![](./styles/avalon/theme/images/spacer.gif) |
|
It is currently 05 Feb 2025, 15:43
|
Закон за пензиско и здравствено осигурување!
Author |
Message |
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
Joined: 23 Jan 2009, 14:37 Posts: 9468 Location: Градо на крушите.
::
|
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
29 Nov 2014, 00:20 |
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
![Reply with quote Reply with quote](./styles/avalon/imageset/en/icon_post_quote.gif)
E sega pokraj romantichnoto objasnuvanje na Tetoeco ![Smile :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif) (koe za zhal na hartija e taka,ama realnata cel e polnenje na budzhetot i popolnuvanje na dupki) da objasnam odprilika kako ke odi vo nashata oblast.... Ako rabotite za izdavachka kukja kaj nas-i ako naplakjate 1000 denari po ilustracija i izrabotite primer 10 ilustracii mesecno....na tie 10 000 denari koi ke vi gi platat honorarno na krajot od mesecot ke treba da odite po ustanovive i da od niv odelite 30-40 %....sho znaci za vas ke ostanat okolu 6000-7000 denari.Tuka treba da rachunate i nekolku dena so ke izgubite po institucive koi realno nemat pojma so se deshava niti pak ke najdite stapki za animator,ilustrator ili strip crtac.(primer zemete go pogornijo post od Goce kaj sho mu kazhvat od ujp deka tie so se od stranstvo parite ne podlozhat na davachki) To deka na honorarot nekoj od kaj nas ke vi plati pridonesi-nema. Ako rabotite za stranstvo.Primer ke recime za francuzite i ako naplakjate 200 evra po tabla.Ako vi plakjaat na broj na predadeni tabli mesecno.Ako nekoj mesec predajte 5 tabli-to se 1000 evra.Od tie 1000 evra ke treba da oddelite 30-40 % za pridonesi-so to sho prethodno ke gi prajte istite stapki ko pogore so to sho ke treba da gi dogovorite koi se od stranstvo prevedite na makedonski kaj ovlasten sudski preveduvach. Ova e suludo i nigde go nema.Bash preiodov pram muabet so ova biznisov moj so go teram po stranstvo i bukvalno nigde go nema ova-ni vo Amerika,ni vo FInska,ni vo Portugalija,ni vo NovZeland itn....nigde. Ima nekoja osnovna stapka minimalna za pridonesi i to e to.Normalno ako sakas i ako mozis mozis ti da si plakjash i 90 % od zarabotkata ama nikoj ne te tera sosila nitu te kaznuva za istoto. Ova e prelosh zakon za sekoj frilenser.Zato i tupam na forumov.
_________________ ејм фор д бушес!
|
29 Nov 2014, 00:35 |
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Btw ova vazhi za penzite i zdravstveno.Personalniot danok e sekogash pokrien kako i kaj nas ( kolku neverojatno da zvuchi) taka i nadvor.... prajme muabet za 10%,ama 40 % nikoj nema da plati ako nemora.....
|
29 Nov 2014, 00:56 |
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
![Reply with quote Reply with quote](./styles/avalon/imageset/en/icon_post_quote.gif)
За Финска, Португалија и Нов Зеланд не знам, ама во Америка бетер им е на фриленсерите, затоа што никакво здравствено осигурување немаат, или немаа пред Obamacare, па и тоа од џеб мораат. За пензија исл ич да не правиме муабет. А и даноците не им се баш мали ако поминеш одредена сума. Небитно. Системов кој го воведуваат кај нас, во комбинација со приватните пензиски фондови, е ист или сличен со сите западни земји кои имаат социјално здравство. Разликата е што некои од нив се толку јаки држави што можат да си дозволат ептен мали стапки, или да не бараат ич од поголем број на граѓани. Ние, за жал, не можеме. Плус, мора да признаеме дека не е баш прифатливо (или фер) еден систем со универзално здравство да го користат луѓе со значителни приходи, а да не придонесуваат кон истиот. Дали навистина хонорарците се клучната група која го “злоупотребува“ системот или некаде на друго место е проблемот, не знам, ги немам тие информации. Како и да е, принципот на кој го базираат сето ова е солиден и потребен. Реализацијата е сосема друг ѕвер и сигурно ќе изнамачи баеѓи народ. Баш ќе видиме како ќе оди.
