kapištec
::
|
Совршенството има име... and it's Corto
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
25 Feb 2009, 18:50 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
Joined: 25 Jan 2009, 16:02 Posts: 2649 Location: Skopje, Makedonija
|
Никогаш не го засакав Корто, иако се трудев...имам скоро се прочитано, сценаријата се супер, ама некако цртежот не можев да го сварам...
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
25 Feb 2009, 19:25 |
|
|
Skywalker
|
Твој проблем! Инаку цртежот е нешто најоригинално што јас некогаш сум го видел. Значи надвор од сите оние "How to Draw Comics" школски форми, слобода на линијата, пропратена со одлични приказни, баш онака цигански, аскетски, каков што е и ликот. Хуго Прат е според мене еден од најдобрите стрип автори на ХХ век. Мило ми е што и во анимираната серија беше многу успешно доловена таа атмосфера.
|
25 Feb 2009, 20:36 |
|
|
Temnik
Пензиониран Мрчатор
Joined: 25 Jan 2009, 16:02 Posts: 2649 Location: Skopje, Makedonija
|
Атмосферата можеби е доловена, ама анимираниот филм нема врска со стрипот...Љубителите на Корто Малтезе ја мразат анимиранава верзија, баш поради таа недоследност, односно разубавениот цртеж, кој не е она "оригиналното"...Што знам, можеби многу ќе ми демантираат, ама цртежот е подобар во анимираниот филм, отколку во стрипот...Тоа е мое мислење и никој не може да ме разубеди...Како и за тоа дека е Фери "генијален" цртач...
_________________http://temnik.blogspot.com/http://nikotem.deviantart.com -------------------------------- A man who uses his hands is a laborer. One who uses his hands and mind is a craftsman. He who uses his hands, his mind, and his heart is an artist.St. Francis
|
26 Feb 2009, 12:41 |
|
|
Skywalker
|
Нема послаб или подобар цртач: Сите се различни. Некој ќе е можеби поумешен, со построга линија, некој со послободен пристап, некој деталист, некој карикатурист... Не може да се земе да речеме Џон Ромита Јуниор за репер, или да се рече дека Фери е генијалец... Сите имаат дадено свој белег во оваа уметност, а секоја оценка од читателите, стрип љубителите е горе - долу субјективна... Според мене, диверзитетот на стилови е најубавата работа. Ако беше поинаку, сите ќе си беа клонови еден на друг. Вака, секој автор ни ја доловува неговата перспектива за светот, природата...
|
26 Feb 2009, 17:54 |
|
|
Darbog Darkmore
Магус Регуларус
Joined: 24 Jan 2009, 21:06 Posts: 1308 Location: Vinica,Makedonija
|
Sum naogal milion greski kaj Feri,anatomija i sl,megutoa,mora da mu se priznae na covekot,ne zameruvam premnogu,bidejki iako ne go citam mnogu redovno Zagor,ubavo mi e da go vidam negoviot stil,zatoa sto i ako ima kiksovi mi dolovuva mnogu super atmosfera,negoviot Zagor nekako ima dusa,a plus i na kilometar ke go prepoznaes Feri,kolku avtori na svetov stignale do toa stilot da im e prepoznatliv i pred da im go procitame imeto?Plus ima milion godini a uspeva da napravi uste 25 tabli mesecno plus naslovnici... Od Zagorovite crtaci daleku mi e podobar Franko Donateli,koj nikogas ne izlegol od senkata na Feri,no i Feri si e pasno starce
|
26 Feb 2009, 18:34 |
|
|
laurelindon
Џуниор Џедај
|
Хехе па се сложувам со пофалбите, Корто Малтезе се смета за репер во стрипот и за некаков спој на квалитет... Навистина е прекрасна атмосферата што ја има, и приказната е на некој начин елегантизирана, уозбилена и префинета верзија на манга... што знам, јас така ја доживувам, целата таа индиферентност на јунакот и емоционалност во воздухот, плус имате чувство дека, некако опфаќа се, едноставно сплот на СЕ... Корто Малтезе, е... ТОА, единственото!!!
