Ај ке пробам да прераскажам најдобро што можам.
Инаку сори за малкуте и некои неквалитетни фотки.
МАлку се оти Дарко се заслуша,неквалитетните се од мобилнијо ми
Значи ојдофне некој ден порано (од понеделникот) за да се видиме со пријателите и нормално шопинг.
ФОткиве се од тоа Дарквуд,Плато, и од една книжара на Кнез Михајлова,заборајф како се вика.....бефне и во Делфи(книжара кај СКЦ) и во Вулкан(поранешно Мамут) ама несликав таму.Инаку книжарите се полни со стрипови-најчесто од домашни издавачи(за разлика од кај нас)....Вулкан и Делфи има еден куп странски изданија бај д веј...посебно амерички.
ДАРКВУД:
Книжарата на Кнез Михајлова:
Плато:
Изложбата на Јанјетов уште траеше па искористивне прилика да ја прегледаме......оргиналите се џам:
Поручекта и нареднио ден исто со то шо пиефне кафе со пријателите ни заеднички-ама околу тоа повеќе во иднина т.е се надевам наскоро
Во средата имафне чест и привилегија да одиме нагости кај Влада Весович (добриот дух на српскиот стрип).....Незнам како да ја опишам неговата колекција освен како -БИБЛИОТЕКА! НЕма шо нема.......Чоеко е цар.....прегледав неколку книги и баталиф-џабе е ко немојш да ги видиш сите.
После дојдоја Иван Шаинович(цртач) и уште еден батка (го заборајф името) па праефне муабет за СТАР ВОРС т.е СТАР ВОРС КОНВЕНЦИЈАТА која ке се одржи овој месец во СКЦ.
Дел од колекцијата на Весович,ми беше срам да сликам поќе.....:
Во четвртокот почна симпозиумот-се беше супер.
Пред да почниме супер стрип муабети,заебанци и ексклузиф привју од новиот стрип на Алекса Гајич....како црта типот то е чудо едно.....секоја чест.
-Симпозиумот го почна Гајич .типот е супер....т.е мајтапчија од наш калибар..Предавањето џам,посебно делот во кој кажуваше за тоа дека Загор во стриповите има само 4 фаци.И во право е.
-Продолжи Тихо,па јас на тема насловни страни.Тихо е закон.
-На крајот беше Лазар Качаревич (политикин забавник) кој кажваше работи кои првпат ги слушнаф а секој кој црта треба да ги знае,и фала му за тоа.....
Ево фотки неколку од атмосферата таму:
Многу кеиф ми напрај првиот ден шо се собраја еден куп стрипаџии кои дојдоја да се испоштоват ама на кратко пошто не знаеле дека вакво нешто се одржува.Поздрав за Укропина,Шаинович,Банови,Арсенич итн......
Исто поздрав и за единствените македонски посетители Златко Крстевски (кој дојде со СИмон Вучкович) и Вотерлили од форумот ни.
Штета што неможефне да останиме повеќе и жал ми е што ги пропуштиф Горан Јосич(magic the gathering),Бојан Џукич,Марко итн......
Џам беше симпозиумоф и кефој сум шо научиф еден куп работи за 2 дена и шо имам ушеден куп нали другарчиња.
Наскоро официјални фотки и видеја-шо ќе бидат чешит пошто причам српски ко Апу од Симпсонови.
Се надевам дека беф релативно ок во прераскажвањево,ако нешто ве интересира слободно.....