_________________ Don't Damn Me When I Speak A Piece Of My Mind, Cause Silence Isn't Golden When I'm Holding It Inside...
|
29 Nov 2014, 01:07 |
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
pa dobro sea, mozhi poubo ke beshe zdravstvoto da ne se potrosheja shesto kataljardi na spomenici primer....a i primero za univerzalno zdravstvo go prajme ko da sme shvajcarija a ne makedonija.
|
29 Nov 2014, 01:39 |
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Инаку, Мичо, пак го чачкав законот, пошто оние примерите од погоре (за издавачката куќа итн) не ми беа баш најлогични, знаејќи како функционира УЈП и како товарот за тоа обично паѓа на исплатувачот (како со персоналниот данок што е), и испадна дека на место ми е логиката.
Значи, не може да ги плаќаш ти придонесите од нето сумата која ти е веќе исплатена (тоа е нелогичниот дел), туку тој што нарачува/исплатува треба да ги плати придонесите кога ја врши исплатата (исто како со персоналниот данок, само сега ги има овие 26-27% плус). Ова нели само ако месечната сума во договорот е со нето приход поголем од минималната плата. Во примерот со издавачката куќа, ако крајната нето сума за месецот е 10.000 (над минимална плата), издавачката куќа треба да ги плати придонесите и да поднесе месечен извештај до УЈП. Би му дошло ко да си бил вработен тој месец во издавачката куќа и да си зел плата од 10.000.
Е сега, ако имаш договори со помали суми од различни нарачатели, и ако нивниот збир е над минималецот, тогаш се носат тие договори во Фондот за на нив да ти се пресметаат придонесите. Ако не се над минималец, само персонален се плаќа т.е. веќе ќе биде платен, ако е од домашна фирма или од земја каде веќе е оданочено пред да ти се плати (имаш листа на сајтот на УЈП, под Меѓународно оданочување).
Ѕирни ја страна 8, член 13, точка 13, 14 и (2) од Законот.
|
29 Nov 2014, 02:05 |
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
i mislish deka to e reshenieto....deka izdavachite sho odvaj plakjat kaj nas ke plakjat sega poke? ova e direkno zemanje na pari od dzheb pod zakrilo na nekoe si zdravstvo za sekoj ( pod prisila na sankci)
ete odam da platam jas primer za od stranstvo so mi plakjat. taka ispadna....dogovoren sum od 2014 jas ke si isplatam davackite za penzija i zdravstvo..... tetkata mi vika ( ko primer na goce so mu rekoja) ne be decko uzhivaj ti netreba da plakjash.... i? kazna 1000 evra? vrabotenata ne znaela so da mi kazi i mi dade gresno info....miljon primeri ima vakvi.
kakvi prava ke imame? kredit mozi da zemam? odmor? porodilno?
da beshe iskren zakonof a ne pljacka nemashe da se bunat site....koj ne bi sakal da ima penzija i zdravstvo?
|
29 Nov 2014, 02:20 |
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
|
29 Nov 2014, 02:39 |
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Tetoec seriozno mislish deka ova so go prat e so najhumani nameri za da se grizhat za gragjanite?Ostaj ti spored zakono,spored zakono znajme kako si odi to... Ova ispagja deka honorarcite se najgolemiot olosh vo drzhavat sho neplakjat nishto a gi imat site blagodeti sho gi nudi....
|
29 Nov 2014, 07:30 |
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
Joined: 26 Jan 2009, 00:31 Posts: 3222 Location: Skopje, 1712AD
|
|
29 Nov 2014, 08:11 |
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Малку ме нервира тоа што завршив во улога на адвокат за законов, кога се’ што сакав е да објаснам некои работи, бидејќи очигледно беше дека куп луѓе го немаат разбрано, нити па прочитано. Да не спомињам што меѓу хонорарците се сфаќа ко шпанска инквизиција за нив да е законов, кога всушност главно е насочен кон фирми, невладини итн. кои преку авторски договори, договори на дела исл. изнаоѓаат начини да не плаќаат давачки на држава - и тоа придонеси за здравство, пензија и стаж токму на луѓето чии услуги користат. И ја сум хонорарец, па не се буним, така мора и така треба да биде.