_________________Nemanja TrajkovicGraphic Designer, Marketing DeveloperWoodstock Design Group http://www.minimalismaximal.com
|
09 Apr 2009, 19:19 |
|
|
dare_sum
Сеирџикус Максимус
|
Eee korto .. ko M expres da citas samo so skros jako crtefce i akvarelce, edno od pojakite nesta so gimam videno plus M expres jako bese
_________________ http://darkoristevski.blogspot.com/
|
10 Apr 2009, 14:03 |
|
|
Barker
Суперхерој Под Стечај
|
|
13 Apr 2009, 19:09 |
|
|
dare_sum
Сеирџикус Максимус
|
citiram: "TIMMMYYYEEEE" *
*Vo zivo ova da se slusni od vistinskio coek mnogu pozabavno zvuci.Koj ima slusnato ima, koj nema so nadez deka ke slusni.
_________________ http://darkoristevski.blogspot.com/
|
14 Apr 2009, 20:31 |
|
|
BrunoPhoenix
Манга Падаван
|
abe koj ima nekoj broj duplikat sho ima da mi shitne,(ako e na jazik so mozam da razberam ofc) neka mi pise pm
|
03 Oct 2009, 20:27 |
|
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Baraj stripoteki stari
_________________ ејм фор д бушес!
|
03 Oct 2009, 20:34 |
|
|
Darbog Darkmore
Магус Регуларус
|
A mislam deka i vo download oddelot imase linkovi
|
03 Oct 2009, 21:44 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Corto Maltese бр.1 Младост
За Хуго Прат што и да кажам малку е, едноставно треба да се исчита се од него за да се види неговата маестралност. Корто Малтезе имам нешто читано но толку несредено и неповрзано и затоа решив да седнам и почнам од бр.1. Младост е интересна приказна од две работи запознавањето на Корто со Џек Лондон и со мистичниот Распучин во екот на Руско Јапонската војна. Мистиката во овој свет и сите оние кинески секти, култови, реалниот приказ на животот и сите случувања во тој период од историјата даваат едно прекрасно чуство и мотив Корто Молтезе да се исчита во целост. Препорака 10/10
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
25 Sep 2011, 12:14 |
|
|
Ivo
Сеирџикус Максимус
|
...Korto Malteze e remek delo.....chao prijatno..
|
25 Sep 2011, 12:58 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ We are things that labor under the illusion of having a self, this accretion of sensory experience and feeling, programmed with total assurance that we are each somebody when, in fact, everybody's nobody.
|
25 Sep 2011, 13:36 |
|
|
Darbog Darkmore
Магус Регуларус
|
|
25 Sep 2011, 17:19 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
Онака...
|
20 Sep 2013, 22:44 |
|
|
Laf
Зен Мастер Форумџија
Joined: 25 Jan 2009, 23:29 Posts: 7506 Location: Скопје, Македонија
|
Што даваш ако некој/а ти ги купи сите овие?
_________________Ash nazg durbatuluk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatuluk agh burzum-ishi krimpatul One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them
|
21 Sep 2013, 00:04 |
|
|
Meskov
Зен Мастер Форумџија
|
Искрено чекам со нетрпение рецензија од Љубиша!
_________________ "To be brave in battle proves nothing. Bravery itself proves nothing. A Jedi should be prepared to put aside fear, regret and uncertainty and either fight, run, surrender or die."
|
21 Sep 2013, 01:07 |
|
|
Brian The Dog
Зен Мастер Форумџија
|
Таман ме разочара Uvjek malo dalje, па Kelti ме врати во форма. Ќе пишам кога ќе го довршам ама овие две слики ми се допаднаа.
|
09 Feb 2014, 12:10 |
|
|
|
Page 1 of 1
|
[ 22 posts ] |
|