/За стаж имаш во законот, BTW.
И не, не е така. Оваа тема дури апсурдна ми станува. Како да не знаете која е разликата меѓу хонорарец, вработен и невработен. Како може кога си самовработен, сам свој газда, да очекуваш друг да ти се секира за одмор и боледување? Фирмата не плаќа, нормално, кога не си вработен кај нив, туку вршиш еднократна услуга. Ти му плаќаш за одмор и боледување на молерот или водоинсталатерот кога ќе го викнеш дома? Вработи се некаде фул-тајм, во која било индустрија, и ќе ги имаш тие бенефиции. Инаку, не. Таква е природата на професијата. Тука нема врска ни држава ни бутур.
/Спрема исплатата ќе се води. Тој еден месец ќе платиш, другите ќе се водиш технички како невработен (под минималец).
Хонорарецот/вработениот кај нас секогаш ќе го јаде од работодавачот, за жал. Сигурен сум дека ќе изнајдат цело купче начини да го заебат системот, не само примеров кој го спомна. Да е до нив, ништо не би плаќале, затоа постојат даноци и закони. Претпоставувам дека главно ќе тераат како што правеа досега за вработени, обично со плаќање минималец, а останатото под маса, или да им враќаш пари откако ќе ти го пуштат целиот износ на сметка. Ама јебига, мора од негде да се почне. Инаку, ако го отпишеме целиот систем од старт, најарно сите за раче и од највисокиот мост, групно да летаме.
|
29 Nov 2014, 16:03 |
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Btw Tetoeco e sovetnik vo Tetovo. ![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif) hehehehe super so gi pisa sive raboti tetoec ama po ona so go pratam ako sakaja vlastite da gi reshat loshite gazdi mozea poinaku....ova pak ostanva legalna pljacka....ili ke platish ili ke odish vzatvor ![Smile :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
|
29 Nov 2014, 16:10 |
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
|
29 Nov 2014, 16:33 |
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
|
Фала за одговорите, ама тоа и ми беше поентата - демек до сега хонорарците биле над редовно вработените со тоа што не плаќале (т.е. по желба можеле да си тераат како сакаат), а од сега демек сите рамноправни ќе сме биле. Тикви рамноправни.
|
29 Nov 2014, 17:12 |
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Рамноправни во однос на социјалните придонеси, плус се систематизира начин за хонорарците да добиваат стаж и пензија, нешто што досега го немаше. По друг основ не може да бараш рамноправност, кога се два сосема различни пристапи.
|
29 Nov 2014, 17:21 |
|
fichot
Пензиониран Мрчатор
|
Здравје, ќе видиме. Ја сум на мисла дека многу редовни ќе станат хонорарци.. или барем новите што ќе се примаат ќе ги водат како такви.
|
29 Nov 2014, 18:01 |
|
groo
Пензиониран Мрчатор
|
Не ми се верува дека овде е отворена тема на ова прашање. Драги пријатели, законот не го бива од километар, и воопшто не ги дефинира еднаквоста т.е. рамноправноста за стаж и пензија... воопшто! Нормално, имате право да бидете во заблуда со овој закон. Одам директно на факти: Имаш личност кој е вработен, и работодавецот (поточно личноста и тоа го сработил де ![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif) ) му плаќа придонеси за здравствено, пензиско... Значи му се плаќа се према соодветната титула и спрема. Истата личност (која дејност не спаѓа во ослободените од законот) ако сработи нешто хонорарно (повеќе од минималната плата) - исто така мора да плати дополнително од 10-те посто за здравствено и пензиско - а види финта - веќе му се платени. Да не заборавиме дека со указ на владата максималната пензија е околу 34 илјадарки, така да џаба плаќа дополнително пензиско кое ако правиш математика може ќе треба да зема и 60 илјадарки пензија, ама од 34 илјадарки не мојт - и то је закон. Е сега ако почнеме со ку.. овај столбовите на пензиското осигурување - пак истата приказна... башка можи и некоја друга влада со указ или било која несмисленост и тогаш да ограничува куј знае што... Да не заборавиме дека "ослободените" од законот ги стварат најогромнијо дел од гласачката машинерија во државата... и самите пратеници - види чудо. Бајдавеј, да не испадне дека тропам на празно - о имам читано законо (за жал), имавме дури и тумачења од "правници и економисти" од "ситемот" на оваа прашање... така да не сум аполутно лаик за овој закон. Е сега ако некој каже, ама има вакви шо не плаќат, или законо ова го штити, она го прај убо... исто е глупост. Не мора ради суровото да гори и зеленото. Ако некоја будала со најк патика изгази дете во парк, шо треба да се направи? Да се забранат најк патиките, да се забрани шетањето во парк? Да се забранат праење деца? Или можеби нешто друго? Законо (и за жал не е единственијо) е толку апсурден дури ни во алан форд не би бил објаснет од број еден во некои од неговите приказни... Со други зборови ако треба да таргетира некоја група на "неплаќачи" на давачки - ОК, а не се што смета владата дека е "(не)битно" да о покрие со еден закон. Изговорот "секој греши" или "че вијме че о попрајме" не важи во правото... или така ме имат лажано. Толку, премногу муабет, па дури и сериозен, од мене... м штети на лабавијо ми карактер... Виц како утешна награда: 1: Им благодарам на СДСМ и ВМРО за моето среќното детство! 2: Ама тогаш ги немаше, бе! 1: Токму затоа им благодарам! И 1 и 2 завршија сетнем во затвор ![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
_________________ што се мора не е тешко
|
30 Nov 2014, 19:48 |
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Abe GRu i jas da mu se pomocham na politicarive...ama temava gore dolu zafakja del od zanaetov....i bez posocvanje pishav onaka za um ili za uka....posho nali del od nas rabotat profi i posho sme na nekoe rastojanie da si naprajme onaka javen muabet.
Turi mu takvoto na drugite sranja so se deshavat-posho nali maksimum da izbegnime politika od temava ama:
Ilustratorite-Animatorite-Stripadzhiite-Dizajnerite-Scenaristite-Preveduvachite - ke imat problem so zakonov....a forumov e za strip,apa malku i mracni raboti ima vo oblasta nali...a za to drugoto-znajsh kako vikat-gol da mu shetam niskukja so spisok.
|
30 Nov 2014, 21:52 |
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
|
01 Dec 2014, 06:02 |
|
groo
Пензиониран Мрчатор
|
Тетојец, реплика не ти мавам... многу ми е "политика" за овој месец, еве ноф почна па не сакам да си о изарчам На пиво, на некое седење, че а тумачиме...
|
01 Dec 2014, 09:14 |
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
Богами, лимитот за цела година го изарчив последниве недела дена Договорено, пивото е од мене, оти те натерав да се изначиташ. (не важи за Крале) ![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
|
01 Dec 2014, 17:24 |
|
groo
Пензиониран Мрчатор
|
|
01 Dec 2014, 20:35 |
|
THEMICO
Зен Мастер Форумџија
|
Ама законо е сепак срање. ФУШТА!
|
01 Dec 2014, 20:42 |
|
KRALe
Зен Мастер Форумџија
|
_________________ 3 работи за успех во животот: 1. Биди позитивен. 2. Никогаш не кажувај се што знаеш.
|
01 Dec 2014, 21:19 |
|
Tet0eC
Зен Мастер Форумџија
|
|
01 Dec 2014, 21:44 |
|
|